Nije činjenica da je mitološki Isus stvarna osoba.
Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
Hakiz
#926 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
AtillaS
#927 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Nema problema sa religijom. Čim je iznad svih zakona i ustava očigledno nema problema.
-
foxlife
#928 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
ja trebam dokazati da ne postoji nesto?
kako da ti dokazem da nema ljubicaste zgradu u zagrebu npr?
-
foxlife
#929 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
Osmi Socrates
#930 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Pa ako pričaš o njima, onda moraš znati ko su. Nisu oni napravili ateističko uređenje.apsidejzi wrote: ↑08/10/2021 20:33Svi vjernici a napravise ateisticko uredjenje kao da nema boga. Jaki neki vjernici...Osmi Socrates wrote: ↑08/10/2021 13:21
Prvo, ne vidim da se vi baš suzdržavate kad pričate sa "klasičnim vjernicima", nego ih često puta sramotite. Eto, nemoj samo da izdvajam iz ove diskusije. Naveo sam i prije primjere.
Drugo, the Enlightenment je u svim svojim fazama i segmentima bio pun vjernika, i istovremeno naučnika, filozofa i tako dalje. Dakle, nema govora da su ateisti pokrenuli neko prosvjetljenje. Teško da ćeš naći ijednog. To je jednostavno netačno. Historijski kontekst je u pravom smislu te riječi "promjenio" protestantizam. Protestantizam je stvorio uslove i za kapitalizam. Ako već tražimo tačno tačku gdje je počelo oslobađanje od katoličke dogme.
Može se i prije toga pričati o promjeni historijskog konteksta, što se tiče crkvenog uticaja, pogotovo u Firenci, i drugim manjim italijanskim gradovima - državama, ali to je ujedno bio i period najživlje religijske katoličke umjetnosti. I iz toga su doba brojna, uglavnom religiozna, remek-djela. I prve naznake kapitalističke ekonomije.
Prvi pravi ustav koji garantuje ljudska prava je američki, a svi očevi američke nacije su bili veliki vjernici. I svi američki predsjednici poslije su bili vjernici. Ideološka osnovica američkog ustava i čitave države je bila misao političkog filozofa John Lockea, koji je bio protestant. On je mrzio katolike, istina.
Eto, pao mi je Hume napamet. On je bio ateist. Pametan čovjek. Samo, on bi, kao i Nietzsche, bio ateist i da Bog ušeta u restoran u kojem on ruča, što reče jedan čovjek.
Mada se može diskutirati da li je Friedrich bio zaista ateist.
Last edited by Osmi Socrates on 08/10/2021 20:50, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#931 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Istjera vas sherbett sve iz cipela. 
-
Hakiz
- -Chesterfield-
#933 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
Osmi Socrates
#934 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
To ti je ateist. Dovedi mu ženu da ga ubjeđuje dovoljno dugo, i on završi bos. 
Last edited by Osmi Socrates on 08/10/2021 20:55, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#935 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
- Dozer
#936 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Jesi uplatio? 
Ako nisi, ni bog ti ne moze pomoci
Ako nisi, ni bog ti ne moze pomoci
Last edited by Dozer on 08/10/2021 20:55, edited 1 time in total.
-
foxlife
#937 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
e sada tu zgradi zamisli da je zgrada nevidljiva i kako da ja dokazem da ne postoji kad ne mozes vidjeti nevidljivosherbett wrote: ↑08/10/2021 20:48Tako sto cu oboci sve zgrade u zagrebu
Sto opet ne znaci da u trenutku kad ja pregledavam trecu zgradu prva nece biti ofarbana u ljubicasto
Ili kako ces me uvjeriti da ja crveno ne vidim kao ljubicasto?
Svakako ti je usporedba glupa i nema veze s temom
I nije argument
Hajmo dalje
dokazi mi ti da na cvjetnom postoji nevidljiva trafika u duginim bojama
-
foxlife
#938 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
nismo dosli do zakljucka da je ateizam besmislen nego da je besmisleno dokazivanje necega sto nema dokaza
-
Osmi Socrates
#939 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
U tom slučaju se pristupi deduktivnom rezonovanju.
-
Hakiz
#940 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Nema problema. Bog ne postoji i Isus nije njegov sin.-Chesterfield- wrote: ↑08/10/2021 20:52Tu svoju tvrdnju moraš dokazati. Na tebi je teret dokazivanja. Nemoj mi priče da je na meni teret dokazivanja, jer si ti iznio tu tvrdnju.
Vidi, zanijekao sam ih obojicu i još nisam u paklu.
Dokazano.
-
Hakiz
- Plavo-bijeli
#942 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
E čuj dokaži da Bog ne postoji..
Dokažite da ne postoji Batman, Superman, sa toliko stripova, filmova, serija... od toliko milijardi ljudi, morao je jedan bit sa super moćima i mogućnošću da leti i ispaljuje vatru iz očiju, po kome su i osmišljene sve te epizode i serije.
Kad to završite onda dokažite i da Djeda Mraz ne postoji i baš je nedavno bila emisija na nekom dokumentarnom programu o tome kako je moguće fakat da postoji.
Ash Ketchum i svi pokemoni? Jeste li to obišli sve dijelove Zemlje i sve planete pa znate da negdje ne postoje... kad dokažete da ne postoje e onda možemo pričati.
Tom i Jerry? Hoćete da kažete da ne postoji tamo neki mačak po imenu Tom i miš Jerry koji se non stop ganjaju, ali se u stvari vole.. ma dajte molim vas.
Dokažite da ne postoji Batman, Superman, sa toliko stripova, filmova, serija... od toliko milijardi ljudi, morao je jedan bit sa super moćima i mogućnošću da leti i ispaljuje vatru iz očiju, po kome su i osmišljene sve te epizode i serije.
Kad to završite onda dokažite i da Djeda Mraz ne postoji i baš je nedavno bila emisija na nekom dokumentarnom programu o tome kako je moguće fakat da postoji.
Ash Ketchum i svi pokemoni? Jeste li to obišli sve dijelove Zemlje i sve planete pa znate da negdje ne postoje... kad dokažete da ne postoje e onda možemo pričati.
Tom i Jerry? Hoćete da kažete da ne postoji tamo neki mačak po imenu Tom i miš Jerry koji se non stop ganjaju, ali se u stvari vole.. ma dajte molim vas.
Last edited by Plavo-bijeli on 08/10/2021 21:06, edited 1 time in total.
- MarlboroGold
#943 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
De vi prvo savladajte osnove filozofije nauke... to za početak.
Drugo, sa tim jednorečeničnim jest nije nije jest ubiste u pojam, a tako su uništene mnoge druge teme. Ostavite prostor i za druge ideje. Malo da budemo slobodoumni i malo više razmišljanja. To može i vjernik, a može i ateista i bilo ko između.
Drugo, sa tim jednorečeničnim jest nije nije jest ubiste u pojam, a tako su uništene mnoge druge teme. Ostavite prostor i za druge ideje. Malo da budemo slobodoumni i malo više razmišljanja. To može i vjernik, a može i ateista i bilo ko između.
- apsidejzi
#944 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Apsurdne tvrdnje se ne dokazuju. To su samo glupe i besmislene tvrdnje koje je besmisleno dokazivati. To je kao da ja tvrdim da ispod Vijecnice u Sarajevu ima zakopano 10 tona zlata. Necu ti reci na kojoj dubini. I onda na tebe prebacim teret dokazivanja.
Ti tvrdis postojanje necega, ti si odgovoran za dokaz. Zasto bi neko dokazivao tvoje glupe ideje, ako ih ni ti sam ne mozes dokazati.
Ateizam je stav da religije nemaju nikakve dokaze za svoje tvrdnje. To nije besmisleno. To se zove efektivnost. Umjesto da gubis vrijeme na glupe ideje, fokusoras se na ono sto je zaista bitno. Teizam je glupa ideja. Ne povecava produltivnost, ne donosi korist za ljudski rod. Da nije bilo vlasti u rukama religija mi bismo 500 godina ranije poslali satelite u svemir.
-
foxlife
#945 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
ateizam postoji zbog vjernika
kao sto ne znam soersajba postoji zbog automobila npr
-
Osmi Socrates
#946 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Koliko sam ja primjetio, ateisti pristupaju temi fanatičnije nego vjernici.
-
Nuke
#947 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ateizam nije samo negiranje postojanja boga ili bogova. Postoje dvije kategorije ateista, oni koji ne vjeruju da bog postoji (svi ateisti) i oni koji idu korak dalje i vjeruju da bog ne postoji (manja grupa ateista). Ne vjerovati da bog postoji i vjerovati da bog ne postoji nije isto, valjda je to jasno.
A-teizam -> odsustvo vjere...
A-teizam -> odsustvo vjere...
-
Osmi Socrates
#948 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
29 astronauta koji su učestvovali u Apollo programu su vjerovali u Boga. 23 protestanta, šest katolika. NASA kaže. Ne možeš slati u Svemir puno ateista jer su slijepi za mnoge stvari.apsidejzi wrote: ↑08/10/2021 21:10Apsurdne tvrdnje se ne dokazuju. To su samo glupe i besmislene tvrdnje koje je besmisleno dokazivati. To je kao da ja tvrdim da ispod Vijecnice u Sarajevu ima zakopano 10 tona zlata. Necu ti reci na kojoj dubini. I onda na tebe prebacim teret dokazivanja.
Ti tvrdis postojanje necega, ti si odgovoran za dokaz. Zasto bi neko dokazivao tvoje glupe ideje, ako ih ni ti sam ne mozes dokazati.
Ateizam je stav da religije nemaju nikakve dokaze za svoje tvrdnje. To nije besmisleno. To se zove efektivnost. Umjesto da gubis vrijeme na glupe ideje, fokusoras se na ono sto je zaista bitno. Teizam je glupa ideja. Ne povecava produltivnost, ne donosi korist za ljudski rod. Da nije bilo vlasti u rukama religija mi bismo 500 godina ranije poslali satelite u svemir.
- Ateista
#949 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
Nuke
#950 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ateizam ≠ Komunizam.