Ne zanima me, ja slijedim svoju.
Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
DrinaBH
#526 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
Hakiz
#527 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ubiješ životinju. U čemu je problem?DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 15:51Ne poznajem toliko druge religije, mogu reći da u mojoj toga nema. A nisi mi odgovorila za hamburger. Kako misliš da nastaje hamburger i pileći file?KraljicaIzJajca wrote: ↑02/10/2021 15:46
Danas ne, ali ljudske žrtve su bile aktuelne.
https://www.svjetlorijeci.ba/novosti/zn ... religijama
-
Hakiz
#528 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Abraham/Ibrahim?DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 15:20I ne žrtvuje niko dijete. A voliš pojesti hamburger i pileći file, platiti i ne pitati se kako je to dospjelo na tvoju trpezu? Žrtva koja se prinosi zarad religije se dijeli siromašnim i gladnim, a tvoj hambrurger koji je nastao takođe prinošenjem žrtve za zaradu se prodaje.KraljicaIzJajca wrote: ↑02/10/2021 15:06
Religije su zastarjele, nitko danas ne žrtvuje djete na oltaru za Boga, a rituali prinošenja žrtve su bili aktuelni.
- apsidejzi
#529 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Svaka prica tako pocne. Imas grupu ljudi ubijedjenih u ideju i oni ginu za tu ideju. Njihovo samopouzdanje ih napravi bitnim u drustvu i onda tako dobiju podrsku zajednice. Naravno, uvijek imas oponente ciji interes je ugrozen novom idejom. Jednom kad se ideja etablira dolaze lesinari i malo po malo preuzimaju uspjeh. Uvijek pod maskom odanosti ideji. Tu bude par drama jer je to zabavno sirokim narodnim masama. Konacno, drustvo vode ljudi koji ne vjeruju u ideju koju zastupaju.
Uzmi bilo koju ljudsku organizaciju i primjetices ovu matricu. Tito i partizani su ginuli za ideju a istu su razjebali navodni komunisti koji su od 1990e postali nacionalisti odjednom. Islam je poceo kao ideja za koju su ginuli zacetnici iste da bi 40 godina kasnije izbio rat izmedju raznih frakcija i napravio najdublju podjelu izmedju Sija i Sunija koju imamo i dan danas. Ideju nezavisne i gradjanske BiH, za koju su mnogi ginuli preuzeli su lesinari. Uvijek prvo dolaze heroji a nasljede ih lesinari. Naravno, ponekad se lesinari predstavljaju kao heroji u svojoj grupi ali oni se pokazu kad dobiju vlast (Stanivukovic i Fuad Kasumovic npr).
Lesinari su ti koji ideju pretvore u religiju kako bi zadrzali vlast, a kad se brod poplavi, prvi bjeze iz njega.
-
DrinaBH
#530 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Šta s njim?Hakiz wrote: ↑02/10/2021 16:36Abraham/Ibrahim?DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 15:20
I ne žrtvuje niko dijete. A voliš pojesti hamburger i pileći file, platiti i ne pitati se kako je to dospjelo na tvoju trpezu? Žrtva koja se prinosi zarad religije se dijeli siromašnim i gladnim, a tvoj hambrurger koji je nastao takođe prinošenjem žrtve za zaradu se prodaje.
-
KraljicaIzJajca
#531 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
DrinaBH
#532 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
A ti izgleda poznaješ sve, pa ti nijedna nije dobra?KraljicaIzJajca wrote: ↑02/10/2021 17:24Ako ne poznaješ druge religije, tad, nedovoljno poznaješ svoju.
-
Hakiz
#533 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
apsidejzi wrote: ↑02/10/2021 16:38Svaka prica tako pocne. Imas grupu ljudi ubijedjenih u ideju i oni ginu za tu ideju. Njihovo samopouzdanje ih napravi bitnim u drustvu i onda tako dobiju podrsku zajednice. Naravno, uvijek imas oponente ciji interes je ugrozen novom idejom. Jednom kad se ideja etablira dolaze lesinari i malo po malo preuzimaju uspjeh. Uvijek pod maskom odanosti ideji. Tu bude par drama jer je to zabavno sirokim narodnim masama. Konacno, drustvo vode ljudi koji ne vjeruju u ideju koju zastupaju.
Uzmi bilo koju ljudsku organizaciju i primjetices ovu matricu. Tito i partizani su ginuli za ideju a istu su razjebali navodni komunisti koji su od 1990e postali nacionalisti odjednom. Islam je poceo kao ideja za koju su ginuli zacetnici iste da bi 40 godina kasnije izbio rat izmedju raznih frakcija i napravio najdublju podjelu izmedju Sija i Sunija koju imamo i dan danas. Ideju nezavisne i gradjanske BiH, za koju su mnogi ginuli preuzeli su lesinari. Uvijek prvo dolaze heroji a nasljede ih lesinari. Naravno, ponekad se lesinari predstavljaju kao heroji u svojoj grupi ali oni se pokazu kad dobiju vlast (Stanivukovic i Fuad Kasumovic npr).
Lesinari su ti koji ideju pretvore u religiju kako bi zadrzali vlast, a kad se brod poplavi, prvi bjeze iz njega.
-
Hakiz
#534 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Pa, prvi i najvažniji, najbolji, vjernik, poslanik prije Muhammeda, onaj koji bi trebao biti uzor svim vjernicima, je krenuo žrtvovati dijete. Nije odustao, bog je zamijenio dijete ovnom, ali Abraham/Ibrahim je uradio sve u svojoj moći da tu žrtvu donese.
Valjda znaš otkud običaj kurbana?
-
KraljicaIzJajca
#535 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Da, poznajem mnoge religije. Zašto bi mi bile dobre?DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 17:25A ti izgleda poznaješ sve, pa ti nijedna nije dobra?KraljicaIzJajca wrote: ↑02/10/2021 17:24
Ako ne poznaješ druge religije, tad, nedovoljno poznaješ svoju.
-
DrinaBH
#536 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Bravo, čekao sam da sam odgovoriš, a ne da ti ja pišem. Na kraju nije bilo ljudske žrtve, sam si napisao. Razlika između htjeti i uraditi je ogromna. I Svemogući je na kraju spriječio ljudsku žrtvu. Zašto si želio da provučeš da je bilo ljudske žrtve u Islamu?Hakiz wrote: ↑02/10/2021 17:34Pa, prvi i najvažniji, najbolji, vjernik, poslanik prije Muhammeda, onaj koji bi trebao biti uzor svim vjernicima, je krenuo žrtvovati dijete. Nije odustao, bog je zamijenio dijete ovnom, ali Abraham/Ibrahim je uradio sve u svojoj moći da tu žrtvu donese.
-
DrinaBH
#537 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Tu budi nevjernik za sebe, ne moraš to isticati vrijeđajući vjernike i njihove religije.
-
Hakiz
#538 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 17:38Bravo, čekao sam da sam odgovoriš, a ne da ti ja pišem. Na kraju nije bilo ljudske žrtve, sam si napisao. Razlika između htjeti i uraditi je ogromna. I Svemogući je na kraju spriječio ljudsku žrtvu. Zašto si želio da provučeš da je bilo ljudske žrtve u Islamu?Hakiz wrote: ↑02/10/2021 17:34
Pa, prvi i najvažniji, najbolji, vjernik, poslanik prije Muhammeda, onaj koji bi trebao biti uzor svim vjernicima, je krenuo žrtvovati dijete. Nije odustao, bog je zamijenio dijete ovnom, ali Abraham/Ibrahim je uradio sve u svojoj moći da tu žrtvu donese.
Žrtava ima, svako onaj koji je ubio sebe ili druge sa Allahom i tekbirem na usnama je podnio ljudsku žrtvu u ime Allaha i islama. Kada ubijaš druge ili sebe zbog porodice države itd ne radiš to tekbirom. Kada radiš uz tekbir ili Allahovo ime, tadiš to u ime boga. A to je žrtvovanje.
Ili ćeš reći da je svaka smrt u ime boga, bogu samom mrska i da je odbacuje? Neće biti mjesta u paklu ako je tako.
-
DrinaBH
#539 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ti si zlonamjeran i širiš mržnju prema Islamu. Pišeš da je Islam kriv ako neka osoba ubije drugu. Znaš i sam da je to van svake pameti, ali si zaslijepljen mržnjom i namjerno širiš laži. Ljudi ubijaju u svoje ime, a nikad u tuđe.Hakiz wrote: ↑02/10/2021 17:45
Žrtava ima, svako onaj koji je ubio sebe ili druge sa Allahom i tekbirem na usnama je podnio ljudsku žrtvu u ime Allaha i islama. Kada ubijaš druge ili sebe zbog porodice države itd ne radiš to tekbirom. Kada radiš uz tekbir ili Allahovo ime, tadiš to u ime boga. A to je žrtvovanje.
Ili ćeš reći da je svaka smrt u ime boga, bogu samom mrska i da je odbacuje? Neće biti mjesta u paklu ako je tako.
-
KraljicaIzJajca
#540 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
DrinaBH
#541 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Kako vrijeđaš? Pogledaj svoje komentare i bit' će ti jasno.KraljicaIzJajca wrote: ↑02/10/2021 17:55Kako vrijeđam vjernike i njihove religije?
Vjernici najčešće to rade vjernicima drugih religija.
-
Ilhamija
#542 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Problem religiozne misli ne treba svodit na jednostavan račun.
Religijski integritet je civilizacijsko iskustvo i transcendentalni pristup životu i prirodna je posljedica ljudskog nastojanja da sebi priželjkuje besmrtnost.
Nasuprot religioznom doživljaju čovjeka je sekularizirano shvatanje čovjekove uloge na Zemlji a između ova dva polariteta su distorzivne ljudske filozofije ranga konzumerizma, konzervatizma , komformizma etc...
Religijski integritet je civilizacijsko iskustvo i transcendentalni pristup životu i prirodna je posljedica ljudskog nastojanja da sebi priželjkuje besmrtnost.
Nasuprot religioznom doživljaju čovjeka je sekularizirano shvatanje čovjekove uloge na Zemlji a između ova dva polariteta su distorzivne ljudske filozofije ranga konzumerizma, konzervatizma , komformizma etc...
-
Hakiz
#543 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ma nemoj. Da ne postoji islam, da li bi bilo Charlie Hebdo. Bombe u autobusu i vozu u Londonu i Madridu. Blizanci. Pucanje u djevojčice koje se školuju. Ubijanje djevojaka koje se bave sportom, muzikom, glumom itd. U čije ime su te stvari učinjene i danas se čine?DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 17:53Ti si zlonamjeran i širiš mržnju prema Islamu. Pišeš da je Islam kriv ako neka osoba ubije drugu. Znaš i sam da je to van svake pameti, ali si zaslijepljen mržnjom i namjerno širiš laži. Ljudi ubijaju u svoje ime, a nikad u tuđe.Hakiz wrote: ↑02/10/2021 17:45
Nije Islam jedini, nisu druge religije od zla operisane, sve, u svakom slučaju sve abrahamske i još poneke, pa čak i budizam, su radile ili i danas rade zločine raznih vrsta u ime boga, ali ti si sam islam istakao.
Kada neki vjernik, religiozan čovjek napravi zločin to nije krivica boga ili religije. Ali ako ga napravi u ime boga ili religije, onda bog i religija snose krivicu. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što tom čovjeku nisu jasno dale do znanja da više neće biti dio te religije ako to napravi, bez obzira što se on tako osjeća. Da će biti automatski ekskomuniciran, niko ga neće prihvatiti kao pripadnika te religije, a najprije institucije i drugi pripadnici same te religije.
-
DrinaBH
#544 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Tvoji stavovi nemaju pokriće i predstavljaju govor mržnje, a ne slobodu govora. Pripisuješ ubistva Islamu. Od administratora foruma i urednika portala ću tražiti tvoje sankcionisanje, ako to ne urade onda ću se obratiti drugoj adresi zaduženoj za sancionisanje govora mržnje.Hakiz wrote: ↑02/10/2021 18:36Ma nemoj. Da ne postoji islam, da li bi bilo Charlie Hebdo. Bombe u autobusu i vozu u Londonu i Madridu. Blizanci. Pucanje u djevojčice koje se školuju. Ubijanje djevojaka koje se bave sportom, muzikom, glumom itd. U čije ime su te stvari učinjene i danas se čine?
Nije Islam jedini, nisu druge religije od zla operisane, sve, u svakom slučaju sve abrahamske i još poneke, pa čak i budizam, su radile ili i danas rade zločine raznih vrsta u ime boga, ali ti si sam islam istakao.
Kada neki vjernik, religiozan čovjek napravi zločin to nije krivica boga ili religije. Ali ako ga napravi u ime boga ili religije, onda bog i religija snose krivicu. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što tom čovjeku nisu jasno dale do znanja da više neće biti dio te religije ako to napravi, bez obzira što se on tako osjeća. Da će biti automatski ekskomuniciran, niko ga neće prihvatiti kao pripadnika te religije, a najprije institucije i drugi pripadnici same te religije.
-
Hakiz
#545 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Griješiš. Islam ne ubija.DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 18:45Tvoji stavovi nemaju pokriće i predstavljaju govor mržnje, a ne slobodu govora. Pripisuješ ubistva Islamu. Od administratora foruma i urednika portala ću tražiti tvoje sankcionisanje, ako to ne urade onda ću se obratiti drugoj adresi zaduženoj za sancionisanje govora mržnje.Hakiz wrote: ↑02/10/2021 18:36
Ma nemoj. Da ne postoji islam, da li bi bilo Charlie Hebdo. Bombe u autobusu i vozu u Londonu i Madridu. Blizanci. Pucanje u djevojčice koje se školuju. Ubijanje djevojaka koje se bave sportom, muzikom, glumom itd. U čije ime su te stvari učinjene i danas se čine?
Ljudi ubijaju. Islam daje opravdanje za to onima koji to rade u njegovo ime. Ili, tačnije, ti ljudi nalaze opravdanje za to u islamu. Kao što oni koji čine zlo u ime bilo koje druge religije nađu opravdanje za to u svojoj religiji.
A tvoje prijetnje sankcijama samo pokazuju da ti ne želiš razgovarati nego želiš da svi sam potvrde šta ti kažeš. Ako nisi spreman da čuješ neugodne stvari, nemoj se upuštati u diskusiju.
Last edited by Hakiz on 02/10/2021 19:03, edited 1 time in total.
-
KraljicaIzJajca
#546 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Budi konkretan! Kako sam i koga vrijeđala na temi?DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 17:59Kako vrijeđaš? Pogledaj svoje komentare i bit' će ti jasno.KraljicaIzJajca wrote: ↑02/10/2021 17:55
Kako vrijeđam vjernike i njihove religije?
Vjernici najčešće to rade vjernicima drugih religija.
-
Hakiz
#547 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Pusti ga. Došao je da nameće šta ko smije reći silom i prijetnjama, da ušutka druge, nije ni imao namjeru upuštati se u otvorenu diskusiju.
Pogledaj mu samo datum prijave i sve će to biti jasno. Ni prijavio se nije kako treba, odmah prijeti i nameće.
-
DrinaBH
#548 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Negiraš li Boga? Pišeš li da su religije zastarjele? Ok, nisi vjernik i tvoja stvar, ali nemaš pravo da nipodaštavaš moju vjeru.
-
Hakiz
#549 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
- Dozer