Stepen preseravanja je nekad nevjerovatan.
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- ExNihilo
#4976 Re: Jadi nas nezaposlenih
Čitam sad jedan oglas i vele da će kao dio selekcijskog procesa tražiti kratak video intervju sa bivšim radnim kolegom i menadžerom koji su spremni da te preporuče.
-
mali_balon
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#4978 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ili ako je firma pokojna/rahmetli?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#4979 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sad će ti doći kakav struĆnjak i reći da je bitnije dobro sročiti motivaciono pismo...iz zadnje klupe wrote: ↑29/10/2021 11:23 Opet o CV-u![]()
u 99,99999999999% slučajeva, ne igra nikakvu ulogu
Jedna renomirana firma, u stranom vlasništvu, mislim da u BIH uvijek u prvih 10-15 po ostvarenom profitu (ne prihodu, ko ne razlikuje ta dva pojma)
Kupim za 10 KM profesionalni CV template, pošto se testiranje bilo iz Excella, Worda i Accesa, skinem tutorijale-torrente da osvjezim znanje ( jer realno u svakodnevno poslu ne koristiš ni 5% mogućnosti, a čim ne korištiš, zaboraviš, pokazalo se ko ispravno jer su testovi bili iz šire oblasti)
Prodjem četiri kruga, u petom mi kažu malte ne da sam primljen ali javice mi.
I ne javlja se njihov strašni HR, ništa, ja nazovem kroz mjesec, odgovor je A, to se davno završilo, primljena je druga osoba.
Znači imaju troje zaposlenih u HR, vukli se pet krugova, uteli pet dana po minimalno dva sata, i problem je e mailom samo javiti rezultate.
Kasnije saznam primljen sin nekog političara koji nije ni bio na testiranjima.
Sad na ovom radnom mjestu sam u prilici da često sarađujem poslovno s tom firmom, u medjuvremenu su primili još mladjih osoba, stalno ih moram podsjećati šta su pogriješili, šta mi moraju dostaviti, šta su mi duplo poslali a šta nisu nikako itd..., na onom testiranju bi pali vjerovatno već pri ispisu vlastitih imena
Sad mislite da sam ogorčen, ali to nije zaključak do kojeg sam došao.
Jedino ako ste neki vrli stručnjak koji ogromno doporinosi razvoju firme, mi svi ostali smo maleni kotačiči, ma koliko dobri ili loši bili u svojom izvedbi, to ne igra veliku ulogu u konačnom uspjehu firme, i skroz loš kotačič sa štelom će biti bez problema prihvaćen, ma koliko griješio, u odnosu na vrlo dobar ili odličan kotačić beš štele, jer nijedan od njih zapravo od njih nisu esencijalni za performanse preduzeća ( prevedeno na ekonomski jezik, ovom preduzeću nije ni najmanje opale performanse zato što je primio ove nove zaposlenike, one koje ključno treba, vrbuje na drugi način, sigurno ne preko CV-a)
E sad mi opet malo kako je ključan CV![]()
- ExNihilo
#4980 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa ti trebaš dogovoriti da tvoj (bivši) menadžer svoje vrijeme investira u razgovor sa tvojim budućim poslodavcem i da te predstavi u što boljem svjetlu. Ako ne možeš, ništa od posla.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4981 Re: Jadi nas nezaposlenih
Mogu im pustit svoj klip sa iks hamstera
-
Android Knego
#4982 Re: Jadi nas nezaposlenih
Naravno da je ključan. Pa da taj što je primljen nije u CV-u imao stavku "babo mi političar" ne bi ni bio primljen. Sve je do CV-a...iz zadnje klupe wrote: ↑29/10/2021 11:23 Opet o CV-u![]()
u 99,99999999999% slučajeva, ne igra nikakvu ulogu
Jedna renomirana firma, u stranom vlasništvu, mislim da u BIH uvijek u prvih 10-15 po ostvarenom profitu (ne prihodu, ko ne razlikuje ta dva pojma)
Kupim za 10 KM profesionalni CV template, pošto se testiranje bilo iz Excella, Worda i Accesa, skinem tutorijale-torrente da osvjezim znanje ( jer realno u svakodnevno poslu ne koristiš ni 5% mogućnosti, a čim ne korištiš, zaboraviš, pokazalo se ko ispravno jer su testovi bili iz šire oblasti)
Prodjem četiri kruga, u petom mi kažu malte ne da sam primljen ali javice mi.
I ne javlja se njihov strašni HR, ništa, ja nazovem kroz mjesec, odgovor je A, to se davno završilo, primljena je druga osoba.
Znači imaju troje zaposlenih u HR, vukli se pet krugova, uteli pet dana po minimalno dva sata, i problem je e mailom samo javiti rezultate.
Kasnije saznam primljen sin nekog političara koji nije ni bio na testiranjima.
Sad na ovom radnom mjestu sam u prilici da često sarađujem poslovno s tom firmom, u medjuvremenu su primili još mladjih osoba, stalno ih moram podsjećati šta su pogriješili, šta mi moraju dostaviti, šta su mi duplo poslali a šta nisu nikako itd..., na onom testiranju bi pali vjerovatno već pri ispisu vlastitih imena
Sad mislite da sam ogorčen, ali to nije zaključak do kojeg sam došao.
Jedino ako ste neki vrli stručnjak koji ogromno doporinosi razvoju firme, mi svi ostali smo maleni kotačiči, ma koliko dobri ili loši bili u svojom izvedbi, to ne igra veliku ulogu u konačnom uspjehu firme, i skroz loš kotačič sa štelom će biti bez problema prihvaćen, ma koliko griješio, u odnosu na vrlo dobar ili odličan kotačić beš štele, jer nijedan od njih zapravo od njih nisu esencijalni za performanse preduzeća ( prevedeno na ekonomski jezik, ovom preduzeću nije ni najmanje opale performanse zato što je primio ove nove zaposlenike, one koje ključno treba, vrbuje na drugi način, sigurno ne preko CV-a)
E sad mi opet malo kako je ključan CV![]()
-
Sydnor
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4984 Re: Jadi nas nezaposlenih
imam jarana u 50. dana staža nema
još studira a upisao je jer je te godine 1991. moglo i sa 3 srednje škole
treba diplimirat kaže otvara mu se tržište

još studira a upisao je jer je te godine 1991. moglo i sa 3 srednje škole
treba diplimirat kaže otvara mu se tržište
- madesa
#4985 Re: Jadi nas nezaposlenih
vidim neku noc u kaficu na carsiji konobar migrant
, krenulo je da se zaposljavaju 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4987 Re: Jadi nas nezaposlenih
ja ne znam što se dozvoli personi iz amerike da ovdje ljudima na topiku izbacuje frustracije
-
oruzana_pobuna
#4988 Re: Jadi nas nezaposlenih
sto nisi hladno odjebo tu i takvu selekciju.... pa intervjujdziji reko da povede mamu i sestru na intervju da vidis mozes li ti sa njim radit....
-
ProgramskiJezik
#4989 Re: Jadi nas nezaposlenih
5 6 strana???mali_balon wrote: ↑29/10/2021 10:56Pa stos slat CV kad radis......salim se....ProgramskiJezik wrote: ↑29/10/2021 10:20
Ko jos stavlja Sliku na CV? Nikad mi to nije bilo jasno, ja radim 10 god i nikad nisam stavio sliku na CV.
Da se osvrnem na ovo sto pise @VladaFBiH
Moj CV ima 5 6 stana, sa slikom, neki poslovi su do u detalje opisani a neki nisu, jednostavno neke moras malo opisati a neke ne, ne mozes jednostavno napisat samo npr skladistar u peniju i to je to, moras makar napisat sta i kako se skladistilo neke procedure, ukratko. A ima pofino i poslova koje sam radio Gramaticki uredan i sve za 5 ali dzba ti to kad imas dzikane koji to citaju ili ne citaju....
Ja na jedno vrijeme, na razgovore nosao fasciklu sa pohvalama uverenjima i preporukama i kaze mi jedan HR iz jedne firme "ti ko misica" nosas portfolio sa sobom......tu sam poceo sa da ne odgovorima i samo cekao da se razgovor privede kraju.
A jednom razgovoru kaze lik ti samo sto nisi astronaut bio.....sta da covjek kaze na to.....reko nemojte me zvat i sapostavat rezultate.,...
mislim da je to malo previse? Cini mi se da se preporucuje najvise 2 a ja inace cuvam CV na 1 stranici..
-
sarajevo-x.com
-
ProgramskiJezik
#4991 Re: Jadi nas nezaposlenih
zato imas motivaciono pismo gdje opisujes sta radis.mali_balon wrote: ↑29/10/2021 12:09eKzekli...ali...kako drugacije da napises CV sa 5 6 razlicitih poslova... Dok opises 3 ode stranica....pa obrazovanje, kursevi i pizde materine pa ono da se malo pohvalis, pa navedi nekog ko ce rec da nisi luDZak i pa dok to malo uoblicis....eto ga 5 6 strana sad pa sad.....
U CV samo napises
Radio u X firmi od 2XXX do 2XXX:
- pomogo utovarat stvari
- vrsio evidenciju
- provjeravao postu
i tako navedes sve poslove.
KAsnije u motivacionom pismu ides redom i detaljno pises sta si radio i kako si radio.
Radio sam u firmi X, tu sam pomogao utovarati stvari i vrsio sam evidenciju opreme koja ulazi. zatim sam dnevno imao obavezu da provjerim postu koju bi poslije sortirao... itd itd
-
ProgramskiJezik
#4992 Re: Jadi nas nezaposlenih
Vani sam, ne koristim Europass imam svoj custom template..mali_balon wrote: ↑29/10/2021 11:09Jbga vani ti nece drugi template ni pogledat...a i kod nas se pocelo samo taj furat.....neko mi rece linkedin nece nista drugo tako sam cuo.....
-
mali_balon
#4993 Re: Jadi nas nezaposlenih
ProgramskiJezik wrote: ↑29/10/2021 13:53Vani sam, ne koristim Europass imam svoj custom template..mali_balon wrote: ↑29/10/2021 11:09
Jbga vani ti nece drugi template ni pogledat...a i kod nas se pocelo samo taj furat.....neko mi rece linkedin nece nista drugo tako sam cuo.....3 posla promijenio nisam imao problema kakve dezinformacije siris?
-
DreamBosnia
#4994 Re: Jadi nas nezaposlenih
Da li preporuke ovakvih poslodavaca mogu biti mjerodavne: robot-commerce-posao-t100836.html ?
Kako će potencijalni poslodavac znati koja strana nije bila korektna ako mu je relevano mišljenje samim tim što je neko bio poslodavac kandidatu?
Kandidat zbog poslovne etike ne smije reći istinu o bivšem poslodavcu...
Kako će potencijalni poslodavac znati koja strana nije bila korektna ako mu je relevano mišljenje samim tim što je neko bio poslodavac kandidatu?
Kandidat zbog poslovne etike ne smije reći istinu o bivšem poslodavcu...
-
Hakiz
#4995 Re: Jadi nas nezaposlenih
Inače su ta pisma preporuke i mišljenja poslodavaca sumnjiva.DreamBosnia wrote: ↑29/10/2021 16:33 Da li preporuke ovakvih poslodavaca mogu biti mjerodavne: robot-commerce-posao-t100836.html ?
Kandidat zbog poslovne etike ne smije reći istinu o bivšem poslodavcu...![]()
Eto, radiš kod mene, imam te iz nekog razloga na piku, daš otkaz jer ti je dosta mog maltretiranja, ja napišem o tebi loše stvari. Slažem.
Hajde sljedećem poslodavcu dokaži da ja lažem.
-
detroit-mercy
#4996 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa to se zove, posao je unaprijed rezervisan za nekog sa stelom
-
DreamBosnia
#4997 Re: Jadi nas nezaposlenih
Parola "radi bilo gdje da stekneš radno iskustvo, pa traži dalje" je smrt za karijeru...Hakiz wrote: ↑29/10/2021 16:44Inače su ta pisma preporuke i mišljenja poslodavaca sumnjiva.DreamBosnia wrote: ↑29/10/2021 16:33 Da li preporuke ovakvih poslodavaca mogu biti mjerodavne: robot-commerce-posao-t100836.html ?
Kandidat zbog poslovne etike ne smije reći istinu o bivšem poslodavcu...![]()
Eto, radiš kod mene, imam te iz nekog razloga na piku, daš otkaz jer ti je dosta mog maltretiranja, ja napišem o tebi loše stvari. Slažem.
Hajde sljedećem poslodavcu dokaži da ja lažem.
- S4mpion
- S4mpion
#4999 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nažalost, karijeru je skoro nemoguće započeti u kolosjeku, nego se mora početi od govana.DreamBosnia wrote: ↑29/10/2021 16:53Parola "radi bilo gdje da stekneš radno iskustvo, pa traži dalje" je smrt za karijeru...
Ovo, naravno, ne vrijedi ako imaš štelu.
-
SuperSy
#5000 Re: Jadi nas nezaposlenih
Naravno da jeste. Ali situaciji si ili da budeš na birou dvije,tri, pet ili više godina čekajući pravi posao (ako postoji) ili da steknes nešto iskustva u bilo čemu pa zaradis nešto para u što ćeš uložiti u sebe i platiti neke dodatne kurseve, certifikate.DreamBosnia wrote: ↑29/10/2021 16:53Parola "radi bilo gdje da stekneš radno iskustvo, pa traži dalje" je smrt za karijeru...
Racunaj da te svaka godina na birou košta nekih 7-8 hiljada km u Bosni, npr: pet godina provedenih na birou čekajući pravi posao u minusu si 35 000 km pa ti vidi. Ne kažem da treba čovjek prihvatiti sve i svašta već da treba nešto raditi i zaraditi novac i uložiti u sebe.
Last edited by SuperSy on 29/10/2021 17:21, edited 3 times in total.