Leverage wrote: ↑31/10/2021 17:49
Eh sad, ako će budući poslodavac povjerovati u negativno pismo preporuke npr. Selvera Robota, treba da se zapita da li je uopšte dorastao da vodi ikakav biznis.
A zašto bi neki poslodavac znao kakav je Selver Robot? Ako nisu iz iste branše pogotovo. A vrlo je vjerovatno da i taj drugi poslodavac prema svojim radnicima imama sličan odnos ka oi on prema svojim.
Vrana vrani oči ne vadi.
To znači, sve i da znam da je prethodni gazda radnika koji kod mene traži postao teška kretenčina, vjerovaću njegovom pismu preporuke više nego riječima radnika. Radnika ionako ima na bacanje, zašto bih rizikovao da njegov gazda bude u pravu ako kaže da radnik ne valja, kada osim tog radnika još ih ko zna koliko konkuriše za isti posao? Vjerovatno je radnik bolji nego što u pismu piše, ali kada već mogu birati, zašto bih rizikovao i 5 % vjerovatnoće da prethodni gazda, i pored kretenluka, ne laže?
Osim ako ne znam radnika lično, to jeste zna se "insajderski", unutar esnafa, kakav je koji radnik, pa da sam siguran da prethodni gazda laže. Ali, to kod menadžerskih funkcija, možda nekog direktora i vrbujem, ne vjerujem da se baš prodavačice i skladištari vrbuju od konkurencije.