iskreno bih te zamolio te tise placesako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 11:56Kao npr. Mostar? Gdje su se zagovaratelji ''građanske države'' i nogama, i rukama, borili protiv tog modela.
Licemjerno
Novi Izborni zakon BiH
- mO k3
#5276 Re: Novi Izborni zakon BiH
- ako te pitaju
#5277 Re: Novi Izborni zakon BiH
To ti je Ustavni sud BiH objasnio u više svojih odluka.Horcrux wrote: ↑12/12/2021 12:01Mislim da ima razlike, jer se taj pojam veze za narode, a zasto se onda ne veze za gradjane? Konstitutivni gradjani?ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 11:57
meni je sinonim za konstitutivnost= ravnopravnost. nema nikakve razlike
Ni SDA ni HDZ, a ni SNSD - u biti nacionalistickim strankama, ne odgovara gradjanski model, jer time gube kontrolu i vlast.
Zato ih se treba i prisiliti na isti. Presude i jesu dobar temelj na drzavi zasnovanoj na ravnopravnim gradjanima.
Ustav je imenovao 3 konstitutivna naroda kao temeljen narode, naglašavajući da je BiH država Srba, Hrvata. i Bošnjaka, koji zajedno sa građanima....
Označavajući u preambuli ovo, samim tim daje se jasna poruka što je BiH. Slično je bilo naglašeno i u prijašnjim Ustavima SR BiH, slično je i u ZAVNOBiH.
Da nije tako, u svim tim aktima bi stjalo , Bosna i Hercegovina država građana.....ne bi se spominjale etničke pripadnosti.
Čak i na vječnoj vatri, stoji SRBI, HRVATI I MSULIMANI.......
Zašto? Zato što je to povijesna činjenica, realnost, i tako je odavno.
1992 godine smo glasali sa BiH, RAVNOPRAVNU DRŽAVU Srba, Hrvata i Muslimana................
Činjenica da je to bilo protivno većinskoj volji Srba , pa su onda Srbi odlučili se obračunati sa Hrvatima i tada Muslimanima......posljedice i danas osjećamo.
U periodu od 1995 do danas, svjedoci smo pokušaju da se jedan narod majorizira, da mu se ukrade izborna volja i pravo da odlučuje o sebi.
Posljedice takve politike upravo gledamo.
- ako te pitaju
#5278 Re: Novi Izborni zakon BiH
zaboravio s napisat da dobivam snedviče, da sam kamenjarac, ustaša, fašista, UZP-ovac i slično. Kao i da sam dosadan, iako ti meni postavljaš replike i odgovaraš mi. Konfuzan si.mO k3 wrote: ↑12/12/2021 12:03iskreno bih te zamolio te tise placesako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 11:56
Kao npr. Mostar? Gdje su se zagovaratelji ''građanske države'' i nogama, i rukama, borili protiv tog modela.
Licemjerno
Nema plakanja, samo argumentacija.
Primjetio sam kad nema argumentacije, onda ide obrambeni mehanizam...plakanje,....sendcviči....UZP-ovci....ono tipa ''moj je tata jači''
- mO k3
#5279 Re: Novi Izborni zakon BiH
uzp??ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:10zaboravio s napisat da dobivam snedviče, da sam kamenjarac, ustaša, fašista, UZP-ovac i slično. Kao i da sam dosadan, iako ti meni postavljaš replike i odgovaraš mi. Konfuzan si.
Primjetio sam kad nema argumentacije, onda ide obrambeni mehanizam...plakanje,....sendcviči....UZP-ovci....ono tipa ''moj je tata jači''
To ne koristim jer je to jaka teska rijec.... Ali ti starno jedno te isto, ponovo kazem ne svidja ti se u bih imas gdje, imas i eu putovnicu, idi u lijepu nasu i tamo budi sretan
-
scarr
#5280 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nego šta nego si sendvičar i to onaj jeftini.
- mO k3
- ako te pitaju
#5282 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa šta da ti kažem, nego, ako ti se ne sviđa BiH, država ravnopravnih i konstitutivnih naroda, otiđi iz BiH. Prije toga, uništi spomenik na Vječnoj vatri, uništi muzeje o ZAVNOBIH.mO k3 wrote: ↑12/12/2021 12:13uzp??ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:10
zaboravio s napisat da dobivam snedviče, da sam kamenjarac, ustaša, fašista, UZP-ovac i slično. Kao i da sam dosadan, iako ti meni postavljaš replike i odgovaraš mi. Konfuzan si.
To ne koristim jer je to jaka teska rijec.... Ali ti starno jedno te isto, ponovo kazem ne svidja ti se u bih imas gdje, imas i eu putovnicu, idi u lijepu nasu i tamo budi sretan
Tad bi te smatrao principijelnim, i rekao ti '' svaka čast''. Uvijek sam poštivao ljude sa stavom.
Ovako........hm....''niđe veze''
- ako te pitaju
- kakotakonikako
#5284 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kakav izborni zakon dok se ne rijesi stanje trenitno u Drzavi Bosni i Hercegovini.
To sam napisao prije par dana a vidim i SDP
isto misli.

To sam napisao prije par dana a vidim i SDP
- mO k3
#5285 Re: Novi Izborni zakon BiH
to je moje ocekivanje, da imamo drzavu ravnopravnih ... e sada jos jednom cu te pitati pa cu stvarno izgubiti volju da sa tobom u neko raspravu ulazim..... jeli Sejdic/Finci presuda sprovedena i sta ona znaci za vas bejha hrvate ??ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:16Pa šta da ti kažem, nego, ako ti se ne sviđa BiH, država ravnopravnih i konstitutivnih naroda, otiđi iz BiH. Prije toga, uništi spomenik na Vječnoj vatri, uništi muzeje o ZAVNOBIH.
Tad bi te smatrao principijelnim, i rekao ti '' svaka čast''. Uvijek sam poštivao ljude sa stavom.
Ovako........hm....''niđe veze''
Hocemo li o snimku gdje cirilcar prica u trecem
- ako te pitaju
#5286 Re: Novi Izborni zakon BiH
Presuda Sjedić i Finci nije sprovedena, a smatram da za Hrvate iz Bosne i Hercegovine je vrlo bitno da se provede.to je moje ocekivanje, da imamo drzavu ravnopravnih ... e sada jos jednom cu te pitati pa cu stvarno izgubiti volju da sa tobom u neko raspravu ulazim..... jeli Sejdic/Finci presuda sprovedena i sta ona znaci za vas bejha hrvate ??
Hocemo li o snimku gdje cirilcar prica u trecem
Provođenjem presude Sjedić-Finci, Hrvatima bi bilo omogućeno da ih može predstavljati i osoba koja se ne izjašnjava kao Hrvat, a čime nam se širi izbor.
Isto tako, omogućavalo bi se da Komšić napokon predstavlja svoje birače a ne da se nameće drugim narodima kao njihov predstavnik, pogotovo ne da odlučuje o pokretanju vitalnog interesa pred Domom Hrvata , a nema podršku Hrvata, niti su ga Hrvati birali.
Apsolutno sam sa to da se provode svaka presuda Europskog suda, jer smatram da se i Jakov, I Sejdić, i Zornić, i osobe kao Pudarić, i Pilav, mogu imati isto pravo kao i ja, da biraju i budu birani, u državi konstitutivnih naroda i građana.
Vidiš kako sam ti fino odgovorio? A?
-
Buli6
#5287 Re: Novi Izborni zakon BiH
I u zapadnim eu državama se žale sudu za ljudska prava.
Vezano i za izbore.
Vezano i za izbore.
-
Horcrux
#5288 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sve se to moze mijenjati da drzava postane drzava gradjana. A ti gradjani mogu dalje biti i marsovci sto se mene tice.ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:07To ti je Ustavni sud BiH objasnio u više svojih odluka.Horcrux wrote: ↑12/12/2021 12:01
Mislim da ima razlike, jer se taj pojam veze za narode, a zasto se onda ne veze za gradjane? Konstitutivni gradjani?
Ni SDA ni HDZ, a ni SNSD - u biti nacionalistickim strankama, ne odgovara gradjanski model, jer time gube kontrolu i vlast.
Zato ih se treba i prisiliti na isti. Presude i jesu dobar temelj na drzavi zasnovanoj na ravnopravnim gradjanima.
Ustav je imenovao 3 konstitutivna naroda kao temeljen narode, naglašavajući da je BiH država Srba, Hrvata. i Bošnjaka, koji zajedno sa građanima....
Označavajući u preambuli ovo, samim tim daje se jasna poruka što je BiH. Slično je bilo naglašeno i u prijašnjim Ustavima SR BiH, slično je i u ZAVNOBiH.
Da nije tako, u svim tim aktima bi stjalo , Bosna i Hercegovina država građana.....ne bi se spominjale etničke pripadnosti.
1992 godine smo glasali sa BiH, RAVNOPRAVNU DRŽAVU Srba, Hrvata i Muslimana................
Činjenica da je to bilo protivno većinskoj volji Srba , pa su onda Srbi odlučili se obračunati sa Hrvatima i tada Muslimanima......posljedice i danas osjećamo.
U periodu od 1995 do danas, svjedoci smo pokušaju da se jedan narod majorizira, da mu se ukrade izborna volja i pravo da odlučuje o sebi.
- ako te pitaju
#5289 Re: Novi Izborni zakon BiH
Naravno da može, ako se slože 3 konstitutivna naroda.Sve se to moze mijenjati da drzava postane drzava gradjana. A ti gradjani mogu dalje biti i marsovci sto se mene tice.
To bi onda bila savršena država.
Ako želimo da to bude bez 3 entiteta, tj da BiH bude država građana ( bez navođenja ostalih naroda), izmijenimo ustav, ukinemo entitete, ukinemo kantone, ukinemo domove naroda, samo jednodomni zastupnički dom, i općinska vijeća. Zamisli koliko bi love uštedjeli?
Je li sad to realno. Nije. Zašto? Pa zato što će se nametnuti Srbima i Hrvatima da ih netko kao Komšić predstavlja, Dva od 3 konstitutivna naroda su protiv toga. Ovaj treći je protiv toga gdje je u manjini ( u Mostaru )
Zaključak: utopija
-
scarr
#5290 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nemam bolan ja šta s tobom pisat', tebi je posao ovdje da pišeš.ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:18''sendvičar jeftini ''.
Ajd m nešto ponudi, pa da piešm kontra, tj, da krenem iskrivljivati činjenice....od čega nudiš sendvič?
Ps. stekao sam dojam da vas većina radi u pekarama
P.S. Bolje i u pekari nego biti plaćeni pisač po forumima....
-
Horcrux
#5291 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nece iz razloga sto u drzavi ravnopravnih gradjana niko ne predstavlja narode bosnjake, srbe i hrvate, nego izabrani duznosnici predstavljaju gradjane.ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:43Naravno da može, ako se slože 3 konstitutivna naroda.Sve se to moze mijenjati da drzava postane drzava gradjana. A ti gradjani mogu dalje biti i marsovci sto se mene tice.
To bi onda bila savršena država.
Ako želimo da to bude bez 3 entiteta, tj da BiH bude država građana ( bez navođenja ostalih naroda), izmijenimo ustav, ukinemo entitete, ukinemo kantone, ukinemo domove naroda, samo jednodomni zastupnički dom, i općinska vijeća. Zamisli koliko bi love uštedjeli?
Je li sad to realno. Nije. Zašto? Pa zato što će se nametnuti Srbima i Hrvatima da ih netko kao Komšić predstavlja, Dva od 3 konstitutivna naroda su protiv toga. Ovaj treći je protiv toga gdje je u manjini ( u Mostaru )
Zaključak: utopija
-
Buli6
#5292 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ah pa znate zašto. Nadam se da se na pregovorima ne vrte tako u krug. Pozovite se na granice onog kool and the gang bana i radite građansku. Šta su vama Turci, Robin Hood.
- ako te pitaju
#5293 Re: Novi Izborni zakon BiH
dokazano argumentirano.scarr wrote: ↑12/12/2021 12:45Nemam bolan ja šta s tobom pisat', tebi je posao ovdje da pišeš.ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:18
''sendvičar jeftini ''.
Ajd m nešto ponudi, pa da piešm kontra, tj, da krenem iskrivljivati činjenice....od čega nudiš sendvič?
Ps. stekao sam dojam da vas većina radi u pekarama
P.S. Bolje i u pekari nego biti plaćeni pisač po forumima....
Kaže nemam šta stobom pisati...pa piše.
Pa jadan ne bio, jesam li se ja tebi prvo obratio ili ti meni.
Nek ti bude čast što sam ti odgovorio.
Više neć...piši šta hoćeš neću ni čitati ( osim ako ponudiš bolji sendvič. tad otvaram razgovore)
- ako te pitaju
#5294 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kao što rekoh, moraš mijenjati Ustav iz temelja. Ne samo ustav, moraš i mijenjati i povijest/istoriju moderne Bosne i Hercegovine.Nece iz razloga sto u drzavi ravnopravnih gradjana niko ne predstavlja narode bosnjake, srbe i hrvate, nego izabrani duznosnici predstavljaju gradjane.
Svi koji su na vlasti, moraju raditi uza dobrobit građana.
Ministar pravde, iako iz HDZ-a mora voditi računa o svim građanima.
- Grean
#5295 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sto ste rusili ZAVNOBiH na koji se danas pozivate? Cemu onda paradrzava HZHB?ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:07To ti je Ustavni sud BiH objasnio u više svojih odluka.Horcrux wrote: ↑12/12/2021 12:01
Mislim da ima razlike, jer se taj pojam veze za narode, a zasto se onda ne veze za gradjane? Konstitutivni gradjani?
Niste vi htjeli ravnopravnost vec teritoriju i to je i danas zelja. Vizija ravnopravnosti i konstitutivnosti onih koji su (bili) za paradrzave kako RS tako i HB je prosti skup tri teritorije na kojim ce samo oni odlucivati a da se na zajednickom nivou poziva na konstitutivnost ali takva koja daje mogucnost blokiranja svega ako nije po njihovoj volji.
Nista od toga nije bilo u ZAVNOBiH-u pa je red da se prestanete pozivati na njega jer je to providna demagogija. Da je konstitutivnost u ZAVNOBiH-u bila po vasoj mjeri BiH nikad ne bi imala referendum o nezavisnosti.
Taj ZAVNOBiH je srusen silom dvije strane. Oni koji su ga branili ga brane i danas. Razlika je jasna.
Last edited by Grean on 12/12/2021 12:58, edited 1 time in total.
-
Horcrux
#5296 Re: Novi Izborni zakon BiH
Moras mijenjati ustav - da, ali zasto historiju? Priznajes da su na ovim prostorima zivjeli hrvati, srbi i bosnjaci, i da ce nastaviti zivjeti, samo sad sve njih tretiras kao gradjani jedne zemlje. To uopste nije problem.ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 12:54Kao što rekoh, moraš mijenjati Ustav iz temelja. Ne samo ustav, moraš i mijenjati i povijest/istoriju moderne Bosne i Hercegovine.Nece iz razloga sto u drzavi ravnopravnih gradjana niko ne predstavlja narode bosnjake, srbe i hrvate, nego izabrani duznosnici predstavljaju gradjane.
Svi koji su na vlasti, moraju raditi uza dobrobit građana.
Ministar pravde, iako iz HDZ-a mora voditi računa o svim građanima.
Naravno.
Zelis li ti ovakav sistem?
-
Buli6
#5297 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ako te pitaju,
Da li svoje mišljenje temeljiš na zaključcima ovog
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 4HIkvfWG-o
Na dnu su zaključci.
Na dnu su zaključci.
- ako te pitaju
#5298 Re: Novi Izborni zakon BiH
@Grean i @Horcrux na ovim prostorima oduvijek su živjeli tri naroda ( od pojave naroda i nacionalnosti).
Neću ići daleko u povijest, a što se tiče ZAVNOBiH, samo ću reći da isti ističem kao činjenicu da su i partizani, komunisti, antifašisti, gledali na BiH. kao republiku 3 ravnopravna naroda.
Za vrijeme Austro-ugarske, Benjamin Kalaj je pokušao stvoriti ''bosansku'' naciju, ali nije uspio.
Upravo nametanjem Komšića u predsjedništvo, ili Esada u Dom Naroda Hrvata, ruše se ti temelji ZAVNOBiH-a, jer o Hrvatima onda ne odlučuju oni koje su Hrvati izabrali.
Svako nametanje, udaljava nas od građanske države, a nikad ni udaljeniji nismo ni bili kao danas.
Kad sam naveo da moraš mijenjati povijest, znači da onda moraš minimalizirati činjenicu da ovdje žive 3 temeljna naroda, i da je biti GRAĐANIN ove države ispred etničke pripadnosti. Čak i u Jugoslaviji koja je bila puno bolja od ovoga danas, nije se razvila ''jugoslavenska nacija''. U Komunizmu se smatralo da je radnička klasa , ispred nacionalne pripadnosti, a povijest je pokazala puno drugačije.
Da bi ovo postala istinska građanska država, to mora biti volja i želja sva 3 konstitutivna naroda.
Pokušaju na silu, ili prijevarnim putem, neće nas dovesti do toga.
Neću ići daleko u povijest, a što se tiče ZAVNOBiH, samo ću reći da isti ističem kao činjenicu da su i partizani, komunisti, antifašisti, gledali na BiH. kao republiku 3 ravnopravna naroda.
Za vrijeme Austro-ugarske, Benjamin Kalaj je pokušao stvoriti ''bosansku'' naciju, ali nije uspio.
Upravo nametanjem Komšića u predsjedništvo, ili Esada u Dom Naroda Hrvata, ruše se ti temelji ZAVNOBiH-a, jer o Hrvatima onda ne odlučuju oni koje su Hrvati izabrali.
Svako nametanje, udaljava nas od građanske države, a nikad ni udaljeniji nismo ni bili kao danas.
Kad sam naveo da moraš mijenjati povijest, znači da onda moraš minimalizirati činjenicu da ovdje žive 3 temeljna naroda, i da je biti GRAĐANIN ove države ispred etničke pripadnosti. Čak i u Jugoslaviji koja je bila puno bolja od ovoga danas, nije se razvila ''jugoslavenska nacija''. U Komunizmu se smatralo da je radnička klasa , ispred nacionalne pripadnosti, a povijest je pokazala puno drugačije.
Da bi ovo postala istinska građanska država, to mora biti volja i želja sva 3 konstitutivna naroda.
- ako te pitaju
#5299 Re: Novi Izborni zakon BiH
nisam pročitao ovo ali ću pročitati.Buli6 wrote: ↑12/12/2021 13:07 Ako te pitaju,
Na dnu su zaključci.
Svo vrijeme smatram i da HDZ pogrešno tumači odluke Europskog suda odnosno da daju pogrešne prijedloge.
Kao što je Europski sud u toč.48. utvrdio ''cilj do kojeg želimo doći se može ostvariti drugim načinom'', tako i ja smatram, da cilj, BiH kao moderna država 3 ravnopravna naroda, i ostalih, može postojati bez diskriminacije ostalih tj. nekonstitutivnih naroda,
Hvala ti na ove, pročitat ću .
-
Horcrux
#5300 Re: Novi Izborni zakon BiH
Samo jedan konstitutivni narod to zeli ili barem vecina u jednom kosntitutivnom narodu. Zapitas li se zasto to ne zele clanovi druga dva?ako te pitaju wrote: ↑12/12/2021 13:13 @Grean i @Horcrux na ovim prostorima oduvijek su živjeli tri naroda ( od pojave naroda i nacionalnosti).
I nisi mi odgovorio:
Zelis li ti ovakav sistem?