Deblokada Sarajeva???
- trambusek88
#7826 Re: Deblokada Sarajeva???
Neko je na forumu pisao kako je neki dječak na tom dijelu ratišta zalutao na našu liniju noseći ćaći ručak, pa nakon što je se sve završilo kako treba našima je stigla flaša rakije.
-
Dimu1927
#7827 Re: Deblokada Sarajeva???
hvala ti na detaljnom pojasnjenjuGrean wrote: ↑30/06/2021 22:01 Nije puno daleko iznad porodilista.
Nekako do 8. juna se cuvala linija u samom porodilistu a onda nakon toga izaslo se malo iznad na Kromolj gdje je napad stao, mozda nase prve tri cetiri kuce iznad puta prema Betaniji i onda oni spusteni u klin kako se naselje prostiralo.
Cijela Betanija lijevo od Kromolja je bila prazna sve do Sjenicke kose, oni gore na obodu Poljina a nase transee dole na donjem dijelu livade, iznad Doma casnih sestara. Na tom potezu Kromolj - Sjenicka kosa, na tom srednjem dijelu ne znam da je bio i jedan rov koji je bio pod strazom. Mada sjecam se kao kroz maglu da sam bio u pripremi u Domu casnih sestara, znaci moralo se negdje odatle ici.
evo bas gledam na google maps i sad se vide rovovi i transeji gore na onom nedovrsenom medicinskom objektu na kobiljoj glavi, desno od njega prema sadasnjim vilama na poljinama pa i dole nize cak do pocetka golf terena gledano sa te strane, to su pretpostavljam onda nase linije
-
PM72
#7828 Re: Deblokada Sarajeva???
Da i ja dodam...pošto sam bio na tom dijelu u proljeće 1995.
četnici su imali prve rovove u kućama na Kromolju koje gledaju prema stadionu i groblju Bare.Bila je i pilana na Kromolju u kojoj je bio PAT iz kojeg su pucali po Barama i Kobiljoj glavi.Linija se nastavljala između groblja časnih sestara - tu je bio naš tranše pa sve do Sjeničke kose.Četnici su bili na rubu šume. Sad tu dođe golf igralište.
U samoj doli bila je jedna spaljena kuća sa bunarom i naša straža u njoj.Po danu se nisi mogao smjeniti nego samo po noći a u slučaju napada - pjevaj borbene.Mogli su komotno ući i pohvatati našu stražu.Ali,to je bila prava džungla,livade,potok,šljivici,sve zaraslo i minirano.
medicinski centar su naši kontrolisali i bili u njemu.Nigdje boljeg propuha u životu nisam vidio.Na samom vrhu brdašca (desno prema Poljinama) nalazi se Sjenička kosa na kojoj su bili četnici sa pokrivenim tranšejima i neprimjetnim bunkerima.U par navrata sam čuo kad četnici otvore rafalnu vatru i samo si mogao vidjeti na momenat kad se zadimi iz rupe u zemlji.Rafal ili dva i stanu.Nećeš primjetit puškarnicu i otvor - nema teorije.Sad je na Sjeničkoj kosi vila Al šidija.
Naši su imali osmatračnicu na vrhu porodilišta i sijač sa 100 metaka...a kod samog porodilišta bestrzajni top bez nišanskih sprava.
četnici su imali prve rovove u kućama na Kromolju koje gledaju prema stadionu i groblju Bare.Bila je i pilana na Kromolju u kojoj je bio PAT iz kojeg su pucali po Barama i Kobiljoj glavi.Linija se nastavljala između groblja časnih sestara - tu je bio naš tranše pa sve do Sjeničke kose.Četnici su bili na rubu šume. Sad tu dođe golf igralište.
U samoj doli bila je jedna spaljena kuća sa bunarom i naša straža u njoj.Po danu se nisi mogao smjeniti nego samo po noći a u slučaju napada - pjevaj borbene.Mogli su komotno ući i pohvatati našu stražu.Ali,to je bila prava džungla,livade,potok,šljivici,sve zaraslo i minirano.
medicinski centar su naši kontrolisali i bili u njemu.Nigdje boljeg propuha u životu nisam vidio.Na samom vrhu brdašca (desno prema Poljinama) nalazi se Sjenička kosa na kojoj su bili četnici sa pokrivenim tranšejima i neprimjetnim bunkerima.U par navrata sam čuo kad četnici otvore rafalnu vatru i samo si mogao vidjeti na momenat kad se zadimi iz rupe u zemlji.Rafal ili dva i stanu.Nećeš primjetit puškarnicu i otvor - nema teorije.Sad je na Sjeničkoj kosi vila Al šidija.
Naši su imali osmatračnicu na vrhu porodilišta i sijač sa 100 metaka...a kod samog porodilišta bestrzajni top bez nišanskih sprava.
- Grean
#7829 Re: Deblokada Sarajeva???
Sjenicka kosa je bila nasa, tj bio je gore jedan nas rov pa je taj rov pao nekad u zimu 92' ili proljece 93', uglavnom znam da je prije izlaska na Igman 93'.
-
Emiremir33
#7830 Re: Deblokada Sarajeva???
Prijatelj mi je bio gore na liniji Pionirska-Kromolj jedna od zeznutih linija po pitanju snajpera i prilaza ,tako on kažeGrean wrote: ↑30/06/2021 22:01Nije puno daleko iznad porodilista.Dimu1927 wrote: ↑27/06/2021 14:29 dobra je mapa poprilicno ali ipak mislim da ima dosta gresaka, odnosno dosta je linija tako reci pravolinijski ucrtano. npr linija od vrbanja mosta gore prema jevrejskom i debelom brdu...
i po ovoj mapi ispada da je bila linija skoro odmah iza porodilista na betaniji, moze li neko potvrditi ? i pionirska dolina isto i opcenito taj dio prema grdonju me buni da li je tacno ucrtano ?
Nekako do 8. juna se cuvala linija u samom porodilistu a onda nakon toga izaslo se malo iznad na Kromolj gdje je napad stao, mozda nase prve tri cetiri kuce iznad puta prema Betaniji i onda oni spusteni u klin kako se naselje prostiralo.
Cijela Betanija lijevo od Kromolja je bila prazna sve do Sjenicke kose, oni gore na obodu Poljina a nase transee dole na donjem dijelu livade, iznad Doma casnih sestara. Na tom potezu Kromolj - Sjenicka kosa, na tom srednjem dijelu ne znam da je bio i jedan rov koji je bio pod strazom. Mada sjecam se kao kroz maglu da sam bio u pripremi u Domu casnih sestara, znaci moralo se negdje odatle ici.
Desno od porodilista pa do Pionirske, do kaveza gdje su bili lavovi, tigrovi i ostale egzoticne zivotinje isto je bila poprilicna rupa. Bar sam ja to tako dozivljavao. A onda je nasa linija prelazila cestu i bili smo u objektima desno od puta koji vodi za Nahorevo, tipa ja sam spavao npr. u Filmskom studiju kako smo ga zvali. Ta linija je isla ravno i negdje odmah iza Blekinog potoka lomila skoro pod 90' gore prema Grdonju. Jagomir je bio njihova pozadina.
Ovdje u Pionirskoj uz cestu linije su bile dooobro udaljene, znaci nase na desnoj strani ceste a oni sigurno gore na toj padini Kromolja. Neaktivna linija.
Najblize je bilo na samom spicu Kromolja prema Porodilistu kao sto pomenuh ranije. U dvije kuce tipa.
Usput nije mi jasno sto se tad 8. juna nije islo iz Pionirske prema Kromolju vec samo sa spica. Mozda i jeste a da ja ne znam.
Ispravka: Kao sto neko rece, blijedo je sjecanja. Sad mi se vrati da je Filmski lijevo od ceste za Nahorevo i da kad smo bili tu na liniji na ispomoci pregradili smo Kosevski potok koji tece kroz Pionirsku i kupali se u njemu. Ali gore visocije linija je bila na desnoj strani puta cini mi se.
- nKrkan
#7832 Re: Deblokada Sarajeva???
Kad se idući put potjeramo sa Srbima , postoji li slična opasnost kao 1992. za ova isturenija naselja kao Dobrinju ili Vrace da pretrpe isto ili slično
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#7833 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma nema JNA, nema fortifikacije!
-
Dino79
-
Guadalajara
#7835 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa koliko ono Srba napusti Sarajevo od '92. do '96. ? Kad ih većina nije podržavala velikosrpsku politiku...Što odoše...da se ne lažemo...
Čije stanovništvo je pomagalo one koji su držali kasarne u Sarajevu?
Pa peta kolona...
- exliberal-ex
-
Guadalajara
#7837 Re: Deblokada Sarajeva???
13.000-18.000 vojnika je imao Sarajevsko-romanijski korpus. Gdje su porodice od ovih? 
- exliberal-ex
#7838 Re: Deblokada Sarajeva???
Sto odose jel to pitas....sta mislis zasto, jel treba da ti ja pricam kako je bilo?Guadalajara wrote: ↑13/12/2021 03:59Pa koliko ono Srba napusti Sarajevo od '92. do '96. ? Kad ih većina nije podržavala velikosrpsku politiku...Što odoše...da se ne lažemo...
Čije stanovništvo je pomagalo one koji su držali kasarne u Sarajevu?
Pa peta kolona...![]()
- exliberal-ex
#7839 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa znalo se u gradu da je navise srba bilo u prvoj slavnoj "pravoslavoj" i od sve ekipe koja je bila gore ( i od poginulih i onih sto su prezivjeli) znam samo jednog tipa koje je dobrovoljno dosao, 99 % od nas koji smo bili gore su dovedeni i zadrzani na silu. (nepricam ovdje o andjelu smrti ako si bio gore znas ko je imao taj nadimak.....hint vodio ga alija na pregovore da bi kasnije on sam izjavio da su ga vodili ko medjeda)
Zato kad cujem srbi sa nama branili grad digne mi se kosa na glavi, a kad kazem da je bila direktiva da nemogu dva srbina zajedno biti u rovu meni kazu da lazem....ili kad nas je sehovic postrojio u zraku pred izlazak na treskavicu pa kaze srbi istupite ,vi ostajete u gradu ...ne...nije tako bilo !
-
PM72
#7840 Re: Deblokada Sarajeva???
Moram...ne mogu da odolim...
Biti srbin u gradu tokom 1992-1995 nije bilo nimalo jednostavno.Pogotovo 1992 dok su harale razne bande i "vojne policije".Mogao te prijaviti bilo ko da "daješ signale" i najebo si.Bilo je dosta pete kolone ali i ljudi koji su gledali samo svoj dom i porodicu.Mog komšiju su odveli i ubili jer su mu našli štednu knjižicu Jugobanke i podobar konto na njoj pa su mislili da ima i keša.Mnogi su stradali radi golfa i stana.Tako je bilo i ne treba se pravit lud.
Ono što stalno napominjem da nije bilo planiranog protjerivanja i ubijanja na teritoriji pod kontrolom Armije BiH ,koliko kod ne volim Aliju i njegovu politiku odajem mu priznanje jer sam siguran da nije naredio niti organizovao protjerivanje,ubijanje i pljačke.Za razliku od druge i treće strane kojima je to bila zvanična politika.
Biti srbin u opkoljenom gradu bilo je pravo zajebano.Ubijaju te oni sa brda jer si za njih izdajnik a tvoje komšije ti ne vjeruju pa si morao biti "veći katolik od pape",ako me razumijete šta hoću da kažem.
Vladalo je veliko nepovjerenje prema srbima,ja prvi,iskren da budem,sa podozrenjem sam gledao na svoje kolege srbe sa kojima sam otišao na Stup na liniju.Bilo ih je nekoliko i stalno su se okupljali i domunđavali,ko nekad albanci u JNA. Bio sam ubjeđen da će neko od njih pobjeći na drugu stranu i uvesti nam četnike.Tako sam mislio...
Međutim,jedan od njih je spasio kompletnu liniju da ne padne a drugi mu došli u ispomoć kad je par "naših" tj. bošnja pobjeglo sa linije pojavom prvog četničkog tenka.Poslije me bilo pravo sramota što sam imao takvo mišljenje...a ove što su pobjegli zajebavao sam da su im "vlasi" spasili guzice.
Što se tiče Sarajmena...kad se ne slažeš sa njegovim pogledima odmah mu tukneš...i meni je jednom to napisao što mu neću lako halalit.On je momak sa gardom,ima testise i bio je fajter i prije rata kao i u ratu ali ružno je tako etiketirat bivše saborce.
I da rezimiram...meni je sad žao što sam ostao ovdje i dobrovoljno uzeo pušku.Ne mogu sebi oprostit.A mogu samo zamislit koliko je krivo onim nebošnjacima što su ,zajedno sa nama,uzeli pušku da brane grad i državu.
Biti srbin u gradu tokom 1992-1995 nije bilo nimalo jednostavno.Pogotovo 1992 dok su harale razne bande i "vojne policije".Mogao te prijaviti bilo ko da "daješ signale" i najebo si.Bilo je dosta pete kolone ali i ljudi koji su gledali samo svoj dom i porodicu.Mog komšiju su odveli i ubili jer su mu našli štednu knjižicu Jugobanke i podobar konto na njoj pa su mislili da ima i keša.Mnogi su stradali radi golfa i stana.Tako je bilo i ne treba se pravit lud.
Ono što stalno napominjem da nije bilo planiranog protjerivanja i ubijanja na teritoriji pod kontrolom Armije BiH ,koliko kod ne volim Aliju i njegovu politiku odajem mu priznanje jer sam siguran da nije naredio niti organizovao protjerivanje,ubijanje i pljačke.Za razliku od druge i treće strane kojima je to bila zvanična politika.
Biti srbin u opkoljenom gradu bilo je pravo zajebano.Ubijaju te oni sa brda jer si za njih izdajnik a tvoje komšije ti ne vjeruju pa si morao biti "veći katolik od pape",ako me razumijete šta hoću da kažem.
Vladalo je veliko nepovjerenje prema srbima,ja prvi,iskren da budem,sa podozrenjem sam gledao na svoje kolege srbe sa kojima sam otišao na Stup na liniju.Bilo ih je nekoliko i stalno su se okupljali i domunđavali,ko nekad albanci u JNA. Bio sam ubjeđen da će neko od njih pobjeći na drugu stranu i uvesti nam četnike.Tako sam mislio...
Međutim,jedan od njih je spasio kompletnu liniju da ne padne a drugi mu došli u ispomoć kad je par "naših" tj. bošnja pobjeglo sa linije pojavom prvog četničkog tenka.Poslije me bilo pravo sramota što sam imao takvo mišljenje...a ove što su pobjegli zajebavao sam da su im "vlasi" spasili guzice.
Što se tiče Sarajmena...kad se ne slažeš sa njegovim pogledima odmah mu tukneš...i meni je jednom to napisao što mu neću lako halalit.On je momak sa gardom,ima testise i bio je fajter i prije rata kao i u ratu ali ružno je tako etiketirat bivše saborce.
I da rezimiram...meni je sad žao što sam ostao ovdje i dobrovoljno uzeo pušku.Ne mogu sebi oprostit.A mogu samo zamislit koliko je krivo onim nebošnjacima što su ,zajedno sa nama,uzeli pušku da brane grad i državu.
- _Reds_
#7841 Re: Deblokada Sarajeva???
@PM72 kakvu se to državu branilo? kakva crna država, ni tada je nije bilo.
Branilo se se porodicu, sebe i imovinu, da se ne desi Otes i slične druge situacije. Svi otići kako god, nisu mogli. Ovo je bila borba za goli opstanak.
Branilo se se porodicu, sebe i imovinu, da se ne desi Otes i slične druge situacije. Svi otići kako god, nisu mogli. Ovo je bila borba za goli opstanak.
-
PM72
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#7843 Re: Deblokada Sarajeva???
Boga mi kod mene Srbi nit' su se okupljali nit' su se domundjavali. A vala nije niko ni otisao, ni u ratu niti poslije. Jeste Pop (Popovic) negdje mislim '93 poslao nekako zenu i djecu izvan grada i time se rijesio belaja i sirom otvorio vrata kurvarluku.
Sto se zgrade tice, stanovali smo u vojnoj zgradi, 'naci Srba k'o u prici
hvala Bogu nit im je ko upadao u stanove niti ih maltretirao. Dijeli istu sudbinu i podrum. Velikosrbi su na vrijeme nagulili, sta sad se treba praviti lud? Citav rat je zivjela i dijelila dobro i lose porodica (supruga i kcerka) oficira JNA iz KMT-a koji je otisao sa vojskom. Jos su tu, kcerka se udala i jos je u Sa, kad se sretnemo popijemo kafu, obradujemo se kad se vidimo kao "stare komsije".
Jedini iz zgrade koji su otisli iz Sa su komsije koje su preselile u Tuzlu (mo's misliti). Udala im se kcerka u Tz i skontali da je Tz bolja opcija od Sa ali nisu nacionalisticki razlozi u pitanju.
Komsija sa 2. sprata, Srbin, oficir JNA, kasnije oficir ARBiH. Eno ga penzionisao se. Jbg sad je uglavnom na vikendici. Ne znam broji li se to?
E jest Nenad otisao na N. Zeland prije par godina.
Al' sa suprugom Amelom!
Jbg i mi smo prodali stan i odselili podavno, pa ne znam vise "sudbina"!
Eto "mojih" Srba!
Sto se zgrade tice, stanovali smo u vojnoj zgradi, 'naci Srba k'o u prici
Jedini iz zgrade koji su otisli iz Sa su komsije koje su preselile u Tuzlu (mo's misliti). Udala im se kcerka u Tz i skontali da je Tz bolja opcija od Sa ali nisu nacionalisticki razlozi u pitanju.
Komsija sa 2. sprata, Srbin, oficir JNA, kasnije oficir ARBiH. Eno ga penzionisao se. Jbg sad je uglavnom na vikendici. Ne znam broji li se to?
E jest Nenad otisao na N. Zeland prije par godina.
Al' sa suprugom Amelom!
Jbg i mi smo prodali stan i odselili podavno, pa ne znam vise "sudbina"!
Eto "mojih" Srba!
- dječak sa šibicama
#7844 Re: Deblokada Sarajeva???
Jes` a Caco radio na svoju ruku. I raznorazne Cace.PM72 wrote: ↑13/12/2021 08:30
De ba...
-
PM72
#7845 Re: Deblokada Sarajeva???
Nemoj me ubjeđivati da je Caco zvao Aliju za dozvolu da pobije narod u Kazanima.
- exliberal-ex
-
Blitz1
#7847 Re: Deblokada Sarajeva???
Sa nestankom lavova u pionirskoj promjenila se politika...
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#7848 Re: Deblokada Sarajeva???
@paša_moj Caco je ulazio u Alijin kabinet bez najave! Nije mu ni bila potrebna bilo kakva dozvola I ZA ŠTA. A Alija (preko Timura i Pecara, a i od samog Cace) je znao za Kazane još od ihahaj... pa mu nije ni zabranjivao do oktobra 93-e. Kakva je razlika to jel' mu dao dozvolu ili nije, sreće ti?
-
jefff
#7849 Re: Deblokada Sarajeva???
Vodila se istraga u Hagu protiv A. Izetbegovica a jedan od svjedoka je trebao biti Abdic koji je to odbio.
-
aldinjo