vee-jay wrote: ↑06/09/2021 13:20
pemanapemani wrote: ↑06/09/2021 10:53
Zašto bi neko razmišljao o onima kojih ima manje od 3% sa žestokom tendencijom pada?
Da se razumijemo, Bosanac sam, tako sam se izjasnio i tako ću se i u budućnosti izjašnjavati. Isto tako, svjestan sam da je bosanska ideja propala, ako je uopće i postojala.
Apsolutnoj većini građana BiH je najbitniji identitet narodni, koji je zadnjim popisom posato i nacionalni, te za vijeke vijekova sahranio ideju o nekoj bosanskoj naciji koja bi okupila sve one kojima je BiH domovina, bez obzira na narodnu/etničku opredjeljenost.
Jednostavno, tako je većina htjela i sa tim se treba pomiriti.
Odlicno, dakle 3%.
Zamisli koliko bi Bosanaca bilo kada bi im se dala sva prava koja imaju konstitutivni?
I sad, koliki je trenutno % Hrvata u BiH?
I sta bi bilo kada bi se % Bosanaca priblizio - ili cak presao - % Hrvata?
Bilo bi isto Bosanaca, jer je očito ljudima bitan etnički identitet, a ne državni ili nacionalni. To najbolje pokazuje činjenica da se bukvalno niko nije bunio jer je na popisu izjednačena etnička i nacionalna pripadnost - Popis stanovništva 2013., pitanje br.24:
etnička/nacionalna pripadnost.
Da je broj Bosanaca bio približan ili veći od broja Hrvata, pokazala bi se sva apsurdnost konstitutivnosti i stvorio bi se dobar temelj za građansko uređenje BiH.
Nažalost, ova priča danas ima manje uporište u stvarnosti od bilo koje bajke ili basne.
Ljudi ne žele da budu Bosanci ni nacionalno ni narodno. Tako danas uopće nije čudno iz usta Bošnjaka čuti kako je Bosanac regionalizam poput Semberca ili Krajišnika, a nije rijetkost da se Bosanci nazivaju neojugoslavenima, četnicima i sl. Jebi ga, iskoristili djecu u spotovima da ljudima pokažu pogubnost bosanstva. O čemu mi onda pričamo?
Onda ti isti dođu i kažu - ja sam za građansku državu i ukidanje konstitutivnosti. Ma hajte molim vas.