Novi Izborni zakon BiH
-
Maliodmene
#3626 Re: Novi Izborni zakon BiH
Poslije Zeljka doci ce Lana Prlic jbg 
-
DonieBrasco
- BHCluster
#3628 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sta im je ovo constituent?
- ako te pitaju
#3629 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nema trećeg, nema građanske.DonieBrasco wrote: ↑04/11/2021 12:52 Nece biti treceg, IZ ce biti kako treba - a ne pozeljama pojedianca !
Ima samo bijede
- mO k3
#3630 Re: Novi Izborni zakon BiH
gdje bjeda?? .... deder malo sebi dojdiako te pitaju wrote: ↑04/11/2021 17:42Nema trećeg, nema građanske.DonieBrasco wrote: ↑04/11/2021 12:52 Nece biti treceg, IZ ce biti kako treba - a ne pozeljama pojedianca !
Ima samo bijede
- ako te pitaju
#3631 Re: Novi Izborni zakon BiH
- mO k3
#3632 Re: Novi Izborni zakon BiH
kazem ti .... znas ja sam u dijaspori vozikam se sa busevima i trolejbusima jebhga neam avto sirotinja .... i mogu ti reci da je vise ovih sa putovnicom nego bih pasosom ...
- ako te pitaju
#3633 Re: Novi Izborni zakon BiH
Standard u RH je duplo bolji nego u BiH, kao što je standard u Njemačkoj dupli bolji nego u RH ili četveroduplo bolji nego u BiH.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3634 Re: Novi Izborni zakon BiH
Standard je u Hrvatskoj je takav da pola Hrvatske kupuje po Bosni zato što kod sebe nemaju za hljeba, a bolnice kupuju krevete od Caritasa. Imaju veće plate, ali i veće cijene, i to je činjenica.ako te pitaju wrote: ↑04/11/2021 18:34Standard u RH je duplo bolji nego u BiH, kao što je standard u Njemačkoj dupli bolji nego u RH ili četveroduplo bolji nego u BiH.
Hrvatska je ista teška sirotinja kao i ostatak Balkana, do Austrije ovdje nema ozbiljne države.
Pa u Dubrovniku ne možeš naći posao ako nisi stranački podoban ili se ne baviš kao kuhar ili taksista (i to samo u sezoni), pa ideš za Zagreb.
- mO k3
#3635 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kako se standardi mjere ??ako te pitaju wrote: ↑04/11/2021 18:34Standard u RH je duplo bolji nego u BiH, kao što je standard u Njemačkoj dupli bolji nego u RH ili četveroduplo bolji nego u BiH.
Popis stanovnistva u hr vatskoj je skoro bio po prvim razultatima je 450.000 napustilo hrvatsku u zadnjih 10 godina ??
Jeli do standarda
- ako te pitaju
#3636 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne vidim šta je nejasno.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... 020-HR.png
Prosječna plaća u RH je oko 940 EUR i BiH je oko 470 EUR.
Ja bih osobno volio da je BiH na rangu RH ili još bolja, ali nažalost, po ni jednom parametru to nije.
O BiH se vode polemike o Europskim i UN tijelima, ne o RH.
Izborni zakon nam je nakaradan, u RH nije.
Mislim, zašto sebe lagati?
Ja bih osobno volio da je BiH na rangu RH ili još bolja, ali nažalost, po ni jednom parametru to nije.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3637 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne spori niko ovdje da je Hrvatska bogatija, pa i uređenija zemlja.ako te pitaju wrote: ↑04/11/2021 19:02 Ne vidim šta je nejasno.
Ali reći da je Hrvatska Njemačka za BiH je izbjegavanje realnosti.
U Hrvatskoj jesu plate veće, ali su za to i cijene ogromno visoke.
Poljska također ima taj neki nivo plata Hrvatske, ali ljudi imaju veomaaaaa niske cijene, pa sada imaš masu Poljaka koji žive bolje nego u Njemačkoj, a zarađuju dosta manje. Masa Poljaka se vraća iz zapadnoevropskih zemalja.
U isto vrijeme, u Hrvatskoj je život skuplji za 30% nego u Poljskoj, ili 30-40% nego u BiH, s tim da su neke stvari poput nekretina astronomsko skuplje nego u Bosni.
I meni bi bilo drago da Sarajevo čisti kao Dubrovnik, da i mi imamo njihovu mrežu autoputeva i tkd., ali ta zemlja za nas sigurno nije Amerika.
- ako te pitaju
#3638 Re: Novi Izborni zakon BiH
.Ne spori niko ovdje da je Hrvatska bogatija, pa i uređenija zemlja.
Poljska također ima taj neki nivo plata Hrvatske, ali ljudi imaju veomaaaaa niske cijene, pa sada imaš masu Poljaka koji žive bolje nego u Njemačkoj, a zarađuju dosta manje. Masa Poljaka se vraća iz zapadnoevropskih zemalja.
U isto vrijeme, u Hrvatskoj je život skuplji za 30% nego u Poljskoj, ili 30-40% nego u BiH, s tim da su neke stvari poput nekretina astronomsko skuplje nego u Bosni.
I meni bi bilo drago da Sarajevo čisti kao Dubrovnik, da i mi imamo njihovu mrežu autoputeva i tkd., ali ta zemlja za nas sigurno nije Amerika
Nisam napisao da je Hrvatska Njemačka za BiH, nego da je RH za BiH ono što je Njemačka za RH .
Poenta je, dokle god ne riješimo izborni zakon po mjeri za BiH, nešto što je realno, i moguće, nećemo se pomaći iz ovog blata.
Dolaze izbori, i sve stranke u svom izbornom programu pričaju samo i izbornim zakonu.
Ne vidim da netko priča o ekonomiji, o ostanku mladih, i iskorištavanju kapaciteta koje BiH ima.
O tim bitnim temama za običnog čovjeka će se pričati, onda kada se riješi taj glupi izborni zakon i kada se BiH uredi kao država kakva bi trebala biti, a to je po meni država ravnopravnih građana i konstitutivnih naroda, bez nametanja predstavnika i bez mogućnosti da konstitutivnost se zloupotrebljava u osobne svrhe.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3639 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nista se promijeniti nece jer i dalje imas jako pokvareno stanovnistvo, bez obzira na etniju.ako te pitaju wrote: ↑04/11/2021 19:25.Ne spori niko ovdje da je Hrvatska bogatija, pa i uređenija zemlja.
I meni bi bilo drago da Sarajevo čisti kao Dubrovnik, da i mi imamo njihovu mrežu autoputeva i tkd., ali ta zemlja za nas sigurno nije Amerika
Nisam napisao da je Hrvatska Njemačka za BiH, nego da je RH za BiH ono što je Njemačka za RH .
Poenta je, dokle god ne riješimo izborni zakon po mjeri za BiH, nešto što je realno, i moguće, nećemo se pomaći iz ovog blata.
Dolaze izbori, i sve stranke u svom izbornom programu pričaju samo i izbornim zakonu.
Ne vidim da netko priča o ekonomiji, o ostanku mladih, i iskorištavanju kapaciteta koje BiH ima.
O tim bitnim temama za običnog čovjeka će se pričati, onda kada se riješi taj glupi izborni zakon i kada se BiH uredi kao država kakva bi trebala biti, a to je po meni država ravnopravnih građana i konstitutivnih naroda, bez nametanja predstavnika i bez mogućnosti da konstitutivnost se zloupotrebljava u osobne svrhe.
- seln
#3640 Re: Novi Izborni zakon BiH
Bi, mog njonju.
- Str0nz
- Grijem se na: Hodza > marfi
#3641 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sto se tice suvereniteta, Schmidt i danas izjavio kako smatra da je dobro otici kod Vucica na razgovor i kako voli ici u Beograd. Kada je zadnji put Inzko posjetio Vucica i pricao ovako o njemu? U sustini, isto postovanje zapad i njihovi poslanici pokazuju prema BiH kao i Srbija i Hrvatska.
Sto se tice IZ, ko moze objasniti ili pokazati da je uopste moguce na pravan nacin garantovati hrvatima da biraju svog ”legitimnog” predstavnika a da to nije, ne apartheidsko rijesenje kao sto vec imas sada nego jos gore u smislu potpune ghetoizacije vecinskog naroda i ostali gradzana.
Ponavljam, brisanje etnickog prefixa je beznacajno kada bi napravili novu izbornu jedinicu. Sta su drugo mogli predlagati Palmeri/Angelina i Co. opoziciji kada su poslje razgovora, cini mi se i Dino i Nermin komentarisali o mogucnosti da bi Komsic i Covic mogli zajedno u predsjednistvu?
Ako neko zna kako je to moguce na drugaciji nacin neka dokaze. U slucaju da SDP i SDA ne vide sumu od drveta i misle da je brisanje etnickog prefixa velika pobjedu ceka totalni sok kada vide da su osigurali Covicu ne samo predsjednistvno nego i definisane granice gdje ce HDZ i on traziti isto sto trazi Dodik danas, vjerovatno na isti nacin kao sada ali zajedno.
Tragicno je na koje niske grane zapad pao. Jedina zelja zapada u UN-SC bila je nastavljati drzati fasadu da se zalazu za sigurnosti i prosperitet drzave, rusi i kinezi nisu dozvolili, umjesto toga su predstavljeni kao to sto i jesu,”paper-tiger”. Sve to da bi produzili mandat EUFOR-a koji nema kapacitet za bilo sta, sa generalom, koji sudeci po izjavama i ideoloskim simpatijama, najradze bi se pridruzio Dodiku.
-
Bangalore_
#3642 Re: Novi Izborni zakon BiH
Greška
Last edited by Bangalore_ on 06/11/2021 03:10, edited 1 time in total.
- Droog
#3643 Re: Novi Izborni zakon BiH
ako te pitaju wrote: ↑04/11/2021 19:02 Ne vidim šta je nejasno.
Pa hajde kad si vec secesiju cetalja I posljedicu te secesije tj. raspravu pred UN tijelima doveo u vezu sa IZ, hajde sada probamo onda i mi sa Hr izbornim zakonom?
Fino copy paste i opleti.
Sta misliš?
-
Bangalore_
#3644 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa zna se kako je Hrvatska riješila to pitanje i zašto njihov izborni zakon nije nakaradan, jer da nisu bio bi. A to što prepoznaješ kao nakaradu za Hrvatsku nije ti mrsko gledati u BiH jer ti ovdje ide u korist.ako te pitaju wrote: ↑04/11/2021 19:02 Ne vidim šta je nejasno.
- ako te pitaju
#3645 Re: Novi Izborni zakon BiH
Problem je što BiH nije jednostavna država nego jedna od najsloženiji.
Današnja BiH je utemeljena na sporazumu 3 konstitutivna naroda, sa ciljem da postane kao država u kojoj niti jedan narod neće imati prevlast nad drugim narodom.
Sad odjednom se pokušava da BiH izbripe sporazum naroda sa ciljem da bi odlučivao o svemu, dok ti isti koji brišu, tamo gdje nisu većina ( npr. Mostar) žele posebna izborna pravila.
Izborni zakon treba mijenjati u skladu sa odlukama EUR. I Ustavnog suda BiH.
Današnja BiH je utemeljena na sporazumu 3 konstitutivna naroda, sa ciljem da postane kao država u kojoj niti jedan narod neće imati prevlast nad drugim narodom.
Sad odjednom se pokušava da BiH izbripe sporazum naroda sa ciljem da bi odlučivao o svemu, dok ti isti koji brišu, tamo gdje nisu većina ( npr. Mostar) žele posebna izborna pravila.
- muha_sa
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3647 Re: Novi Izborni zakon BiH
Da najbolji zakon postoji, nista se promijeniti neceako te pitaju wrote: ↑06/11/2021 08:18
Sustinski se nista promijeniti nece jer gdje hrvati imaju vlast imaju vlast i to je to
Koje su to odluke vlade fbih ili drzave koje utjecu na stanovnika ZHK?
BHGas potpise sporazum o izgradnji gasovoda prema mostaru, hdz to blokira
Ko blokira koristenje gasa u novom travniku?
Evo ti isto, u busovaci bio na jednom federalnom objektu, i iznad krenulo kliziste
Isao covjek u opcinu i rekli mu to je H dio opcine necemo sanirati
Tako je i kontra
Sve dok su HDZ i SDHa tu bice separacija na tom nivou, da ne znam kakav zakon imas
Podrzavam svaku reformu, ali najprije hapsenja
Nije korektno da ti neces sanirati kliziste jer je to na B ili H zemlji, ili da neces da tvoj narod koristi gas jerbo nešto nisi mogao da podijelis... Sranje na kurcevom nivou
Među ljudima sve funkcionise perfekt
- sinuhe
#3648 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ali zasto Reuf udara na Ameriku? Za on nije "nas covjek u Washingtonu"? 
- General War
#3649 Re: Novi Izborni zakon BiH
Znaci da prepisemo Hrvatski izborni zakon?ako te pitaju wrote: ↑04/11/2021 19:02 Ne vidim šta je nejasno.
- mO k3
#3650 Re: Novi Izborni zakon BiH
General War wrote: ↑07/11/2021 12:04Znaci da prepisemo Hrvatski izborni zakon?ako te pitaju wrote: ↑04/11/2021 19:02 Ne vidim šta je nejasno.
Mislim, zašto sebe lagati?![]()