Politika Hrvata u BiH

Locked
ako te pitaju

#3226 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

@nikad_vise Čapljina je inače najljepši grad sa hrvatskom većinom u BiH.
Preporučujem ti da dođeš i posjetiš,pređeš preko mosta dr.Franje Tuđmana i u Čapljini si.

Grade jako puno stanova za mlade,tako da imaju svijetlu budućnost....a i Lasta se vraća :bih:
nikad_vise

#3227 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by nikad_vise »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 00:15 @nikad_vise hahha...da rahat patnja.
Iskreno,mi Hrvati se baš i ne patimo toliko.
Možemo gdje hoćemo,i vratiti se gdje hoćemo,ne treba nam radna dozvola, ne treba nam viza i sl.
To za izbijanje noga, kad razmislim, tu smo i mi, da izbijamo "noge" o nekakvoj građanskoj ili unitarističkoj BiH o kakvoj je Alija pisao.
Tu su i Srbi,tako ako ništa, to ne riješeno .
Može i rahat patnja :mrgreen: al treba reći onda pošteno.
Pa ja ti cijelo vrijeme govorim posteno.Bez ikakvog zamazivanja i kamufliranja :D
ako te pitaju

#3228 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Idete vi gdje hoćete
Samo da vam je mahanje samo u jednom pravcu

Nema više šverca, pa da sa hrvatskim pasošem odeš u DE, kupiš autoi onda ga jadnom Bošnji prodaješ po tri puta većoj cijeni.
Kako je lijepo vidjeti našu federalnu braću kako žele da idemo u jednom smjeru.......pa onaj broji djecu po razredima.... Orgazam doživi kad vidi da je manje Hrvata u vrtiču :kiss:

Uglavno.....politika Hrvata treba biti :
1.provođenje odluka Eur.suda
2.privođenje odluka Ustavnog suda.

"Probosanci" nek se iskalkuriraju,i nek požure,otići će nam Srbi :skoljka:
ako te pitaju

#3229 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Pa ja ti cijelo vrijeme govorim posteno.Bez ikakvog zamazivanja i kamufliranja :D
Ja ozbiljno tvrdim,da je i to pošteno.

Al treba to otvoreno reći, "mi Bošnjaci želimo da čekamo još 20 godina jer mislimo da ćemo biti većini i u Širokom Brijegu i to je naš zvaničan stav.ne želimo ništa mijenjati".

Ne treba biti licemjer ,a svijetu govoriti nešto treće.

Vjerujem da će stvari biti jasnije.

Onda će valjda Hrvati reći, mi želimo živjeti u normalnoj državi, kao ravnopravan narod, i želimo izaći iz Federacije kao što ke Hrvatska izašla iz YU.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3230 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by PreWiBa »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 00:23
Idete vi gdje hoćete
Samo da vam je mahanje samo u jednom pravcu

Nema više šverca, pa da sa hrvatskim pasošem odeš u DE, kupiš autoi onda ga jadnom Bošnji prodaješ po tri puta većoj cijeni.
Kako je lijepo vidjeti našu federalnu braću kako žele da idemo u jednom smjeru.......pa onaj broji djecu po razredima.... Orgazam doživi kad vidi da je manje Hrvata u vrtiču :kiss:

Uglavno.....politika Hrvata treba biti :
1.provođenje odluka Eur.suda
2.privođenje odluka Ustavnog suda.

"Probosanci" nek se iskalkuriraju,i nek požure,otići će nam Srbi :skoljka:
Ja sam gore više puta rekao da treba prestati o ovome pričati, jer mi se to gadi. Isto tako sam par puta u prijašnjim komentarima napisao da mi se povraća kada gledam da ljudi broje nacionalnost novorođene djece, a ne gledaju u kakve škole, fakultete i tkd. će ta djeca sutra ići.

Samo sam se na jedan minut htio spustiti na ovaj trenutni nivo.

A o tome ko je partner trebao bi se zapitati onaj kojem je pelješki most profilna slika.

O Srbima se ne moraš brinuti. Jer kuda god idemo mi, vas vučemo za sobom...
PreWiBa

#3231 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by PreWiBa »

Nadam se da će moderacija blokirati ovu temu, makar na par dana. Opet idu strasti.
@Bloo ?
ako te pitaju

#3232 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

@sehohari ja samo tvrdim da treba otvoreno,i iskreno razgovarati ( mislim na političare).
Naravno da stavovi @nikad_vise ite kako pravdaju postojanje H-B.
Al to treba otvoreno reći,jeste to je stav većine Bošnjaka, a ne glumiti licemjere.

Ja sam već naveo, što bi trebala biti službena politika Hrvata u BiH, a to je da se provedu odluke Eur. i Ustavnog suda,i da se krenu rješavati gorući problemi u državi.
Bloo
Globalna šefica

#3233 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

sehohari wrote: 19/12/2021 00:34 Nadam se da će moderacija blokirati ovu temu, makar na par dana. Opet idu strasti.
@Bloo ?
Cek jos malo...taman se zakuhalo. :mrgreen:
ako te pitaju

#3234 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Ja stvarno ne vidim što je netko loše napisao.iznose se stavovi i razmišljanja bez vrijeđanja.
PreWiBa

#3235 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by PreWiBa »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 00:35 @sehohari ja samo tvrdim da treba otvoreno,i iskreno razgovarati ( mislim na političare).
Al to treba otvoreno reći,jeste to je stav većine Bošnjaka, a ne glumiti licemjere.

Ja sam već naveo, što bi trebala biti službena politika Hrvata u BiH, a to je da se provedu odluke Eur. i Ustavnog suda,i da se krenu rješavati gorući problemi u državi.
Evo, ok.
Haj malo racionalno razmišljaj:
Da li stvarno misliš da Bošnjaci čekaju dan kada će u Širokom Brijegu nestati Hrvati? Misliš da "mi" ne znamo da je to mjesto 100%, i prije, i poslije rata, većinsko hrvatsko?
Misliš da se ne zna da će Duvno, Posušje, Grude, to sve, vazda biti većinsko hrvatska mjesta?
Pa ruku na srce, domet, najveći mogući domet te politike je da srednja Bosna "zazeleni", a opet bi imao znatan broj Hrvata tamo.

Fol je u tome što ti uopšte vidiš neku "bošnjačku" politiku, isto kao što ne postoji ni srpska ili hrvatska politika u BiH, postoji samo zamagljivanje očiju naroda ovdje.
SDA i ostala ekipa pokradu par stotina miliona maraka i kažu da će ostali "umoriti". To im je cijela poenta "politike". A sa druge strane, glasaju za HDZ i SNSD u parlamentu? Ko bi to glasao za njih, da stvarno postoji neka jasna politika? Oni po retorici ganjaju te neke ciljeve, ali samo da prikriju svoj kriminal.
HDZ ganja to, ali on ne ganja to da bi donio neku ravnopravnost, nego da bi Čović dobio neku svoju prčiju gdje će moći krasti 24/7, a da ga Hrvati u "HB" zbog "uspjeha" drže doživotno na vlasti kao Tita.
SNSD ganja to, ali samo da bi Dodik dobio glasove i ponovo mogao krasti bez problema. On sluša naređenja iz Beograda, ali samo zato što zna da će mu oni omogućiti da ostane na vlasti i još više novca uzme za sebe.

Ova trenutna kriza i jeste da bi Dodik mogao dalje krasti.
Samo što svako od vas potcjenjuje koliko su neki političari spremni daleko ići da bi zadržali svoj status. Po vama su to sve neki zaštitnici naroda, a ti ljudi toliko preziru svoj sopstveni narod da se mala djeca, male bebe moraju liječiti SMS porukama. Ja često navodim taj primjer, zato što on za mene najviše ilustruje koliko je političare ovdje, svih stranaka, ustvari briga za sva tri plemena ovdje.

Ti ljudi su spremni gledati ljude koji imaju rak, djecu koja će umrijeti, a da za 25 godina nimalo nisu mrdnuli da osigurauju neki sistem da se tu pomogne. A ovdje neko priča o nečijoj poltici. Ma hajte molim vas. Jedina je istina ovdje, da su političari na sve, ama baš SVE spremni, da zadrže ono što su dobili, pa i ozbiljne sukobe.
crveni_makovi

#3236 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by crveni_makovi »

Negdje ovih dana vidjeh brojku o dugovanju SKB Mostar rame uz rame na vrhu liste s UKC Banja Luka najvećih dužnika zdravstvenih ustanova u BiH. 37 miliona eura ako je vjerovati izvoru.
Koliko bi samo sočna istraga bila i opsežni predmeti i predmeti šta se sve muze i iz jedne i iz druge ustanove.

Mene bi lično radovalo da se Hrvatima u BiH isključivo u kontekstu vještog isisavanja javnih finansija omogući zaseban entitet da se baškare i brčkaju koliko im je jorgan dug u samo njihovom javnom proračunu. Inače se oguglalo na privatne klinike i carstva izgrađena na silovanju zdravstvenog fonda ali sad akutno od srca za čestit Božić Hrvatima u BiH u kantonima gdje su većina želim da uživaju svoj zaseban entitet i troše samo onoliko koliko ih tako brojni kako jesu uspiju napuniti u svoj divni entitetski proračun.
LipeCvat

#3237 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by LipeCvat »

Bloo wrote: 19/12/2021 00:40
sehohari wrote: 19/12/2021 00:34 Nadam se da će moderacija blokirati ovu temu, makar na par dana. Opet idu strasti.
@Bloo ?
Cek jos malo...taman se zakuhalo. :mrgreen:
Ma ništa ne dirati ,evropske vrijednosti su dominantne . Štovatelji islamske deklaracije su polako ali sigurno na dobrom putu da uoče koje blagodati nam donosi ovaj dašak demokrišćanskih promjena .
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3238 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 19/12/2021 00:48
ako te pitaju wrote: 19/12/2021 00:35 @sehohari ja samo tvrdim da treba otvoreno,i iskreno razgovarati ( mislim na političare).

SNSD ganja to, ali samo da bi Dodik dobio glasove i ponovo mogao krasti bez problema. On sluša naređenja iz Beograda, ali samo zato što zna da će mu oni omogućiti da ostane na vlasti i još više novca uzme za sebe.
da opozicija u RS nije ostvarila neke pomake i da Dodiku nije upitna vlast iduće godine, ništa od ove krize se ne bi dešavalo, jer... što bi?

Dodikov problem je što ako padne, pašće na robiju. vjerovatno neće, jer će prije toga pobjeći, ali toliko im se najebo matere da mu ovi to neće halaliti i džentlmenski ga pozvati da odstupi sa vlasti i da ga neće dirati.

a HDZ, odnosno Čović žele upravo to: prćiju gdje će biti doživotni Tito. svakom Hrvatu bi trebalo biti u interesu da pravosuđe i policija ne budu jednonacionalni. i svakom drugom pripadniku bilo kojeg naroda.

ali haj ti parmacima objasni...
ako te pitaju

#3239 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

@sehohari sve što si naveo,sa svim se slažem.

Zato i tvrdim da je Izborni zakon ključan da se riješi,kako se ne bi više gubilo dragocijeno vrijeme.

"Rahat patnja"???? Ja nisam zagovornik "rahat patnje",al treba reći da ste za "rahat patnju".

Hrvati će ,ako budu izbori( a sumnjam) glasovati za HDZ iz prostog razloga što biraju manje zlo,odnosno na taj način pružaju otpor beznačajnim likovima kao što je Komšić koji se zalaže za ukidanje konstitutivnosti i građansku državu,a što nije volja 95% Hrvata.

Kad riješiš izborni zakon, tj. Osiguraš da nema nametanja u Domu Naroda i za člana predsjedništva, tada će i Hrvati početi tražiti prave ljude da ih predstavljaju.
PreWiBa

#3240 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by PreWiBa »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 00:59 @sehohari sve što si naveo,sa svim se slažem.

Zato i tvrdim da je Izborni zakon ključan da se riješi,kako se ne bi više gubilo dragocijeno vrijeme.

"Rahat patnja"???? Ja nisam zagovornik "rahat patnje",al treba reći da ste za "rahat patnju".

Hrvati će ,ako budu izbori( a sumnjam) glasovati za HDZ iz prostog razloga što biraju manje zlo,odnosno na taj način pružaju otpor beznačajnim likovima kao što je Komšić koji se zalaže za ukidanje konstitutivnosti i građansku državu,a što nije volja 95% Hrvata.

Kad riješiš izborni zakon, tj. Osiguraš da nema nametanja u Domu Naroda i za člana predsjedništva, tada će i Hrvati početi tražiti prave ljude da ih predstavljaju.
E pa vidiš, baš se tima igra zakuhava.
Ti ne shvataš razmišljanje ljudi oko sebe. Čović da dobije to, Hrvati bi ga doživotno birali kao Tita. Imao bi čak i više glasova nego sada. Ni Tuđman mu ne bi bio ravan, kako poznajem narode u BiH.

A ovaj će te alate koje onda ima samo još više koristiti da dobije svoju prciju.

Ja vjerujem da bi i moglo doći do poštenog dogovora, ali sigurno ne sa trenutnom garniturom vlasti, i sa strane SDA i što se tiče HDZ-a. To jednostavno po definiciji ne može izaći na dobro.
Last edited by PreWiBa on 19/12/2021 01:02, edited 1 time in total.
Chmoljo

#3241 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Chmoljo »

šta Hrvate spriječava da u većinskim hrvatskim kantonima ne biraju HDZ?

Željko Komšić?
Bloo
Globalna šefica

#3242 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 00:59 za ukidanje konstitutivnosti i građansku državu,a što nije volja 95% Hrvata.
:mrgreen:
Znači ti si glasnogovornik 95% Hrvata?
Šteta to za građansku, moglo nam je svima bit fino... :mrgreen:
ako te pitaju

#3243 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

E pa vidiš, baš se tima igra zakuhava.
Ti ne shvataš razmišljanje ljudi oko sebe. Čović da dobije to, Hrvati bi ga doživotno birali kao Tita. Imao bi čak i više glasova nego sada. Ni Tuđman mu ne bi bio ravan, kako poznajem narode u BiH.

A ovaj će te alate koje onda ima samo još više koristiti da dobije svoju prciju.
Čović je ,zbog godina,na zalasku karijere.
Svaki put kada nije bilo Komšića na listi, imao je protukandidata i uz malu razliku je dobivao.

Uopće nije popularan među hrvatskim narodom u BiH, i smatram da bi nestao sa političke scene kada ne bi postojala opasnost od nametanja.
ako te pitaju

#3244 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Bloo wrote: 19/12/2021 01:03
ako te pitaju wrote: 19/12/2021 00:59 za ukidanje konstitutivnosti i građansku državu,a što nije volja 95% Hrvata.
Nisam glasnogovornik,čak i ne pišem svoj osobni stav.
Vidiš na cik.ba rezultate u općinama i sve ti bude jasno.
Ne treba se lagati.
Bloo
Globalna šefica

#3245 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bloo »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 01:07
Bloo wrote: 19/12/2021 01:03

Nisam glasnogovornik,čak i ne pišem svoj osobni stav.
Vidiš na cik.ba rezultate u općinama i sve ti bude jasno.
Ne treba se lagati.
Nisam rasista ali... :|
Novak20

#3246 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Novak20 »

crveni_makovi wrote: 19/12/2021 00:52 Negdje ovih dana vidjeh brojku o dugovanju SKB Mostar rame uz rame na vrhu liste s UKC Banja Luka najvećih dužnika zdravstvenih ustanova u BiH. 37 miliona eura ako je vjerovati izvoru.
Koliko bi samo sočna istraga bila i opsežni predmeti i predmeti šta se sve muze i iz jedne i iz druge ustanove.

Mene bi lično radovalo da se Hrvatima u BiH isključivo u kontekstu vještog isisavanja javnih finansija omogući zaseban entitet da se baškare i brčkaju koliko im je jorgan dug u samo njihovom javnom proračunu. Inače se oguglalo na privatne klinike i carstva izgrađena na silovanju zdravstvenog fonda ali sad akutno od srca za čestit Božić Hrvatima u BiH u kantonima gdje su većina želim da uživaju svoj zaseban entitet i troše samo onoliko koliko ih tako brojni kako jesu uspiju napuniti u svoj divni entitetski proračun.
Slažem se sa tobom što se tiče čistih računa, dugovanja i para.

Evo ja živim u ZDK. Ne bi vjerovao koliko su dužni samo rudnici Zenica, Kakanj, Breza. Pa svaki Dom zdravlja u 12 općina je mogao imati po tri CT i MR aparata da se nije kralo i izigravalo socijalnu ustanovu umjesto uplata u zdravstveni i fond PIO/MIO.

Da sam nekakav hrvatski političar, tražio bih da se sa tom praksom konačno prekine bez obzira što je u "bošnjačkom kantonu". Zdravstvena usluga nam je uz kriminal slabija bez obzira kako se tko zove.
Last edited by Novak20 on 19/12/2021 01:11, edited 1 time in total.
ako te pitaju

#3247 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Chmoljo wrote: 19/12/2021 01:02 šta Hrvate spriječava da u većinskim hrvatskim kantonima ne biraju HDZ?

Željko Komšić?
Već sam pravio analizu.
HDZ je gubio kantone ( i sad nije na vlasti u Livanjsko ) ,imao ozbiljnu ko konkurenciju u HDZ 1999, NHI,Radom za B, HSP......

Sve ove stranke su propale kada su krenule praviti koalicije a da nisu imale većinsku volju i podršku Hrvata ( alijansa,platforma).

Ne tako davno na vlasti u ZHŽ je bio HSP i HDZ 1990, u Livanjskom HDZ 1990......
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#3248 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

bingov buraz wrote: 18/12/2021 19:14
Bravar Jozo wrote: 18/12/2021 18:56

Ja vjerujem da je cijela Bošnjačka politika sadržana u Bakirovoj izjavi:

https://mobile.twitter.com/DarkoMrso/st ... 863298561

A kada imaš takvu politiku onda postoje i posljedice takve politike. Danas živimo u tim posljedicama. Država je protektorat nesposobna da preživi bez tuđe pomoći već četvrt vijeka. Ne vidim nikakvog razloga da pola stanovnika zaplače za njom kada je uskoro skinu sa aparata. Poslovica kaže da se mrtav konj ne jaše. Sreća je da takvu Bošnjačku politiku vodi podkapacitetni Bake. Kada birate onda baš izaberete ekstra kapacitete, školovane, elokventne, sa tečnim engleskim jezikom da mogu lako pričati da ovim strancima koji se samo smjenjuju :lol:
Sadaka politika vječne žrtve je pluskvamperfekt.
Image

:lol:
I jos uvijek glasa, nekad i na dva tri glasacka mjesta. :lol:
Chmoljo

#3249 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Chmoljo »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 01:10
Chmoljo wrote: 19/12/2021 01:02 šta Hrvate spriječava da u većinskim hrvatskim kantonima ne biraju HDZ?

Željko Komšić?
Već sam pravio analizu.
HDZ je gubio kantone ( i sad nije na vlasti u Livanjsko ) ,imao ozbiljnu ko konkurenciju u HDZ 1999, NHI,Radom za B, HSP......

Sve ove stranke su propale kada su krenule praviti koalicije a da nisu imale većinsku volju i podršku Hrvata ( alijansa,platforma).

Ne tako davno na vlasti u ZHŽ je bio HSP i HDZ 1990, u Livanjskom HDZ 1990......
Aha, znaci pobjedjivale su druge stranke, ali su istovremeno propadale jer nisu birane vecinom...

Logicno.
Bossona

#3250 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bossona »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 00:27
Ja ozbiljno tvrdim,da je i to pošteno.

Al treba to otvoreno reći, "mi Bošnjaci želimo da čekamo još 20 godina jer mislimo da ćemo biti većini i u Širokom Brijegu i to je naš zvaničan stav.ne želimo ništa mijenjati".

Ne treba biti licemjer ,a svijetu govoriti nešto treće.

Vjerujem da će stvari biti jasnije.

Onda će valjda Hrvati reći, mi želimo živjeti u normalnoj državi, kao ravnopravan narod, i želimo izaći iz Federacije kao što ke Hrvatska izašla iz YU.
Nakon daytona je hrvatska politika u Bosni trebala da preispita svoju pogrešnu politiku i skupa sa pro BiH politikom usmjeri na ispravljanje posljedica velikosrpske ideolgije na kojoj je nastala Karadžićeva tvorevina zatiranjem i progonom svog nesrpskog stanovništva i skupa sa reformatorskim politikama iz srpskog naroda urede BiH bez diskriminacija i po mjeri svih naroda i građana za bolju i sretniju budućnost.

Naprotiv vodila se i danas vodi ista ideolgij sa onom koja je očistila Hrvate, koja je uzrokovala dvostruku agresiju, sa istim ciljem etničke podjele RBIH i razbijanje BIH, u čemu veliku odgovornost snosi i izdajničko razbijačko podanička SDA kao njihov trodecenijski partner.
Locked