Evo citam Caco bio po cinu Brigadir, takodje Ismet Bajramovic Celo i Ramiz Delalic Celo i na kraju Jusuf Prazina, general
Sve kriminalac do kriminalca.
Jesu li još uvijek "generali", ili su im oduzeti činovi?Tanqueray wrote: ↑11/10/2021 21:21 https://en.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%A1an_Topalovi%C4%87
Evo citam Caco bio po cinu Brigadir, takodje Ismet Bajramovic Celo i Ramiz Delalic Celo i na kraju Jusuf Prazina, general![]()
Nebitno, ali ti koji su im dali te cinove i mogucnost da budu gospodari zivota i smrti su i dalje na vlasti, a ti nose vise odgovornosti od pomenutih.jasib wrote: ↑11/10/2021 21:24Jesu li još uvijek "generali", ili su im oduzeti činovi?Tanqueray wrote: ↑11/10/2021 21:21 https://en.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%A1an_Topalovi%C4%87
Evo citam Caco bio po cinu Brigadir, takodje Ismet Bajramovic Celo i Ramiz Delalic Celo i na kraju Jusuf Prazina, general![]()
Jedini koji je protestirao protiv ove sahrane bio je Jovan Divjak koji je u pismu Aliju Izetbegovića upitao „kako je mogao organizirati sahranu ovog kriminalca?“. Izetbegović je odgovorio da je morao „zbog sve većeg političkog pritiska“, ne preciziravši o čemu se radi.
upravo u tome je poentadrug_profi wrote: ↑11/10/2021 20:57I meni para uši.Nivelacija wrote: ↑11/10/2021 18:26
Ovo srpski zločinci nije ok i treba promjeniti.
Nisu svi Srbi zločinci ima tu jako dobrih ljudi.
Nisu Srbi Dodik.
Trebalo bi pametnije sročiti.
Nisu svi srbi zločinici, a mnogi su nam i iskreni prijatelji, čak i po cijenu svoje sigurnosti.
De ba ne karikiraj bezveze. Napisano je zašto su kriminalci preuzeli na početku neke linije odbrane.
Kako moze biti odmetnuta, a Caco na kovacima ukopan ko sehid?foxlife wrote: ↑11/10/2021 21:41upravo u tome je poentadrug_profi wrote: ↑11/10/2021 20:57
I meni para uši.
Trebalo bi pametnije sročiti.
Nisu svi srbi zločinici, a mnogi su nam i iskreni prijatelji, čak i po cijenu svoje sigurnosti.
treba pisati pripadnici vojske republike srpske
a na "nasoj" tabli neka pise 10a brdska ili koja vec jer nisu sve jedinice armije ucestvovale u tome i konkretno se zna ko sta gdje
to sto je on ukopan kao sehid je druga prica al vjerovatno je do njegovog ubijanja bila odmetnuta
ajd i s tobom da se slozimOsmi Socrates wrote: ↑11/10/2021 21:44De ba ne karikiraj bezveze. Napisano je zašto su kriminalci preuzeli na početku neke linije odbrane.
Da Sarajevo nije bilo u obruču, ovo se nikad ne bi desilo. Kad strpaš grad i ljude u kavez, i granatiraš ih svaki dan, ne znam zašto se čuditi da su neki kriminalci tu vidjeli svoju šansu. Eto, garantiram, strpaj bilo koji grad te veličine u kavez, i granatiraj ga svakodnevno, u njemu će biti nekoliko Caca.
To je jednostavno priroda ovakvog ratovanja. U gradovima pod kontrolom Armije BiH koji nisu bili u obruču, i koji su imali vremena da se organiziraju, kriminalno ponašanje prema civilima je bilo svedeno na minimum.
Sa druge strane, međutim, u RS-u, nisu imali ni blizu takvu situaciju (obruč, granatiranje, nemanje osnovnih namirnica) pa su opet hladnokrvno ubijali na hiljade Bošnjaka civila.
Nema tu nikakvog karikiranja, ako iko karikira onda si to ti.Osmi Socrates wrote: ↑11/10/2021 21:44De ba ne karikiraj bezveze. Napisano je zašto su kriminalci preuzeli na početku neke linije odbrane.
Juka je karijeru nastavio u HVO-u, gdje su ga kao takvog objeručke primili. Inače, zar se vlast ne postavlja na izborima?Tanqueray wrote: ↑11/10/2021 22:03Nema tu nikakvog karikiranja, ako iko karikira onda si to ti.Osmi Socrates wrote: ↑11/10/2021 21:44
De ba ne karikiraj bezveze. Napisano je zašto su kriminalci preuzeli na početku neke linije odbrane.
NIsu kriminalci nista preuzeli, nego su im podijeljeni najvisi moguci cinovi, hajd da su postali vodnici ili tako nesto, nego brigadiri i generali i sad ces mi reci da oni koji su ih postavili na ta mjesta nisu odgovorni.![]()
Isto tako i sada postavljaju ljude na vlast, kriminalci su sada samo softiciniraniji, uglavnom.
Pa napisao sam i zašto se to dešavalo. Zauzmu položaj i ucjenjuju, a ti nemaš nikakvu organiziranu armiju da ih zamjeniš na tom položaju, jer je grad u obruču i granatira se svakodnevno. Uostalom, obračun sa većinom kriminalaca u Armiji BiH je bio još tokom rata. Dakle, odmah kada su se stekli uslovi da se sa njima obračunava.Tanqueray wrote: ↑11/10/2021 22:03Nema tu nikakvog karikiranja, ako iko karikira onda si to ti.Osmi Socrates wrote: ↑11/10/2021 21:44
NIsu kriminalci nista preuzeli, nego su im podijeljeni najvisi moguci cinovi, hajd da su postali vodnici ili tako nesto, nego brigadiri i generali i sad ces mi reci da oni koji su ih postavili na ta mjesta nisu odgovorni.![]()
Isto tako i sada postavljaju ljude na vlast, kriminalci su sada samo softiciniraniji, uglavnom.
teskeredzic_22 wrote: ↑11/10/2021 22:29
Ne drug , ti si zapravo dokazao zašto NS sa svojim trenutnim političkim djelovanjem nigdje ne može biti relevantan faktor.
Medijski razapeti Irmu Baraliju , kreirati medijsku harangu - histeriju ka njoj i NS-u a istovremeno 30 okruglo regularno koalirati i krčmiti budžet sa blajburško-budakovskim ulicama i spomenicima ŽRTVAMA ZA NDH....nenadjebivo fakat.
Tanqueray wrote: ↑11/10/2021 20:16Ti pises uopsteno, sto nije uopste tema, ovdje se radi o konkretnom zlocinu i natpis bi trebo biti u istom duhu kao i natpis na Vijecnici,
tj na ovom mjestu su bosnjacki zlocinci ubili slijedece nevine ljude...
Razmisli, da li su bili zlocinci, jesu, da li su zlocinci bili Bosnjaci, jesu, u cemu je onda problem?
To bi bilo dobro, jer bi taj natpis bio opomena da se tako nesto ne ponovi.
Mozda za tebe, za one pobijene na Kazanima, bitno je nesto drugo.MUNAFIK wrote: ↑11/10/2021 23:08Naravno da je uopsteno i generalno tema u ovim stvarima i to je jedino bitno.Tanqueray wrote: ↑11/10/2021 20:16
Ti pises uopsteno, sto nije uopste tema, ovdje se radi o konkretnom zlocinu i natpis bi trebo biti u istom duhu kao i natpis na Vijecnici,
Razmisli, da li su bili zlocinci, jesu, da li su zlocinci bili Bosnjaci, jesu, u cemu je onda problem?
MUNAFIK wrote: ↑11/10/2021 23:08Tanqueray wrote: ↑11/10/2021 20:16
Ti pises uopsteno, sto nije uopste tema, ovdje se radi o konkretnom zlocinu i natpis bi trebo biti u istom duhu kao i natpis na Vijecnici,
Naravno da je uopsteno i generalno tema u ovim stvarima i to je jedino bitno.
Tema je da se konstantno pokusava relativizirati cetnicko ustaska planska, organizovana i dogovorena agresija i zlocin, dok se od pojedinacnih slucajeva zlocina na strani odbrane BIH nastoji napraviti kao da je to generalno i uopsteno pravilo.
Da su bosnjaci planski, sistemski i organizovano ubijali i protjerivali srbe ili bilo koga drugog i onda cijelim sistemom stitili, uzdizali i odlikovali te zlocince i da ih dan danas ukivaju u najvece heroje i svece ja bih prvi rekao OK pišite to ALI to nije istina.
ARBIH nikada nije imala ni plan ni zelju ni akciju da uradi takav zlocin... Svi zlocini koji su se desili bili su djela pojedinaca koji su iz raznoraznih (bolesnih) razloga cinili te zlocine, nekad iz koristi, nekad radi pljacke, nekad jer su psihopate, nekad iz osvete ALI NIKADA jer je to bio plan i cilj ARBIH i tadi toga NIKADA ne treba dozvoliti da neko nas na bilo koji nacin ucestvuje u pokusajima relativizacija svega ovdje.
To sto FGR i iskompleksirani podrumasi iz NS ne znaju historiju i sto se prave mutavi ili sto rade za cetnike (sto za pojedine nije iskljuceno) prije nenamjerno nego namjerno je njihov problem. Sa ovim stvarima nema igre.
Moram da dodam da nije bas bilo lako ni postenom obicnom covjeku biti dio jedinica poput Cace i Ramiza Cele. Uglavnom grupa mangupa je vrtila sve sto se moglo vrtiti dok nas nisu razjebali. Nakon prelaska sa Grbavice prijavim se poslije 15 dana u 3. brdsku kod Cele i dodjem u jedinicu u meni 55kg zive vage a srce ko Banja Luka. Dodjem u moju jedinicu i komandir me predstavi i kako dolazim sa Grbavice i zamisli sta me jedan od njih (Sandzaklija) pita "jesu li te karali cetalji", meni pritisak u nebo i kazem ja njemu prvo sam tvoju staru karno pa onda su mene cete derali. Skoci ono skocim ja i za vratove, komandir kaze odlican pocetak. Eto tako su ti kriminlaci tretirali obicne ljude, neki od njih su imali muda ali vecini ta muda nisu dugo trajalo do prve prilike da se ispale. Treba razumjeti i nase politicare nije lako bilo saradjivati sa tim ljudima, ko se bavi kriminalom taj ne vjeruje svojoj materi a ne kamoli Aliji i ostalima. Ista ta ekipa je lupala sakom od sto Aliji u Predsjednistvu kad su smjenili Sefera, minobaci se okretali ka Predsjednistvu halooo prema Predsjednistvu i onda neko kaze ovdje mogli su se kontrolisati, jesu i kad je doslo do toga doslo je do mrtvih glava.I onda se nadje neko da sve nas pripadnike ARBiH trpa u isti kos sa njima. Jesu povukli na pocetku ali se i uzimalo lopatom. Onog dana kad su nam razjebali brigade jos se sjecam Rusmira sa Lastama kad nas opkoljavaju u Sipadu i odvode jednog po jednog. Ruzan osjecaj a znas da nisi ni kriv ni duzan.MUNAFIK wrote: ↑11/10/2021 23:08Tanqueray wrote: ↑11/10/2021 20:16
Tema je da se konstantno pokusava relativizirati cetnicko ustaska planska, organizovana i dogovorena agresija i zlocin, dok se od pojedinacnih slucajeva zlocina na strani odbrane BIH nastoji napraviti kao da je to generalno i uopsteno pravilo.
Da su bosnjaci planski, sistemski i organizovano ubijali i protjerivali srbe ili bilo koga drugog i onda cijelim sistemom stitili, uzdizali i odlikovali te zlocince i da ih dan danas ukivaju u najvece heroje i svece ja bih prvi rekao OK pišite to ALI to nije istina.
ARBIH nikada nije imala ni plan ni zelju ni akciju da uradi takav zlocin... Svi zlocini koji su se desili bili su djela pojedinaca koji su iz raznoraznih (bolesnih) razloga cinili te zlocine, nekad iz koristi, nekad radi pljacke, nekad jer su psihopate, nekad iz osvete ALI NIKADA jer je to bio plan i cilj ARBIH i tadi toga NIKADA ne treba dozvoliti da neko nas na bilo koji nacin ucestvuje u pokusajima relativizacija svega ovdje.
To sto FGR i iskompleksirani podrumasi iz NS ne znaju historiju i sto se prave mutavi ili sto rade za cetnike (sto za pojedine nije iskljuceno) prije nenamjerno nego namjerno je njihov problem. Sa ovim stvarima nema igre.
hatemondays wrote: ↑11/10/2021 23:50Moram da dodam da nije bas bilo lako ni postenom obicnom covjeku biti dio jedinica poput Cace i Ramiza Cele. Uglavnom grupa mangupa je vrtila sve sto se moglo vrtiti dok nas nisu razjebali. Nakon prelaska sa Grbavice prijavim se poslije 15 dana u 3. brdsku kod Cele i dodjem u jedinicu u meni 55kg zive vage a srce ko Banja Luka. Dodjem u moju jedinicu i komandir me predstavi i kako dolazim sa Grbavice i zamisli sta me jedan od njih (Sandzaklija) pita "jesu li te karali cetalji", meni pritisak u nebo i kazem ja njemu prvo sam tvoju staru karno pa onda su mene cete derali. Skoci ono skocim ja i za vratove, komandir kaze odlican pocetak. Eto tako su ti kriminlaci tretirali obicne ljude, neki od njih su imali muda ali vecini ta muda nisu dugo trajalo do prve prilike da se ispale. Treba razumjeti i nase politicare nije lako bilo saradjivati sa tim ljudima, ko se bavi kriminalom taj ne vjeruje svojoj materi a ne kamoli Aliji i ostalima. Ista ta ekipa je lupala sakom od sto Aliji u Predsjednistvu kad su smjenili Sefera, minobaci se okretali ka Predsjednistvu halooo prema Predsjednistvu i onda neko kaze ovdje mogli su se kontrolisati, jesu i kad je doslo do toga doslo je do mrtvih glava.I onda se nadje neko da sve nas pripadnike ARBiH trpa u isti kos sa njima. Jesu povukli na pocetku ali se i uzimalo lopatom. Onog dana kad su nam razjebali brigade jos se sjecam Rusmira sa Lastama kad nas opkoljavaju u Sipadu i odvode jednog po jednog. Ruzan osjecaj a znas da nisi ni kriv ni duzan.MUNAFIK wrote: ↑11/10/2021 23:08
Sto se tice Bosnjaka...ne.joint union wrote: ↑11/10/2021 22:08Juka je karijeru nastavio u HVO-u, gdje su ga kao takvog objeručke primili. Inače, zar se vlast ne postavlja na izborima?Tanqueray wrote: ↑11/10/2021 22:03
Nema tu nikakvog karikiranja, ako iko karikira onda si to ti.
Politika je umjesana otkako se desilo, pa interesantno nikad se nije tretiralo kao ratni zlocin.Novak20 wrote: ↑11/10/2021 23:55 Nažalost, za one pobijene na Kazanima nije ništa više bitno. Počivali u miru.
Za njihovu rodbinu je jako bitno da je zločincima suđeno i to je jedina prava satisfakcija.
Bolje bi bilo da se politika nije umiješala da soli rane. Nikome ne treba ovako ružan spomenik i ovakav sterilno mučan spomen nevino stradalih u ratnom zločinu.
Nakon što se ovaj politički čin koji više smrdi nego što miriše privede kraju, niti će netko biti bolji, a neće biti ni gori nego što već jeste.
Žalosno.
Za njih vise nista nije bitno, a za njihove porodice je bitno da se zlocincima sude i da se kazne, a u ovom slucaju je to uradjeno i to u sred rata u vrijeme kada je Armija RBIH bila u povojima tek nastala...
Da se odreknu imena odnosno naziva brigade, a kako bi se to po tebi trebali nazivati? Kakva si se to gluposti dosjetio?Osmi Socrates wrote: ↑12/10/2021 00:09 Nažalost, pošteni borci iz 10. brdske brigade jesu takođe nevine žrtve Cacinog divljanja.
Ne znam koliko ih ima, ali mogli su se organizirati poslije rata, i izdati neko zajedničko saopštenje. Ime brigade je povezano sa najgorim zločinima nad civilima, i oni moraju toga biti svjesni i odrediti se prema tome.
Naravno da se moraju odreći tog imena, ali se ne moraju odreći svog ličnog doprinosa u odbrani zemlje.
Bezveze ljudi kompliciraju sve što se može iskomplicirati.