Sarajevo Construction
- Mate_Miso_Kovac
#17151 Re: Sarajevo Construction
Dušmanima samo smeta što se šeher gradi!
Podrška za poštenog poduzetnika koji je žrtvovao svoje interese i metnuo naftni terminal ljudima pod prozor kako bi spriječio četnike i ruse da urade isto! 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#17152 Re: Sarajevo Construction
https://www.lotnisko-chopina.pl/en/news ... egoly.htmlSo What! wrote: ↑09/09/2021 11:35Hajde nemoj da zajebavas @mk ultra, u Varsavi je aerodrom u pola naselja i naftu doprema kompanija LOTOS, kako vozom, tako i kamionima, kamioni svakako voze okolo i po pisti.mk ultra wrote: ↑09/09/2021 11:09
Odakle da krenem.
1. Na bilo kojem velikom aerodromu koji ste naveli nafta se na lokaciju dovozi VOZOM, ili se pretače na lokaciji daleko van aerodroma (brod ili voz na drugoj lokaciji) pa se cijevima dovozi na lokaciju, znači nema pretakanja veće količine na toj lokaciji.
2. @Cossack Attaturk od mjesta sipanja goriva a vjerovatno i podzemnog rezervoara ima 1.8km do prve kuće, izmjeri ti to i na španskom, ako bude ispod 1000m javi nam, a skladište je negdje u sred aerodroma i opet se dovlači cjevovodom ne pretače se na samom aerodromu
3. Heatrow je prikazan u nastavku, 1km do prvog naselja od lokacije nadzemnog rezervoara i opet kažem i ovdje nafta se pretače na udaljenoj lokaciji ne na ovoj, pretakanje je problem veći od skladišta.
4. ovo je trenutna lokacija na aerodromu Sarajevo, sa količinama 10x manjim nego što Atila pravi
pored ovolikog uskladištenja, sve ovo se DOVOZI KAMIONOM. jedan kamion vozi 20T nafte on radi 1200T skladište, kamionsko.
kamion dovozi, kamion odvozi gorivo na aerodrom, manje 200m od stalnog naselja. ako je to OK, neka vam je OK. a nije. niti on ima prostora da odmakne ogradu pretakalista dovoljno od ceste. ako nađete igdje lager nafte ovako blizu ceste i stalnog naselja unutar 200m, javite mi, iskreno bih volio da znam.
So What je stavio ili ind zonu ili livadu, stalno naselje jok. Ako nađete, javite mi.
Mislim uhvatili ste se neceg, cisto da izhejtate, uopste ne uzimajuci prakse diljem svijeta. Aerodromskog naselju, samo ime govori, gdje je smjestno, i samim time snosi sve rizike koje zivot pored aerodroma nosi bilo gdje u svijetu.
Da smo te srece, pa da nam je aerodrom negdje izmedju Sarajeva i Visokog, pa da ne vodimo ovakvu polemiku ovdje, s tim da vjerujem da se isto desi i na aerodromu na Dubravama, opet bi se pisalo, potrovase stanovnike Dubrava.
Ne lazi ljude...
At this point the fuel will be pumped out from the tank carriages into existing Petrolot warehouses through an over 1.5 km long underground pipeline.
-
plava strijela
#17153 Re: Sarajevo Construction
Pa jel rumeni debil stvarno misli da će opstati ako bude smrdilo.
-
plava strijela
#17154 Re: Sarajevo Construction
A preko puta tog terminala planira teniski centar.Pored samih zgrada,kakav je to vizionar.
-
Naslovnica
#17155 Re: Sarajevo Construction
Ja sam nekako sklon da vjerujem da mk ultra zna o čemu priča i da mu priča ima smisla, jer je čovjek očito upućen u ono o čemu se raspravlja, barata konkretnim pojmovima.
Samo mi nije jasno kako je SJJ tolike decenije radio bez tih terminala, a sada najednom ljudi grade terminale 200m od naselja? Vjerovatno će priča ići na to da se proširio kapacitet aerodroma, broj letova i putnika, ali opet zar zaista postoji potreba za tim?
Doduše, nakon onoga što su hifići uradili sa onom pumpom podno Mojmila, ništa me ne može iznenaditi.
Samo mi nije jasno kako je SJJ tolike decenije radio bez tih terminala, a sada najednom ljudi grade terminale 200m od naselja? Vjerovatno će priča ići na to da se proširio kapacitet aerodroma, broj letova i putnika, ali opet zar zaista postoji potreba za tim?
Doduše, nakon onoga što su hifići uradili sa onom pumpom podno Mojmila, ništa me ne može iznenaditi.
- mk ultra
#17156 Re: Sarajevo Construction
Ja sam izasao iz tog posla koliko je prljav, a radio sam ga 5 godina skoro svaki dan, ako mi ne vjerujes da smrdi, ne moras. Ja sam znao potegnut pare benzina da ne izađe iz mene 2 dana, ljeti pogotovo... Nema sahta koji ne smrdi, a ne lager od 1000T nafte...
Naslovnice, imao je EP svoj mini terminal eto slike gore... Koji je zatvoren prije cca 3 godine
Skladiste nafte manje od 500m od naselja ako nađete pošaljite mi, a i pretakaliste isto. Neces naci, stavljate slike gdje se podzemno nafta dovozi i do aviona, gdje su isparenja minimalna.
Naslovnice, imao je EP svoj mini terminal eto slike gore... Koji je zatvoren prije cca 3 godine
Skladiste nafte manje od 500m od naselja ako nađete pošaljite mi, a i pretakaliste isto. Neces naci, stavljate slike gdje se podzemno nafta dovozi i do aviona, gdje su isparenja minimalna.
Last edited by mk ultra on 09/09/2021 12:00, edited 1 time in total.
- drug_profi
#17157 Re: Sarajevo Construction
Pa aerodrom je postao baza za Wizz, vjerovatno ima već logističkih problema.
Ali zar ne bi mogli ovi tankovi biti pod zemljom, a svi sistemi pretakanja da budu u kontroliranim uvjetima gdje se pare usisavaju.
Ali zar ne bi mogli ovi tankovi biti pod zemljom, a svi sistemi pretakanja da budu u kontroliranim uvjetima gdje se pare usisavaju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#17158 Re: Sarajevo Construction
Mk ultra 
- mk ultra
#17159 Re: Sarajevo Construction
Uvijek ima i odusak, a upravu si ima i sistem povrata isparenja.drug_profi wrote: ↑09/09/2021 11:56 Pa aerodrom je postao baza za Wizz, vjerovatno ima već logističkih problema.
Ovo je uvijek odmaknuto koliko toliko od naseljenog mjesta jer se stalno radi veca kolicina pretakanja. Nije dugotrajni tip slkadista.
Kamion dođe kamion ode, svaki put pretakanje, svaki put ispari. Ne izbacaju bezveze taj dio van tih lokacija, i naravno uvijek van naselja.
A stavio sam gore i trenutni vazeci pravilnik po kojem on ima minimalnu udaljenost od puta za pretaknje i lager ovih kolicina.
Jbg, Atila.
Ja vise necu o ovome, a eto. Vec je to koliko vidim gotova stvar, cim je usao u gradiliste sad ga ni tito zaustaviti ne moze
- Haris.ba
#17160 Re: Sarajevo Construction
Pa to vjerovatno kosta. I ne znam ima li smisla ukopavati tankove tolike zapremine u tlo gdje je voda.drug_profi wrote: ↑09/09/2021 11:56 Pa aerodrom je postao baza za Wizz, vjerovatno ima već logističkih problema.
Koliko bi kostalo da su napravili naftovod od Blazuja do aerodroma?
- mk ultra
#17161 Re: Sarajevo Construction
najlakse od prve pruge, ind zona butile.Haris.ba wrote: ↑09/09/2021 12:09Pa to vjerovatno kosta. I ne znam ima li smisla ukopavati tankove tolike zapremine u tlo gdje je voda.drug_profi wrote: ↑09/09/2021 11:56 Pa aerodrom je postao baza za Wizz, vjerovatno ima već logističkih problema.
2-3km udaljeno, u ind zoni locirano, u slucaju havarije isto tako...
- drug_profi
#17162 Re: Sarajevo Construction
Košta, ali bi okolinska dozvola trebala zavisiti od toga. Hoćeš to tu, može samo pod tim uslovima.Haris.ba wrote: ↑09/09/2021 12:09Pa to vjerovatno kosta. I ne znam ima li smisla ukopavati tankove tolike zapremine u tlo gdje je voda.drug_profi wrote: ↑09/09/2021 11:56 Pa aerodrom je postao baza za Wizz, vjerovatno ima već logističkih problema.
- dječak sa šibicama
#17163 Re: Sarajevo Construction
Znamo kako ce to ici, bacace se spinovi raznih vrsta od agresorskog gazproma do antidrzavnih elemenata, dok se to ne izgradi. Kad se izgradi i zadamfa cijela Dobrinja, nema nazad zivi ili prodaj stan, bitno da je nas izgradiJo neka nije gazprom.
Mafijaska halka na vlasti vec ubija svoj narod, seru i pisaju u vodovod glavnog grada, pa sto ne bi i Dobrinju unistili sa par desetina hiljada stanovnika. Kome se ne svidja, neka seli
Mafijaska halka na vlasti vec ubija svoj narod, seru i pisaju u vodovod glavnog grada, pa sto ne bi i Dobrinju unistili sa par desetina hiljada stanovnika. Kome se ne svidja, neka seli
- Hajvan
#17164 Re: Sarajevo Construction
No smanjenjem broja stanovnistva se smanjuje i potrosnja i protok putnika na tom aerodromu 
- Cossack
- So What!
#17166 Re: Sarajevo Construction
Apsolutno ne lazem, pipeline od 1,5 kilometar pokriva duzinu tog aerodroma i njihov interni sistem, LOTOS jos uvijek je glavni dobavljac, njihovi kamioni operisu na aerodromu, ispravanja koja spominjes na svakom pretakanju tanka se desavaju i tamo.mk ultra wrote: ↑09/09/2021 11:45https://www.lotnisko-chopina.pl/en/news ... egoly.html
Ne lazi ljude...
At this point the fuel will be pumped out from the tank carriages into existing Petrolot warehouses through an over 1.5 km long underground pipeline.
Slika je iz 2019. godine i napravljena je na Chopin aerodromu u Varsavi.

Nakon sto si trazio da ti dokazemo da ti tankovi postoje u blizini naselja, mi smo to dokazali, zatim si tvrdio da oni ne koriste kamione, a na kraju si rekao hajde pronadjite neko naselje od minimalno 500 metara, uzeo si brojati duzine u stotinu metara iako je nedvojebeno da su terminali tu u blizini naselja.
Mate_Miso_Kovac wrote: ↑09/09/2021 11:41 Dušmanima samo smeta što se šeher gradi!Podrška za poštenog poduzetnika koji je žrtvovao svoje interese i metnuo naftni terminal ljudima pod prozor kako bi spriječio četnike i ruse da urade isto!
![]()
Ovakvi komentari su samo odraz frustracije ljudi koji na ovom forumu nista smisleno nisu napisali godinama, ja garantujem da ova dvojica pojma nemaju o cemu pricaju i tu su samo da trollaju i bombaju po temi.dječak sa šibicama wrote: ↑09/09/2021 12:59 Znamo kako ce to ici, bacace se spinovi raznih vrsta od agresorskog gazproma do antidrzavnih elemenata, dok se to ne izgradi. Kad se izgradi i zadamfa cijela Dobrinja, nema nazad zivi ili prodaj stan, bitno da je nas izgradiJo neka nije gazprom.
Mafijaska halka na vlasti vec ubija svoj narod, seru i pisaju u vodovod glavnog grada, pa sto ne bi i Dobrinju unistili sa par desetina hiljada stanovnika. Kome se ne svidja, neka seli![]()
- mk ultra
#17167 Re: Sarajevo Construction
a kuda ide tih 1.5 km cjevovoda onda? ne znam koliko si dalje oko toga upoznat, kome ce to onda, ima opcija da na lokaciji kamion sluzi samo kako pumpa jer nafta tu nije pod pritiskom i da se dovede do mjesta gdje avioni stoje.So What! wrote: ↑09/09/2021 14:04
Nakon sto si trazio da ti dokazemo da ti tankovi postoje u blizini naselja, mi smo to dokazali, zatim si tvrdio da oni ne koriste kamione, a na kraju si rekao hajde pronadjite neko naselje od minimalno 500 metara, uzeo si brojati duzine u stotinu metara iako je nedvojebeno da su terminali tu u blizini naselja.

zaokruženo pretakalište, žuto nadzemni rezervoari
800m od prve kuće, plavo je ind zona
to ti je u našem slučaju da je prva zgrada kod džamije na dobrinji

ako nešto pogrešno mjerim, isto molim napomeni, ja ću se ispričati svima pa i Hifi
a ako misliš da sam protiv njih, ja sam prvi ovdje napisao da mi je bilo OK kad sam vidio da prelaze na Željeznicu i lager u Zenici koji je na mjestu gdje treba.
A mozemo potragu kako sam rekao i prosiriti na lagere komercijalne nafte.... Ovako blizu naselja naci neces. Jbg. Tako je.
- mk ultra
#17168 Re: Sarajevo Construction

Ako zelis postavim ti imaju koeficijenti konstantnog isparenja iz rezervoara... Itd itd, ne znam iskreno na temelju cega branis ovo al haj...
- Cossack
#17169 Re: Sarajevo Construction
Branio ne branio objekat se gradi. @mk ultra zašto ovo sve nisi poslao medijima dok se još nešto možda i moglo poduzeti?
- mk ultra
#17170 Re: Sarajevo Construction
Ja sam ovo isto pisao kad je prvi render izasao, i onda se tu usutilo pocela korona cini mi se, i stalo sve. A i da je bilo, niko ovo zaustavio ne bi, garantujem.
Ja jos nisam usao u benzisku da je mirisalo na bilo sta drugo osim na naftu, Atila tu pravi hotel, o cemu tu dalje da pricamo?
Last edited by mk ultra on 09/09/2021 15:33, edited 1 time in total.
- So What!
#17171 Re: Sarajevo Construction
Lager u Zenici nije HIFA pravila vec ga je na Bog sami zna koji nacin kupila, HIFA je nista drugo do naftaskog monopoliste sa debelim politickim zaledjem i u takvoj simbiozi raste evo decenijama u ovom tranzicijskom bosanskohercegovackom drustvu.mk ultra wrote: ↑09/09/2021 14:20a kuda ide tih 1.5 km cjevovoda onda? ne znam koliko si dalje oko toga upoznat, kome ce to onda, ima opcija da na lokaciji kamion sluzi samo kako pumpa jer nafta tu nije pod pritiskom i da se dovede do mjesta gdje avioni stoje.
zaokruženo pretakalište, žuto nadzemni rezervoari
800m od prve kuće, plavo je ind zona
to ti je u našem slučaju da je prva zgrada kod džamije na dobrinji
ako nešto pogrešno mjerim, isto molim napomeni, ja ću se ispričati svima pa i Hifi
a ako misliš da sam protiv njih, ja sam prvi ovdje napisao da mi je bilo OK kad sam vidio da prelaze na Željeznicu i lager u Zenici koji je na mjestu gdje treba.
A mozemo potragu kako sam rekao i prosiriti na lagere komercijalne nafte.... Ovako blizu naselja naci neces. Jbg. Tako je.
Ja sam ovdje se samo protivio napadu na nesto, sto je tek pocelo sa izgradnjom i za sta tek render imamo. Samo po sebi je ruzno u PM i iskreno najradije bih sve povjerio nekom drugom, ali u startu proglasavati ovo smrdljivim, kancerogenim, opasnim bez uvida u nacin funkcionisanja ovog postrojenja kao i uzrokom buduceg egzodusa sa Dobrinje i pojeftinjenja nekretnina je smijesno, a tvrdnje kako ovo nidje na svijetu nema su jos smijesnije.
Sarajevski aerodrom je mali, a naselja su preblizu, ko ce se kome prilagodjavati, Sarajevo aerodromu ili aerodrom Sarajevu, to je pitanje.
- studiorum_tuzlaensis
#17172 Re: Sarajevo Construction
Nema on to šta zaustavljati, to mogu zaustaviti samo građani koji tu žive. I to vrlo lako samo u jedan dan organizovanja u MZ, skupiti se izaći i poslati u 3pm radnike sa gradilišta.
Onda bi se moglo tražiti kompromisno rješenje u vidu potpunog osiguranja objekta, poštivanja relevantnih standarda i slično. Jedno je sigurno, a to je da će nekrenina u blizini naftnog terminala i tanka vrijediti manje, da nećeš htjeti živjeti u blizini bilo kakvih isparenja (pored već postojećih), da nećeš svojoj djeci htjeti, da umjesto u parkove, gledaju u to. Itd ITD.
Ali, ako su građani NG i Ilidže bolikurci za svoje zdravlje i vrijednost imovine, i ja sam.
Onda bi se moglo tražiti kompromisno rješenje u vidu potpunog osiguranja objekta, poštivanja relevantnih standarda i slično. Jedno je sigurno, a to je da će nekrenina u blizini naftnog terminala i tanka vrijediti manje, da nećeš htjeti živjeti u blizini bilo kakvih isparenja (pored već postojećih), da nećeš svojoj djeci htjeti, da umjesto u parkove, gledaju u to. Itd ITD.
Ali, ako su građani NG i Ilidže bolikurci za svoje zdravlje i vrijednost imovine, i ja sam.
- Cossack
#17173 Re: Sarajevo Construction
Obični građanin zasigurno nema znanje koje ima @mk ultra.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑09/09/2021 15:34 Nema on to šta zaustavljati, to mogu zaustaviti samo građani koji tu žive. I to vrlo lako samo u jedan dan organizovanja u MZ, skupiti se izaći i poslati u 3pm radnike sa gradilišta.
- studiorum_tuzlaensis
#17174 Re: Sarajevo Construction
Obični građani su izabrali 35 osoba u OV koji valjda imaju NEKE VEZE o tome.
Ne treba tražiti krivce u vlastima nikad. Nizašta.
Svi propisi (sažeto) su manje-više danas dostupni na internetu. Jednostavno.
Ne treba tražiti krivce u vlastima nikad. Nizašta.
Svi propisi (sažeto) su manje-više danas dostupni na internetu. Jednostavno.
- drug_profi
#17175 Re: Sarajevo Construction
Ako je izdata dozvola to je gotova prica. Mogu pjevat qurcu. Sve sto mogu postici je da se maksimalno ispostuju uslovi iz okolinske.
Ali i za to je opet nadlezna neka inspekcija koja ce bezbeli biti pod kontrolom istih onih koji imaju tal od ovoga.
Ali i za to je opet nadlezna neka inspekcija koja ce bezbeli biti pod kontrolom istih onih koji imaju tal od ovoga.