Sa velikom slicnosti americkom zdravstvenom sistemu. Naime, tamo dobijas bruto platu i sam biras koje zdravstveno osiguranje zelis da placas. Ako mislis da ces fasovati cirozu jetre onda to ukljucis u osiguranje. Ako ces pak imati problema sa ocima ukljuci i to. Al sve kosta. Desi li se da si ukljucio sve sto si mislio i placao 5000USD mjesecno citav svoj zivot a ispostavi se da si omalovazio zanokticu koja dovede do nekog kancera koze onda ti osiguranje ne vazi. Jbg, molio si se pogresnom bogu i to sve sto si placao sada ne vazi. Moras platiti puno lijecenje.statixx wrote: ↑17/11/2021 13:44Vazno je upravljati rizikom, a religija dodje kao polica osiguranja.saint_mirad wrote: ↑17/11/2021 13:23 za ateiste je loša situacija ako je bilo koja religija ispravna. naročito ako ima neka verzija pakla za nevernike.![]()
![]()
Pitanje za ateiste
- apsidejzi
#76 Re: Pitanje za ateiste
- saint_mirad
#77 Re: Pitanje za ateiste
pošto znam tvoj opus od ranije, ti možeš stat pred boga (ako ga ima, jelapsidejzi wrote: ↑17/11/2021 14:04Za utjehu ostaje cinjenica da makar nisam proveo zivot moleci se pogresnom bogu i nadao se uzalud. Ovako zivim po svojim pravilima, niko me ekonomski ne muze, niti mi naivno uzima novac. Isto tako, ostaje moralna satisfakcija da nisam glup jer su milijarde i milijarde ljudi takodjer profulali. Ocito nije do mene nego do boga koji je bio il nesposoban da nam se prikaze u pravom svjetlu ili je bio zloban pa se namjerno zamaskirao. Al tad vec imamo nepravednu konkurenciju i tu se tesko takmiciti.saint_mirad wrote: ↑17/11/2021 13:23
za ateiste je loša situacija ako je bilo koja religija ispravna. naročito ako ima neka verzija pakla za nevernike.![]()
sa druge strane, ko krene da pije čašu nauke kao metod spoznaje nek ne stane na pola. što reče sinan, pijem na eks, do dna, dna.
- geralt
#78 Re: Pitanje za ateiste
Za vjernike je losa situacija ako je bilo koja religija osim njihove ispravna (od nekih 4300). Narocito ako ima neka verzija pakla za krivovjernike.saint_mirad wrote: ↑17/11/2021 13:23 za ateiste je loša situacija ako je bilo koja religija ispravna. naročito ako ima neka verzija pakla za nevernike.![]()
Tako da i ako se drzis Paskalove opklade, sanse su ti 1:4300 da ces potrefiti ispravnu religiju.
- saint_mirad
#79 Re: Pitanje za ateiste
ne držim se paskalove opklade, znam da su vernici jako slični ateistima, osim što su ateisti u jednu religiju manje.geralt wrote: ↑17/11/2021 19:17Za vjernike je losa situacija ako je bilo koja religija osim njihove ispravna (od nekih 4300). Narocito ako ima neka verzija pakla za krivovjernike.saint_mirad wrote: ↑17/11/2021 13:23 za ateiste je loša situacija ako je bilo koja religija ispravna. naročito ako ima neka verzija pakla za nevernike.![]()
Tako da i ako se drzis Paskalove opklade, sanse su ti 1:4300 da ces potrefiti ispravnu religiju.
sveznajući bog bi ionako prepoznao nijet nekog ko veruje 'za svaki slučaj'.
- dustaban
#80 Re: Pitanje za ateiste
Religiji je odzvonilo bas kao i klasicnim fakultetima. Samo sto oni to jos ne prihvataju, jebiga od tog zive...