Odlazak iz BiH???
-
bicakcic_solomon
#1 Odlazak iz BiH???
Da li bi otišli iz BiH, ako imate priliku, iako ovdje imate solidan posao, platu, svoj stan, hajmo reci neki "normalan" zivot?
Pritom ovdje radite posao koji ni u snu ne bi radili gore, sigurno.
Koja bi to zemlja bila u koju bi ste otisli?
Danska, Njemacka, Austrija, Svedska, Francuska, Holandija...
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2 Re: Odlazak iz BiH???
Pola drzave bi platilo da moze otici odavde.
Odlaze doktori, inzinjeri, pravnici, električari, med sestre, apsolutno svih zanimanja. Neki dan slusam, ode covjek sa 58 godina. Penzioner. Ode u DE da radi.
Odlaze doktori, inzinjeri, pravnici, električari, med sestre, apsolutno svih zanimanja. Neki dan slusam, ode covjek sa 58 godina. Penzioner. Ode u DE da radi.
Last edited by sime_cipol on 30/10/2021 18:45, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Odlazak iz BiH???
ja se lomim
ali to lomljenje kod mene može trajati čitav život
ali to lomljenje kod mene može trajati čitav život
- seln
#4 Re: Odlazak iz BiH???
To u Stuttgartu primaju forumske trolove?
-
Loki2k9
#5 Re: Odlazak iz BiH???
Fakticki ovo 4 i 5 su Da i Ne. Svaka cast za anketu. Lol
- lethalthreat
#6 Re: Odlazak iz BiH???
Imao solidan posao, platu (dvije), svoj stan i normalan život. I spakovao jedan ruksak i još jedan kofer, pozdravio se, pustio koju suzu i otišao. Dole odem desetak dana godišnje na odmor i to je to, ne mijenjam ovaj trenutni život ni za šta.bicakcic_solomon wrote: ↑30/10/2021 01:07 Da li bi otišli iz BiH, ako imate priliku, iako ovdje imate solidan posao, platu, svoj stan, hajmo reci neki "normalan" zivot?
-
MMM1977
#7 Re: Odlazak iz BiH???
Glavni razlog odlaska?lethalthreat wrote: ↑31/10/2021 00:39Imao solidan posao, platu (dvije), svoj stan i normalan život. I spakovao jedan ruksak i još jedan kofer, pozdravio se, pustio koju suzu i otišao. Dole odem desetak dana godišnje na odmor i to je to, ne mijenjam ovaj trenutni život ni za šta.bicakcic_solomon wrote: ↑30/10/2021 01:07 Da li bi otišli iz BiH, ako imate priliku, iako ovdje imate solidan posao, platu, svoj stan, hajmo reci neki "normalan" zivot?
- lethalthreat
#8 Re: Odlazak iz BiH???
Sigurnija i stabilnija budućnost, veći standard, bolje plate, veći izbor posla, veće mogućnosti za napredovanjem na privatnom/poslovnom planu, želja za učenjem još jednog stranog jezika, mnogo veći izbor aktivnosti u slobodno vrijeme, jaka putna infrastruktura, kako kopnena tako i zračna (jbg volim putovati, to mi je bitno), bijeg od BH političko/korupcijske sive svakodnevnice i izapiranja mozga, itd, itd... ovo prvo je svakako najbitnije
-
MMM1977
#9 Re: Odlazak iz BiH???
Ma da, standardno. Sretno uglavnom
-
kerker
#10 Re: Odlazak iz BiH???
Otisao sa zenom i dvoje djece i nisam se ni malo pokajao. Djeca u medjuvremenu (dvoje) zavrsila skolu i zaposlili se, ja radim kao i zena mi i mjesecno kane 9-10 hiljada eura. Ostala mi kuca u BiH gdje niko ne stanuje vise i navratim godisnje 10-ak dana i kako koja godina sve me manje zelja vuce ikako da dolazim. Zato, ne oklijevajte!
-
nekome
#11 Re: Odlazak iz BiH???
pitanje za ove sto su otisli i snasli se a imaju kucu "dole"
da li se planiraju nekad u starije dane vratiti "na svoje" kako su to gastarbajteri onda nekad prije planirali ili su se asimilirali i ne planiraju se vracati zivjeti ili ovisi o finansijama (tamosnja penzija, ovdasnji troskovi) tj. mislite li da ce biti te nostalgije ili necega da povuce da se vratite
da li se planiraju nekad u starije dane vratiti "na svoje" kako su to gastarbajteri onda nekad prije planirali ili su se asimilirali i ne planiraju se vracati zivjeti ili ovisi o finansijama (tamosnja penzija, ovdasnji troskovi) tj. mislite li da ce biti te nostalgije ili necega da povuce da se vratite
- GandalfSivi
#12 Re: Odlazak iz BiH???
Ovo bas zavisi od slucaja do slucaja, daleko od toga da se moze generalisati, ali ja licno tesko. I u tim nekim godina bih radije dosao negdje blizu (vjerovatno Sicilija) sa finom obalom i plazom, nego nazad u Sarajevo “na svoje”. A kada sam odlazio, svi su mi rekli da cu se za tri mjeseca vratiti…nekome wrote: ↑31/10/2021 02:17 pitanje za ove sto su otisli i snasli se a imaju kucu "dole"
- rovac13
#13 Re: Odlazak iz BiH???
Na ovom vremenu ne znas sta ce bit za mjesec dva.......a da znas reci sta ces za 20-30 godina........da mi prvo pozivimo do tad abd,pa cemo vidjet kud cemo tad 
- Thorgerson
#14 Re: Odlazak iz BiH???
Realno, mi smo besqrac narod. Idemo linijog manjeg otpora kroz citavu historiju. Tu i tamo nas sudbina natjera da se angazujemo i pokazemo zube.
Npr. Irska je imala veliko sranje. Zemlja u rasulu, terorizam. Hrpa ljudi napustilo drzavu. Kad se situacija iole smirila, velika vecina se vratila u Irsku i krenuli haman od nule da prave to sto su danas.
U mnogim zemljama ljudi odlaze, ali ovo kod nas. Ne znam. Bas zabrinjavajuce.
Doslo je do toga da neko nekoga pogresno pogleda, ovaj se seli iz drzave.
Kad pitas ove da se vrate. Ma kakvi, milion isprika, zahtjeva...
Ne znam, treba proci vremena da mi shvatimo sta je drzava.
I ovo govorim ne da se pravim nekim patriotom, jer bi i ja sutra napustio drzavu da dobijem dobru priliku. I to me nervira.
Jer ne zelim da je napustam. Ne zelim da budem stranac. A ove koje ja znam da su vani jesu i dan danas stranci. Dzaba sto su neki i rodjeni tamo.
Niko od njih se ne druzi sa tim ljudima domacim. Bas je rijetkost npr da ce se neko nas u Njemackoj druziti sa svabom, u fra sa francuzom, skandinavija ma kakvi. Opet se nadju bosanci, nadju se drugi stranci, dodje se ovdje u BiH da se nadje muz/zena.
Ne znam, mozda kad ti euri kapaju i kad je sve normalno ne razmisljas o tome. Al dzaba stranac si i uvijek ces ostati.
Npr. Irska je imala veliko sranje. Zemlja u rasulu, terorizam. Hrpa ljudi napustilo drzavu. Kad se situacija iole smirila, velika vecina se vratila u Irsku i krenuli haman od nule da prave to sto su danas.
I ovo govorim ne da se pravim nekim patriotom, jer bi i ja sutra napustio drzavu da dobijem dobru priliku. I to me nervira.
Jer ne zelim da je napustam. Ne zelim da budem stranac. A ove koje ja znam da su vani jesu i dan danas stranci. Dzaba sto su neki i rodjeni tamo.
Niko od njih se ne druzi sa tim ljudima domacim. Bas je rijetkost npr da ce se neko nas u Njemackoj druziti sa svabom, u fra sa francuzom, skandinavija ma kakvi. Opet se nadju bosanci, nadju se drugi stranci, dodje se ovdje u BiH da se nadje muz/zena.
Ne znam, mozda kad ti euri kapaju i kad je sve normalno ne razmisljas o tome. Al dzaba stranac si i uvijek ces ostati.
-
smijesni_ste
#15 Re: Odlazak iz BiH???
Al' zato kad ih čitaš na forumu pomislio bi da dolaze prvim letom da oslobode okupirane teritorije u slučaju većeg sranjaThorgerson wrote: ↑31/10/2021 02:36
- rovac13
#16 Re: Odlazak iz BiH???
Mozda po familiju i najmilije 
- geralt
#17 Re: Odlazak iz BiH???
Zato ne treba ici ni u Njemacku ni u Francusku ni u Skandinaviju, vec u neku od zemalja koje su nastale imigracijom - USA, Kanada, Australija, Novi Zeland. Tamo si poslije godinu dana i ti domaci. Tzv. "melting pot".Thorgerson wrote: ↑31/10/2021 02:36 Niko od njih se ne druzi sa tim ljudima domacim. Bas je rijetkost npr da ce se neko nas u Njemackoj druziti sa svabom, u fra sa francuzom, skandinavija ma kakvi. Opet se nadju bosanci, nadju se drugi stranci, dodje se ovdje u BiH da se nadje muz/zena.
- GandalfSivi
#18 Re: Odlazak iz BiH???
Punih 15 godina u Americi, nisam se dana osjetio strancem. Vecina prijatelja mi nije sa Balkana, ima dosta Amerikanaca, ali isto tako i ljudi iz cijelog svijeta. Znam da je u Evropi drugacije, ali pricam za Ameriku...Thorgerson wrote: ↑31/10/2021 02:36 Realno, mi smo besqrac narod. Idemo linijog manjeg otpora kroz citavu historiju. Tu i tamo nas sudbina natjera da se angazujemo i pokazemo zube.
-
costacurta
#19 Re: Odlazak iz BiH???
U zadnje vrijeme postalo pomodarstvo.
Svi koji su otišli od otprilike 2002.- 2004. tj. od uvođenja eura ili 2008. od recesije, žive prosječni život. Zavaljeni u kredite, plastika kartice, pozajmice, minusi, klemanje, šparanje, gleda se da se sistem zaebe da se nešto pokuša uštedjeti, prekovremeni/noćni rad itd itd.
Kaže živim extra. kupim jednu jabuku, sjednem na biciklo i odem se vozat kraj rijeke. A ovdje ostavila stan, vikendicu, posao u bolnici, voćnjak. Ok. Poštujem.
Bio. Vidio kako se živi, koliko se radi i koliko ti ostane na kraju. Samo nešto računaš, preračunavaš. Naručuješ se za termin kod ljekara (uglavnom Indijaca) isto ko i ovdje.
Ne platiš osiguranje eban si, platiš osiguranje, iščašiš koljeno, odeš na hitnu dođe ti račun. Kako, pa plaćam osiguranje? E kaže ti plaćaš ovo 10% jeftinije (da se uštedi, jel) a ono ti pokriva samo lom a ne iščašenje i uginuće. I ode ti godišnji. Al kad me pitaju što te nema 'vamo na odmor, kazaću "ebeš Bosnu. Ovdje je zakon. Ne dolazi mi se više......" aha. Kako da ne.
Znam ih u Australiju otišli. Dolaze svake druge godine i to po dvoje (4 člana porodice) jer su karte skupe.
Al opet,
Neka radi ko šta misli da bi trebao uraditi sa svojim životom.
Sad trenutno, zbog korone i ove krize ne znam koliko je srrća ići i započinjati neki novi život bilo gdje.
Mišljenja sam da ovdje u BiH ima perspektive samo da smo manje plachipichke i korumpirani, da smo odlučniji i hrabriji, mogli bi biti jači od Švicarske. Ima para, ima mogućnosti, ali lakše pobjeć neg' boriti se. Vazda bilo
Svi koji su otišli od otprilike 2002.- 2004. tj. od uvođenja eura ili 2008. od recesije, žive prosječni život. Zavaljeni u kredite, plastika kartice, pozajmice, minusi, klemanje, šparanje, gleda se da se sistem zaebe da se nešto pokuša uštedjeti, prekovremeni/noćni rad itd itd.
Kaže živim extra. kupim jednu jabuku, sjednem na biciklo i odem se vozat kraj rijeke. A ovdje ostavila stan, vikendicu, posao u bolnici, voćnjak. Ok. Poštujem.
Bio. Vidio kako se živi, koliko se radi i koliko ti ostane na kraju. Samo nešto računaš, preračunavaš. Naručuješ se za termin kod ljekara (uglavnom Indijaca) isto ko i ovdje.
Ne platiš osiguranje eban si, platiš osiguranje, iščašiš koljeno, odeš na hitnu dođe ti račun. Kako, pa plaćam osiguranje? E kaže ti plaćaš ovo 10% jeftinije (da se uštedi, jel) a ono ti pokriva samo lom a ne iščašenje i uginuće. I ode ti godišnji. Al kad me pitaju što te nema 'vamo na odmor, kazaću "ebeš Bosnu. Ovdje je zakon. Ne dolazi mi se više......" aha. Kako da ne.
Znam ih u Australiju otišli. Dolaze svake druge godine i to po dvoje (4 člana porodice) jer su karte skupe.
Al opet,
Sad trenutno, zbog korone i ove krize ne znam koliko je srrća ići i započinjati neki novi život bilo gdje.
Mišljenja sam da ovdje u BiH ima perspektive samo da smo manje plachipichke i korumpirani, da smo odlučniji i hrabriji, mogli bi biti jači od Švicarske. Ima para, ima mogućnosti, ali lakše pobjeć neg' boriti se. Vazda bilo
-
bumerangss
#20 Re: Odlazak iz BiH???
Živim i radim u Sa i na državnim sam jaslama i relativno zadovoljan platom 1300 KM sa SSS ali cesto poželim otici vani...
Ne zbog plate nego zbog sistema... zbog prvog GRAS-a tj javnog gradskog prevoza koji je užasan!
Glavni grad države u srcu Evrope, žila kucavica sjeverna longitudinala ulica Drinska tj Safeta Zajke nema javni prevoz tj skroz su ukinute linije Željeznička stanica-Rajlovac i Ž.stanica-Reljevo Dom i na toj liniji voze tzv "markaši" - nelegalni kombi prevoznici gdje se po 10 15 ljudi zgura u narandžasti kombi koji na Heco pijaci prevozi voće i to je tuga i poraz za vidjeti...
A ako i naiđe legalni centrin kombi iz Briješća ili sa Sokola u njega ne možeš ući jer je krcat a ako i uđeš moraš platiti punu cijenu karte jer ti radnički GRAS-ov kupon ne važi u centri iako je i on javni prevoznik - apsurd koji ima samo u BiH!
Otišao bih jednostavno zbog haoticnog sistema, korupcije, nepravde... i savjetujem mladim da bježe glavom bez obzira jer pametan živi gdje mu je bolje a glup tamo gdje je rođen gladnog stomaka i izrevoltiran i sje*an nepravdom!
Znam da nije lahko ostaviti svoj zavicaj... ali vratit se možete ako ne uspijete, makar se necete kajati citav zivot zasto nisam pokusao a ako i uspijete ako vas bude duša molila da se vratite to možete kad odete u penziju ali makar najproduktivniji dio života od 20-te do 60-te provedite kvalitetno i pružite svojoj djeci svijetliju buducnost...
Ne zbog plate nego zbog sistema... zbog prvog GRAS-a tj javnog gradskog prevoza koji je užasan!
Glavni grad države u srcu Evrope, žila kucavica sjeverna longitudinala ulica Drinska tj Safeta Zajke nema javni prevoz tj skroz su ukinute linije Željeznička stanica-Rajlovac i Ž.stanica-Reljevo Dom i na toj liniji voze tzv "markaši" - nelegalni kombi prevoznici gdje se po 10 15 ljudi zgura u narandžasti kombi koji na Heco pijaci prevozi voće i to je tuga i poraz za vidjeti...
A ako i naiđe legalni centrin kombi iz Briješća ili sa Sokola u njega ne možeš ući jer je krcat a ako i uđeš moraš platiti punu cijenu karte jer ti radnički GRAS-ov kupon ne važi u centri iako je i on javni prevoznik - apsurd koji ima samo u BiH!
Otišao bih jednostavno zbog haoticnog sistema, korupcije, nepravde... i savjetujem mladim da bježe glavom bez obzira jer pametan živi gdje mu je bolje a glup tamo gdje je rođen gladnog stomaka i izrevoltiran i sje*an nepravdom!
Znam da nije lahko ostaviti svoj zavicaj... ali vratit se možete ako ne uspijete, makar se necete kajati citav zivot zasto nisam pokusao a ako i uspijete ako vas bude duša molila da se vratite to možete kad odete u penziju ali makar najproduktivniji dio života od 20-te do 60-te provedite kvalitetno i pružite svojoj djeci svijetliju buducnost...
- rovac13
#21 Re: Odlazak iz BiH???
Ja sam vec gore neko vrijeme.......procitah cijeli post od costacurta i ne vidjeh nikakvu slicnost sa njegovim pisanjem........kod mene sve susta suprotnost.......i da rekao bih svima da idu
- lethalthreat
#22 Re: Odlazak iz BiH???
To i ja uvijek kažemcostacurta wrote: ↑31/10/2021 03:50 Al opet, Neka radi ko šta misli da bi trebao uraditi sa svojim životom.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#23 Re: Odlazak iz BiH???
Da...vec sam pisao mene ce gras otjeratibumerangss wrote: ↑31/10/2021 04:58 Živim i radim u Sa i na državnim sam jaslama i relativno zadovoljan platom 1300 KM sa SSS ali cesto poželim otici vani...
Jbg kaze korupcija u opcini...7 godina nisam usao u opcinu...
-
moonca
#24 Re: Odlazak iz BiH???
hm GRAS.
pa kupi auto. ili preseli u grad.. gdje ti nije potrebna njihova usluga... 
-
tetka762
#25 Re: Odlazak iz BiH???
Iz Australije karte skupe za četveročlanu obitelj pa po dvoje idu? Moguće ali takvi ljudi su ili na grbači države ili velike stipse. Treće ne postoji.costacurta wrote: ↑31/10/2021 03:50 U zadnje vrijeme postalo pomodarstvo.
Al opet,