Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
SaraFina

#726 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by SaraFina »

Bloo wrote: 07/09/2021 22:05
SaraFina wrote: 07/09/2021 22:02 Nacionalistički orjentirani Bošnjaci
Znaci ti su nacionalisticki orjentirana Bošnjakinja?
I šta ako jesam? Je li ja mogu ili bilo ko sličan meni utjecati na podjelu vlasti u RS? O čemu govori? 49% teritorije BiH i ta Srebrenica gdje Genocid ne može osporiti nalazi se u RS. Srbi imaju apsolutnu vlast i nnjihove nacionalisticke stranke. SNSD i zločinački SDS pod čijim je okriljem i počinjen genocid. Kako i pod čijim je okriljem nastala RS? Ne sigurno zbog nacionalno orjentiranih Bošnjaka. Jer 90’ takvih skoro pa nije bilo. Nego zbog koga?
Na kraju kako nacionalistički orjentirani Bošnjaci mogu biti remetilački faktor za suživot i mir? Zašto je nametnut zakon o VP? Upravo zbog velikosrpskog remetilačkog faktora na čelu sa Miloradom Dodikom.
MarlboroGold

#727 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by MarlboroGold »

DonieBrasco wrote: 07/09/2021 22:11
MarlboroGold wrote: 07/09/2021 22:08
Poenta je iskrivljene percepcije o Bošnjacima.
Naravno i to ce neko da podrzi, generalizovanje jednog naroda zbog vjerske pripadnsoti.

A sto je jos smjesnije hrvata u BiH jedva 9% i opet bi naspram mnogo brojnijih bosnjaka vise dobili. Da ne pricamo o RS. :-)
Pa ja kao patriota, ali ne kao Bošnjak, nikad ne bih pristao na podjelu BiH.

Kad već imaju takav strah od "muslimanskog ostrva" šta onda tek misle o Turskoj, a da ne kažem o Iračanima, Afganistancima i drugim.
Last edited by MarlboroGold on 07/09/2021 22:13, edited 1 time in total.
dale cooper

#728 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 07/09/2021 22:05 Pa recimo hipotetički i da dođe do tog "muslimanskog ostrva" sa nekih 30% teritorije koliko već to ostrvo bi bilo najliberalnije u regionu + Jeruzalem u velikom, jer postoji kritična masa za tako nešto za razliku od sredina u kojima su Hrvati i Srbi većina. Bošnjaci su ipak mnogo tolerantniji. Oni to ne vide takvim očima, već se plaše kojekakve terorističke tvorevine blizu srca Evrope.
Njemci se vjerovatno vode logikom da ako bi došlo do raspada BiH i nastanka tog nekog "muslimanskog ostrva" da bi se bošnjaci u tom
slučaju radikalizovali. Što nije ni baš nelogičan razvoj događaja jer bi ljudi ovdje teško podnijeli da im država nestane. I ja bih bio
bijesan. Sva ova priča se ne treba posmatrati u nužno negativnom kontekstu, mislim da stranci shvataju koji scenariji ovdje ne bi
uopšte bili poželjni.
MarlboroGold

#729 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 07/09/2021 22:12
MarlboroGold wrote: 07/09/2021 22:05 Pa recimo hipotetički i da dođe do tog "muslimanskog ostrva" sa nekih 30% teritorije koliko već to ostrvo bi bilo najliberalnije u regionu + Jeruzalem u velikom, jer postoji kritična masa za tako nešto za razliku od sredina u kojima su Hrvati i Srbi većina. Bošnjaci su ipak mnogo tolerantniji. Oni to ne vide takvim očima, već se plaše kojekakve terorističke tvorevine blizu srca Evrope.
Njemci se vjerovatno vode logikom da ako bi došlo do raspada BiH i nastanka tog nekog "muslimanskog ostrva" da bi se bošnjaci u tom
slučaju radikalizovali. Što nije ni baš nelogičan razvoj događaja jer bi ljudi ovdje teško podnijeli da im država nestane. I ja bih bio
bijesan. Sva ova priča se ne treba posmatrati u nužno negativnom kontekstu, mislim da stranci shvataju koji scenariji ovdje ne bi
uopšte bili poželjni.
Zato nikad neće doći do toga.
Haris.ba

#730 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Haris.ba »

vee-jay wrote: 07/09/2021 21:41

Zato sto Alija Izetbegovic nije htio da ih bude 4.

Politicka tradicija BiH je predsjednistvo. Samo da je vise tipa ko sto je u entitetima, ili ko sto je bilo prije rata.

Bilo je iluzorno ocekivati ikakvo drugo rjesenje od onoga u Dejtonu.
Last edited by Haris.ba on 07/09/2021 22:15, edited 1 time in total.
DonieBrasco

#731 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by DonieBrasco »

uopšte bili poželjni.
Pa onda neka urazume Beograd i Zagreb od ideja 90-ih i podjeli BiH a nestanka bosnjaka tj. muslimana sa ovih prostora.

A samo neka uklone Dodika, Covica, Bakira, bice mnogo bolje u BiH, mnogo lakse ce urazumiti srpsko-hrvaske snage u BiH od ovih u Zg i Bg.
Bloo
Globalna šefica

#732 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

SaraFina wrote: 07/09/2021 22:12
Bloo wrote: 07/09/2021 22:05

Znaci ti su nacionalisticki orjentirana Bošnjakinja?
I šta ako jesam? Je li ja mogu ili bilo ko sličan meni utjecati na podjelu vlasti u RS? O čemu govori? 49% teritorije BiH i ta Srebrenica gdje Genocid ne može osporiti nalazi se u RS. Srbi imaju apsolutnu vlast i nnjihove nacionalisticke stranke. SNSD i zločinački SDS pod čijim je okriljem i počinjen genocid. Kako i pod čijim je okriljem nastala RS? Ne sigurno zbog nacionalno orjentiranih Bošnjaka. Jer 90’ takvih skoro pa nije bilo. Nego zbog koga?
Na kraju kako nacionalistički orjentirani Bošnjaci mogu biti remetilački faktor za suživot i mir? Zašto je nametnut zakon o VP? Upravo zbog velikosrpskog remetilačkog faktora na čelu sa Miloradom Dodikom.
Nije problem jesi li ili nisi, vec upitah posto je zena iskoristila tu frazu, a ne svi Bosnjaci, vec nacionalisticki orjentirani Bosnjaci.
90-te? Nije bilo?
Ok, to je tvoje misljenje. :)
SaraFina

#733 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by SaraFina »

RajaJA wrote: 07/09/2021 22:07
SaraFina wrote: 07/09/2021 22:02

Meni je zasmetalo u tekstu od gospodje povjesničarke ovo:

Čuj kategorički isključujemo podjelu vlasti i pomirenje sa Srbima. Srbi drže i nakon svih zločina 49% BiH i svakodnevno negiraju genocid u Srebrenici. Predhodni VP je na svom odlasku nametnuo zakon o negiranju genocida ali uprkos tome Srbi to i dalje čine sa Miliradom Dodikom. A po njoj smo mi tematilački faktor u pomirenju i suživotu.
I sta to sada ima veze. To je njezin stav. Jedna zena koja nema nikakvog uticaja. Imas u EU parlamentu bruku ljudi koji tako pricaju o BiH. No 70% EU parlamenta ipakj zagovara gradjansku BiH.

Evropa nije jednouma. Svako ima pravo na svoje misljenje. Ja zivim u gradu ovdje na zapadu od 700.000 stanovnika i 15% su Turci. Da arape i ostale ne spominjem. Imaju svoju stranku cak i u parlamentu za koju se zna da je produzena ruka Erdogana. Dakle svi imaju svoje misljenje i to je oke. I moras se pomiriti sa tim da ce biti ljudi koji imaju drugo misljenje od tebe.

Ono sto je bitno je to sta je generalno misljenje velikih sila i njihovih elita kada je rijec o BiH. A to je nesto sto nama ide poprilicno na ruku i nevidim da ce se to primjeniti u narednim decenijama.
Pa neka je to njezin stav. No nije ga iznijela privatno. Nego njen nastup ima težinu obzirom na kojem mjestu je govorila. Zato zbog svega navedenog i obzirom da javno istupila, svjesno zanemarujući posljednja dogadjanja, (pa i intervenciju VP po nametanju zakona o negiranju genocida) taj stav je totalno neumjesan. Blago rečeno. Tačnije namjerno pogrešno interpretira povjesna dogadjanja u političke svrhe. Prozivajući pogrešan narod kao remetilački faktor i prepreku suživotu i toleranciji.
Bloo
Globalna šefica

#734 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 07/09/2021 22:12
DonieBrasco wrote: 07/09/2021 22:11

Naravno i to ce neko da podrzi, generalizovanje jednog naroda zbog vjerske pripadnsoti.

A sto je jos smjesnije hrvata u BiH jedva 9% i opet bi naspram mnogo brojnijih bosnjaka vise dobili. Da ne pricamo o RS. :-)

Kad već imaju takav strah od "muslimanskog ostrva" šta onda tek misle o Turskoj, a da ne kažem o Iračanima, Afganistancima i drugim.
Interesantno je da nisi naveo Albaniju. :mrgreen: preko 50% muslimana. Ali, interesantno sa Albancima je to da je kod njih biti Albanac ispred konfesije.

Dok kod nas je nekako obrnuto - prvo religija, onda etnija, onda sve ostalo...
@mba

#735 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by @mba »

jest oni su u pravu, krivi smo mi jer smo opstali na ovim prostorima, to je sustina problema!
Hajvan

#736 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hajvan »

@mba wrote: 07/09/2021 22:22 jest oni su u pravu, krivi smo mi jer smo opstali na ovim prostorima, to je sustina problema!
:thumbup:
dale cooper

#737 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

DonieBrasco wrote: 07/09/2021 22:15

uopšte bili poželjni.
Pa onda neka urazume Beograd i Zagreb od ideja 90-ih i podjeli BiH a nestanka bosnjaka tj. muslimana sa ovih prostora.

A samo neka uklone Dodika, Covica, Bakira, bice mnogo bolje u BiH, mnogo lakse ce urazumiti srpsko-hrvaske snage u BiH od ovih u Zg i Bg.
Ma nema ba ništa od toga da će stranci mahnuti magičnim štapićem i riješiti sve naše probleme. Ključevi promjena i odgovornost leže kao
i sve ove prethodne godine...u samim narodima.
RajaJA

#738 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

Bloo wrote: 07/09/2021 22:21

Interesantno je da nisi naveo Albaniju. :mrgreen: preko 50% muslimana. Ali, interesantno sa Albancima je to da je kod njih biti Albanac ispred konfesije.

Mogu komotno reci da su Turci ovdje pro Otomanski orijentisani. A ima ih po nekim procjenama izmedju 5-7 miliona u Njemackoj. Dakle kao 2 BiH. :D
Haris.ba

#739 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Haris.ba »

dale cooper wrote: 07/09/2021 22:23 Ma nema ba ništa od toga da će stranci mahnuti magičnim štapićem i riješiti sve naše probleme. Ključevi promjena i odgovornost leže kao
Ista odgovornost svih naroda, ili mozda korektnije ista odgovornost svih politickih stranaka?
MarlboroGold

#740 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by MarlboroGold »

Zato što naši nisu još uvijek osvješteni. Sve dok je ummet na prvom mjestu nema napretka u tom dijelu, kao i podanički mentalitet. Albanci su po tom pitanju svjetlosnu godinu ispred Bošnjaka, jer su svjesni da se samo jačanjem nacije na prostoru kao što je Balkan mogu suprotstaviti onima koji im ne žele dobro dok religija pada u drugi plan. Turska se sa Erdoganom također okreće ummetu.
Bloo
Globalna šefica

#741 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 07/09/2021 22:25 Turska se sa Erdoganom također okreće ummetu.
Kao i Srbija i RS..kod njih je moj šummete zbog Šumske... :mrgreen:
dale cooper

#742 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

Haris.ba wrote: 07/09/2021 22:25
dale cooper wrote: 07/09/2021 22:23 Ma nema ba ništa od toga da će stranci mahnuti magičnim štapićem i riješiti sve naše probleme. Ključevi promjena i odgovornost leže kao
Ista odgovornost svih naroda, ili mozda korektnije ista odgovornost svih politickih stranaka?
Ko bira političke stranke?
MarlboroGold

#743 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 07/09/2021 22:27
MarlboroGold wrote: 07/09/2021 22:25 Turska se sa Erdoganom također okreće ummetu.
Kao i Srbija i RS..kod njih je moj šummete zbog Šumske... :mrgreen:
Ma oni se bave srpskim svetom, a i SPC je drugačije sačinjena za razliku od recimo IZ. Kad su u pitanju nacionalna pitanja SPC je uvijek u prvom planu.
RajaJA

#744 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

SaraFina wrote: 07/09/2021 22:18
RajaJA wrote: 07/09/2021 22:07

I sta to sada ima veze. To je njezin stav. Jedna zena koja nema nikakvog uticaja. Imas u EU parlamentu bruku ljudi koji tako pricaju o BiH. No 70% EU parlamenta ipakj zagovara gradjansku BiH.

Evropa nije jednouma. Svako ima pravo na svoje misljenje. Ja zivim u gradu ovdje na zapadu od 700.000 stanovnika i 15% su Turci. Da arape i ostale ne spominjem. Imaju svoju stranku cak i u parlamentu za koju se zna da je produzena ruka Erdogana. Dakle svi imaju svoje misljenje i to je oke. I moras se pomiriti sa tim da ce biti ljudi koji imaju drugo misljenje od tebe.

Ono sto je bitno je to sta je generalno misljenje velikih sila i njihovih elita kada je rijec o BiH. A to je nesto sto nama ide poprilicno na ruku i nevidim da ce se to primjeniti u narednim decenijama.
Pa neka je to njezin stav. No nije ga iznijela privatno. Nego njen nastup ima težinu obzirom na kojem mjestu je govorila. Zato zbog svega navedenog i obzirom da javno istupila, svjesno zanemarujući posljednja dogadjanja, (pa i intervenciju VP po nametanju zakona o negiranju genocida) taj stav je totalno neumjesan. Blago rečeno. Tačnije namjerno pogrešno interpretira povjesna dogadjanja u političke svrhe. Prozivajući pogrešan narod kao remetilački faktor i prepreku suživotu i toleranciji.
Ja ti mogu slobodno reci da se ovdje na zapadu Srebrenici daje poseban znacaj. Non stop je Srebrenica na tvu. I ulicom velikih gradova sam mnogo puta vidio plakate o Srebrenici, izlozbe, slike itd. Dakle totalno nebitno.
¤ jelena ¤

#745 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by ¤ jelena ¤ »

dale cooper wrote: 07/09/2021 22:04 Rekao sam to i prije američkih izbora, ne treba od Bidena očekivati ništa spektakularno, ali ni od ostatka međunarodne zajednice.
Mi već godinama živimo u iluziji da će nam neko drugi izgraditi i napraviti funkcionalnu državu i oprati nas od vlastite odgovornosti
za postojeće stanje.
Upravo tako.

A ovaj višedecenijski put linijom manjeg otpora, bez ikakvih nagovještaja da će se skorije krenuti uzlaznom putanjom....to se skupo i sve skuplje plaća.
@mba

#746 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by @mba »

MarlboroGold wrote: 07/09/2021 22:25

Zato što naši nisu još uvijek osvješteni. Sve dok je ummet na prvom mjestu nema napretka u tom dijelu, kao i podanički mentalitet. Albanci su po tom pitanju svjetlosnu godinu ispred Bošnjaka, jer su svjesni da se samo jačanjem nacije na prostoru kao što je Balkan mogu suprotstaviti onima koji im ne žele dobro dok religija pada u drugi plan. Turska se sa Erdoganom također okreće ummetu.

samo sto TR ima potencijal da predvodi ummet, a bosnjani bogami jedva mjesnu zajednicu malo vecu!
SaraFina

#747 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by SaraFina »

RajaJA wrote: 07/09/2021 22:30
SaraFina wrote: 07/09/2021 22:18

Ja ti mogu slobodno reci da se ovdje na zapadu Srebrenici daje poseban znacaj. Non stop je Srebrenica na tvu. I ulicom velikih gradova sam mnogo puta vidio plakate o Srebrenici, izlozbe, slike itd. Dakle totalno nebitno.
Pa znam ja to. Živjela sam izvjesno vrijeme i u Berlinu.
MarlboroGold

#748 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by MarlboroGold »

@mba wrote: 07/09/2021 22:31
MarlboroGold wrote: 07/09/2021 22:25

samo sto TR ima potencijal da predvodi ummet, a bosnjani bogami jedva mjesnu zajednicu malo vecu!
To je prevaziđen koncept još za vrijeme velikih imperija. Shvatićete jednog dana.
RajaJA

#749 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

Turska sa Erdoganom je po ideologiji mjesavina neo Otomanizma i pan Turkizma. Svoj neo Otomanizam koriste da bi dobili uticaj u Islamskom svijetu. To im je upalilo u Libiji, na sjeveru Sirije, Qataru i Alaziru te Somaliji , do neke mjesre u Tunisu. Pan Turkizam ili Turanizam daje rezultate u Azerbejdzanu, Kazachstanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu. Mislim da je to vrlo pametno sto rade. Na taj nacin su se stavili u centar muslimanskog svijeta ali i Turkijskog svijeta. Pakistan takodjer naginje zestoko na Tursku i to bih svrstao pod neo Otomansku elementu. Neo Otomanska elementa daje Turskoj i odredjen leverage na balkanu. Za BiH je velika stvar sto ima iza sebe tradicionalno SAD i Veliku Britaniju ali i Tursku.
drmadzija

#750 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by drmadzija »

[…]
Last edited by drmadzija on 24/07/2022 20:35, edited 1 time in total.
Locked