Odlazak iz BiH???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li bi ste otisli iz BiH iako ovdje imate normalan život?

Da
62
49%
Ne
34
27%
Ne znam
9
7%
Otisao bih pjeske
15
12%
Nigdje nema Bosne
7
6%

Total votes: 127

un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#51 Re: Odlazak iz BiH???

Post by un1ted »

edd_77 wrote: 31/10/2021 12:30 Što nam nameće zaključak, da će uskoro i tamo biti slično "sranje" kao ovdje kod nas, kad je u pitanju vlast, politika, društvo u globalu, a od čega mi evidentno najviše bježimo.
Nece se desiti da dovedes dijte i da klinicki centar odbije da ga lijeci. Nece se desiti da prijavis korupciju i niko nista ne uradi. Imas prava i obaveze.
moonca

#52 Re: Odlazak iz BiH???

Post by moonca »

Mozes dijete dovesti u ' hitnu' / emergency ---- na kliniku ili god dr/ ordinaciju .. . ne ...
elcaliente

#53 Re: Odlazak iz BiH???

Post by elcaliente »

Sve se pomjera prema gore ili prema zapadu pa tako u krug dok je covjecanstva.
Zivimo u vremenu u kojem se prosparitet polako ali sigurno pomjera prema istoku.

Tako da idemo u krug, Bosanci prema gore, Arapi i Afrkanci prema gore a njima je i Bosna prema gore. Tako da ce oni vjerovatno nekada ziviti na nasem podruciju.
A sa obzirom da ce se napredak i prosparitet vratiti u Aziju i ovi sto su otisli gore morati ce se nastaviti dalje kretati.
Tako da je svjedno, gore,dole, ljevo, desno samo moving i ne okreci se sine.
Pa ce nas biti i u Kini i u Tajlandu, Maleziji itd.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#54 Re: Odlazak iz BiH???

Post by RagibUzoriti »

bicakcic_solomon wrote: 30/10/2021 01:07 Da li bi otišli iz BiH, ako imate priliku, iako ovdje imate solidan posao, platu, svoj stan, hajmo reci neki "normalan" zivot?
Pritom ovdje radite posao koji ni u snu ne bi radili gore, sigurno.
Koja bi to zemlja bila u koju bi ste otisli?
Danska, Njemacka, Austrija, Svedska, Francuska, Holandija...
Jako ,jako delikatna tema za raspravu,vazda ce biti onih koji ce protivrijeciti nekim svojim argumentima za i protiv.

2012te sam se ispalio,nakon sto sam skontao gdje vozi BH autobus,kojim upravljaju politicari.
Ostavio bukvalno sve iza sebe,uzeo kofer i spicio preko grane.

Ostavio stalan jako dobar posao u BiH,stambeno bio situiran,dobro auto vozio i bio neozenjen.
Dosao u Skandinaviju i poceo bukvalno,ali bukvalno sve ispocetka.

Ucio jezik,zaposlio se i osnovao porodicu. Kasnije su se stvari nizale jedna za drugom,pa i ostvario sam se u materijalnom smislu ako mogu tako reci.Bitno je napomenuti da sam dobio isti posao u mojoj struci.

Danas odem u BiH na odmor i svaku slobodnu sedmicu koristim da provedem dole. Dusa vuce Bosni,razum i dalje kaze da je Bosna jedno veliko sivilo i da se ne nazire svjetlo na kraju tunela.

Danas kada me neko pita da li bih se vratio da zivim u BiH,kao sto rekoh srce kaze da,ali razum govori ne.

Bilo je tesko prelomiti i otici,ali jednog dana skontas da se isplatilo( valjda).

ps.igrom slucaja upoznao sam lika u Oslu,upravo sa imenom i prezimenom kao tvoj nick :)
programerAnel

#55 Re: Odlazak iz BiH???

Post by programerAnel »

Baš zanimljivo koliko stranaca prati klix forum da se "virtuelno" druži sa bosancima.
ElRe

#56 Re: Odlazak iz BiH???

Post by ElRe »

Da li neko zna kakva je procedura za dobijanje posla i radne dozvole u Irskoj? Ili još bolje bi bilo Škotskoj?
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#57 Re: Odlazak iz BiH???

Post by RagibUzoriti »

programerAnel wrote: 03/11/2021 07:42 Baš zanimljivo koliko stranaca prati klix forum da se "virtuelno" druži sa bosancima.
Definiši pojam stranac.

Ili si mislio na ljude iz dijaspore.

Ili na ljude koji su na privremenom radu u inostranstvu

Ili si jednostavno ispao... iz traNvaja
Karikaturist

#58 Re: Odlazak iz BiH???

Post by Karikaturist »

ElRe wrote: 03/11/2021 08:42 Da li neko zna kakva je procedura za dobijanje posla i radne dozvole u Irskoj?
Da ozenis Krvaticu..
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#59 Re: Odlazak iz BiH???

Post by Impressum »

lethalthreat wrote: 31/10/2021 00:48 Sigurnija i stabilnija budućnost, veći standard, bolje plate, veći izbor posla, veće mogućnosti za napredovanjem na privatnom/poslovnom planu, želja za učenjem još jednog stranog jezika, mnogo veći izbor aktivnosti u slobodno vrijeme, jaka putna infrastruktura, kako kopnena tako i zračna (jbg volim putovati, to mi je bitno), bijeg od BH političko/korupcijske sive svakodnevnice i izapiranja mozga, itd, itd... ovo prvo je svakako najbitnije
ubili su volju za zivotom sa istom pricom
over and over again

svaka tebi cast
programerAnel

#60 Re: Odlazak iz BiH???

Post by programerAnel »

RagibUzoriti wrote: 03/11/2021 08:45
programerAnel wrote: 03/11/2021 07:42 Baš zanimljivo koliko stranaca prati klix forum da se "virtuelno" druži sa bosancima.
Definiši pojam stranac.

Ili si mislio na ljude iz dijaspore.

Ili na ljude koji su na privremenom radu u inostranstvu

Ili si jednostavno ispao... iz traNvaja
Baš fino zboriš,
Ako je čovjek sa porodicom u Irskoj kao što jedan reče od 2010 - te, tamo je osnovao život, u Bosni nema ništa on je za mene stranac, isto kao i njegova djeca koja su rođena tamo.

Ili si ti jedan od srpskog roda koji svojata sve. Npr IBRAHIMOVIĆ je Bosanac ?
Karikaturist

#61 Re: Odlazak iz BiH???

Post by Karikaturist »

Nije njemu bitno sta je tebi, niti je tebi bitno sta si ti njemu.. ili kako vec.
Opterecujete se glupostima. Bitno ti je da te roditelji podrzavaju i uza porodica i ljudi uz tebe a koga normalnog boli q sta forum i internet laprda..

I ne zaboravi samo u toj tvojoj prici da neko ko je otisao 2010 vjerovatno u BiH ima zive roditelje, neku nekretninu od njih, zemlju, vjerovatno i drzavljanstvo tako da polagano vagaj kad etiketiras..
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#62 Re: Odlazak iz BiH???

Post by Impressum »

bumerangss wrote: 31/10/2021 04:58 Otišao bih jednostavno zbog haoticnog sistema, korupcije, nepravde... i savjetujem mladim da bježe glavom bez obzira jer pametan živi gdje mu je bolje a glup tamo gdje je rođen gladnog stomaka i izrevoltiran i sje*an nepravdom!
a onda ti oni koji nemaju muda da odu pricaju kako je tamo tesko biti stranac :izet:
i ostaju tu da budu izrabljivani od raznih gazda i gazdica za nikakave pare
programerAnel

#63 Re: Odlazak iz BiH???

Post by programerAnel »

Karikaturist wrote: 03/11/2021 09:08 Nije njemu bitno sta je tebi, niti je tebi bitno sta si ti njemu.. ili kako vec.
Opterecujete se glupostima. Bitno ti je da te roditelji podrzavaju i uza porodica i ljudi uz tebe a koga normalnog boli q sta forum i internet laprda..

I ne zaboravi samo u toj tvojoj prici da neko ko je otisao 2010 vjerovatno u BiH ima zive roditelje, neku nekretninu od njih, zemlju, vjerovatno i drzavljanstvo tako da polagano vagaj kad etiketiras..
Roditelji su mi vani skoro moj cijeli život, kad kažem cijeli život mislim na 25+ godina. Ako moj otac koji rado dođe na praznike, donese novac, uživa u svojoj Bosni sa svojim sinom i kaže da se osjeća strancem onda ja nemam pravo da ga pobijam u tome i govorim ne ne ne ti si bosanac ja sam tako pročito na forumu.

Roditelji žive i rade u Italiji i uvijek kažu isto, mojoj ženi i meni. Nemojte djeco nikada otići odavdje , život smo proveli vani i nikada nismo razmišljali da vas vodimo tamo jer nije tamo sve sjajno, toliko rođenja, dženaza, svadbi, rođendana smo propustili u svom životu da ne vrijedi.

Svako dobro želim i apsolutno te podržavam u tome da sam možda malo naglo etiketirao nekoga, ali također mislim da se ovdje može javno iznijeti mišljenje o nečemu :)
Karikaturist

#64 Re: Odlazak iz BiH???

Post by Karikaturist »

Nemas pravo svom ocu koji ti je jasno to rekao. Ali nekome koga ne znas i nemas pojma sta ga veze - ne moram ti ni reci.
Imas naravno samo nemoj sve da ravnas po svom starom :mrgreen:
Btw imam osjecaj da se pola BiH(onih koji zive dole) osjecaju strancem u vlastitoj zemlji.
Last edited by Karikaturist on 03/11/2021 09:20, edited 2 times in total.
lajkujMe

#65 Re: Odlazak iz BiH???

Post by lajkujMe »

Planiram otici a jedan sam od onih "obezbjedjenih".

Svojim radom i trudom dosao sam do limita u BIH.
Imam stabilan posao, odlicna plata za BIH uvjete, ide penziono i staz.
Imam na raspolaganju firmino auto i telefon.
Imam svoj stan, i neku zemlju s nedovrsenom kucom.

Ali, radim prosjecno 280 sati mjesecno, skoro svaki dan prekovremeno bez da je placeno, godisnjeg imam ukupno 10 radnih dana godisnje.
Teski pritisci na poslu za rezultat.

Ishod?

Nemam marke ustedjevine jer plata nije dovoljna da pokrije sve.
Kucu koju je moj djed jos poceo graditi necu nikada zavrsiti.
Stan trebam uloziti 15.000 km da ga dovedem u red necu nikada nemam para osim da se kreditno dodatno uvalim.
Penzija ne znam hocu li uopste stici do godina za nju a i kad stignem trenutna situacija govori da moja generacije penzije vidjeti nece.

Zene i djece nemam, a da imam ne znam kako bih nahranio i obukao to svoje dijete i odveo ga na more.
Sto zbog para sto zbog vremena od posla.
Situacija u drzavi je katastrofalna, da imam dijete morao bih mu reci napravio sam te ali ne mogu da ti obecam da ces svojim trudom, ucenjem i radom zivjeti ok....

Mogao bih promjeniti posao, ali bih dobio eventualno vise vremena a manju platu, ili vise radio i imao vecu platu.

Tako da mi preostaju dvije opcije, napraviti firmu i nadati se uspjehu.
Ili otici vani i raditi ali da znam zasto radim.
splinter

#66 Re: Odlazak iz BiH???

Post by splinter »

lajkujMe wrote: 03/11/2021 09:19 Planiram otici a jedan sam od onih "obezbjedjenih".

Ali, radim prosjecno 280 sati mjesecno, skoro svaki dan prekovremeno bez da je placeno, godisnjeg imam ukupno 10 radnih dana godisnje.

Ishod?

Stan trebam uloziti 15.000 km da ga dovedem u red necu nikada nemam para osim da se kreditno dodatno uvalim.
Penzija ne znam hocu li uopste stici do godina za nju a i kad stignem trenutna situacija govori da moja generacije penzije vidjeti nece.

Zene i djece nemam, a da imam ne znam kako bih nahranio i obukao to svoje dijete i odveo ga na more.
Situacija u drzavi je katastrofalna, da imam dijete morao bih mu reci napravio sam te ali ne mogu da ti obecam da ces svojim trudom, ucenjem i radom zivjeti ok....

Mogao bih promjeniti posao, ali bih dobio eventualno vise vremena a manju platu, ili vise radio i imao vecu platu.

I meni je trebalo dugo da prelomim jer sam se također ovdje ostvario i plus djeca, a na kraju mnoge me stvari vežu za život ovdje.
Međutim, ovo ovdje uopće nije život, svake 3-4 godine neka baš velika kriza, najava reprize iz devesesetih, u principu sve je gore i gore.
Korona je u potpunosti ogolila sav jad i bijedu pokušaja života na ovim prostorima.
Impressum

#67 Re: Odlazak iz BiH???

Post by Impressum »

programerAnel wrote: 03/11/2021 09:05 isto kao i njegova djeca koja su rođena tamo.
neka djeca nece uopste da idu u BiH tokom ljeta
znam tri primjera iz Skandinavije gdje dedo/nana lete njima u posjetu
djeci se ne svidja
tinejdzeri jbg a znaju da ima bolje
tamo odrasli i nemaju nikakvu emociju prema babinoj domovini
Last edited by Impressum on 03/11/2021 09:31, edited 1 time in total.
ljubijankic

#68 Re: Odlazak iz BiH???

Post by ljubijankic »

Da odlazak vani nije uslovljen poznavanjem jezika odavno bih bio stanovnik Njemačke ili Austrije.
hadzinicasa

#69 Re: Odlazak iz BiH???

Post by hadzinicasa »

splinter wrote: 03/11/2021 09:27
lajkujMe wrote: 03/11/2021 09:19 Planiram otici a jedan sam od onih "obezbjedjenih".

Ishod?

I meni je trebalo dugo da prelomim jer sam se također ovdje ostvario i plus djeca, a na kraju mnoge me stvari vežu za život ovdje.
Međutim, ovo ovdje uopće nije život, svake 3-4 godine neka baš velika kriza, najava reprize iz devesesetih, u principu sve je gore i gore.
Korona je u potpunosti ogolila sav jad i bijedu pokušaja života na ovim prostorima.
ovo je mene iz jedne komotne pozicije, natjeralo prije par godina da odem. minus korona.
hadzinicasa

#70 Re: Odlazak iz BiH???

Post by hadzinicasa »

ljubijankic wrote: 03/11/2021 09:31 Da odlazak vani nije uslovljen poznavanjem jezika odavno bih bio stanovnik Njemačke ili Austrije.
ja sam otisla, nisam 3,5 rijeci znala. uz dodatni napor, savlada se sve.
lajkujMe

#71 Re: Odlazak iz BiH???

Post by lajkujMe »

Meni je porazavujce da bih svoje dijete morao odgojiti na nacin

Zaboravi ucenje, rad i trud
Nego se druzi, upoznaj sto vise ljudi mozda ce tja neko biti uhljeb i bitan, idi u krugoce tih ljudi i iskoristi njih za svoju srecu.
E tako se nazalost ispravno odgaja dijete u BIH

Nauci ga poznanstvima, nepotizmu, korupciji i vezama od malih nogu da bi bio uspjesan
hadzinicasa

#72 Re: Odlazak iz BiH???

Post by hadzinicasa »

lajkujMe wrote: 03/11/2021 09:34 Meni je porazavujce da bih svoje dijete morao odgojiti na nacin

Zaboravi ucenje, rad i trud
Nego se druzi, upoznaj sto vise ljudi mozda ce tja neko biti uhljeb i bitan, idi u krugoce tih ljudi i iskoristi njih za svoju srecu.
E tako se nazalost ispravno odgaja dijete u BIH

Nauci ga poznanstvima, nepotizmu, korupciji i vezama od malih nogu da bi bio uspjesan
ili jos gore - ne nauci ga. i kad dodje u godine kad pocne preispitivati autoritete i uspostavljati svoj status u drustvu, u pubertetu (roditeljski prvi na tapetu) raskorak izmedju onoga sto vidi "vani" i onoga cemu si ga ucio moze nanijeti ogromnu stetu kako njemu tako vasem odnosu.
ElRe

#73 Re: Odlazak iz BiH???

Post by ElRe »

Image

Meni je dovoljno da vidim izgled graskih ulica, fasada zgrada, odvoz smeća, funkcionalnost grada u nekom uređenom sistemu da poželim odmah da odem sa škartiranog dijela exYU. Da se razumijemo, dijelovi Španije, kompletna Italija, Grčka su možda i u gorem stanju od nas. Opet, germanske zemlje, Beneluks, Skandinavija, Baltik su uređena društva i sistemi gdje bi svaki normalan čovjek volio da živi.
Centralna Evropa ima dobar standard, ali su nacionalisti i za druge uglavnom nema mjesta u društvenom životu.

Eto gore slika ulice u prosjčnom gradu EU, Vilnus npr. Nema smeća, na zgradana ne piše pazi obrušava se (kao na svakoj trćećoj Ferhadijom). U Sarajevu svi koji ne žive uz tramvajsku prugu primorani su da koriste auto što stvara saobraćajni kolaps. Opet narod ne bi da plaća kartu za prevoz GRASu, a buni se zato što je GRAS propao. Centrotransu npr uredno plaća. Dakle, većina našeg naroda ima iskrivljevljene vrijednosti i mentalitet. Gledam po opštinama, neki iako imaju broj u ruci i prema brojevima se dolazi na šaltet, gledaju da nekako dođu preko reda.
Kad odu u uređen sistem manji su od makovog zrna i rade kako im se kaže.
ljubijankic

#74 Re: Odlazak iz BiH???

Post by ljubijankic »

hadzinicasa wrote: 03/11/2021 09:34
ljubijankic wrote: 03/11/2021 09:31 Da odlazak vani nije uslovljen poznavanjem jezika odavno bih bio stanovnik Njemačke ili Austrije.
Ja vec određeno vrijeme tražim posao i nisam našao ništa u struci gdje se ne traže njemački. Znam engleski ali mi to nije neka prednost :D
hadzinicasa

#75 Re: Odlazak iz BiH???

Post by hadzinicasa »

ljubijankic wrote: 03/11/2021 09:55
hadzinicasa wrote: 03/11/2021 09:34

Ja vec određeno vrijeme tražim posao i nisam našao ništa u struci gdje se ne traže njemački. Znam engleski ali mi to nije neka prednost :D
ja sam imala "srece" kako vecina kaze, mada ima do te srece jedna komadina neceg drugog, pa mi je ponudjen posao u struci.
Post Reply