dobri sastojci
gdje je konacni rezultat ?
Moderator: anex
Ovo je nesto sto bih i ja mogla napraviti, hvala za recept, kolac izgleda izvrsno.samsonsam wrote: ↑24/10/2021 14:41 Kokosova torta/kolac sa bademima i borovnicama
SpoilerShow180 gr bademovog brasna
60 gr mljevenog kokosa
250 gr finog granuliranog secera (100-125 gr palminog secera vise nego dovoljno;borovnice su slatke)
70 gr samodizajuceg brasna
¼ kasicice soli
4 velika jaja
200 g maslaca, otopljenog i na sobnu temperaturu ohladjenog
1½ kasicice ekstrakta vanile
rendana korica od 2 limuna (moze i 1 ko ne voli)
200 g svjezih borovnica (ili smrznutih) ja sam ubacio ca. 500gr svjezih
20 g isjeckanih badema (bademove ljuspice)
Zagrijati rernu na 160°C. Okrugli kalup za tortu precnika 23 cm (kod mene je cetvrtasti) premazati maslacem i dno obloziti papirom za pecenje. Bademovo brasno zajedno sa kokosom, secerom, samodizajucim brasnom i solju staviti u veliku zdjelu i dobro promjesati. Umutiti jaja u drugoj posudi srednje velicine. Na jaja dodati otopljeni puter, ekstrakt vanile i limunovu koricu i dobro umutiti. Sipati mjesavinu jaja u suhu smjesu i mutiti dok se ne sjedini. Istresti 150 grama borovnica u tijesto i sipati u kalup. Po vrhu posuti ostale borovnice zajedno sa isjeckanim bademima. Peci tortu/kolac u rerni 50-55 minuta (zavisno od rerne) dok cackalica ubodena u sredinu torte/kolaca ne izadje cista. Dobro pripaziti na tortu/kolac pred kraj pecenja, zbog relativno velikog broja jaja u tijestu, moze se prepeci za nekoliko minuta!!! Prije vadjenja iz kalupa ostaviti ca. 30 minuta da se ohladi. Ukloniti papir i staviti tortu/kolac s ukrasenom stranom prema gore na posudu za serviranje. Moze se posluziti toplo sa slagom ili ostaviti da se ohladi (mi smo bez slaga).
isprobao sam i sa orasima umjesto badema,kokosovim puterom/uljem umjesto putera ali nisam bio zadovoljan. Bilo je ukusno ali je tijesto bilo previse kompaktno.
Nisam jos probao sa smrznutim vocem ali moze i to.
svaka cast, tuna je ko grom
hvalaSanabija wrote: ↑24/10/2021 16:56 Ljuta kobasica, sir gouda ili koji voliš
Tri vrste brašna, 2 dijela pšenično, po pola od jednog dijela ječmeno i kukuruzno, origano, posoli, promiješaj.
Puter i jaje, zamijesi sa toplom vodom, kad nadođe oblikuj pogačice, u tepsiju pa neka nadođu još jednom
U zagrijanu rernu, 25 minuta na 180 C
Kvasac zaboravih Nema na čemuTea lana wrote: ↑24/10/2021 17:11hvalaSanabija wrote: ↑24/10/2021 16:56 Ljuta kobasica, sir gouda ili koji voliš
Tri vrste brašna, 2 dijela pšenično, po pola od jednog dijela ječmeno i kukuruzno, origano, posoli, promiješaj.
Puter i jaje, zamijesi sa toplom vodom, kad nadođe oblikuj pogačice, u tepsiju pa neka nadođu još jednom
U zagrijanu rernu, 25 minuta na 180 C
Najbolji kuhar na svijetu, sta god sam iz njegov ih knjiga pravila bilo je za 10samsonsam wrote: ↑24/10/2021 14:41Ovo je drugi kolac/torta. Nekome sam vec jednom obecao da cu ga postaviti kad stignem pa evo dodje i on na red.
Zena kupila 1,5kg borovnica na pijaci pa je bila dobra prilika da se ovaj recept isproba.
Recept je iz knjige "Sweet" od mog omiljenog kuhara Yotama Ottolenghija sa manjim izmjenama
Kokosova torta/kolac sa bademima i borovnicama
180 gr bademovog brasna
60 gr mljevenog kokosa
250 gr finog granuliranog secera (100-125 gr palminog secera vise nego dovoljno;borovnice su slatke)
70 gr samodizajuceg brasna
¼ kasicice soli
4 velika jaja
200 g maslaca, otopljenog i na sobnu temperaturu ohladjenog
1½ kasicice ekstrakta vanile
rendana korica od 2 limuna (moze i 1 ko ne voli)
200 g svjezih borovnica (ili smrznutih) ja sam ubacio ca. 500gr svjezih
20 g isjeckanih badema (bademove ljuspice)
Zagrijati rernu na 160°C. Okrugli kalup za tortu precnika 23 cm (kod mene je cetvrtasti) premazati maslacem i dno obloziti papirom za pecenje. Bademovo brasno zajedno sa kokosom, secerom, samodizajucim brasnom i solju staviti u veliku zdjelu i dobro promjesati. Umutiti jaja u drugoj posudi srednje velicine. Na jaja dodati otopljeni puter, ekstrakt vanile i limunovu koricu i dobro umutiti. Sipati mjesavinu jaja u suhu smjesu i mutiti dok se ne sjedini. Istresti 150 grama borovnica u tijesto i sipati u kalup. Po vrhu posuti ostale borovnice zajedno sa isjeckanim bademima. Peci tortu/kolac u rerni 50-55 minuta (zavisno od rerne) dok cackalica ubodena u sredinu torte/kolaca ne izadje cista. Dobro pripaziti na tortu/kolac pred kraj pecenja, zbog relativno velikog broja jaja u tijestu, moze se prepeci za nekoliko minuta!!! Prije vadjenja iz kalupa ostaviti ca. 30 minuta da se ohladi. Ukloniti papir i staviti tortu/kolac s ukrasenom stranom prema gore na posudu za serviranje. Moze se posluziti toplo sa slagom ili ostaviti da se ohladi (mi smo bez slaga).
isprobao sam i sa orasima umjesto badema,kokosovim puterom/uljem umjesto putera ali nisam bio zadovoljan. Bilo je ukusno ali je tijesto bilo previse kompaktno.
Nisam jos probao sa smrznutim vocem ali moze i to.
To je gotov rezultat samo što se puni u 5 teglica pa u fridž malcu za 5 dana
Odlično za ove hladnije dane
recept sa gugletom na bosanski preveden pa sam ga onda uredjiv'o inace ne bi ni Yotam sve skont'oDigla_da_kreci wrote: ↑24/10/2021 14:46Ovo je nesto sto bih i ja mogla napraviti, hvala za recept, kolac izgleda izvrsno.
sta je samodizajuce brasno?
edit: zguglala sam, nisam znala da takvo brasno postoji.