Istek'o rok čokoladi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

AtillaS

#26 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by AtillaS »

Rok trajanja su obavezni staviti i to je dokle oni garantuju da će proizvod biti upotrebljiv, a često je upotrebljiv mnogo duže. Baš sam neki dan pojeo nešto čemu je rok istekao prije par mjeseci, sad se ne sjećam šta je tačno bilo, ali nije bilo sumnjivo. :D

Ovo naravno ne važi za sve, neke stvari su lahko kvarljive i opasne.

Ta čokolada je sigurno OK.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#27 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by konektovan »

suspect_zero wrote: 01/10/2021 14:29
Piaty wrote: 01/10/2021 14:19 Ja mislom da ona Chloe il Monza znaju oko ovoga...al se nece javiti jer me ne vole
Zovi @konektovan on to najbolje zna :D
Prava čokolada se ne može pokvariti,..loše samo promijene okus. :mrgreen:
Zoya

#28 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Zoya »

Piaty wrote: 01/10/2021 14:18 Stara zastekala cokoladu, valjda od Bajrama i sad je nadjem da je istekao rok 28.08...a zao mi, velika Milka od 300 gr da ide u kantu za smece.

E sad, jel bas nema nista od nje nakon isteka roka ili se moze ipak pojesti? Znam da ima razlika u onom best before ili "najbolje upotrijebiti" i onoga "upotrijebiti do"...

Sta kazete?
Uslikaj da vidimo :lol:
A glede čokoladi i pitanja, samo konektovani bi to znao 😁
Logovan

#29 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Logovan »

Piaty wrote: 01/10/2021 14:18 Stara zastekala cokoladu, valjda od Bajrama i sad je nadjem da je istekao rok 28.08...a zao mi, velika Milka od 300 gr da ide u kantu za smece.

E sad, jel bas nema nista od nje nakon isteka roka ili se moze ipak pojesti? Znam da ima razlika u onom best before ili "najbolje upotrijebiti" i onoga "upotrijebiti do"...

Sta kazete?
Kažem da pojedeš.
Piaty

#30 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Piaty »

Mislim da je cokolada i vise nego jestiva.

Fala
Piaty

#31 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Piaty »

ExNihilo wrote: 01/10/2021 14:40
Piaty wrote: 01/10/2021 14:36 Ne znam...jbg ja cu uzeti jedan red pa pratiti i osluskivati sta zeludac veli...zamislite, odem doktoru, ne do Bog i kazem mu "pa rekli mi Nihilo, irac i ostali sa foruma da mogu jesti" :)
Brate, ako nije mliječni proizvod, rok je samo formalno-pravna regulativa. :D

Zastao bih jedino ako je prošlo više godina, a kod začina me neće zaustaviti ni stoljeće. :lol:
Rekoh vec...ja sam se jednom kao dijete opekao sa pudingom. Prave muke sa stomakom pa sam se zato htio uvjeriti.
Filter

#32 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Filter »

Sta kazete?
:roll: fkt pitas? ne trolas nako, iz dosade?

ako je tolika suhva, frkni je u hajfis i mirna bosna
S4mpion

#33 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by S4mpion »

Sta kazete?
Uozbilji se ba.

Pa nije pljeskavica, čokoladu možeš drmat' daleko iza roka, nema se šta pokvarit'.

Jel' sa lješnjacima? :mrgreen:
hadzinicasa

#34 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by hadzinicasa »

Sta kazete?
Datum isteka roka trajanja je datum do koje proizvodjac garantira da je proizvod bezbjedan za konzumiranje, odnosno da se nece pokvaritu. Jedem ja i jogurt tri mjeseca nakon isteka roka, probam i ako nije prokisnuo odeee :)
geralt

#35 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by geralt »

Ako nije pobijelila, a ne bi trebalo za tako kratko vrijeme nakon isteka roka, jestiva je. Ja rokove strogo pratim na lijekovima, mlijeku i mlijecnim proizvodima, mesu i majonezi. Ostalo se moze tolerisati ako malo "preleti".

Postoje naravno i stvari koje se ne mogu pokvariti. Na vikendici imam otvorenu bocu rakije Manastirke na kojoj pise "Made in Yugoslavia", koju povremeno malo "gucnem". Bolja nego ikad.
Zoya

#36 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Zoya »

hadzinicasa wrote: 01/10/2021 16:04

Sta kazete?
Datum isteka roka trajanja je datum do koje proizvodjac garantira da je proizvod bezbjedan za konzumiranje, odnosno da se nece pokvaritu. Jedem ja i jogurt tri mjeseca nakon isteka roka, probam i ako nije prokisnuo odeee :)
Ja sve to pobacam. Ne jedem ništa čemu je rok istekao. Ni tu čokoladu ne bih pojela.
konektovan

#37 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by konektovan »

geralt wrote: 01/10/2021 16:06 Ako nije pobijelila, a ne bi trebalo za tako kratko vrijeme nakon isteka roka, jestiva je. Ja rokove strogo pratim na lijekovima, mlijeku i mlijecnim proizvodima, mesu i majonezi. Ostalo se moze tolerisati ako malo "preleti".

Postoje naravno i stvari koje se ne mogu pokvariti. Na vikendici imam otvorenu bocu rakije Manastirke na kojoj pise "Made in Yugoslavia", koju povremeno malo "gucnem". Bolja nego ikad.
I te promjene boje ne znače da su pokvarene. Kod promjene temperature,..kad se istope pa opet ohlade, moze secer, mlijeko, masnoca dati drugu boju..ali i dalje jestive. :mrgreen:
spinel_

#38 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by spinel_ »

I ljudi imaju rok trajanja pa tako bi trebalo da ima i cokolada.
Domaci kajmak kad uzimas valja jedino ako je svjez.
Nije pekmez ili med pa da nema roka...
konektovan

#39 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by konektovan »

spinel_ wrote: 01/10/2021 16:41 I ljudi imaju rok trajanja pa tako bi trebalo da ima i cokolada.
Naravno da ima rok trajanja,...ali kome čokolada može propasti, realno?? :mrgreen:
moonca

#40 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by moonca »

. rok trajanja.. ali i ako pishe. ............use-by---- date--- ipak.. ako nema 'budji' jestiva je .... pogotovo 'crna'
keks s cokoladom..npr... napolitanke... nakon isteka napisanog rok-a .. nije ukusan. :-) ali, mozes se jesti... :-) :oops:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#41 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Chmoljo »

spinel_ wrote: 01/10/2021 16:41 I ljudi imaju rok trajanja pa tako bi trebalo da ima i cokolada.
Skoro su svi naznacili da se ne zajebavaju sa rokovima za mlijecne proizvode, jaja, majonezu...

Ali sve ostalo je ok. Znam ljide koji namjenski piju pokvaren jogurt. Onako, gorne :blento:
geralt wrote: 01/10/2021 16:06 Ako nije pobijelila, a ne bi trebalo za tako kratko vrijeme nakon isteka roka, jestiva je. Ja rokove strogo pratim na lijekovima, mlijeku i mlijecnim proizvodima, mesu i majonezi. Ostalo se moze tolerisati ako malo "preleti".

Za lijekove sam također čuo da se preventivno stavlja bar jedna godina kraći rok koji bi proizvođači mogli komotno staviti i to od ljudi iz struke.

Inače lično sam prava štreberčina po tom pitanju pa bih i ja sve bacio, al žena me malo opustila oko toga :D mislim realno, neke stvari se pokvare i prije isteka roka. Loše pakovanje, loše skladištenje... Ali vizuelno se često lako može vidjeti je li nešto jestivo ili nije.
Dope_Man

#42 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Dope_Man »

Onomad jednom rodjaci i ja upali kžna tavan nase nene. Gore sokovi, cokolade i sta sve ne, stekano godinama. Malo je reci da smo se rasturili, a vecini toga davno istekao rok. Sve ok.

Mlijeko i slicni proizvodi su odjetljiviji, ali keks, cokolade i to su obicno sasvim OK.
hadzinicasa

#43 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by hadzinicasa »

Zoya wrote: 01/10/2021 16:26
hadzinicasa wrote: 01/10/2021 16:04

Ja sve to pobacam. Ne jedem ništa čemu je rok istekao. Ni tu čokoladu ne bih pojela.
Imam problem s bacanjem hrane.
Ako je bas bas pokvareno, bacim naravno. Znam ostrugati i budjavo, pa dalje jesti. Strasno mi je tesko baciti hranu.
Piaty

#44 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Piaty »

E evo ovako. Cokolada je maaaalo malkice pobijelila po povrsini ali sam je, uprkos tome, poceo jesti. Sasvim je ok i ukusno. Ma koo nova :)

Do sutra cemo je dokusuriti.

Nije sa ljesnjakom vec sa keksom i nesto ko fol jagoda
Zoya

#45 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Zoya »

hadzinicasa wrote: 01/10/2021 17:00
Zoya wrote: 01/10/2021 16:26

Ako je bas bas pokvareno, bacim naravno. Znam ostrugati i budjavo, pa dalje jesti. Strasno mi je tesko baciti hranu.
Ja se potrudim da sve potrošim na vrijeme. Nikad ne gomilam previše jer mi je bitno da su svježe stvari.
hadzinicasa

#46 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by hadzinicasa »

Zoya wrote: 01/10/2021 17:17
hadzinicasa wrote: 01/10/2021 17:00

Ja se potrudim da sve potrošim na vrijeme. Nikad ne gomilam previše jer mi je bitno da su svježe stvari.
A meni se desi jer ne jedem puno, a gladne mi oci :D
I preko sedmice nemam kad u nabavku.
Tako da rokovi meni nista ne znace. :D
Velim ti. Otisla za Sa, na 6-7 sedmica, ostao mi cvrsti jogurt od kile neotvoren u frizideru i neki dan pogledam, istekao mu rok prije 2 mjeseca. Otvorim, probam - odlican. I jedem ga. Guram doduse i u kolace i tijesta da ga potrosim, ali stvarno je ok, ne vidim sto bih ga bacila.
rovac13

#47 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by rovac13 »

Isplati se riskirat
Piaty

#48 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Piaty »

rovac13 wrote: 01/10/2021 17:32 Isplati se riskirat
Bravo :thumbup: to je zapravo pitanje svih pitanja.

Ali evo, isplatilo se, cini se :)

Ja mislim da senf mozes jesti iako je proizveden u drzavi SHS. Jednom su ga roditelji iskoristili meni za obloge kada sam bio mali, a vec rok profuro nekoliko godina
S4mpion

#49 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by S4mpion »

Sad bih mog'o hladno spucat' čokoladu kojoj je rok istek'o prošle godine.

Glavna svrha vojnog roka nikada nije bila da se muškarac nauči služit' oružjem, nego da se pronađe, identifikuje i ubije princeza koja u muškarcu živi.
Zoya

#50 Re: Istek'o rok čokoladi

Post by Zoya »

hadzinicasa wrote: 01/10/2021 17:27
Zoya wrote: 01/10/2021 17:17

A meni se desi jer ne jedem puno, a gladne mi oci :D
I preko sedmice nemam kad u nabavku.
Tako da rokovi meni nista ne znace. :D
Velim ti. Otisla za Sa, na 6-7 sedmica, ostao mi cvrsti jogurt od kile neotvoren u frizideru i neki dan pogledam, istekao mu rok prije 2 mjeseca. Otvorim, probam - odlican. I jedem ga. Guram doduse i u kolace i tijesta da ga potrosim, ali stvarno je ok, ne vidim sto bih ga bacila.
Što ne počneš preko interneta da naručuješ? Uštedjela bi na novcu i vremenu. Ono je najgenijalnija stvar. Samo klikaš na stvari koje su ti potrebne, dovedu ti ih pred vratima i ljepota.
Post Reply