Ovo naravno ne važi za sve, neke stvari su lahko kvarljive i opasne.
Ta čokolada je sigurno OK.
Prava čokolada se ne može pokvariti,..loše samo promijene okus.
Uslikaj da vidimoPiaty wrote: ↑01/10/2021 14:18 Stara zastekala cokoladu, valjda od Bajrama i sad je nadjem da je istekao rok 28.08...a zao mi, velika Milka od 300 gr da ide u kantu za smece.
E sad, jel bas nema nista od nje nakon isteka roka ili se moze ipak pojesti? Znam da ima razlika u onom best before ili "najbolje upotrijebiti" i onoga "upotrijebiti do"...
Sta kazete?
Kažem da pojedeš.Piaty wrote: ↑01/10/2021 14:18 Stara zastekala cokoladu, valjda od Bajrama i sad je nadjem da je istekao rok 28.08...a zao mi, velika Milka od 300 gr da ide u kantu za smece.
E sad, jel bas nema nista od nje nakon isteka roka ili se moze ipak pojesti? Znam da ima razlika u onom best before ili "najbolje upotrijebiti" i onoga "upotrijebiti do"...
Sta kazete?
Rekoh vec...ja sam se jednom kao dijete opekao sa pudingom. Prave muke sa stomakom pa sam se zato htio uvjeriti.
Piaty wrote: ↑01/10/2021 14:18 Stara zastekala cokoladu, valjda od Bajrama i sad je nadjem da je istekao rok 28.08...a zao mi, velika Milka od 300 gr da ide u kantu za smece.
Sta kazete?
Uozbilji se ba.Piaty wrote: ↑01/10/2021 14:18 Stara zastekala cokoladu, valjda od Bajrama i sad je nadjem da je istekao rok 28.08...a zao mi, velika Milka od 300 gr da ide u kantu za smece.
Sta kazete?
Datum isteka roka trajanja je datum do koje proizvodjac garantira da je proizvod bezbjedan za konzumiranje, odnosno da se nece pokvaritu. Jedem ja i jogurt tri mjeseca nakon isteka roka, probam i ako nije prokisnuo odeeePiaty wrote: ↑01/10/2021 14:18 Stara zastekala cokoladu, valjda od Bajrama i sad je nadjem da je istekao rok 28.08...a zao mi, velika Milka od 300 gr da ide u kantu za smece.
Sta kazete?
Ja sve to pobacam. Ne jedem ništa čemu je rok istekao. Ni tu čokoladu ne bih pojela.hadzinicasa wrote: ↑01/10/2021 16:04Datum isteka roka trajanja je datum do koje proizvodjac garantira da je proizvod bezbjedan za konzumiranje, odnosno da se nece pokvaritu. Jedem ja i jogurt tri mjeseca nakon isteka roka, probam i ako nije prokisnuo odeeePiaty wrote: ↑01/10/2021 14:18 Stara zastekala cokoladu, valjda od Bajrama i sad je nadjem da je istekao rok 28.08...a zao mi, velika Milka od 300 gr da ide u kantu za smece.
Sta kazete?![]()
I te promjene boje ne znače da su pokvarene. Kod promjene temperature,..kad se istope pa opet ohlade, moze secer, mlijeko, masnoca dati drugu boju..ali i dalje jestive.geralt wrote: ↑01/10/2021 16:06 Ako nije pobijelila, a ne bi trebalo za tako kratko vrijeme nakon isteka roka, jestiva je. Ja rokove strogo pratim na lijekovima, mlijeku i mlijecnim proizvodima, mesu i majonezi. Ostalo se moze tolerisati ako malo "preleti".
Postoje naravno i stvari koje se ne mogu pokvariti. Na vikendici imam otvorenu bocu rakije Manastirke na kojoj pise "Made in Yugoslavia", koju povremeno malo "gucnem". Bolja nego ikad.
Skoro su svi naznacili da se ne zajebavaju sa rokovima za mlijecne proizvode, jaja, majonezu...
Za lijekove sam također čuo da se preventivno stavlja bar jedna godina kraći rok koji bi proizvođači mogli komotno staviti i to od ljudi iz struke.geralt wrote: ↑01/10/2021 16:06 Ako nije pobijelila, a ne bi trebalo za tako kratko vrijeme nakon isteka roka, jestiva je. Ja rokove strogo pratim na lijekovima, mlijeku i mlijecnim proizvodima, mesu i majonezi. Ostalo se moze tolerisati ako malo "preleti".
Postoje naravno i stvari koje se ne mogu pokvariti. Na vikendici imam otvorenu bocu rakije Manastirke na kojoj pise "Made in Yugoslavia", koju povremeno malo "gucnem". Bolja nego ikad.
Imam problem s bacanjem hrane.Zoya wrote: ↑01/10/2021 16:26Ja sve to pobacam. Ne jedem ništa čemu je rok istekao. Ni tu čokoladu ne bih pojela.hadzinicasa wrote: ↑01/10/2021 16:04
Datum isteka roka trajanja je datum do koje proizvodjac garantira da je proizvod bezbjedan za konzumiranje, odnosno da se nece pokvaritu. Jedem ja i jogurt tri mjeseca nakon isteka roka, probam i ako nije prokisnuo odeee![]()
Ja se potrudim da sve potrošim na vrijeme. Nikad ne gomilam previše jer mi je bitno da su svježe stvari.hadzinicasa wrote: ↑01/10/2021 17:00Imam problem s bacanjem hrane.
Ako je bas bas pokvareno, bacim naravno. Znam ostrugati i budjavo, pa dalje jesti. Strasno mi je tesko baciti hranu.
A meni se desi jer ne jedem puno, a gladne mi ociZoya wrote: ↑01/10/2021 17:17Ja se potrudim da sve potrošim na vrijeme. Nikad ne gomilam previše jer mi je bitno da su svježe stvari.hadzinicasa wrote: ↑01/10/2021 17:00
Imam problem s bacanjem hrane.
Ako je bas bas pokvareno, bacim naravno. Znam ostrugati i budjavo, pa dalje jesti. Strasno mi je tesko baciti hranu.
Što ne počneš preko interneta da naručuješ? Uštedjela bi na novcu i vremenu. Ono je najgenijalnija stvar. Samo klikaš na stvari koje su ti potrebne, dovedu ti ih pred vratima i ljepota.hadzinicasa wrote: ↑01/10/2021 17:27A meni se desi jer ne jedem puno, a gladne mi oci![]()
I preko sedmice nemam kad u nabavku.
Tako da rokovi meni nista ne znace.![]()
Velim ti. Otisla za Sa, na 6-7 sedmica, ostao mi cvrsti jogurt od kile neotvoren u frizideru i neki dan pogledam, istekao mu rok prije 2 mjeseca. Otvorim, probam - odlican. I jedem ga. Guram doduse i u kolace i tijesta da ga potrosim, ali stvarno je ok, ne vidim sto bih ga bacila.