Deblokada Sarajeva???
- hatemondays
#7801 Re: Deblokada Sarajeva???
Jadna majko islamizacije i kurca palca, pogotovo ove nase sarajevske brigade. Pili alkohol ko smukovi, travuljina se hercegovacka redovno konzumirala. Nije se ni salama odbijala da ne pricam o kurvanju na svakom cosku. O svercu i ostalim mareifetlucima da ne pricama. U namazima smo bili najaci tokom dzenaza, Bog me ubio ako je 10% sarajevskih vojnika znalo prouciti fatihu. Vi sto serete o islamizaciji znamo odakle vjetar puse. Negdje u Feb.94 na putu izmedju Breze i Visokog uskoci nam na kamion jedan od ovih sto su nam dosli da nam "pomognu". Poslije krace voznje momak vidi meni prsten na ruci i kaze mi muski ne nosimo zlato to je haram, kazem ja njemu to mi stara dala i nosim ga u matere harama nema i kazem ja njemu hajd sad mrs sa kamiona pa tabanaj za haramom. Ako cemo pravo puno smo harama a bogami I sadake i sevapa znam da vas neke svrbi rado bi van talibanisali ali dzaba ne pali ta ubleha.
-
toska
#7802 Re: Deblokada Sarajeva???
izuzev nemetanja od strane pojedinaca, ne uvođenja, pozdrava selam u ŠVK Armije, ništa u ovom intervju Stjepana Šibera ne govori o islamizaciji Armije.Zokipfc wrote: ↑13/06/2021 10:22
Hoćemo li, bolan, multietničku državu
Ja sam bio na svim ključnim sastancima, pa su nekada neki ustajali i govorili: "Neka izađe Šiber da ostanemo sami Muslimani." Ja sam šutao, sada se kajem što sam šutao...
Stjepan Šiber, kao najperspektivniji oficir bivše JNA,
GENERAL STJEPAN ŠIBER,
Hrvat u Armiji BiH
http://www.nin.co.rs/2002-08/29/24812.html
Ovo o čemu priča može se zvati jedino muslimanizacija ARBiH isto kao što se govori o srbizaciji JNA.
radi se o nacionalnim terminima, ne vjerskim.
- Bloo
- Globalna šefica
#7803 Re: Deblokada Sarajeva???
Tema je deblokada
-
toska
#7804 Re: Deblokada Sarajeva???
Da li neko ima mapu ili link ka detaljnoj mapi, u visokoj rezoluciji, opsade Sarajeva ?
vidimo i ovdje na forumu ponekad nesporazuma i od samih učesnika, a pišući sinoć jedan post uvidjeo sam da i sam imam rupe u sjećanju na pojedine linije na kojima sam proveo i po par mjeseci, kako bih onda pisao o nekim gdje nisam ni bio...
pregled na netu daje male i nejasne mape, a usput sam naišao na vijest da je 2017. uposlenik JP Geodetski zavod "Fikret Logić napravio mapu opsade Sarajeva" sa svim bitnim pojedinostima.
ima li neko da je postavi ili link ? vjerujem da bi svima puno olakšao snalaženje u tumačenju zbivanja tih ratnih godina.
vidimo i ovdje na forumu ponekad nesporazuma i od samih učesnika, a pišući sinoć jedan post uvidjeo sam da i sam imam rupe u sjećanju na pojedine linije na kojima sam proveo i po par mjeseci, kako bih onda pisao o nekim gdje nisam ni bio...
pregled na netu daje male i nejasne mape, a usput sam naišao na vijest da je 2017. uposlenik JP Geodetski zavod "Fikret Logić napravio mapu opsade Sarajeva" sa svim bitnim pojedinostima.
ima li neko da je postavi ili link ? vjerujem da bi svima puno olakšao snalaženje u tumačenju zbivanja tih ratnih godina.
-
Guadalajara
#7805 Re: Deblokada Sarajeva???
toska wrote: ↑26/06/2021 15:32 Da li neko ima mapu ili link ka detaljnoj mapi, u visokoj rezoluciji, opsade Sarajeva ?
-
Dimu1927
#7807 Re: Deblokada Sarajeva???
dobra je mapa poprilicno ali ipak mislim da ima dosta gresaka, odnosno dosta je linija tako reci pravolinijski ucrtano. npr linija od vrbanja mosta gore prema jevrejskom i debelom brdu...
i po ovoj mapi ispada da je bila linija skoro odmah iza porodilista na betaniji, moze li neko potvrditi ? i pionirska dolina isto i opcenito taj dio prema grdonju me buni da li je tacno ucrtano ?
i po ovoj mapi ispada da je bila linija skoro odmah iza porodilista na betaniji, moze li neko potvrditi ? i pionirska dolina isto i opcenito taj dio prema grdonju me buni da li je tacno ucrtano ?
- agent_zero
#7808 Re: Deblokada Sarajeva???
Mapa je u velikoj mjeri netačna.Guadalajara wrote: ↑26/06/2021 16:07toska wrote: ↑26/06/2021 15:32 Da li neko ima mapu ili link ka detaljnoj mapi, u visokoj rezoluciji, opsade Sarajeva ?
-
Guadalajara
#7809 Re: Deblokada Sarajeva???
Znam, nađi ti bolju i precizniju.agent_zero wrote: ↑28/06/2021 12:24Mapa je u velikoj mjeri netačna.Guadalajara wrote: ↑26/06/2021 16:07toska wrote: ↑26/06/2021 15:32 Da li neko ima mapu ili link ka detaljnoj mapi, u visokoj rezoluciji, opsade Sarajeva ?
-
toska
#7810 Re: Deblokada Sarajeva???
Što se tiče linije Oslobođenje-Stup-Azići mapa je sasvim korektna, nema smisla raspravljati o par metara.
traba imati u vidu da su ucrtani samo položaji agresora, ne i naši, i da područje označeno pješadijskim minama je ničija zemlja i uglavnom još malo dodati.
edit: mapa je sa linijama u navedenom rejonu koje su uspostavljene 93. i nisu više pomjerane.
traba imati u vidu da su ucrtani samo položaji agresora, ne i naši, i da područje označeno pješadijskim minama je ničija zemlja i uglavnom još malo dodati.
edit: mapa je sa linijama u navedenom rejonu koje su uspostavljene 93. i nisu više pomjerane.
Last edited by toska on 28/06/2021 14:57, edited 1 time in total.
- _Reds_
#7811 Re: Deblokada Sarajeva???
Da li postoje neke mape po godinama ili kvartailima rata, tj. kako su se krtetale linije ili neka knjiga koja se bavi time samo ?
Ili knjiga koje opsije da se desila ta i ta akcija i da je došlo do pomjeranja linija i onda data nova mapa, recimo nakon napada na Žuč.
Ili knjiga koje opsije da se desila ta i ta akcija i da je došlo do pomjeranja linija i onda data nova mapa, recimo nakon napada na Žuč.
-
jefff
#7812 Re: Deblokada Sarajeva???
Situacija se konstantno mjenjala tako da ni jedna mapa nnije u mogucnosti pokazati stvarno stanje za sve 4. godine
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#7813 Re: Deblokada Sarajeva???
Sta se to konstantno mijenjalo na unutrasnjem prstenu nakon prvih godinu i po, dvije, da se konstantno moraju praviti nove mape?
- _Reds_
- agent_zero
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#7816 Re: Deblokada Sarajeva???
I ova mapa ima fulu, Gradac pored Hadzica je debelo iza njihove linije, a koliko znam, bio je nas tokom cijelog rata. Naredno mjesto, Dupovce su Srbi kontolisali i temeljito spalili, ali tu je i linija bila, oko kamenoloma, izmesju Gradca i Dupovaca.
-
jefff
#7817 Re: Deblokada Sarajeva???
Bili su i Dupovci pod nasom kontrolom barem do 10. novembra 1992.
-
jefff
#7818 Re: Deblokada Sarajeva???
Selo Gornja Misoca u Ilijasu isto tako
-
toska
#7819 Re: Deblokada Sarajeva???
Da se i ja priključim... na mapi koju si stavio @Sarajmen netko je otpisao komlet Aziće preko željezničke pruge i nasipa, sasvim očekivano nakon silne ofanzive Vrs decembara 92.-mart 93. ali ipak smo zadržali jedan dio i vidi se na prvoj mapi Fikreta Logića, a i prostor ničije zemlje je malo veći u našu korist.
Druga mapa opet pruža veću sliku i kao takva je upotrebljiva.
Druga mapa opet pruža veću sliku i kao takva je upotrebljiva.
-
toska
#7820 Re: Deblokada Sarajeva???
Svaki pokušaj pravljenja mapa će biti nezahvalan posao sa puno primjedbi, ali to je jednostavno tako u situaciji kao što je rat i treba tako prihvatiti.
U istoj liniji i maloj udaljenosti se znalo dešavati da je ničija zemlja od 15 metara pa sve do 150.
U istoj liniji i maloj udaljenosti se znalo dešavati da je ničija zemlja od 15 metara pa sve do 150.
-
-M84-
#7821 Re: Deblokada Sarajeva???
Pitanje za @SarajmenaKoliko je vojnika poginulo u odbrani Sarajeva?
Ovdje govore o preko 8000.
"U odbrani Sarajeva poginulo je ukupno 8.388 Sarajlija, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine."
https://www.mreza-mira.net/vijesti/razn ... -brojkama/
Ovdje govore o preko 8000.
"U odbrani Sarajeva poginulo je ukupno 8.388 Sarajlija, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine."
https://www.mreza-mira.net/vijesti/razn ... -brojkama/
- Grean
#7822 Re: Deblokada Sarajeva???
Nije puno daleko iznad porodilista.Dimu1927 wrote: ↑27/06/2021 14:29 dobra je mapa poprilicno ali ipak mislim da ima dosta gresaka, odnosno dosta je linija tako reci pravolinijski ucrtano. npr linija od vrbanja mosta gore prema jevrejskom i debelom brdu...
Nekako do 8. juna se cuvala linija u samom porodilistu a onda nakon toga izaslo se malo iznad na Kromolj gdje je napad stao, mozda nase prve tri cetiri kuce iznad puta prema Betaniji i onda oni spusteni u klin kako se naselje prostiralo.
Cijela Betanija lijevo od Kromolja je bila prazna sve do Sjenicke kose, oni gore na obodu Poljina a nase transee dole na donjem dijelu livade, iznad Doma casnih sestara. Na tom potezu Kromolj - Sjenicka kosa, na tom srednjem dijelu ne znam da je bio i jedan rov koji je bio pod strazom. Mada sjecam se kao kroz maglu da sam bio u pripremi u Domu casnih sestara, znaci moralo se negdje odatle ici.
Desno od porodilista pa do Pionirske, do kaveza gdje su bili lavovi, tigrovi i ostale egzoticne zivotinje isto je bila poprilicna rupa. Bar sam ja to tako dozivljavao. A onda je nasa linija prelazila cestu i bili smo u objektima desno od puta koji vodi za Nahorevo, tipa ja sam spavao npr. u Filmskom studiju kako smo ga zvali. Ta linija je isla ravno i negdje odmah iza Blekinog potoka lomila skoro pod 90' gore prema Grdonju. Jagomir je bio njihova pozadina.
Ovdje u Pionirskoj uz cestu linije su bile dooobro udaljene, znaci nase na desnoj strani ceste a oni sigurno gore na toj padini Kromolja. Neaktivna linija.
Najblize je bilo na samom spicu Kromolja prema Porodilistu kao sto pomenuh ranije. U dvije kuce tipa.
Usput nije mi jasno sto se tad 8. juna nije islo iz Pionirske prema Kromolju vec samo sa spica. Mozda i jeste a da ja ne znam.
Ispravka: Kao sto neko rece, blijedo je sjecanja. Sad mi se vrati da je Filmski lijevo od ceste za Nahorevo i da kad smo bili tu na liniji na ispomoci pregradili smo Kosevski potok koji tece kroz Pionirsku i kupali se u njemu. Ali gore visocije linija je bila na desnoj strani puta cini mi se.
- dječak sa šibicama
#7823 Re: Deblokada Sarajeva???
U Pionirskoj linija bila neaktivna totalno, snajperi jedino radili tu i tamo, Pinjo je u Nahorevo isao sigurno deset dvadeset puta, svaki put ga svi sahrane on se vraca sa kesom punom hrane, cete se zezali sa njim sprdali ga bio im shou, nacugaju ga nahrane spreme mu hrane za kuce i posalju nazad. Toliko je linija bila propusna. A i na vodu se islo sto metara od srpske linije, ne sjecam se da su ijednom pucali na ljude. Mozda je i bilo ali ne sjecam se.
- Grean
- hatemondays
#7825 Re: Deblokada Sarajeva???
Jedna od naj neaktivnijih linija u nasoj brigadi, uglavnom sluzila za sverc, oni mirni mi mirni i tako se docekao kraj rata. Snajperi su cesto radili ali i oni i nasi preko neke stvari , ni blizu Spice i aktivnosti gore.dječak sa šibicama wrote: ↑30/06/2021 22:39 U Pionirskoj linija bila neaktivna totalno, snajperi jedino radili tu i tamo, Pinjo je u Nahorevo isao sigurno deset dvadeset puta, svaki put ga svi sahrane on se vraca sa kesom punom hrane, cete se zezali sa njim sprdali ga bio im shou, nacugaju ga nahrane spreme mu hrane za kuce i posalju nazad. Toliko je linija bila propusna. A i na vodu se islo sto metara od srpske linije, ne sjecam se da su ijednom pucali na ljude. Mozda je i bilo ali ne sjecam se.