Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
spinel_

#47876 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Znaci nije ni svako pola godine vec svako 5 mjeseci... :lol:
Auuu, sta kaze Gandalf na ovo :lol:
armin071

#47877 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Naslovnica wrote: 29/08/2021 14:30
A slušaj, šta fali?!
Ako je to način i cijena da zaustavimo pandemiju, ja sam se spreman vakcinisati na sedmičnoj bazi.
Samo glupi antivakseri, ravnozemljaši i veterinari mogu razmišljati drugačije.
Ha ja!
:gunjastajl:
:thumbup:

Slažem se. Vakcine br.1, maske i socijalna distanca. I to je to. Ja sam otišao korak dalje i svoj šal Sarajeva zaključao u sef da me slučajno ne bi vrag natjerao da širim ovu pošast sa istim… Slušaj struku.
BadBoy

#47878 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

gamer4ever wrote: 29/08/2021 13:56
BadBoy wrote: 29/08/2021 12:49

Ne. Socijalna distanca NIJE isto što i fizička distanca niti je riječ o pogrešnom prevodu.

Virus se širi zrakom. Đaba ti udaljenost i od X metara ako se nalaziš u zatvorenom, slabo provjetrenom prostoru. Zarazit ćeš se garant. A socijalna distanca znači da u tom slučaju ne bi ni bio tu. Ona podrazumijeva smanjivanje kontakta, osamljivanje, a ne puku fizičku udaljenost od osobe.
Znam da se virus prenosi zrakom, i kada ne bi ulazio u zatvoreni prostor sanse da se zarazis su ti smanjenje 99%. Ali ne moze se tako zivjeti, pa moras uci u radnju da kupis namirnice. I kakve to ima veze sa socijalnom distancom ? Socijalne kontakte mozes odrzavati i preko telefona, vibera i na kraju krajeva mozes i uzivo na otvorenom prostoru uz fizicku distance, maske i sl. Prema tome smatram da je "socijalna distanca" promasen termin
Samo sam pojasnio termine. I da, socijalizacija preko telefona, vibera ili interneta je pazi... Socijalizacija na distancu... Dakle socijalna distanca je socijalizacija bez bliskog, face to face kontakta, a ne puka fizička distanca.

Samo pojašnjenje termina.
cvrčak_na_hedonizmu

#47879 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

avetinja wrote: 29/08/2021 14:26 Vakcinacija tri puta godišnje (sa tendecijom rasta broja doza), maska (već je napravljen sigurnosni sistem od strane Pentagona koji skenira srce, a ne lice, jer skener postane zbunjen kada čovjek sa maskom stane ispred njega), distanca ( socijalna i fizička, kombinovano), zeleni pasoš i ljetni raspust od tri-četiri mjeseca. To je, izgleda, budućnost, osim ako se ne digne kuka i motika.
Dobro je, bioteroristo. Ko ce vise slusati teorije zavjere.

#budimoodgovorni #slusajstruku #newnormal
Point.

#47880 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Capljina74 wrote: 29/08/2021 11:58
Point. wrote: 29/08/2021 11:57

Bauštel stručnjaci veli ha? Šta to čini njega i ostale što temu trpaju antivaxer šupljom, domaće pametnjakoviće? Razni veterinari, automehaničari i bravari se umislili da su virolozi, vakcinolozi, stručnjaci za viruse a posebno vakcine pa je rastavljaju na proste atome. Sa brdovitog Balkana skontali zavjeru svjetskih razmjera how yes no.
Oče l' na bauštelu?

More li se?

Čuj antivakser... Hahahaha...

Čuj Balkan... Bolan, Parriz gori ... To ti i geografija sa bauštele...
Bolan, Tegnell > Čapljina 74. Kad se veterina umisli da je struka.
Point.

#47881 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

armin071 wrote: 29/08/2021 12:14

Bauštel stručnjaci veli ha? Šta to čini njega i ostale što temu trpaju antivaxer šupljom, domaće pametnjakoviće? Razni veterinari, automehaničari i bravari se umislili da su virolozi, vakcinolozi, stručnjaci za viruse a posebno vakcine pa je rastavljaju na proste atome. Sa brdovitog Balkana skontali zavjeru svjetskih razmjera how yes no.
Kako se pronađu :lol: Sad će tebi doći u pomoć i američki korpus prof. vozača kamiona pa raspletite zajedno
kroz 3d naočale o dnevnim zarazama, maskama i sl…
Što će nam američki korpus, imamo domaće automehaničare, veterinare i piljare koji u bocu znaju sastav svake vakcine, šta rade tijelu i šta ne. Čudi me da nisu već sastavili vlastitu vakcinu sa svom tom ekpertizom.
Naslovnica

#47882 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 29/08/2021 14:59
gamer4ever wrote: 29/08/2021 13:56

Znam da se virus prenosi zrakom, i kada ne bi ulazio u zatvoreni prostor sanse da se zarazis su ti smanjenje 99%. Ali ne moze se tako zivjeti, pa moras uci u radnju da kupis namirnice. I kakve to ima veze sa socijalnom distancom ? Socijalne kontakte mozes odrzavati i preko telefona, vibera i na kraju krajeva mozes i uzivo na otvorenom prostoru uz fizicku distance, maske i sl. Prema tome smatram da je "socijalna distanca" promasen termin
Samo sam pojasnio termine. I da, socijalizacija preko telefona, vibera ili interneta je pazi... Socijalizacija na distancu... Dakle socijalna distanca je socijalizacija bez bliskog, face to face kontakta, a ne puka fizička distanca.

Zar fizička distanca već ne podrazumijeva i da nema bliskog kontakta?
Ono, ako poštuješ fizičku distancu, čemu naglašavanje i socijalne distance?
U čemu je konkretno problem sjesti vani i popiti kafu sa nekim u Safeta Zajke, face to face? :?
Samo asocijalni paćenici svjesno koriste termin socijalne distance, a zapravo jedini termin bi trebao biti fizička distanca. Nema potrebe da se ljudi asocijaliziraju zbog pandemije, dapače.
Naslovnica

#47883 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Point. wrote: 29/08/2021 15:18

Oče l' na bauštelu?

More li se?

Image
Point.

#47884 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

red evil wrote: 29/08/2021 12:33

Veterinari su vrlo bitni u riješavanju ovog virusa, svi ovi virusi su potekli od životinja i ne mogu se oni svrstavati u skupinu automehaničara, bravara i sličnih.
Zar nije ovaj vještački virus pušten iz laboratorije u Wuhanu ili pak od onih američkih vojnika :?
Capljina74

#47885 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Point. wrote: 29/08/2021 15:18

Oče l' na bauštelu?

More li se?

Hahahaha...

Dobar si...
Capljina74

#47886 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Point. wrote: 29/08/2021 15:21
armin071 wrote: 29/08/2021 12:14

Kako se pronađu :lol: Sad će tebi doći u pomoć i američki korpus prof. vozača kamiona pa raspletite zajedno
kroz 3d naočale o dnevnim zarazama, maskama i sl…
Što će nam američki korpus, imamo domaće automehaničare, veterinare i piljare koji u bocu znaju sastav svake vakcine, šta rade tijelu i šta ne. Čudi me da nisu već sastavili vlastitu vakcinu sa svom tom ekpertizom.
Kako bauštel?
BadBoy

#47887 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 29/08/2021 15:23
BadBoy wrote: 29/08/2021 14:59

U čemu je konkretno problem sjesti vani i popiti kafu sa nekim u Safeta Zajke, face to face? :?
Samo asocijalni paćenici svjesno koriste termin socijalne distance, a zapravo jedini termin bi trebao biti fizička distanca. Nema potrebe da se ljudi asocijaliziraju zbog pandemije, dapače.
Pa već sam na to odgovorio. U zatvorenom prostoru nije bitno koliko si daleko, zarazit ćeš se. Na otvorenom je druga priča.

Sa fizičkom distancom u zatvorenom prostoru se ne postiže ništa izuzev kurtoazije (i ona bi trebala da bude na snazi stalno a ne da ti vise ljudi na leđima u redovima). Zato je potrebno imati dobro razumijevanje termina.
spinel_

#47888 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Nek pripremi Point rame svako 5 mjeseci jer struka tako kaze.
Zasto razmisljati svojom glavom. Mozak iskljuci skroz. Struka je tu da razmislja za tebe.
Naslovnica

#47889 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 29/08/2021 15:37
Pa već sam na to odgovorio. U zatvorenom prostoru nije bitno koliko si daleko, zarazit ćeš se. Na otvorenom je druga priča.

Sa fizičkom distancom u zatvorenom prostoru se ne postiže ništa izuzev kurtoazije (i ona bi trebala da bude na snazi stalno a ne da ti vise ljudi na leđima u redovima). Zato je potrebno imati dobro razumijevanje termina.
Čekaj ba, čemu onda one oznake za distancu od 1.5m ispred kase, maske i dezinfekcija ruku, to samo fola radi, kurtoazije, a ne zbog zaraze - jer je zaraza neminovna u zatvorenom prostoru?!
Ja zaista pokušavam da skontam šta u kontekstu ove pandemije podrazumijeva termin "socijalno distanciranje", ti si nešto objašnjavao, ali meni opwt nije bilo jasno, puno je kontradikcija.
Smijem li progovoriti sa kasirkom ili se moram, pored fizičke distance i maske, i socijalno distancirati od iste?
cvrčak_na_hedonizmu

#47890 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

armin071 wrote: 29/08/2021 14:58
Naslovnica wrote: 29/08/2021 14:30

A slušaj, šta fali?!
Ako je to način i cijena da zaustavimo pandemiju, ja sam se spreman vakcinisati na sedmičnoj bazi.
Samo glupi antivakseri, ravnozemljaši i veterinari mogu razmišljati drugačije.
Ha ja!
:gunjastajl:

Slažem se. Vakcine br.1, maske i socijalna distanca. I to je to. Ja sam otišao korak dalje i svoj šal Sarajeva zaključao u sef da me slučajno ne bi vrag natjerao da širim ovu pošast sa istim… Slušaj struku.
Najbolje da zapalis taj sal, mogu ja, ako ti neces :D
cvrčak_na_hedonizmu

#47891 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

spinel_ wrote: 29/08/2021 14:53 Znaci nije ni svako pola godine vec svako 5 mjeseci... :lol:
Auuu, sta kaze Gandalf na ovo :lol:
Sta ce reci, vec je zavrnuo rukav, ode po cigare u apoteku i vakcinise se. Ko da je to problem.

#slusajstruku #zavrnirukav
Naslovnica

#47892 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 29/08/2021 16:07
armin071 wrote: 29/08/2021 14:58

Najbolje da zapalis taj sal, mogu ja, ako ti neces :D
:lol: :lol: :lol:
red evil

#47893 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

Nije se baš tako lako zaraziti, postavljao sam davno nekad objašnjenje od Šeklera i ima tu milion faktora. Sasvim je dovoljna fizička distanca od 2m, virus se ne može tako dugo zadržavati u zraku. Znaš to već sve, što krupnija kapljica u kojem je najviše virusnih čestica to je kraće zadržavanje u zraku i manji je domet. Vjerovatno je sa deltom došlo do promjene ali maska i distanca od 2m je sasvim dovoljno.
BadBoy

#47894 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 29/08/2021 15:46

Čekaj ba, čemu onda one oznake za distancu od 1.5m ispred kase, maske i dezinfekcija ruku, to samo fola radi, kurtoazije, a ne zbog zaraze - jer je zaraza neminovna u zatvorenom prostoru?!
Ja zaista pokušavam da skontam šta u kontekstu ove pandemije podrazumijeva termin "socijalno distanciranje", ti si nešto objašnjavao, ali meni opwt nije bilo jasno, puno je kontradikcija.
Smijem li progovoriti sa kasirkom ili se moram, pored fizičke distance i maske, i socijalno distancirati od iste?
Te oznake su samo predstava, nema nikakvog efekta pogotovo sad sa deltom. Maska i smanjenje kontakta - socijalna distanca. U granap moraš, ali nećeš sa kasirkom sjediti 4 sata i sijeliti. Na to se misli pod socijalnom distancom.
BadBoy

#47895 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

red evil wrote: 29/08/2021 16:17

Nije se baš tako lako zaraziti, postavljao sam davno nekad objašnjenje od Šeklera i ima tu milion faktora. Sasvim je dovoljna fizička distanca od 2m, virus se ne može tako dugo zadržavati u zraku. Znaš to već sve, što krupnija kapljica u kojem je najviše virusnih čestica to je kraće zadržavanje u zraku i manji je domet. Vjerovatno je sa deltom došlo do promjene ali maska i distanca od 2m je sasvim dovoljno.
Mislili smo da se širi kapljicama, zato se bjesomučno i dezinficiralo sve od površina do ruku. Sad znamo da se širi zrakom. Sa deltom se još lakše zaraziti jer su količine virusa daleko veće.

Tačno, dobra maska (FFP2 ili ekvivalent) je i dalje vrlo dobra zaštita. Ali socijalna distanca znači i da ne ideš na sijelo kod komšije gdje će se skupiti deset ljudi i sjediti svu noć.
JohnnyS

#47896 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

Ljudi su društvena bića, da je pandemija Marburga svi bi bježali od drugih, ovako ljudi ne smatraju da je korona dovoljan razlog da izbjegavaju sijela i druže se s drugim
red evil

#47897 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

BadBoy wrote: 29/08/2021 16:20

Mislili smo da se širi kapljicama, zato se bjesomučno i dezinficiralo sve od površina do ruku. Sad znamo da se širi zrakom. Sa deltom se još lakše zaraziti jer su količine virusa daleko veće.

Tačno, dobra maska (FFP2 ili ekvivalent) je i dalje vrlo dobra zaštita. Ali socijalna distanca znači i da ne ideš na sijelo kod komšije gdje će se skupiti deset ljudi i sjediti svu noć.
To je sasvim sigurno tačno, izbjegavati gužve je najbitniji element. Mislim da je fizička distanca sasvim dobar termin, što upravo znači fiizčki se distanciraj od drugih, fizički što dalje budi od drugih. A nekako mi socijalna distanca djeluje da skroz prestanemo komunicirati sa drugima, što ne treba, komunicirati možemo i virtualno. :D
armin071

#47898 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: Najbolje da zapalis taj sal, mogu ja, ako ti neces :D
Koji si ti antivakserski mućak, ali nema veze ja slušam struku :skoljka:
Capljina74

#47899 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Ma on je veterinar, ta on zna...
notsure

#47900 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by notsure »

red evil wrote: 29/08/2021 16:26 To je sasvim sigurno tačno, izbjegavati gužve je najbitniji element. Mislim da je fizička distanca sasvim dobar termin, što upravo znači fiizčki se distanciraj od drugih, fizički što dalje budi od drugih. A nekako mi socijalna distanca djeluje da skroz prestanemo komunicirati sa drugima, što ne treba, komunicirati možemo i virtualno. :D
Socijalna distanca je san modernog kapitalizma: nema kontakta fukare i bogataša.
Sirotinja na jednu, oni s porodičnim grbovima, pjevači pod šatorima i sultanovi kumovi na drugu stranu.

https://www.researchgate.net/publicatio ... istanca_ne
svakodnevno komuniciranje u medijima kako treba održavati socijalnu distancu može povećavati usamljenost a posljedično i suicidalni rizik. Zaključno, nije dobro promovirati socijalnu već isključivo fizičku distancu, a postojeću tehnologiju potrebno je dodatno prilagođavati kako bi bila prihvatljiva što većem broju starijih osoba i omogućila im nastavak socijalne interakcije i uključenost u sva društvena zbivanja.
Locked