Uf đe me nađe!
Ja sam kao dijete bio fasciniran tim zanatom. Vrh vrhova mi je bilo gledati kako prave brodove na gradilištima, izmeđuostalog, kako spajaju te ploče. Imo sam rođaka koji je radio u Brodogradilištu u Splitu i kad on priča te dogodovštine ja ne trepćem očima.
Htio sam........ ma svašta nešto, između ostalog i da izučim taj zanat i rat dođe, sve što sam htio i želio otišlo je u kontru, jbga.
Odem prije godinu-dvije u Tz ima ovaj institut za zavarivanje i hajde reko da "upšem kurs"

. Sve fino lijepo, priča, spika i to al kad dođosmo do cijene meni se zavrtoglava. Neđe oko 3500 do certifikata, da uzmem sve časove s tim što bi oni meni rekli u toku obuke imam li je šlifa ili nemam i da ne idem do kraja ako sam antitalenat

.
Eh, Muha me nagna da razmislim o nečemu,
u priči sa ljudima iz tog centra za obuku oni kažu da su svjesni da je cijena velika i da su pokušavali da naprve neki dogovor sa biroom o tim nekim podsticajima ili subvencioniranju obuke ali nije išlo, ne znam iz kog razloga. Jbmu mater pa to je baš traženo zanimanje i kod nas a pogotovo vani. Oni kažu da ima interesa ali svijet odbija cijena i da im dolaze i ljudi sa strane radi certifikata koji su priznati svugdje u Evropi.
Kako natjerati kanton ili federaciju da dio sredstava koja odvajaju za subvencioniranja i podsticaje kojekakvih gluposti usmjeri i na ove stvari?