Sto ce muhi kecelja, jedino ako ce unuku palacinke praviti, pa da izgleda kul. STARx MAG, TIG ima razlike
TIG varenje
-
STARx
#127 Re: TIG varenje
Treba meni. Ne radim ja bez htz opreme. Zracenje. Znam da ima, ne zavarujem ja od jucer.. Davno polozeni atesti, reatestovan.. Ja derem na terenu, a tu je tig kita..
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#128 Re: TIG varenje
@muha_sa, izvini, ja se sjecam slike dok ti je unuk bio mali. Danas garant velika momcina.
(uh ste se prosuh, talentovano i akrobatski)
@STARx, Elktroda vani, a moze i TIG, MAG samo treba dobro zastititi od vjetra. Ja sam mozda dvije godine
iza muhe prve ateste radio.
Kad sam prvi put nesta "zavario"?
Stari A.R. imao aparat, ja gledao sta radi pa kad nema nikog zabijem se
u garazu i trosim struju, ima od toga 30+ godina.
Otisao sam na to da pitas zbog varnicenja. Ko jos na ovom zvizdanu normalno funcionise..
- muha_sa
#129 Re: TIG varenje
U blizini OBI-a ima specijalizovana prodavnica za sve što se zavarivanja tice.
Poštujem i svaka ti cast što koristiš htz opremu a posebno kecelju
- muha_sa
#130 Re: TIG varenje
topcam wrote: ↑11/08/2021 05:09@muha_sa, izvini, ja se sjecam slike dok ti je unuk bio mali. Danas garant velika momcina.
(uh ste se prosuh, talentovano i akrobatski)![]()
![]()
![]()
@STARx, Elktroda vani, a moze i TIG, MAG samo treba dobro zastititi od vjetra. Ja sam mozda dvije godine
iza muhe prve ateste radio.
Kad sam prvi put nesta "zavario"?
Stari A.R. imao aparat, ja gledao sta radi pa kad nema nikog zabijem se
u garazu i trosim struju, ima od toga 30+ godina.
Otisao sam na to da pitas zbog varnicenja. Ko jos na ovom zvizdanu normalno funcionise..
Nisam ja muhanat
-
STARx
#131 Re: TIG varenje
Hvala, obicno htz narucujem preko neta al mi je smor cekanje. Volim da to obavim uzivo.. Bez htza ni brzinski ne radim.. Jakna ako je hladnije vrijeme, za toplije kecelja + narukvica do iznad lakta, rukavica. Maska fotoosjetljiva, ispod respiratorna ako se rad radi unutra. Skupljam lovu za masku s filterom. Zracenja, gasovi, isparavanja, su velika i jaka da nanesu dovoljno stete.. Nije mi jednom ruka izgorila, noge.. a o plucima da ne pricam
-
Guadalajara
#132 Re: TIG varenje
Kod mene je ovaj, jos samo da se pocnem steliti

-
STARx
#133 Re: TIG varenje
Nema ovo kapaciteta provuci deblju zicu od 0.8mm. Plafon za ovaj aparat je 3mm stijenka. Sta ces se stelit, ti si nacitan gugl analiticar.
-
Guadalajara
#134 Re: TIG varenje
Neki dan provucena ona zica sa prahom sto se koristi umjesto boce sa co2 inertnim plinom. Samo promijenio dizne i nastelio dio na motoru.da moze vuci zicu 
-
STARx
#135 Re: TIG varenje
A kako se steli dio na motoru da moze vuci zicu, bas me zanimaGuadalajara wrote: ↑26/08/2021 18:32 Neki dan provucena ona zica sa prahom sto se koristi umjesto boce sa co2 inertnim plinom. Samo promijenio dizne i nastelio dio na motoru.da moze vuci zicu![]()
-
Guadalajara
#136 Re: TIG varenje
Ne sekiraj se necu ti uzeti hljeb. Ne boj se neces ostati gladan-zavarivac.STARx wrote: ↑26/08/2021 18:54A kako se steli dio na motoru da moze vuci zicu, bas me zanimaGuadalajara wrote: ↑26/08/2021 18:32 Neki dan provucena ona zica sa prahom sto se koristi umjesto boce sa co2 inertnim plinom. Samo promijenio dizne i nastelio dio na motoru.da moze vuci zicu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
STARx
#137 Re: TIG varenje
Patološki lažljivac je osoba koja ima stalnu potrebu i naviku laganja, varanja i manipuliranja. Iako su svi skloni svakodnevnim sitnim lažima kojima uglavnom žele usmjeriti komunikaciju u boljem smjeru, patološki lažljivci posjeduju posebnu vrstu laganja koja nema nikakav poseban razlog niti svrhu, nego je naprosto njihova svakodnevica.Guadalajara wrote: ↑26/08/2021 18:56 Ne sekiraj se necu ti uzeti hljeb. Ne boj se neces ostati gladan-zavarivac.![]()
![]()
![]()
![]()
-
STARx
#138 Re: TIG varenje
Samo da ne dodje do zabune za ostale koji citaju. Osoba Guadalajara je SDA bot-troll koji nema dodirne tacke s stvarima o kojima pise. Decko pored zanimanja bot je ujedno i patoloski lazov.
-
Guadalajara
#139 Re: TIG varenje
Ciji si ti aktivista ? Cega se bojis pa neces da priznas ? A vezano za ove dijagnoze bojim se da ti nemas zavrsen medicinski fakultet i polozen drzavni ispit, vec si obicni irget i hamal. Jbg. ostalo se na zanatu pa sad frustracije frcaju.
-
STARx
#140 Re: TIG varenje
Pasha, kad nekog provalis da lupa gluposti, laze, izmislja, nisi aktivista. To gdje ti je naviklo da prolazi tvoje kvazi znanje bojim se udarilo je u zid. Davno sam ja provalio da ti sine nemas veze, samo prepisujes sa gugla i sta ti drugi kaze. To neko na silu podjebavanje i ismijavanje bi ti mozda i proslo da ista znas, a posto ne znas bijedan si. Ja sa svojim rukama sam zaradio para i para, kakve tebi tvoja stranka nece nametnut jer nemas kapaciteta za vise od trolanja po internetu. Nego objasni mi molim te kako se steluje motor za tjeranje zice.. Zivo me zanima, laik sam.. Mislim da si ti prvi na svijetu koji je uspio nastelovati motor za tjeranje zice...Guadalajara wrote: ↑26/08/2021 19:25 Ciji si ti aktivista ? Cega se bojis pa neces da priznas ? A vezano za ove dijagnoze bojim se da ti nemas zavrsen medicinski fakultet i polozen drzavni ispit, vec si obicni irget i hamal. Jbg. ostalo se na zanatu pa sad frustracije frcaju.
-
Guadalajara
#141 Re: TIG varenje
Nego sta nego pasa. Ti si ba ovdje isprovaljivan kao niko. Ako te tjesi nisi jedini koji je isprovaljivan imas jos par stranackih kolega koji su isprovaljivani. Znaci unisteni totalno, ubijeni u pojam jer nemas nikakve informacije. Dovoljno je da se svakome vidi historijat upisa i gdje je aktivan da se zakljuci ko je ciji aktivista. I ne, nije to nikakvo na silu podjebavanje. ja to sa tobom radim tako smireno i lagano, da se ti koprcas kao riba na suhom. Sta si ba ti zaradio ? Nemas bolan ti za kifle, gledaj da ti ne isjeku zice za strujuSTARx wrote: ↑26/08/2021 19:29Pasha, kad nekog provalis da lupa gluposti, laze, izmislja, nisi aktivista. To gdje ti je naviklo da prolazi tvoje kvazi znanje bojim se udarilo je u zid. Davno sam ja provalio da ti sine nemas veze, samo prepisujes sa gugla i sta ti drugi kaze. To neko na silu podjebavanje i ismijavanje bi ti mozda i proslo da ista znas, a posto ne znas bijedan si. Ja sa svojim rukama sam zaradio para i para, kakve tebi tvoja stranka nece nametnut jer nemas kapaciteta za vise od trolanja po internetu. Nego objasni mi molim te kako se steluje motor za tjeranje zice.. Zivo me zanima, laik sam.. Mislim da si ti prvi na svijetu koji je uspio nastelovati motor za tjeranje zice...Guadalajara wrote: ↑26/08/2021 19:25 Ciji si ti aktivista ? Cega se bojis pa neces da priznas ? A vezano za ove dijagnoze bojim se da ti nemas zavrsen medicinski fakultet i polozen drzavni ispit, vec si obicni irget i hamal. Jbg. ostalo se na zanatu pa sad frustracije frcaju.![]()
![]()
![]()
![]()
-
STARx
#142 Re: TIG varenje
Kako si nastelio motoric za tjeranje zice, objasni nama neukim i nepismenim. Ja se tim poslom bavim preko 20godina, dvs certificiran. Nisam jos stigao do tog nivoa znanja da me uce kako stelovati motor za tjeranje zice.. Jel se za to upisuje neki program za nadareneGuadalajara wrote: ↑26/08/2021 19:39 Nego sta nego pasa. Ti si ba ovdje isprovaljivan kao niko. Ako te tjesi nisi jedini koji je isprovaljivan imas jos par stranackih kolega koji su isprovaljivani. Znaci unisteni totalno, ubijeni u pojam jer nemas nikakve informacije. Dovoljno je da se svakome vidi historijat upisa i gdje je aktivan da se zakljuci ko je ciji aktivista. I ne, nije to nikakvo na silu podjebavanje. ja to sa tobom radim tako smireno i lagano, da se ti koprcas kao riba na suhom. Sta si ba ti zaradio ? Nemas bolan ti za kifle, gledaj da ti ne isjeku zice za struju![]()
-
Guadalajara
#143 Re: TIG varenje
Smiri se i ne divljaj 
-
STARx
#144 Re: TIG varenje
Pa hajde strucnjak podijeli znanje s ostatkom svijeta, otkrij nam kako si sda botska ubleho nastelovala motoric za tjeranje zice s prahom. Mene zivo zanima. Sutra te prijavljujem centrali, smatraj da ce ti primanja bit otkazana. Trolanje ti je zaostalo, nisu ove "nepismene" teme za tebe. Zatrolaj gdje drugo, mozda ti prodje. 
-
Guadalajara
#145 Re: TIG varenje
pa zar nisi ti strucnjak sa ovim zanatskim industrijskim certifikatima. zar to nije tvoja profesija. Meni je ovo hobi. Nije valjda da sam ti toliko kompleksa nabio da se satires i koprcas kao mala ribica.
Cija si ba ti ubleha ? NiPovska ubleha, Njihova ubleha, SDP-ova ubleha...ili je jednostavnije da kazem da si mtel ubleha
Cija si ba ti ubleha ? NiPovska ubleha, Njihova ubleha, SDP-ova ubleha...ili je jednostavnije da kazem da si mtel ubleha
-
STARx
#146 Re: TIG varenje
Samo mi objasni kako se steluje motor za tjeranje zice. To me zanima, ti se razumijes, ja sam levat. Ja supljiram, lazem, trolam. U svojih 20 godina rada prvi put cujem da se STELUJE MOTOR za tjeranje zice. Pa prosvijetli me.
Ti si sda ubleha, baratate istim znanjem
Ti si sda ubleha, baratate istim znanjem
-
Guadalajara
#147 Re: TIG varenje
Je li te boli SDA? I treba da te boli jer su u pogrešnoj ekipi 
-
STARx
#148 Re: TIG varenje
Ne boli, zalim je samo. Od ugledne stranke spali su na hrpu ublehasa i lazova poput tebe, zahiragica, lingu, brata vam selefiju iz luksemburga. Al dobro, poceli ste stelovati motor za tjeranje zice... kakav nepismenjakovic
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#149 Re: TIG varenje
Mene cudi da ti to ne znas.STARx wrote: ↑26/08/2021 18:54A kako se steli dio na motoru da moze vuci zicu, bas me zanimaGuadalajara wrote: ↑26/08/2021 18:32 Neki dan provucena ona zica sa prahom sto se koristi umjesto boce sa co2 inertnim plinom. Samo promijenio dizne i nastelio dio na motoru.da moze vuci zicu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
@Guadalajara. Ne stelis ti motor nego pogon zice, stisnes, "stegnes" ili popustis. Vjerovatno si malo pogrijesio, ja to razumijem.
@STARx na dvije teme si spomenuo Induktivno zagrijavnje, jesi li ikada koristio?
Cisto iz radoznalosti, zar ne mislis da bi induktivnim grijanjem matice i sarafa stvorio spoj koji nije djeljiv. Nesto poput zavarivanja.
Mene je induktivno grijanje stajalo cijeli dan posla.
https://ibb.co/XVF785s
Izvitoperilo se, da Bog sacuva. To je aparat koji imamo.
Na poslu kako je meni cejf, kuci kako zena kaze
@Guadalajara, mi bas radimo sve, automobilsku, namjensku 0,8 zica je klasika. Jedino jos 1,2 koristimo ali to je 0,5% od ukupnog posla.
Sa zicom 0,8 nema sta neces moci zavrsiti. I ovo 1,2 uvedeno na moje insistiranje, do tada je sve bilo 0,8. Sa 0,8 mozes sve raditi, od 0,8 do 12.
Nesto deblje traje.
-
STARx
#150 Re: TIG varenje
Motor se ne steluje, mijenjaju se pogonski tockovi koji urezom odgovaraju za odredjenu zicu. Motor vrti istom brzinom, ne mijenja se na njemu nista. Ta opruga koju spominjes vrsi potisak valjka na zicu. Pogonski motor se ne dira, on je unutar aparata. Ne sa dijela gdje se stavlja kotur.
Kolut se skida, stavlja prorez koji odgovara debljini. 0.6/0.8 1.0+, posebni zubi za zicu s prahom.
Ja koristim indukcijski grijac, sirim toplotom maticu i razbijam koroziju. Odvrne se a da ne pukne vijak
Kolut se skida, stavlja prorez koji odgovara debljini. 0.6/0.8 1.0+, posebni zubi za zicu s prahom.
Ja koristim indukcijski grijac, sirim toplotom maticu i razbijam koroziju. Odvrne se a da ne pukne vijak