Novi Izborni zakon BiH
-
Guadalajara
#5326 Re: Novi Izborni zakon BiH
Koliko je zaposlenih u realnom/izvoznom sektoru? Zna li se tu išta?
- ako te pitaju
#5327 Re: Novi Izborni zakon BiH
Koje pitanje? Vrlo rado ću odgovoriti.BHCluster wrote: ↑12/12/2021 20:03Drago mi je da si ti ovo napisao i potvrdio da Hrvati nisu diskriminisani jer se mogu kandidovati za Predsjednistvo i za Dom Naroda.ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 09:17
Ja tvrdim da je Zornić diskriminirana jer se ne može kandidirati na određene poziciji,i da je samo zbig toga diskriminirana,i da je to stav Europskog suda.
Zašto je Zornić diskriminirana,odnosno bi li bila diskriminirana. Da se može kandidirati za člana pred. ili Dom Naroda?
P.S.
Izvini nisi mi odgovorio na pitanje! Moze li odgovor?
Ja nigdje nisam napisao da su Hrvati diskriminirani uzimajući Europsku konvenciju u temeljnim ljudskim pravima..
Tvrdim,sa aspekta izbornog zakona, da su ugrožena vitalna prava i interesi jer im se nameću predstavnici koji bi se trebali brinuti o vitalnim interesima Hrvata.
Tvrdim da je to najopasnije za BiH.
-
Buli6
#5328 Re: Novi Izborni zakon BiH
Jesi ti spominjao neko rješenje ili sam ja to pomiješao?ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 21:57Koje pitanje? Vrlo rado ću odgovoriti.
Ja nigdje nisam napisao da su Hrvati diskriminirani uzimajući Europsku konvenciju u temeljnim ljudskim pravima..
Tvrdim,sa aspekta izbornog zakona, da su ugrožena vitalna prava i interesi jer im se nameću predstavnici koji bi se trebali brinuti o vitalnim interesima Hrvata.
- ako te pitaju
#5329 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nisi pomješaoJesi ti spominjao neko rješenje ili sam ja to pomiješao?
-
Buli6
#5330 Re: Novi Izborni zakon BiH
OK. Objasni meni i loginu još jednom molimako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 22:16Nisi pomješaoJesi ti spominjao neko rješenje ili sam ja to pomiješao?
- ako te pitaju
#5331 Re: Novi Izborni zakon BiH
-
Buli6
#5332 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ovo jel?
"U preambuli treba ostati da je BiH država konstitutivnih naroda Srba,Bošnjaka,i Hrvata koji u zajednici sa ostalima...........
Brisati etničke prefikse da član predsjedništva ....član doma naroda mora biti srbin....hrvat.....bošnjak....
Prema popisu stanovništva u općina ...nek idu elektorski glasovi za člana predsjedništva i domove naroda....sukladno popisu stanovništva kada su konst.narodi u pitanju
U zastupničkim domovima....kantonalnim skupštinama.....općinskim vijećima...ostaviti princip jedan čovjek jedan glas.
Na ovaj način...dobivamo državu ravnopravnih naroda i ostalih ...bez diskriminacije prema ostalima"
"U preambuli treba ostati da je BiH država konstitutivnih naroda Srba,Bošnjaka,i Hrvata koji u zajednici sa ostalima...........
Brisati etničke prefikse da član predsjedništva ....član doma naroda mora biti srbin....hrvat.....bošnjak....
Prema popisu stanovništva u općina ...nek idu elektorski glasovi za člana predsjedništva i domove naroda....sukladno popisu stanovništva kada su konst.narodi u pitanju
U zastupničkim domovima....kantonalnim skupštinama.....općinskim vijećima...ostaviti princip jedan čovjek jedan glas.
Na ovaj način...dobivamo državu ravnopravnih naroda i ostalih ...bez diskriminacije prema ostalima"
- nikad_vise
#5334 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ajd recimo ovako.Buli6 wrote: ↑12/12/2021 22:35 Ovo jel?
Po posljednjem popisu Busovaca ima 17.910 Stanovnika.
Prema tom istom popisu nacionalna struktura je
Bosnjaci 8.681 (48,5 %)
Hrvati 8.873 (49,5 %)
Srbi 205 (1,1 %)
Ostali 151 (0,8 %)
Na zadnjim lokalnim izborima kandidat bilo je 8.293 glasaca od cega 3600 glasova za Hrvatske stranke plus SNSD.Od toga znaci 150 glasova postom.
Znaci oko 43 posto glasova.
Po proslogodisnjem izvjestaju za rodjene po nacionalnosti,u Busovaci se rodilo 121 dijete od cega je 30ak gdje su majka i otac Hrvati.Odstalih 90 otpada na Bosnjake i Bosance.
Jel po tvom prijedlogu Busovaca treba dati elektorate za Hrvatskog clana predsjednistva,i da se koristi posljednji popis stanovnistva?
Napravit cete sebi problem pa ce vam Bosnjaci pocet birati osim clana predsjednistva BiH,i elektorate pa opet necete bit zadovoljni.
- ako te pitaju
#5335 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ti si kralj!Ajd recimo ovako.
Bosnjaci 8.681 (48,5 %)
Hrvati 8.873 (49,5 %)
Srbi 205 (1,1 %)
Ostali 151 (0,8 %)
Na zadnjim lokalnim izborima kandidat bilo je 8.293 glasaca od cega 3600 glasova za Hrvatske stranke plus SNSD.Od toga znaci 150 glasova postom.
Po proslogodisnjem izvjestaju za rodjene po nacionalnosti,u Busovaci se rodilo 121 dijete od cega je 30ak gdje su majka i otac Hrvati.Odstalih 90 otpada na Bosnjake i Bosance.
Jel po tvom prijedlogu Busovaca treba dati elektorate za Hrvatskog clana predsjednistva,i da se koristi posljednji popis stanovnistva?
Napravit cete sebi problem pa ce vam Bosnjaci pocet birati osim clana predsjednistva BiH,i elektorate pa opet necete bit zadovoljni.
Zanimljivo zapažanje.
Prema tvojoj računici,u koju ne sumnjam
U toom omjeru nek sudjeluju,makar i svi Hrvati ili Bošnjaci iz Busovače glasali za Željka Komšića.
Busovača donosi 2% glasova hrvatsko članu, a recimo 0,5 % članu koji se odnosi. A dotadašnje Bošnjake.
- nikad_vise
#5336 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa sudjeluju i sad,glasaju za Covica.ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 23:08Ti si kralj!Ajd recimo ovako.
Bosnjaci 8.681 (48,5 %)
Hrvati 8.873 (49,5 %)
Srbi 205 (1,1 %)
Ostali 151 (0,8 %)
Zanimljivo zapažanje.
Prema tvojoj računici,u koju ne sumnjam,nek recimo je ukupan broj Hrvata 2% iz Busovače.
U toom omjeru nek sudjeluju,makar i svi Hrvati ili Bošnjaci iz Busovače glasali za Željka Komšića.
Busovača donosi 2% glasova hrvatsko članu, a recimo 0,5 % članu koji se odnosi. A dotadašnje Bošnjake.
To sto je nedovoljan broj onih koji hoce Covica ne moze biti opravdanje da mu treba zakonom dati mjesto clana predsjednistva.
Na kraju krajeva,ja licno nemam problem da vas se na kraju nadje nacin da izaberete svog clana predsjednistva pod uslovom da i ostali dobiju jedno mjesto clana predsjednistva.Nije mi uopste los ni prijedlog NiP/a da se clan iz reda ostalih bira na nivou cijele BiH.I naravno deblokiranje doma naroda i svodjenje na jasno definisan nacin koristenja vitalnog nacionalnog interesa.
- ako te pitaju
#5337 Re: Novi Izborni zakon BiH
Možda nisi razumio moj prijedlog.Pa sudjeluju i sad,glasaju za Covica.
To sto je nedovoljan broj onih koji hoce Covica ne moze biti opravdanje da mu treba zakonom dati mjesto clana predsjednistva.
Na kraju krajeva,ja licno nemam problem da vas se na kraju nadje nacin da izaberete svog clana predsjednistva pod uslovom da i ostali dobiju jedno mjesto clana predsjednistva.Nije mi uopste los ni prijedlog NiP/a da se clan iz reda ostalih bira na nivou cijele BiH.I naravno deblokiranje doma naroda i svodjenje na jasno definisan nacin koristenja vitalnog nacionalnog interesa.
Komšič je izabran zahvaljujući glasovima u mjestima gdje ne žive Hrvati.
Ovim prijedlogom kojeg sam napisao, svak se može kandidirati na 3 liste.lista 1.,2. i 3.
Elektorski glasovi su podijeljeni srazmjerno popisu stanovništva, a bilo bi dobro da u elektorske glasove ulazi i ukupan broj na državnom nivou,neovisno od općina,ali da taj broj nije presudan.
Ovaj prijedlog se odnosi samo na Dom Naroda i predsjedništvo,ne za zastupničke domove i sl.
Prema ovom prijedlogu ,Ž.Komšić bi mogao biti član predsjed ištva ispred Hrvata ali za to mora imati solidnu podršku u mjestima gdje su većina Hrvati.drugačije ne.
Napisao sam prijedlog ,na način da se ukida nac.prefiks.
Napraviš popis stanovništva,i rasporediš elektorske glasove
To nije 100% točno,ali je puno bolje od različitih listića za Hrvate,Srbe ili Bošnjake.
Jednostavno,imaš listu 1. 2. 3.
Znaš da je lista 1.donosi najviše glasova sa mjesta gdje žive Bošnjaci.Lista 2 gdje su Srbi a Lista 3. Gdje sj Hrvati.
Pa izvoli... ......glasaj za koga god želiš.A Jakov,ili Zornić,ili Pilav,nek se kandidiraju na bilo koji listu
- Str0nz
- Grijem se na: Hodza > marfi
#5338 Re: Novi Izborni zakon BiH
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/22 ... ato_a.html
Prekosutra dolazi Angelina Eichhorst da ti objasni kakvi su ovi lazovi i da ce se BiH raspast ako ne potpises apartheid.
https://vijesti.ba/clanak/554302/eu-zas ... rbije-i-rhWaitz se osvrnuo i na reforme izbornog zakona dodavši kako EU neće podržati biranje predstavnika vlasti isključivo prema etničkom ključu, te da će se Evropska unija pobrinuti da izbori u BiH budu nezavisni, pravedni i građanski.
Govorio je o etničkim podjelama i upitao: “Imamo istinskog Hrvata koji glasa za istinskog hrvatskog predstavnika. Ko odlučuje ko je pravi Hrvat? Je li uzimamo nalaz krvi? to vodi ka fašizmu”.
Pozvao je Evropsku uniju da se umiješa s obzirom da u budžetu nema stavke za opće izbore 2022. i osiguraju slobodne izbore bez utjecaja.
Prekosutra dolazi Angelina Eichhorst da ti objasni kakvi su ovi lazovi i da ce se BiH raspast ako ne potpises apartheid.
- Bloo
- Globalna šefica
- BHCluster
#5340 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sad si u koalizi sam sa sobom.ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 21:57Koje pitanje? Vrlo rado ću odgovoriti.
-
Novak20
#5341 Re: Novi Izborni zakon BiH
Srbi su, izgleda, politički puno pametniji od Hrvata kad otpiliše ove zelene papagaje DF-e.Str0nz wrote: ↑12/12/2021 23:31 https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/22 ... ato_a.htmlhttps://vijesti.ba/clanak/554302/eu-zas ... rbije-i-rhWaitz se osvrnuo i na reforme izbornog zakona dodavši kako EU neće podržati biranje predstavnika vlasti isključivo prema etničkom ključu, te da će se Evropska unija pobrinuti da izbori u BiH budu nezavisni, pravedni i građanski.Govorio je o etničkim podjelama i upitao: “Imamo istinskog Hrvata koji glasa za istinskog hrvatskog predstavnika. Ko odlučuje ko je pravi Hrvat? Je li uzimamo nalaz krvi? to vodi ka fašizmu”.
Pozvao je Evropsku uniju da se umiješa s obzirom da u budžetu nema stavke za opće izbore 2022. i osiguraju slobodne izbore bez utjecaja.
https://www.dnevnik.ba/vijesti/nitko-od ... or-2622734
Nenad Stevandić, Snježana Novaković Bursać, Sredoje Nović i Branislav Borenović, članovi Interesorne radne grupe za izmjenu izbornog zakona, izjavili su danas, piše agencija Srna, da neće sutra razgovarati sa zastupnici grupe Zelenih/EFA u Europskom parlamentu Romeom Franzom i Tomasom Waitz.
Iz Parlamentarne skupštine BiH ranije je najavljeno da će članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarati sutra u Sarajevu sa predsjedateljem Delegacije Europskog parlamenta za suradnju s BiH i Kosovom Romeom Franzom i članom Delegacije Tomasom Waitzom.
Stevandić je rekao "da su europski zeleni na konvenciji usvojili dokumente u kojima je puno negativnih i proizvoljnih stavova u vezi s pozicijom Republike Srpske i njenih dužnosnika".
- Oni su faktički već zauzeli jednu vrstu političkog stava. Onaj tko hoće doći i razgovarati s nama, ne može nas prije toga vrijeđati. To je razlog zbog kojeg neću biti sutra na sastanku sa zastupnicima zelenih, a sve sam to prenio i kolegama iz koalicije - izjavio je Srni Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske.
Snježana Novaković Bursać (SNSD) također je izjavila Srni da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku članova ove grupe sa zastupnicima grupe Zelenih/EFA u Europskom parlamentu Franzom i Waitzom, koji, kako je navela, dolaze vjerojatno s već definiranim stavovima, ali ne i konkretnim rješenjima.
- Interresorna radna grupa je obavila razgovor sa službenom predstavnicima EU i SAD i treba da se razgovara s nekim tko može doprinjeti pronalasku ključnih rješenja - rekla je Novaković Bursać.
I član Interresorne radne grupe iz Republike Srpske Sredoje Nović (SNSD) potvrdio je Srni da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku sa zastupnicima Zelenih u Europskom parlamentu kao ni Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.
- BHCluster
#5342 Re: Novi Izborni zakon BiH
Opet pogresno jer je u suprotnosti sa presudama Zornic, Pilav, Pudaric.ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 23:29Možda nisi razumio moj prijedlog.Pa sudjeluju i sad,glasaju za Covica.
Komšič je izabran zahvaljujući glasovima u mjestima gdje ne žive Hrvati.
Ovim prijedlogom kojeg sam napisao, svak se može kandidirati na 3 liste.lista 1.,2. i 3.
Elektorski glasovi su podijeljeni srazmjerno popisu stanovništva, a bilo bi dobro da u elektorske glasove ulazi i ukupan broj na državnom nivou,neovisno od općina,ali da taj broj nije presudan.
Ovaj prijedlog se odnosi samo na Dom Naroda i predsjedništvo,ne za zastupničke domove i sl.
Prema ovom prijedlogu ,Ž.Komšić bi mogao biti član predsjed ištva ispred Hrvata ali za to mora imati solidnu podršku u mjestima gdje su većina Hrvati.drugačije ne.
Napisao sam prijedlog ,na način da se ukida nac.prefiks.
Napraviš popis stanovništva,i rasporediš elektorske glasove
To nije 100% točno,ali je puno bolje od različitih listića za Hrvate,Srbe ili Bošnjake.
Jednostavno,imaš listu 1. 2. 3.
Znaš da je lista 1.donosi najviše glasova sa mjesta gdje žive Bošnjaci.Lista 2 gdje su Srbi a Lista 3. Gdje sj Hrvati.
Pa izvoli... ......glasaj za koga god želiš.A Jakov,ili Zornić,ili Pilav,nek se kandidiraju na bilo koji listu
-
Buli6
#5343 Re: Novi Izborni zakon BiH
Tko vodi kolo?
"Ono što bismo voljeli da vidimo je dogovor koji sadrži više dimenzija, dogovor koji promovira izborni sistem koji je pošteniji, koji je lakši za sabrati, transparentniji, i ispunjava potrebe i obveze svih sudionika."
Metju Palmer
"Ono što bismo voljeli da vidimo je dogovor koji sadrži više dimenzija, dogovor koji promovira izborni sistem koji je pošteniji, koji je lakši za sabrati, transparentniji, i ispunjava potrebe i obveze svih sudionika."
Metju Palmer
Last edited by Buli6 on 13/12/2021 00:17, edited 1 time in total.
- BHCluster
#5344 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ono kad ti je neTko poput Stevandica uzor necemu a pogotovo pameti.Novak20 wrote: ↑13/12/2021 00:12Srbi su, izgleda, politički puno pametniji od Hrvata kad otpiliše ove zelene papagaje DF-e.Str0nz wrote: ↑12/12/2021 23:31 https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/22 ... ato_a.html
https://vijesti.ba/clanak/554302/eu-zas ... rbije-i-rh
Prekosutra dolazi Angelina Eichhorst da ti objasni kakvi su ovi lazovi i da ce se BiH raspast ako ne potpises apartheid.![]()
https://www.dnevnik.ba/vijesti/nitko-od ... or-2622734
Nenad Stevandić, Snježana Novaković Bursać, Sredoje Nović i Branislav Borenović, članovi Interesorne radne grupe za izmjenu izbornog zakona, izjavili su danas, piše agencija Srna, da neće sutra razgovarati sa zastupnici grupe Zelenih/EFA u Europskom parlamentu Romeom Franzom i Tomasom Waitz.
Iz Parlamentarne skupštine BiH ranije je najavljeno da će članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarati sutra u Sarajevu sa predsjedateljem Delegacije Europskog parlamenta za suradnju s BiH i Kosovom Romeom Franzom i članom Delegacije Tomasom Waitzom.
Stevandić je rekao "da su europski zeleni na konvenciji usvojili dokumente u kojima je puno negativnih i proizvoljnih stavova u vezi s pozicijom Republike Srpske i njenih dužnosnika".
- Oni su faktički već zauzeli jednu vrstu političkog stava. Onaj tko hoće doći i razgovarati s nama, ne može nas prije toga vrijeđati. To je razlog zbog kojeg neću biti sutra na sastanku sa zastupnicima zelenih, a sve sam to prenio i kolegama iz koalicije - izjavio je Srni Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske.
Snježana Novaković Bursać (SNSD) također je izjavila Srni da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku članova ove grupe sa zastupnicima grupe Zelenih/EFA u Europskom parlamentu Franzom i Waitzom, koji, kako je navela, dolaze vjerojatno s već definiranim stavovima, ali ne i konkretnim rješenjima.
- Interresorna radna grupa je obavila razgovor sa službenom predstavnicima EU i SAD i treba da se razgovara s nekim tko može doprinjeti pronalasku ključnih rješenja - rekla je Novaković Bursać.
I član Interresorne radne grupe iz Republike Srpske Sredoje Nović (SNSD) potvrdio je Srni da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku sa zastupnicima Zelenih u Europskom parlamentu kao ni Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.
- Str0nz
- Grijem se na: Hodza > marfi
#5345 Re: Novi Izborni zakon BiH
Greska, BHCluster iznad je dovoljno dobro objasnio.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#5346 Re: Novi Izborni zakon BiH
Grean wrote: ↑12/12/2021 12:57Sto ste rusili ZAVNOBiH na koji se danas pozivate? Cemu onda paradrzava HZHB?ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:07
To ti je Ustavni sud BiH objasnio u više svojih odluka.
Ustav je imenovao 3 konstitutivna naroda kao temeljen narode, naglašavajući da je BiH država Srba, Hrvata. i Bošnjaka, koji zajedno sa građanima....
Označavajući u preambuli ovo, samim tim daje se jasna poruka što je BiH. Slično je bilo naglašeno i u prijašnjim Ustavima SR BiH, slično je i u ZAVNOBiH.
Da nije tako, u svim tim aktima bi stjalo , Bosna i Hercegovina država građana.....ne bi se spominjale etničke pripadnosti.
Čak i na vječnoj vatri, stoji SRBI, HRVATI I MSULIMANI.......
Zašto? Zato što je to povijesna činjenica, realnost, i tako je odavno.
1992 godine smo glasali sa BiH, RAVNOPRAVNU DRŽAVU Srba, Hrvata i Muslimana................
Činjenica da je to bilo protivno većinskoj volji Srba , pa su onda Srbi odlučili se obračunati sa Hrvatima i tada Muslimanima......posljedice i danas osjećamo.
U periodu od 1995 do danas, svjedoci smo pokušaju da se jedan narod majorizira, da mu se ukrade izborna volja i pravo da odlučuje o sebi.
Posljedice takve politike upravo gledamo.
Niste vi htjeli ravnopravnost vec teritoriju i to je i danas zelja. Vizija ravnopravnosti i konstitutivnosti onih koji su (bili) za paradrzave kako RS tako i HB je prosti skup tri teritorije na kojim ce samo oni odlucivati a da se na zajednickom nivou poziva na konstitutivnost ali takva koja daje mogucnost blokiranja svega ako nije po njihovoj volji.
Nista od toga nije bilo u ZAVNOBiH-u pa je red da se prestanete pozivati na njega jer je to providna demagogija. Da je konstitutivnost u ZAVNOBiH-u bila po vasoj mjeri BiH nikad ne bi imala referendum o nezavisnosti.
Taj ZAVNOBiH je srusen silom dvije strane. Oni koji su ga branili ga brane i danas. Razlika je jasna.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#5347 Re: Novi Izborni zakon BiH
I to vec rade, nista novo. U Travniku kada se slavi dan oslobodjenja grada, Hrvati obiljezavaju pad grada. Ustase su za njih bili oslobodioci, a partizani okupatori.Horcrux wrote: ↑12/12/2021 12:57Moras mijenjati ustav - da, ali zasto historiju? Priznajes da su na ovim prostorima zivjeli hrvati, srbi i bosnjaci, i da ce nastaviti zivjeti, samo sad sve njih tretiras kao gradjani jedne zemlje. To uopste nije problem.ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:54
Kao što rekoh, moraš mijenjati Ustav iz temelja. Ne samo ustav, moraš i mijenjati i povijest/istoriju moderne Bosne i Hercegovine.
Svi koji su na vlasti, moraju raditi uza dobrobit građana.
Ministar pravde, iako iz HDZ-a mora voditi računa o svim građanima.
Naravno.
Zelis li ti ovakav sistem?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5348 Re: Novi Izborni zakon BiH
To ima veze s tisucama pobijenih civila i zatobljenika
Jbg
Jbg
- ako te pitaju
#5349 Re: Novi Izborni zakon BiH
Zašto je u suprotnosti?Opet pogresno jer je u suprotnosti sa presudama Zornic, Pilav, Pudaric.
- Point.
#5350 Re: Novi Izborni zakon BiH
Imaš li ti posao?ako te pitaju wrote: ↑13/12/2021 07:45Zašto je u suprotnosti?Opet pogresno jer je u suprotnosti sa presudama Zornic, Pilav, Pudaric.