Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mk ultra wrote: ↑08/11/2021 15:59
ima li kakvih planova za izgradnju nasipa protiv poplava
konkretno na kritičnim dijelovima
ušće Željeznica - Bosna
ušće Miljacka - Bosna
i ovaj dio kroz reljevo koji je smiješno mali, poput onog mostića kod Crkve
Oba usca koja si naveo su uradjena. Ono sto nije, uradjeno je dio Zeljeznice kod Otesa.
Taj dio u Reljevu je i dio koji treba da se radi. Doslo se do Petlje Butile.
mk ultra wrote: ↑08/11/2021 15:59
ima li kakvih planova za izgradnju nasipa protiv poplava
konkretno na kritičnim dijelovima
ušće Željeznica - Bosna
ušće Miljacka - Bosna
i ovaj dio kroz reljevo koji je smiješno mali, poput onog mostića kod Crkve
Oba usca koja si naveo su uradjena. Ono sto nije, uradjeno je dio Zeljeznice kod Otesa.
Taj dio u Reljevu je i dio koji treba da se radi. Doslo se do Petlje Butile.
Uradila se i miljacka od stupa pa dalje pa je opet poplavilo...
mk ultra wrote: ↑08/11/2021 19:29
Uradila se i miljacka od stupa pa dalje pa je opet poplavilo...
Miljacka nije uradjena citavom duzinom. Nije ni ociscena. Ima nanosa koliko hoces. Kreni od Grasa pa vidjeces horor.
Mozda najbolje vidis kod parka Safet Zajko. Ono je za potoka kako izgleda tu Miljacka.
Mislim da je prvi problem bilo suzenje Zeljeznice kod Otesa.
A drugi je nezavrseni dio Bosne od Reljeva. Nije problem sto se Miljacka izlila oko usca (ono polje je tamo i ostavljeno da plavi).
Last edited by Haris.ba on 08/11/2021 19:34, edited 1 time in total.
Pa ako cemo racunati 1m³ betona 100KM
1m sirine 4 dubine 6000m x2
1x4x6000x2x100KM/m³
Kad to dobijes pomnozi sa 3
To je odoka cifra za beton i celik sa ugradnjom ne "uhradnjom" na toj kolicini...
Da dopisu jos xy stvari ne moze se preci 18mil
kubik betona 100 KM
bio MOŽDA 1996.
Euro-Asfalt je u tenderima nudio kubik za marku i pobjeđivao, pa ti sad gledaj...
Prije nego se počnu uređivati neuređena korita, ne bi bilo loše pogledati malo i ova uređena.
Mnogo štete na podzidima i opločanju. Šetam često u zoni Alipašin most- Bosmal. Na nekoliko mjesta otkinuti komadi betona sa korita. Vise djelovi, vidi se kamen i tlo ispod.
Prekoputa stadiona, ispod trolejbuske remize, potpuno odnesen cijeli temelj podzida, čime je ovaj propao, a opločanje odnijela bujica. To mjesto je sada poptuno nezaštičeno od podlokavanja.
Slična stvar iza autopraonice Diablo, jedno 10 metara opločanja je odnijela bujica, podzid jos stoji. I ovo mjesto je ranjivo izlozeno nekom buducem visokom vodostaju.
Istoveremeno gomial materijala se nakupila ispod livade kod dzamije tako da je već sad dovoljno visoko da izviruje iz vode pri ovom visokom vodostaju. Kamen donesen bujicom nataložio se na vec postojecu "plažu".
Puno posla ovdje ima vec sad, i treba ga uraditi dok je jeftino, a ne kad se iskomplikuje vecom stetom.
To je samo dakle na duzini od cca. 2km, a ni tu jos nisam u stanju vidjeti stanje ove obale na kojoj je dzamija i stadion.
Tu je u samom koritu neka crna cijev/kabal koaj stoji pruzena odavno i vezana za obalu. Sad se na nju nahvatalo otpada, granja, smeća i to je sad sve zapetljano, možda i počupano...šta god da je to bilo.
Mislim da bih prije otisao na pale zivjeti nego ovdje stan
Tako misle oni koje ne interesuje fudbal i nikad ne idu na utakmice.
Ja sam Pitar ali zavidim Zelji na stadionu a jedan od razloga je sto je tako "pod nogu", ono usput kad ti se cefne u 5 do 12 na utakmicu, na stadion ulazis pravo sa glavne dzade, tipa smotas dvadeset i pet koraka.
Kosevo je bas nekako maksuzija, planiranje. Ako se izradis pa se prebacis sa istocne strane a trebas preci na zapad otelis se samo dok ga obidjes.
I treba se sjetiti kakav je nas mentalitet, nismo Nijemci da autoputem idemo na utakmicu. Da je tako kod nas na prste dvije ruke bi brojali gledaoce.
Ja sam Pitar ali zavidim Zelji na stadionu a jedan od razloga je sto je tako "pod nogu", ono usput kad ti se cefne u 5 do 12 na utakmicu, na stadion ulazis pravo sa glavne dzade, tipa smotas dvadeset i pet koraka.
Kosevo je bas nekako maksuzija, planiranje. Ako se izradis pa se prebacis sa istocne strane a trebas preci na zapad otelis se samo dok ga obidjes.
I treba se sjetiti kakav je nas mentalitet, nismo Nijemci da autoputem idemo na utakmicu. Da je tako kod nas na prste dvije ruke bi brojali gledaoce.
Šta misliš kako je stanovništvu okolnih zgrada na Grbavici kada mu gledaoci popune sva parking mjesta kad je utakmica ili kad se ulice zatvore zbog prometa mnogobrojnih auta. Ili kad mu svjetlost reflektora probija i tamne zavjese na prozorima i po 10 sati
Željinom stadionu nije mjesto u gradu, onakvom kakav je sada. Koševo i nekako može proći, ali i taj prostor mogao bi biti mnogo bolje i racionalnije iskorišten
Zbog 500 levata koji idu na utakmice da bi pripadali nakon coporu i osjecali se jaki i mocni ispasta grad. Gledaoci se vec mjere na prste dvije ruke. Tako da se komotno moze sravniti grbavica i napraviti parking. Bilo bi drustveno korisnije.
nepass1 wrote: ↑08/11/2021 22:33
Zbog 500 levata koji idu na utakmice da bi pripadali nakon coporu i osjecali se jaki i mocni ispasta grad. Gledaoci se vec mjere na prste dvije ruke. Tako da se komotno moze sravniti grbavica i napraviti parking. Bilo bi drustveno korisnije.
Šta reći na ovo? Taman da su dva navijača i na Koševu i na Grbavici od rušenja nema ništa, barem ne zbog toga što ti navodiš.
I zašto svaki put, ali baš svaki put na spomen navijača i stadiona omalovažavate i ponižavate nas koji idemo na utakmice?
nepass1 wrote: ↑08/11/2021 22:33
Šta reći na ovo? Taman da su dva navijača i na Koševu i na Grbavici od rušenja nema ništa, barem ne zbog toga što ti navodiš.
I zašto svaki put, ali baš svaki put na spomen navijača i stadiona omalovažavate i ponižavate nas koji idemo na utakmice?
Šta je bitnije - vas nekoliko koji odete na utakmice jednom u 15 dana, ili pola grada i cijelo naselje koje trpi zbog nečijih želja da gleda utakmicu i pri tom uzurpira životni prostor drugih
nepass1 wrote: ↑08/11/2021 22:45
Pa idite vi na utakmice, kortea pravite negdje na poljani a ne u titovoj i zagrebackoj
smeta ti utakmica smetaju ti nedavno utrke paša da nije problem do tebe mozda je tebi potrebna poljana i divljina kakva
Ne smeta mu utakmica nego uzurpacija životnog prostora drugih ljudi koji ne žele utakmice i parkirana vozila ispred ulaza i ispod prozora, krkljanac i začepljene ulice i divljanje korteima polupismenog polusvijeta
nepass1 wrote: ↑08/11/2021 22:45
Pa idite vi na utakmice, kortea pravite negdje na poljani a ne u titovoj i zagrebackoj
Smiješan ti je odgovor.
jasib wrote: ↑08/11/2021 22:46
Šta je bitnije - vas nekoliko koji odete na utakmice jednom u 15 dana, ili pola grada i cijelo naselje koje trpi zbog nečijih želja da gleda utakmicu i pri tom uzurpira životni prostor drugih
Živiš u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ako ti smeta masa navijača koja ide na utakmicu, onda je to do tebe. Isto se ovo odnosi na sva dešavanja.
Jednima smeta utrka, drugima navijači, trećima protesti, četvrtima nešto četvrto, itd. Smeta mi ovo, smeta mi ono. Do vas je.
nepass1 wrote: ↑08/11/2021 22:48
Naravno da smeta kad se pola grada blokira.
Ja, i? Hoćemo li onda ukinuti utakmice u glavnom gradu? Šta misliš da ukinemo i SFF? Blokira se bitan dio grada i to svake godine. Ima li još nešto da se ukine? Čekaj, imam ideju, najbolje je ovako, zabrana okupljanja (nebitno zbog čega) više od 10 ljudi u glavnom gradu BiH.
Znači ostajemo i bez koncerata. A ja, ima youtube pa lijepo sebi upališ i slušaš šta ti je volja i to po više puta, a ne onako odeš na koncert najdraža pjesma ti se jednom otpjeva i kraj, nema više.
I dalje čekam odgovor zašto se omalovažavaju oni koji idu na utakmice?
Ne mozes kulturnu manifestaciju porediti sa stotinjak pjanih i napusenih ljudi koji silu pokazuju u grupi hodajuci titovom. Odu da lafo gledaju petorazredni fudbal a ustvari odu da se izivljavaju na plasticnim stolicama i psuju igracima mater.
Znači na utakmicama imamo samo pijane i napušene ljude? Ma nisi svjestan koliko griješiš. I ovo "petorazredni fudbal", može biti da je tako, ali je fudbal. Inače na tim kulturnim manifestacijama dolaze samo oni ljudi koji su primjer ostalim. Nema uljeza. Ima ljudi idu i na kulturne manifestacije i na utakmice.
Ajde ti pasa moj u pozoriste ili u Kiseljak pa ti tamo nece nista smetati.
I na Kosevu i na Grbavici ne bude blokade ulica, izuzev vecih utakmica i prisustva gostujucih navijaca. Reflektori? Sta reci ako nekome 2 sata smetaju, smetaju li onima na M.Dvoru ekrani od SCCa i sl, a u nasim uslovima vecina je utakmica po danu. Sta je sa hiljadama stadiona po evropi koji uopste nisu na periferijama grada?
Uostalom trudim se objasniti nekome ko ima predrasude, a sa mnom na tribini i doktor medicine i pravnik i advokat, vjernik i pravoslavac i musliman i katolik i musko i zensko i staro i mlado. Grijesis prijatelju