Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
General War

#3651 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by General War »

ako te pitaju wrote: 06/11/2021 08:18 Problem je što BiH nije jednostavna država nego jedna od najsloženiji.
Današnja BiH je utemeljena na sporazumu 3 konstitutivna naroda, sa ciljem da postane kao država u kojoj niti jedan narod neće imati prevlast nad drugim narodom.
Sad odjednom se pokušava da BiH izbripe sporazum naroda sa ciljem da bi odlučivao o svemu, dok ti isti koji brišu, tamo gdje nisu većina ( npr. Mostar) žele posebna izborna pravila.

Izborni zakon treba mijenjati u skladu sa odlukama EUR. I Ustavnog suda BiH.
Kakav ba sporazum naroda?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3652 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by un1ted »

U njegovoj historiji je sporazum naroda. Jbga
mO k3

#3653 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

un1ted wrote: 07/11/2021 12:08 U njegovoj historiji je sporazum naroda. Jbga
povjesti?? :mrgreen:
ako te pitaju

#3654 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

mO k3 wrote: 07/11/2021 12:05
General War wrote: 07/11/2021 12:04
Znaci da prepisemo Hrvatski izborni zakon? :thumbup:
:thumbup: Dobra ideja ima i od nega koja pametna
Pa svaka država ima svoju povijest, specifičnost, a složene države imaju posebna izborna pravila.
R. Hrvatska je jednostavna država, Bosna i Hercegovina, kao Belgija,Švicarska je složena država, a takvo joj je uređenje.

Ta specifičnost nije od 1992 ili 1995 godine. Otiđite na Vječnu vatru, pa vidite malo taj natpis. Čak su i partizani navodili Srbi, Hrvati, Muslimani kada se govori o Bosni i Hercegovini. imate spomenik u centru grada gdje vam se indirektno govori što je Bosna i Hercegovina.

Šupljaci tipa ajmo ko u Hrvatskoj.....je smiješno i preplitko razmišljanje.
ako te pitaju

#3655 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

General War wrote: 07/11/2021 12:06
ako te pitaju wrote: 06/11/2021 08:18 Problem je što BiH nije jednostavna država nego jedna od najsloženiji.
Današnja BiH je utemeljena na sporazumu 3 konstitutivna naroda, sa ciljem da postane kao država u kojoj niti jedan narod neće imati prevlast nad drugim narodom.
Sad odjednom se pokušava da BiH izbripe sporazum naroda sa ciljem da bi odlučivao o svemu, dok ti isti koji brišu, tamo gdje nisu većina ( npr. Mostar) žele posebna izborna pravila.

Izborni zakon treba mijenjati u skladu sa odlukama EUR. I Ustavnog suda BiH.
Kakav ba sporazum naroda?
Mislim da je ovo glavni kamen spoticanja , i kad se riješi na jasan način što je BiH, da li država ravnopravnih naroda i građana, ili je BiH samo BiH bez ikakvih naroda, tada ćemo krenuti naprijed.

Ja polazim od toga, da je Federacija BiH , nastala kao sporazum predstavnika dva naroda, Hrvata i Bošnjaka. To se i navodi u Vašingtonskom sporazumom, da R BiH nastavlja preustrojena sa većinskim hravtskim teritorijem i većinskim bošnjačkim teritorijem kao Federacija.

Da je država, prije svega naroda, navodi se u ZAVNOBiH-u.
Last edited by ako te pitaju on 07/11/2021 12:16, edited 1 time in total.
mO k3

#3656 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

ako te pitaju wrote: 07/11/2021 12:10
mO k3 wrote: 07/11/2021 12:05

:thumbup: Dobra ideja ima i od nega koja pametna
Pa svaka država ima svoju povijest, specifičnost, a složene države imaju posebna izborna pravila.
R. Hrvatska je jednostavna država, Bosna i Hercegovina, kao Belgija,Švicarska je složena država, a takvo joj je uređenje.

Ta specifičnost nije od 1992 ili 1995 godine. Otiđite na Vječnu vatru, pa vidite malo taj natpis. Čak su i partizani navodili Srbi, Hrvati, Muslimani kada se govori o Bosni i Hercegovini. imate spomenik u centru grada gdje vam se indirektno govori što je Bosna i Hercegovina.

iz kojeg razloga je smijesno i preplitko`??? ....
ako te pitaju

#3657 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

mO k3 wrote: 07/11/2021 12:15
ako te pitaju wrote: 07/11/2021 12:10

Jedno su želje a jedno realnosti.
I ja bih volio da nema kantona, entiteta, da ima jedan predsjednik.
Je li to realno?
U hrvatskoj, Srbiji, dakle jednonacionalnim državama to je realno, u BiH je to plitko razmišljanje.

Ti ćeš reći, hajmo izborni sustav kao u RH, Ante će reći hajmo treći entitet pa onda građanski model.

Nit će biti građanski a niti će biti treći entitet. To je realnost.
Zato smatram da je to plitko razmišljanje
mO k3

#3658 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

ako te pitaju wrote: 07/11/2021 12:22
mO k3 wrote: 07/11/2021 12:15

Je li to realno?
U hrvatskoj, Srbiji, dakle jednonacionalnim državama to je realno, u BiH je to plitko razmišljanje.

Ti ćeš reći, hajmo izborni sustav kao u RH, Ante će reći hajmo treći entitet pa onda građanski model.

ako se podudara sa evropskim vrijednostima zasto ne ... sve po EU standardima ni manje ni vise
ako te pitaju

#3659 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

mO k3 wrote: 07/11/2021 12:24
ako te pitaju wrote: 07/11/2021 12:22

Je li to realno?

ako se podudara sa evropskim vrijednostima zasto ne ... sve po EU standardima ni manje ni vise
Pa po meni, treći entitet se podudara sa europskim vrijednostima. Imaš tri konstitutivna naroda i tri entiteta i državnu vlast.

Recimo područje gdje se nalazi Elektroprivreda HZ HB ( područje pod kontrom HVO-a 1995 godine ) nek bude uređen kao građanski model, pa nek većina vlada. Eto europskih vrijednosti.

Isto tako, europske vrijednosti su i Republika BiH , bez entiteta, kantona, konstitutivnosti i sl.
Eto, imamo dva europska prijedloga.
Po meni, prvi prijedlog je puno bolji i logičniji
mO k3

#3660 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

ako te pitaju wrote: 07/11/2021 12:30
mO k3 wrote: 07/11/2021 12:24

Pa po meni, treći entitet se podudara sa europskim vrijednostima. Imaš tri konstitutivna naroda i tri entiteta i državnu vlast.

Recimo područje gdje se nalazi Elektroprivreda HZ HB ( područje pod kontrom HVO-a 1995 godine ) nek bude uređen kao građanski model, pa nek većina vlada. Eto europskih vrijednosti.

Isto tako, europske vrijednosti su i Republika BiH , bez entiteta, kantona, konstitutivnosti i sl.
et meni je prvi prijedlog big shit dok drugi je po meni najbolji i sta sada?
3 miliona bosnjaka zeli bih bez kantona dok 185k hrvata zeli treci jeli to demokratija ?
ako te pitaju

#3661 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

mO k3 wrote: 07/11/2021 12:34
ako te pitaju wrote: 07/11/2021 12:30

3 miliona bosnjaka zeli bih bez kantona dok 185k hrvata zeli treci jeli to demokratija ?
haha.a što nas izbrisa....hahaha. zar nas ima 185 000....a vas 3 000 000 :run: predajemo se :run:

Evo služili smo se da se ne možemo složiti :D

Zato sam ti i rekao da je to preplitko razmišljanje, a trebalo nam je par postova da to utvrdimo.

E sad...to što kažež 3.000.000 bošnjaka ( mislim da toliko nema ukupno BiH, al ajd nema veze ).

Ja polazim da je svrha konstitutivnosti, da si zaštićen bez obzira na broj, Hrvati su bili manjina i 1990 i 1995 godine.
Ako vas ima 90 %, neka vas u svim ministarstvima, općinama , ustanovama 90 % ( tako faktički i jeste, kad bi izuzeli da se recimo Osmica predstavlja kao Hrvat ili Esad iz Goražda ) . Tamo gdje se odlučuje o vitalnim stvarima prema Ustavu ( Dom naroda i članovi predsjedništva ) neka konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike.
Građsnku opciju imaš : u općinskim vijećima, kantonalnim skupštinama, zastupničkom domu FBiH i BiH.
Zaštita konstitutivnosti se manifestira u Domu naroda i predsjedništvu.

Sve dok namećeš Komšića, jabljaš protureakciju, jer šalješ poruku kakvu BiH vidiš, ne kao BiH državu tri naroda, nego jednog naroda.

Navest ću ti banalan, glup primjer.
Prije par dana EP BiH je dala ogromna sredstva nogometnim klubovima Velež, Sarajevo, Željezničar, Tuzla.( da ne bi bilo zabune EP HZ HB isto radi, Zrinjski i Široki )

Sutra će tako biti u svakoj stvari, razvijat će se područja gdje su Bošnjaci većina. Opet , sve polazi od te glupe nacije.

Za 50,100 godina, ako budeš imao uređenja da je svaki narod zaštićen, i jad dođeš do tog nivoa tolerancije da više neće uopće biti bitno što je tko, ali i kada svi narodi budu imali stvarne mehanizme zaštite, pa sami će Hrvati reći, što će nam ta konstitutivnost?

Nažalost, providnim, jeftinim nametanjem predstavnika, samo ste se udaljili od te neke građanske države
mO k3

#3662 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

ako te pitaju wrote: 07/11/2021 12:45
mO k3 wrote: 07/11/2021 12:34

haha.a što nas izbrisa....hahaha. zar nas ima 185 000....a vas 3 000 000 :run: predajemo se :run:

Evo služili smo se da se ne možemo složiti :D

Zato sam ti i rekao da je to preplitko razmišljanje, a trebalo nam je par postova da to utvrdimo.

E sad...to što kažež 3.000.000 bošnjaka ( mislim da toliko nema ukupno BiH, al ajd nema veze ).

Ja polazim da je svrha konstitutivnosti, da si zaštićen bez obzira na broj, Hrvati su bili manjina i 1990 i 1995 godine.
Ako vas ima 90 %, neka vas u svim ministarstvima, općinama , ustanovama 90 % ( tako faktički i jeste, kad bi izuzeli da se recimo Osmica predstavlja kao Hrvat ili Esad iz Goražda ) . Tamo gdje se odlučuje o vitalnim stvarima prema Ustavu ( Dom naroda i članovi predsjedništva ) neka konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike.
Građsnku opciju imaš : u općinskim vijećima, kantonalnim skupštinama, zastupničkom domu FBiH i BiH.
Zaštita konstitutivnosti se manifestira u Domu naroda i predsjedništvu.

Sve dok namećeš Komšića, jabljaš protureakciju, jer šalješ poruku kakvu BiH vidiš, ne kao BiH državu tri naroda, nego jednog naroda.

Navest ću ti banalan, glup primjer.
Prije par dana EP BiH je dala ogromna sredstva nogometnim klubovima Velež, Sarajevo, Željezničar, Tuzla.( da ne bi bilo zabune EP HZ HB isto radi, Zrinjski i Široki )

Sutra će tako biti u svakoj stvari, razvijat će se područja gdje su Bošnjaci većina. Opet , sve polazi od te glupe nacije.

Za 50,100 godina, ako budeš imao uređenja da je svaki narod zaštićen, i jad dođeš do tog nivoa tolerancije da više neće uopće biti bitno što je tko, ali i kada svi narodi budu imali stvarne mehanizme zaštite, pa sami će Hrvati reći, što će nam ta konstitutivnost?

Nažalost, providnim, jeftinim nametanjem predstavnika, samo ste se udaljili od te neke građanske države
Tako kaze Prijatelj dodik 185k u bih ima jos hrvata nisam ja to rekao ...

Konstutivnost to kazem vec godinama je najveci problem u bih tu stavku koja nikome ne donosi dobro treba izbrisati ...
Novak20

#3663 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

mO k3 wrote: 07/11/2021 12:58

Konstutivnost to kazem vec godinama je najveci problem u bih tu stavku koja nikome ne donosi dobro treba izbrisati ...
Dobro ne donose oni koji misle da konstitutivnost mogu tek tako izbrisati.

Ili još bolje, oni koji misle da će netko umjesto njih "izbrisati" konstitutivnost.
ako te pitaju

#3664 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

Konstutivnost to kazem vec godinama je najveci problem u bih tu stavku koja nikome ne donosi dobro treba izbrisati ..
recimo, Hrvati će reći da je najveći problem u BiH što ne postoji treći entitet.
Realno, najveći problem BiH je Federacija.
Republika Srpska ima jednu prednost, nema kantonalni nivo kao Federacija.

Ne mogu se stvari u BiH rješavati po principu '' .. O NAME BEZ NAS ...''.
Imamo različite vizije BiH, ne znači da je tvoja vizija ili moja vizija pogrešna.
Ja polazim od toga da BiH sa svojim specifičnostima može biti moderna država i u EU.
Bloo
Globalna šefica

#3665 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bloo »

ako te pitaju wrote: 07/11/2021 13:05

Konstutivnost to kazem vec godinama je najveci problem u bih tu stavku koja nikome ne donosi dobro treba izbrisati ..
recimo, Hrvati će reći da je najveći problem u BiH što ne postoji treći entitet.
Realno, najveći problem BiH je Federacija.
Republika Srpska ima jednu prednost, nema kantonalni nivo kao Federacija.

Ne mogu se stvari u BiH rješavati po principu '' .. O NAME BEZ NAS ...''.
Imamo različite vizije BiH, ne znači da je tvoja vizija ili moja vizija pogrešna.
Ja polazim od toga da BiH sa svojim specifičnostima može biti moderna država i u EU.
Koji Hrvati? :mrgreen:
ako te pitaju

#3666 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

Većina Hrvata iz BiH. Ja sam jedan od rijetkih koji smatra da treći entitet nije rješenje, ali da izborne jedinice ( slično kao u Mostaru) mogu riješiti problem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.
BHCluster

#3667 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Pise o legitimnom predstavljanju a 45-50% ne glasa, znaci niti jedna stranka neJma legitimitet izmjene IZ u tom smjeru su price za budale.
seln

#3668 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by seln »

ako te pitaju wrote: 07/11/2021 14:21

Većina Hrvata iz BiH. Ja sam jedan od rijetkih koji smatra da treći entitet nije rješenje, ali da izborne jedinice ( slično kao u Mostaru) mogu riješiti problem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.
Image
BAK-eV

#3669 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BAK-eV »

To stoji!

Ali izborne jedinice ne mogu olaksati Bosnjacima zivot, niti ucinit drzavu snaznijom, niti Bosnjake sigurnijim u takvoj drzavi niti polozaj Bosnjaka u tim izbornim jedinicama boljim!
DonieBrasco

#3670 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

Kakvi su to izbori kada neko sebi probere izborna mjesta ?

Sta ce neko ko se ne nalazi u tome mjestu, njego glas nije bitan ?

Demokracija i EU Vrijednosti ? :?
ako te pitaju

#3671 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

BAK-eV wrote: 08/11/2021 13:43
To stoji!

Ali izborne jedinice ne mogu olaksati Bosnjacima zivot, niti ucinit drzavu snaznijom, niti Bosnjake sigurnijim u takvoj drzavi niti polozaj Bosnjaka u tim izbornim jedinicama boljim!
Hrvatima, kao i Bošnjacima, Srbima, u BiH, kao temeljima BiH, pravo na legitimne predstavnike ne smije biti uskraćeno.
Bošnjaci ništa neće dobiti, a niti su dobili, nametanjem predstavnika Hrvatima kroz platformu, alijansu i 3 mandata Željka Komšića.
Samo su unazadili BiH.
mO k3

#3672 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

ako te pitaju wrote: 08/11/2021 16:14
BAK-eV wrote: 08/11/2021 13:43

To stoji!

Hrvatima, kao i Bošnjacima, Srbima, u BiH, kao temeljima BiH, pravo na legitimne predstavnike ne smije biti uskraćeno.
Bošnjaci ništa neće dobiti, a niti su dobili, nametanjem predstavnika Hrvatima kroz platformu, alijansu i 3 mandata Željka Komšića.
Samo su unazadili BiH.
allaha ti odvadi dosadan si vise sa jednom te istom pricom
ako te pitaju

#3673 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

DonieBrasco wrote: 08/11/2021 14:28 Kakvi su to izbori kada neko sebi probere izborna mjesta ?

Sta ce neko ko se ne nalazi u tome mjestu, njego glas nije bitan ?

Demokracija i EU Vrijednosti ? :?
Nek se nađe modus prema popisu stanovništva.
EUR sud nije rekao u svojim odlukama da treba ukidati Dom Naroda, nego da svatko mora imati pravo da bude BIRAN bez obzira na naciju.
Specifičnost BiH jesu 3 konstitutivna naroda. Zato i imamo 3 člana predsjedništva a ne jednog.
ako te pitaju

#3674 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

mO k3 wrote: 08/11/2021 16:15
ako te pitaju wrote: 08/11/2021 16:14
Samo su unazadili BiH.
Ja ne čitam i ne odgovaram na dosadne postove.
Recimo, ti mi nisi dosadan
mO k3

#3675 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

ako te pitaju wrote: 08/11/2021 16:18
mO k3 wrote: 08/11/2021 16:15

Ja ne čitam i ne odgovaram na dosadne postove.
Recimo, ti mi nisi dosadan
iskren da budem ti ne samo meni nego i drugima si dosadan ....
Post Reply