Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
hladan.preminger
#7801 Re: Crna hronika BH cesta
emko je poznati rejser. on je preteko senu, šumahera, hakinena i hamiltona od jednom.
jedino nije mogao montoyi ništa jer je on davao gas kad emko krene preticati
jedino nije mogao montoyi ništa jer je on davao gas kad emko krene preticati
- Rockefeller
- Laplace
#7803 Re: Crna hronika BH cesta
Ja i kad hoću preticati držim razmak od kamiona. Bolja je preglednost a auto ima dovoljno snage da povuče. Ako vozim auto koji nema snage izvući takvo preticanje, onda nemam šta ni preticati, nego napravim razmak da se jači mogu ubaciti. Ne jednom sam bio svjedok kako umalo dođe do sudara jer se neko prilijepio iza kamiona i pokušava da izviri da vidi može li preteći.black_adrian wrote: ↑11/11/2021 18:19 Samo da dodam. Yebem i one što se nabiju na kamion il na drugo auto sa rastojanjem od pola metra, pogotovo kad se nabije na kamion. Neću ulazit u to je li u pitanju slabo auto, nesigurnost ili nedovoljno iskustva za procjenu, al brate ostavi mjesta za onog ko može preticat sa sigurnošću da se ubaci ako je potrebno. Ako ti nisi u stanju da pređeš kamion, ja ću se ubacit ispred tebe i preteći ga prvom prilikom. A ne on ide 10 kilometara nabijen na kamion i onda moraš preticat i kamion i njega.
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#7804 Re: Crna hronika BH cesta
Laplace wrote: ↑12/11/2021 09:14 Ja i kad hoću preticati držim razmak od kamiona. Bolja je preglednost a auto ima dovoljno snage da povuče. Ako vozim auto koji nema snage izvući takvo preticanje, onda nemam šta ni preticati, nego napravim razmak da se jači mogu ubaciti. Ne jednom sam bio svjedok kako umalo dođe do sudara jer se neko prilijepio iza kamiona i pokušava da izviri da vidi može li preteći.
Upravo tako. Ljudi nemaju osjećaja za druge, neko namjerno, a neko nesvjesno.
- Laplace
#7805 Re: Crna hronika BH cesta
Hoćeš reći da na ograničenju 60 vozilo A ide brzinom 70 km/h, vozilo B ga počne preticati brzinom 90 km/h, vozilo A ubrza do 90 da bi spriječio vozača u B u preticanju, dođe do sudara sa fatalnim ishodom i vozač u A je pravno čist? A šta je bilo sa dva prekršaja (ubrzavanje dok ga vozilo B pretiče i vožnja 30 preko ograničenja), koje je uticalo na nepovoljan ishod? To će sud zanemariti? Ako je to tačno, onda nam je pravosuđe truhlo i više nego što sam mislio.hladan.preminger wrote: ↑11/11/2021 20:51Da ti odgovorim na pravno pitanje, kao neko ko se bavi krivicom.Laplace wrote: ↑11/11/2021 16:52
Dakle, on je počeo preticanje za koje je procijenio da će ga završiti bez ugrožavanja ostalih. Na stranu to da li je njegova procjena bila dobra,ali šta je ovaj uradio ubrzavanjem? Povećao potreban put pri preticanju, povećao potrebnu brzinu za preticanje, a uz to je i sam prekoračio brzinu preko tolerancije.
Time je napravio tri prekršaja + četvrti: ubrzavanje dok ga neko pretiče. Ovaj koji pretiče je napravio jedan prekršak.
Pogađaj kako će to policija i tužilaštvo tumačiti ako dođe do saobraćajne nesreće, a naročito ako bude sa smrtnim ishodom.
Onaj koji pretice će da bude odgovoran za sve.
- Laplace
#7806 Re: Crna hronika BH cesta
Netačno. Njihova brzina mora biti podređena ZOBS-u.hladan.preminger wrote: ↑11/11/2021 20:54Đe si šumaheru mihaele?black_adrian wrote: ↑11/11/2021 18:19 Samo da dodam. Yebem i one što se nabiju na kamion il na drugo auto sa rastojanjem od pola metra, pogotovo kad se nabije na kamion. Neću ulazit u to je li u pitanju slabo auto, nesigurnost ili nedovoljno iskustva za procjenu, al brate ostavi mjesta za onog ko može preticat sa sigurnošću da se ubaci ako je potrebno. Ako ti nisi u stanju da pređeš kamion, ja ću se ubacit ispred tebe i preteći ga prvom prilikom. A ne on ide 10 kilometara nabijen na kamion i onda moraš preticat i kamion i njega.
Ti kad goniš kola po cesti, drugi ne smiju dati gas, njihova brzina mora biti podređena tebi kao i rastojanje. Imaš li kakvih muzičkih želja da ti puste.
Članak 60.
(1) Vozač kome je dat znak za pretjecanje s njegove lijeve strane dužan je pomjeriti vozilo ka desnom rubu kolnika.
(2) Vozač ne smije povećavati brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo pretječe.
(3) Ako zbog nedovoljne širine kolnika ili njegovog stanja pretjecanje nije moguće bez ugrožavanja sigurnosti prometa, vozač vozila koje se kreće sporije nego vozila koja se kreću neposredno iza njega dužan je pomjeriti svoje vozilo što više udesno, a ako to nije dovoljno, čim mu to bude moguće, zaustaviti svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio brža vozila.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#7807 Re: Crna hronika BH cesta
sindrom malih kita
-
hladan.preminger
#7808 Re: Crna hronika BH cesta
kakve veze ima pravosuđe sa ovim hipotetičkim slučajem. pravosuđe je u kurcu ali ne zbog ovakvih slučajeva.Laplace wrote: ↑12/11/2021 09:19Hoćeš reći da na ograničenju 60 vozilo A ide brzinom 70 km/h, vozilo B ga počne preticati brzinom 90 km/h, vozilo A ubrza do 90 da bi spriječio vozača u B u preticanju, dođe do sudara sa fatalnim ishodom i vozač u A je pravno čist? A šta je bilo sa dva prekršaja (ubrzavanje dok ga vozilo B pretiče i vožnja 30 preko ograničenja), koje je uticalo na nepovoljan ishod? To će sud zanemariti? Ako je to tačno, onda nam je pravosuđe truhlo i više nego što sam mislio.hladan.preminger wrote: ↑11/11/2021 20:51
Da ti odgovorim na pravno pitanje, kao neko ko se bavi krivicom.
Onaj koji pretice će da bude odgovoran za sve.
svaka radnja u saobraćaju, ukljulujući i onu dozvoljenu, se može poduzeti samo ako se ista može izvršiti bez ugrožavanje učesnika u saobraćaju i uzevši u obzir sve uslove na cesti. na ovome onaj koji pretiče pada ko sa kruške.
postoji i doprinos učesnka u nastanku događaja.
a da i ne spominjem kako dokazati da je neko ubrzavao 10-15km/h kad ga ti pretičeš. poored toga uvijek možeš reći da si malo ubrzao da mu daš mogućnost da se vrati u sovju traku.
nije to crno - bijelo.
-
hladan.preminger
#7809 Re: Crna hronika BH cesta
eto odgovora u drugom postu. nije zakon švedski sto.Laplace wrote: ↑12/11/2021 09:23Netačno. Njihova brzina mora biti podređena ZOBS-u.hladan.preminger wrote: ↑11/11/2021 20:54
Đe si šumaheru mihaele?
Ti kad goniš kola po cesti, drugi ne smiju dati gas, njihova brzina mora biti podređena tebi kao i rastojanje. Imaš li kakvih muzičkih želja da ti puste.
Članak 60.
(1) Vozač kome je dat znak za pretjecanje s njegove lijeve strane dužan je pomjeriti vozilo ka desnom rubu kolnika.
(2) Vozač ne smije povećavati brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo pretječe.
(3) Ako zbog nedovoljne širine kolnika ili njegovog stanja pretjecanje nije moguće bez ugrožavanja sigurnosti prometa, vozač vozila koje se kreće sporije nego vozila koja se kreću neposredno iza njega dužan je pomjeriti svoje vozilo što više udesno, a ako to nije dovoljno, čim mu to bude moguće, zaustaviti svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio brža vozila.
- Laplace
#7810 Re: Crna hronika BH cesta
Nije zakon švedski stol pa da izabereš da za tebe ne vrijedi članak 60. tačka (2).hladan.preminger wrote: ↑12/11/2021 10:27eto odgovora u drugom postu. nije zakon švedski sto.Laplace wrote: ↑12/11/2021 09:23
Netačno. Njihova brzina mora biti podređena ZOBS-u.
Članak 60.
- Laplace
#7811 Re: Crna hronika BH cesta
Onaj ko je počeo preticanje je procijenio da tom radnjom neće nikoga ugroziti. Opet ponavljam, na stranu koliko je ta procjena dobra, ali vozač je ubrzavanjem promijenio situaciju. Kriv jeste onaj ko pretiče, ali ni ovaj ko obrzava nije nevin.hladan.preminger wrote: ↑12/11/2021 10:26kakve veze ima pravosuđe sa ovim hipotetičkim slučajem. pravosuđe je u kurcu ali ne zbog ovakvih slučajeva.Laplace wrote: ↑12/11/2021 09:19
Hoćeš reći da na ograničenju 60 vozilo A ide brzinom 70 km/h, vozilo B ga počne preticati brzinom 90 km/h, vozilo A ubrza do 90 da bi spriječio vozača u B u preticanju, dođe do sudara sa fatalnim ishodom i vozač u A je pravno čist? A šta je bilo sa dva prekršaja (ubrzavanje dok ga vozilo B pretiče i vožnja 30 preko ograničenja), koje je uticalo na nepovoljan ishod? To će sud zanemariti? Ako je to tačno, onda nam je pravosuđe truhlo i više nego što sam mislio.
svaka radnja u saobraćaju, ukljulujući i onu dozvoljenu, se može poduzeti samo ako se ista može izvršiti bez ugrožavanje učesnika u saobraćaju i uzevši u obzir sve uslove na cesti. na ovome onaj koji pretiče pada ko sa kruške.
a da i ne spominjem kako dokazati da je neko ubrzavao 10-15km/h kad ga ti pretičeš. poored toga uvijek možeš reći da si malo ubrzao da mu daš mogućnost da se vrati u sovju traku.
nije to crno - bijelo.
Kako dokazati? Fino, dashcam sa opcijom mjerenja brzine, a i da nema tu opciju sa snimka se može procijeniti brzina kretanja (elementarno).
- drug_profi
#7812 Re: Crna hronika BH cesta
ja fakat ne znam zasto dashcam nije uveden u opremu svakog automobila.
To je mozda 100 eura na cijenu vozila, a svako bi to volio imati da bude fabricki ugrađeno bez žica po kabini.
To je mozda 100 eura na cijenu vozila, a svako bi to volio imati da bude fabricki ugrađeno bez žica po kabini.
- Laplace
#7813 Re: Crna hronika BH cesta
To sam prije nekoliko godina vidio kod Forda (C-max), kamera uz koju softver prepoznaje znakove ograničenja (dodatni bonus). Šteta je što proizvođačima nije nametnuta obaveza da ugrađuju standardne dashcam-e kao serijsku i obaveznu opremu.drug_profi wrote: ↑12/11/2021 13:02 ja fakat ne znam zasto dashcam nije uveden u opremu svakog automobila.
- drug_profi
#7814 Re: Crna hronika BH cesta
Ma to je ono u zoni kršenja privatnosti i sl pa ne mogu nametnuti kao obavezu, ali kao opciju opreme bi trebalo da se nudi. Lakše dokumentovati i prekršaje i istražiti udese, pa i pomoći vozaču i vlasniku da sigurnije voze, zaštite vozilo i sl.Laplace wrote: ↑12/11/2021 13:12To sam prije nekoliko godina vidio kod Forda (C-max), kamera uz koju softver prepoznaje znakove ograničenja (dodatni bonus). Šteta je što proizvođačima nije nametnuta obaveza da ugrađuju standardne dashcam-e kao serijsku i obaveznu opremu.drug_profi wrote: ↑12/11/2021 13:02 ja fakat ne znam zasto dashcam nije uveden u opremu svakog automobila.
U današnje vrijeme kad je ta tehnologija toliko jeftina da više novac nije problem, trebalo bi da je dostupno kao opcija od osnovne opreme.
- Laplace
#7815 Re: Crna hronika BH cesta
Jutros kroz Lješevo,na ograničenju 50 vozim 59 (tj. malo manje od 60, vjerovatno 59), iza mene vozilo drži razmak i vozi istom brzinom. Inače je tu često (ili je bar prije bila) kamera (u stvari, sad se sjetih da je tu ona stalno, ne znam da li je uključena i da li mjeri brzinu). Iza nas nailazi terenac i krene nas preticati. Kad je došao skoro do mene vidim da iz suprotnog smjera ide kolona i pratim šta će ovaj, hoće li se ubaciti iza mene ili produžiti. Naravno, idiot je nastavio preticati rizikujući da upadne u makazice. Tu sam naglo zakočio (smio sam jer je vozač iza držao propisno rastojanje, smanjio sam brzino za oko petnaestak km/h) da bih spriječio da vozila iz suprotnog smjera bila ugrožena.
Šta sam ja sada trebao? Ubrzati da idiota naučim pameti? Voziti istom brzinom pa neka on bude kriv za lošu procjenu? Oboje bi mnogo pomoglo onima iz suprotnog smjera.
Šta sam ja sada trebao? Ubrzati da idiota naučim pameti? Voziti istom brzinom pa neka on bude kriv za lošu procjenu? Oboje bi mnogo pomoglo onima iz suprotnog smjera.
-
NediM17
#7816 Re: Crna hronika BH cesta
Ti se bas igras sa zivotom, na tako opasnoj cesti voziti 59 na ogranicenju 50 i onda neko drugi kriv. 
- Laplace
#7817 Re: Crna hronika BH cesta
Šta bi tek bilo da sam vozio 60?
Last edited by Laplace on 12/11/2021 15:18, edited 1 time in total.
-
NediM17
#7818 Re: Crna hronika BH cesta
Sigurno bi opalio onog sto ti je izlazio sa sporedne, ili bi onog sa dzipom uvalio da napravi frontalni, a mozda bi stigao na zeleno na mostu.
Promijeni rutu, idi preko Prhinja ili daj otkaz, previse je rizicno postalo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7819 Re: Crna hronika BH cesta
jel bio đip?Laplace wrote: ↑12/11/2021 13:32 Jutros kroz Lješevo,na ograničenju 50 vozim 59 (tj. malo manje od 60, vjerovatno 59), iza mene vozilo drži razmak i vozi istom brzinom. Inače je tu često (ili je bar prije bila) kamera (u stvari, sad se sjetih da je tu ona stalno, ne znam da li je uključena i da li mjeri brzinu). Iza nas nailazi terenac i krene nas preticati. Kad je došao skoro do mene vidim da iz suprotnog smjera ide kolona i pratim šta će ovaj, hoće li se ubaciti iza mene ili produžiti. Naravno, idiot je nastavio preticati rizikujući da upadne u makazice. Tu sam naglo zakočio (smio sam jer je vozač iza držao propisno rastojanje, smanjio sam brzino za oko petnaestak km/h) da bih spriječio da vozila iz suprotnog smjera bila ugrožena.
- Laplace
#7820 Re: Crna hronika BH cesta
Što bi rekli novinari, džip BMW.Black swan wrote: ↑12/11/2021 14:29jel bio đip?Laplace wrote: ↑12/11/2021 13:32 Jutros kroz Lješevo,na ograničenju 50 vozim 59 (tj. malo manje od 60, vjerovatno 59), iza mene vozilo drži razmak i vozi istom brzinom. Inače je tu često (ili je bar prije bila) kamera (u stvari, sad se sjetih da je tu ona stalno, ne znam da li je uključena i da li mjeri brzinu). Iza nas nailazi terenac i krene nas preticati. Kad je došao skoro do mene vidim da iz suprotnog smjera ide kolona i pratim šta će ovaj, hoće li se ubaciti iza mene ili produžiti. Naravno, idiot je nastavio preticati rizikujući da upadne u makazice. Tu sam naglo zakočio (smio sam jer je vozač iza držao propisno rastojanje, smanjio sam brzino za oko petnaestak km/h) da bih spriječio da vozila iz suprotnog smjera bila ugrožena.
Šta sam ja sada trebao? Ubrzati da idiota naučim pameti? Voziti istom brzinom pa neka on bude kriv za lošu procjenu? Oboje bi mnogo pomoglo onima iz suprotnog smjera.![]()
-
hladan.preminger
#7821 Re: Crna hronika BH cesta
Laplace wrote: ↑12/11/2021 12:55Onaj ko je počeo preticanje je procijenio da tom radnjom neće nikoga ugroziti. Opet ponavljam, na stranu koliko je ta procjena dobra, ali vozač je ubrzavanjem promijenio situaciju. Kriv jeste onaj ko pretiče, ali ni ovaj ko obrzava nije nevin.hladan.preminger wrote: ↑12/11/2021 10:26
kakve veze ima pravosuđe sa ovim hipotetičkim slučajem. pravosuđe je u kurcu ali ne zbog ovakvih slučajeva.
nije to crno - bijelo.
Kako dokazati? Fino, dashcam sa opcijom mjerenja brzine, a i da nema tu opciju sa snimka se može procijeniti brzina kretanja (elementarno).
za neke stvari ipak treba ići u školu i poslije se usavršavati. ja nisam iz sektora obrazovanja. živi i dalje u svom uvjerenju.
- Laplace
#7822 Re: Crna hronika BH cesta
Upravo iz ovih razloga nekad odem preko Prhinja a nekad i autoputem. Nekad se i zalomi da ne bude idiota na putu, obično ako se zeznem pa krenem u 5:30 ujutru umjesto u 6:30 (pa čekam sat vremena da mi otključaju vrata).
- Laplace
#7823 Re: Crna hronika BH cesta
Živi i ti u uvjerenju da u slučaju da ubrzavaš dok te neko pretiče i desi se sudar sa smrtnim ishodom ti nećeš snositi krivicu. Sve i da preveslaš pravosuđe, nadam se da nećeš uspjeti preveslati svoju savjest.hladan.preminger wrote: ↑12/11/2021 15:20Laplace wrote: ↑12/11/2021 12:55
Onaj ko je počeo preticanje je procijenio da tom radnjom neće nikoga ugroziti. Opet ponavljam, na stranu koliko je ta procjena dobra, ali vozač je ubrzavanjem promijenio situaciju. Kriv jeste onaj ko pretiče, ali ni ovaj ko obrzava nije nevin.
za neke stvari ipak treba ići u školu i poslije se usavršavati. ja nisam iz sektora obrazovanja. živi i dalje u svom uvjerenju.
Btw, citirao sam ti dva puta član i tačku ZOBS-a koj aizričito zabranjuje ubrzavanje tokom preticanja. Ne treba završiti neke velike škole da bi mogao pročitati jedan član ZOBS-a. Naročito zato što bi kao neko ko je položio vozački ispit morao znati da je ubrzavanje dok te neko pretiče strogo zabranjeno. Nije raketna nauka,pobogu.
- semsasuljakovic
#7824 Re: Crna hronika BH cesta
Zabranjeno je i kolonu preticati pa to ljudi rade. Ali kako vidim forumašima je ok bilo kakvo preticanje, može i tunel, može i puna, samo ne daj Bože da preticani stane na gas.
- Laplace
#7825 Re: Crna hronika BH cesta
Ko je rekao da je OK bilo kakvo preticanje? Taj dio nije sporan, ali se diskutuje o tome da li je OK ubrzavati dok te neko pretiče i da li u slučaju sudara snosiš dio krivice.semsasuljakovic wrote: ↑12/11/2021 20:30 Zabranjeno je i kolonu preticati pa to ljudi rade. Ali kako vidim forumašima je ok bilo kakvo preticanje, može i tunel, može i puna, samo ne daj Bože da preticani stane na gas.
Po ZOBS-u, ako voziš po ograničenju + 10 km/h i neko te pretiče na dozvoljenom mjestu (prekoračenje brzine), taj krši jedan član zakona, a ako pri tome ubrzavaš kršiš dva člana zakona (prekoračenje brzine + ubrzavanje dok te vozilo pretiče). Zar je to teško shvatiti?