Pitanje za ateiste
- theEraser
#1 Pitanje za ateiste
Zamislimo da je BiH sporazumno postala konfederacija tri drzavice.
Jedna je Bosnjacka sa dominantnim muslimanskim stanovnistvom. Druga je Hrvatska sa katolickim stanovnistvom, a treca je Srpska sa dominantnim pravoslavnim stanovnistvom.
U svakoj od tih drzavica ne postoji zakonska prepreka da se usvaja zakonodavstvo koje je pod snaznim uticajem "vladajuce" religije i da se, preko toga, cjelokupan drustveni zivot podredi vjerskim i tradicionalnim shvatanjima vecinskog naroda. Naravno, ovo je samo mogucnost, a da li ce i u kojoj mjeri ta drzava krenuti tim putem i koliko rigorozno, na vama je da procijenite.
Ako bi vi, kao ateist, morali odabrati neku od ovih drzavica da u njoj zivite, nadjete posao, skolujete djecu i sl. koju bi najradije izabrali i zasto?
Jedna je Bosnjacka sa dominantnim muslimanskim stanovnistvom. Druga je Hrvatska sa katolickim stanovnistvom, a treca je Srpska sa dominantnim pravoslavnim stanovnistvom.
U svakoj od tih drzavica ne postoji zakonska prepreka da se usvaja zakonodavstvo koje je pod snaznim uticajem "vladajuce" religije i da se, preko toga, cjelokupan drustveni zivot podredi vjerskim i tradicionalnim shvatanjima vecinskog naroda. Naravno, ovo je samo mogucnost, a da li ce i u kojoj mjeri ta drzava krenuti tim putem i koliko rigorozno, na vama je da procijenite.
Ako bi vi, kao ateist, morali odabrati neku od ovih drzavica da u njoj zivite, nadjete posao, skolujete djecu i sl. koju bi najradije izabrali i zasto?
- int21
#2 Re: Pitanje za ateiste
Danska!!!
- int21
#3 Re: Pitanje za ateiste
I da se nadovezem. Ne bih zivio nigdje gdje je vjersko uredjenje. Dovidjenja......
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4 Re: Pitanje za ateiste
U onoj za ciji pasos ne trebaju vize.
- Leo_alfa
#5 Re: Pitanje za ateiste
Ne bih birao uopste nego bih ostao tamo gdje jesam, pa bilo gdje da me to razgranicavanje smjesti. Ukoliko bih se osjecao ugrozeno i imao mogucnost da odem otisao bih ili jednostavno, ako bih imao zelju da odem bez obzira na sredinu u kojoj sam.
S tim da bez obzira na drzavicu u kojoj bih bio pored toga sto sam ateist i prema nacionalnom opredjeljenju bih bio u manjini s obzirom da se izjasnjavam kao Bosanac.
S tim da bez obzira na drzavicu u kojoj bih bio pored toga sto sam ateist i prema nacionalnom opredjeljenju bih bio u manjini s obzirom da se izjasnjavam kao Bosanac.
- nasa
#6 Re: Pitanje za ateiste
Onako tema izgleda povrsno ali otvara vrlo bitno pitanje identiteta-mnozina
, zasto ateisti mijesaju vjerski s nacionalnim, a istovremeno se slazu da je greske sto je na ovim prostorima doslo do preklapanja jednog s drugim.Npr. imamo ovdje niz ateista koji su objasnili da su bili ranije religiozni pa, mozda za njih pitanje da li su po pitanju nacionalnog takodjer mijenjali?
- shmizlica
#7 Re: Pitanje za ateiste
svejedno....samo drugo pakovanje, ja u svakoj trinaesto prase, ionako
ako bi uticalo na kvalitet mog života i meni nametalo štošta, put pod noge i ćao 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8 Re: Pitanje za ateiste
Zato sto je to na Balkanu neodvojivo.nasa wrote:Onako tema izgleda povrsno ali otvara vrlo bitno pitanje identiteta-mnozina, zasto ateisti mijesaju vjerski s nacionalnim, a istovremeno se slazu da je greske sto je na ovim prostorima doslo do preklapanja jednog s drugim.Npr. imamo ovdje niz ateista koji su objasnili da su bili ranije religiozni pa, mozda za njih pitanje da li su po pitanju nacionalnog takodjer mijenjali?
Americki princip nacija=drzava nije i ne znam da li ce ikada zazivjeti kod nas. Obzirom na istorijski bekgraund, ne znam da li je moguce.
- Leo_alfa
#9 Re: Pitanje za ateiste
Uh, pretvori ti sad ovu temu u jednu od onih "tezackih"...nasa wrote:Onako tema izgleda povrsno ali otvara vrlo bitno pitanje identiteta-mnozina, zasto ateisti mijesaju vjerski s nacionalnim, a istovremeno se slazu da je greske sto je na ovim prostorima doslo do preklapanja jednog s drugim.Npr. imamo ovdje niz ateista koji su objasnili da su bili ranije religiozni pa, mozda za njih pitanje da li su po pitanju nacionalnog takodjer mijenjali?
Ne znam zasto imas utisak da ateisti mijesaju vjerski s nacionalnim. Ja mogu o tome govoriti samo u svoje licno ime, a to je da po pitanju nacionalne pripadnosti nisam mijenjao nista.
S druge strane stoji tvrdnja da se nacionalnost preklapa sa vjeroispvijescu u nasem drustvu. Velika greska, ali je na zalost tako. I ono sto je jos bitnije, a to je da je pitanje identiteta bitno u pogledu nacionalnosti. Sasvim nevazno, drzi kompletno drustvo u kandzama nazadovanja.
- nasa
#10 Re: Pitanje za ateiste
Ti si vec odgovorio:
Nista principi samo interes
Inace slazem se, sumnjam i ja da ce se nekad odvojiti ali ovo Bosanac vs Bosnjak i citave rasprave koje su vodjene oko toga uopce nije doprinijelo nekom poboljsanju ili primicanju vec odmicanju. Nekako se stekao dojam da se to veze za ateizam, sto je potpuno pogresno...Ako si citao teme, koji ih je bilo masa pred popis, sigurno znas da i ateisti malo lutaju, cas treba da se nekako izjasne i oni koji se ne osjecaju vjerniciima jer 3 postojeca su nastala po vjeri, cas je to ispravan naziv, cas nesto trece...zasto se uopce ulazilo u te price zasto ne reci ali ovo sve nas razdvaja, hocemo neutralan naziv koji spaja sve i onda argmentovati u korist toga...
Ateisti su po raznim pitanjima, bespotrebno i precesto, usmjereni protiv religija, a tesko se nesto gradi samo na kritikovanju ...
Moras dati pozitivan primjer.
Ti vrlo dobro znas
da je Tito jako kritikovao kralja i staru Jugoslaviju ali istovremeno je nudio novu vrijednost.
_BataZiv_0809 wrote:U onoj za ciji pasos ne trebaju vize.
Nista principi samo interes
Inace slazem se, sumnjam i ja da ce se nekad odvojiti ali ovo Bosanac vs Bosnjak i citave rasprave koje su vodjene oko toga uopce nije doprinijelo nekom poboljsanju ili primicanju vec odmicanju. Nekako se stekao dojam da se to veze za ateizam, sto je potpuno pogresno...Ako si citao teme, koji ih je bilo masa pred popis, sigurno znas da i ateisti malo lutaju, cas treba da se nekako izjasne i oni koji se ne osjecaju vjerniciima jer 3 postojeca su nastala po vjeri, cas je to ispravan naziv, cas nesto trece...zasto se uopce ulazilo u te price zasto ne reci ali ovo sve nas razdvaja, hocemo neutralan naziv koji spaja sve i onda argmentovati u korist toga...
Ateisti su po raznim pitanjima, bespotrebno i precesto, usmjereni protiv religija, a tesko se nesto gradi samo na kritikovanju ...
Ti vrlo dobro znas
- nasa
#11 Re: Pitanje za ateiste
Objasnila sam u ovom odgovoru @bati jer jednostavno i u stvarnosti i na forumu sve takve teme vise pricaju sta su Bosnjaci, Srbi i Hrvati i to tipa bljak, fuj, pljuc umjesto da se izlozi neki stav, promisljanje, pozitivna vrijednost, vlastiti argumenti itd.Stvarno, iskreno meni je dojam da ateisti puno toga grade na negiranju i protivljenju religijama.Dobro, ti si onako izuzetak ali vjeruj da mi to ponekad bude zao jer ubije svako mogucnost promisljanja i kod vjernika.Dobijes utisak da su ateisti prepuni ljutnje, protivljenja i sl.onda postane prelako reci da su ukrivu.Eto, ne znam da li me shvatas ...nekad ste neke stvari upravu ali pogresno argumentujete.Leo_alfa wrote:Uh, pretvori ti sad ovu temu u jednu od onih "tezackih"...nasa wrote:Onako tema izgleda povrsno ali otvara vrlo bitno pitanje identiteta-mnozina, zasto ateisti mijesaju vjerski s nacionalnim, a istovremeno se slazu da je greske sto je na ovim prostorima doslo do preklapanja jednog s drugim.Npr. imamo ovdje niz ateista koji su objasnili da su bili ranije religiozni pa, mozda za njih pitanje da li su po pitanju nacionalnog takodjer mijenjali?
Ne znam zasto imas utisak da ateisti mijesaju vjerski s nacionalnim. Ja mogu o tome govoriti samo u svoje licno ime, a to je da po pitanju nacionalne pripadnosti nisam mijenjao nista.
S druge strane stoji tvrdnja da se nacionalnost preklapa sa vjeroispvijescu u nasem drustvu. Velika greska, ali je na zalost tako. I ono sto je jos bitnije, a to je da je pitanje identiteta bitno u pogledu nacionalnosti. Sasvim nevazno, drzi kompletno drustvo u kandzama nazadovanja.
- Leo_alfa
#12 Re: Pitanje za ateiste
Nema tu nikakvog pomaka ni naprijed ni nazad, cisto stagniranje. Ne znaci nista.nasa wrote:Bosanac vs Bosnjak i citave rasprave koje su vodjene oko toga uopce nije doprinijelo nekom poboljsanju ili primicanju vec odmicanju.
Kao sto vec rece @_BataZiv_0809
Ovo Bosanac stoji jer zivim u Bosni (mogao sam i Bosanac i Hercegovac, svejedno) i to pitanje mi je totalno nevazno._BataZiv_0809 wrote:Americki princip nacija=drzava nije i ne znam da li ce ikada zazivjeti kod nas.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13 Re: Pitanje za ateiste
Naso, prirodno je da ateisti lutaju, jer oni nisu kompaktna grupa ujedinjena pod zajednickim nazivnikom i sistemom vrijednosti, dakle ideologijom. Nemaju vrhovnog tumaca niti organizovane institucije.nasa wrote:
Nista principi samo interes![]()
Ti vrlo dobro znasda je Tito jako kritikovao kralja i staru Jugoslaviju ali istovremeno je nudio novu vrijednost.
Stoga sama sintgama koja implicira istovrsno kolektivno razmisljanje kod ateista, izuzev stava da ne postoji bog, je poprilicno rogobatna.
Eh sad kad to stavimo u istorijsko/politicki ram Balkana, dobijas tako kakofoniju misljenja kao na tim temama, koje sam vise pratio, a manje pisao na njima.
Moj principijelan stav je da je pitanje narodnog izjasnjavanja stvar vlastitih zelja i osjecaja i da ti ne treba nikakav razlog niti pravni osnov da se osjecas kako god zelis. Nacionalost je pak pripadnost suverenoj drzavi i to je razlicit pojam, ali u kontekstu popisa stanovnistva potupno irelevantan, jer smo svi drzavljani (i) Bosne i Hercegovine.
Sto se tice neutralnosti, panjugoslovenska nacija/narodnost je nekako najneutralnija i, rekao bih najprirodnija. Jer ipak smo mi svi u ogromnom procentu, prije svega, Juzni Slaveni pa tek onda sve ostalo.
Dakle to je ono sto nam je vecini zajednicko.
Obzirom da se to vise veze uz Jugoslaviju kao drzavu, a ne uz pripadnost Slavenima kao evropskom narodu, bojim se da mogucnost da se tako nesto popluarizuje, nije velika.
Inace u osvit ideje jugoslovenske drzavnosti i nezavisnosti pojavio se Ilirski pokret. Dakle ilirsko porijeklo kao zajednicki faktor ujedinjenja, jer je ostalo poprilicno razlicito.
- irac300
#14 Re: Pitanje za ateiste
Ne bih ništa birao, nisam u mogućnosti da biram, nego gdje me zatrefi u toj vukojebini od države bih završio. Al' definitivno bih čupao i nogama i rukama da se vadim iz tih govana.
- Leo_alfa
#15 Re: Pitanje za ateiste
Slazem se, meni je to razumljivo jedino s aspekta sto se radi o ovakvom tipu rasprava, na forumu pod izmisljenim imenima, pa istovremeno zna biti dijelom argumentovano ili ne, a dijelom bezobrazno i uvredljivo ili mozda opet sasvim ok.nasa wrote:Objasnila sam u ovom odgovoru @bati jer jednostavno i u stvarnosti i na forumu sve takve teme vise pricaju sta su Bosnjaci, Srbi i Hrvati i to tipa bljak, fuj, pljuc umjesto da se izlozi neki stav, promisljanje, pozitivna vrijednost, vlastiti argumenti itd.Stvarno, iskreno meni je dojam da ateisti puno toga grade na negiranju i protivljenju religijama.Dobro, ti si onako izuzetak ali vjeruj da mi to ponekad bude zao jer ubije svako mogucnost promisljanja i kod vjernika.Dobijes utisak da su ateisti prepuni ljutnje, protivljenja i sl.onda postane prelako reci da su ukrivu.Eto, ne znam da li me shvatas ...nekad ste neke stvari upravu ali pogresno argumentujete.
Vjerujem da kad bi se sastali i raspravljali uz moderatore u nekoj sali to sve sasvim drugacije izgledalo, a mozda i ne bi, mozda bi bilo isto samo bi tek onda vidjeli sta je haos... Da ne spominjem kako ima dosta likova koji uopste ne znaju diskutovati.
- nasa
#16 Re: Pitanje za ateiste
Ma nije prirodno, prelistas historiju, misa mu, nadjes neku inspiraciju ako ti vec ideali ne dolaze sami po sebi.._BataZiv_0809 wrote:Naso, prirodno je da ateisti lutaju, jer oni nisu kompaktna grupa ujedinjena pod zajednickim nazivnikom i sistemom vrijednosti, dakle ideologijom. Nemaju vrhovnog tumaca niti organizovane institucije.nasa wrote:
Nista principi samo interes![]()
Ti vrlo dobro znasda je Tito jako kritikovao kralja i staru Jugoslaviju ali istovremeno je nudio novu vrijednost.
Stoga sama sintgama koja implicira istovrsno kolektivno razmisljanje kod ateista, izuzev stava da ne postoji bog, je poprilicno rogobatna.
Eh sad kad to stavimo u istorijsko/politicki ram Balkana, dobijas tako kakofoniju misljenja kao na tim temama, koje sam vise pratio, a manje pisao na njima.
Moj principijelan stav je da je pitanje narodnog izjasnjavanja stvar vlastitih zelja i osjecaja i da ti ne treba nikakav razlog niti pravni osnov da se osjecas kako god zelis. Nacionalost je pak pripadnost suverenoj drzavi i to je razlicit pojam, ali u kontekstu popisa stanovnistva potupno irelevantan, jer smo svi drzavljani (i) Bosne i Hercegovine.
Sto se tice neutralnosti, panjugoslovenska nacija/narodnost je nekako najneutralnija i, rekao bih najprirodnija. Jer ipak smo mi svi u ogromnom procentu, prije svega, Juzni Slaveni pa tek onda sve ostalo.
Dakle to je ono sto nam je vecini zajednicko.
Obzirom da se to vise veze uz Jugoslaviju kao drzavu, a ne uz pripadnost Slavenima kao evropskom narodu, bojim se da mogucnost da se tako nesto popluarizuje, nije velika.
Inace u osvit ideje jugoslovenske drzavnosti i nezavisnosti pojavio se Ilirski pokret. Dakle ilirsko porijeklo kao zajednicki faktor ujedinjenja, jer je ostalo poprilicno razlicito.
Eto mozes reci i Ilirac sam...samo nase gore list, Jukic veliki pristalica ilirskog pokreta za sebe rece da je Bosnjak...zasto, pa moze biti da je procijenio korist i za Bosnu i za ilirski pokret da tako ucini, u tom trenutku..
Znaci, stvari su jednostavne, pokretanje pitanja nacinalnog identiteta i preklapanja istog s vjerskom pripadnoscu je uvijek korisno u nasem drustvu ali ne smije biti ograniceno i iskljucivo pogotovo ne od ateista.
Inace, da budem iskrena ja sam misljenja da smo mi svi, zajedno s komsijskim drzava, isto "da ne kazem"
- Leo_alfa
#17 Re: Pitanje za ateiste
Za sta?nasa wrote:...pokretanje pitanja nacinalnog identiteta i preklapanja istog s vjerskom pripadnoscu je uvijek korisno u nasem drustvu...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#18 Re: Pitanje za ateiste
Slazem se sa vecinom, samo pravis gresku kada ateizmu dajes politicke i ideoloske implikacije. Ateizam je samo stav da ne postoji bozanstvo i nista vise.nasa wrote: Ma nije prirodno, prelistas historiju, misa mu, nadjes neku inspiraciju ako ti vec ideali ne dolaze sami po sebi..
Eto mozes reci i Ilirac sam...samo nase gore list, Jukic veliki pristalica ilirskog pokreta za sebe rece da je Bosnjak...zasto, pa moze biti da je procijenio korist i za Bosnu i za ilirski pokret da tako ucini, u tom trenutku..
Znaci, stvari su jednostavne, pokretanje pitanja nacinalnog identiteta i preklapanja istog s vjerskom pripadnoscu je uvijek korisno u nasem drustvu ali ne smije biti ograniceno i iskljucivo pogotovo ne od ateista.
Inace, da budem iskrena ja sam misljenja da smo mi svi, zajedno s komsijskim drzava, isto "da ne kazem"pa pristupam pitanju pragmaticno odnosno prtihvatam okolnosti vremena i prostora u kojem zivimo i tako...
Ne treba ga predimenzionirati.
- nasa
#19 Re: Pitanje za ateiste
Znam, pisem o pjedincima koji su iznosili svoja misljenja na ovo pitanje.Nije da im ja to povezujem, sami to urade, upravo to i kritikujem...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#20 Re: Pitanje za ateiste
Okej, onda cemo kritikovati njih imenom i prezimenom, tj nickom i avataromnasa wrote:Znam, pisem o pjedincima koji su iznosili svoja misljenja na ovo pitanje.Nije da im ja to povezujem, sami to urade, upravo to i kritikujem...
Dustaban i ekipa predmjevam
- Cracked
#21 Re: Pitanje za ateiste
Ovo bi trebalo mozda pod politiku ili razno. Nisam glasao jer bih put pod noge. Ne dolazi u obzir niti jedna od ovih ni pod razno. Pa makar silom morao prelaziti granice drugih drzava. Kad covjek samo pogleda djecu danasnju kakvim temama se opterecuju, i da nekim cudom nastane ekonomski prosperitet ovi krajevi su zagadjeni primitivizmom jos jedno duze vrijeme a kako bi tek izgledalo da se drzava rascjepi
- JThomas
#22 Re: Pitanje za ateiste
ja odavde gdje jesam ne mrdam. ako bi se desilo da mi počnu ulaziti u moja prava postao bih militant, pa dokle izdržim i kom opanci a kom obojci.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#23 Re: Pitanje za ateiste
Nisam zaokružila odgovor.
Želim živjeti u BIH, u normalnoj državi gdje zakon važi za sve jednako (da ne radbim toliko ofucanu riječ pravna država), gdje se korupcija kažnjiva, a svaki građanin ima jednaku šansu. U državi gdje vjernici trebaju i moraju uživati sva prava bez da ih itko vrijeđa, ali i da jednako poštuju nečiji ateizam i da ga ne identificiraju sa nečim lošim. I vjernici, jednako kao i ateisti moraju shvatiti da dobrih ljudi ima i u konfesiji (deklarativnoj ili ne) i van nje. U takvoj državi.
Želim živjeti u BIH, u normalnoj državi gdje zakon važi za sve jednako (da ne radbim toliko ofucanu riječ pravna država), gdje se korupcija kažnjiva, a svaki građanin ima jednaku šansu. U državi gdje vjernici trebaju i moraju uživati sva prava bez da ih itko vrijeđa, ali i da jednako poštuju nečiji ateizam i da ga ne identificiraju sa nečim lošim. I vjernici, jednako kao i ateisti moraju shvatiti da dobrih ljudi ima i u konfesiji (deklarativnoj ili ne) i van nje. U takvoj državi.
- Ajatolah_
#24 Re: Pitanje za ateiste
Mislim da jedino u hipotetičkoj bošnjačkoj državi postoji šansa za ozbiljniji upliv religije u zakonodavstvo, mada mi ni to ne djeluje previše vjerovatno.
Moja etnička pripadnost nema veze s religijskom.nasa wrote:Npr. imamo ovdje niz ateista koji su objasnili da su bili ranije religiozni pa, mozda za njih pitanje da li su po pitanju nacionalnog takodjer mijenjali?
- JThomas
#25 Re: Pitanje za ateiste
realno tanke su šanse za to i da bude bošnjakistan. previše vole popit' i poklopit'.