Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
suspect_zero

#46551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by suspect_zero »

splinter wrote: 22/08/2021 01:06 Ne znam. Imao bih npr potvrdu o antitjelima. Ako ne bi to upalilo onda ne znam. Nije se meni problem vakcinisati, ali mi onda propade ispitivanje dužine trajanja antitijela nakon infekcije. Općenito mislim da je podatak koliko traje prirodni imunitet uistinui generalno vrlo zanimljiv, daklei na globalnom nivou. A ne znam sad. Možda je cilj upravo da nikad ne saznamo. Sve nas vakcinišu i ćaos. :-D
Pošto tebi nekako najviše vjerujem po ovom pitanju, recimo da moraš (hipotetički) neku od ovih koje sada imamo, primiti....koju bi izabrao?
Naslovnica

#46552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

suspect_zero wrote: 22/08/2021 01:22
splinter wrote: 22/08/2021 01:06 Ne znam. Imao bih npr potvrdu o antitjelima. Ako ne bi to upalilo onda ne znam. Nije se meni problem vakcinisati, ali mi onda propade ispitivanje dužine trajanja antitijela nakon infekcije. Općenito mislim da je podatak koliko traje prirodni imunitet uistinui generalno vrlo zanimljiv, daklei na globalnom nivou. A ne znam sad. Možda je cilj upravo da nikad ne saznamo. Sve nas vakcinišu i ćaos. :-D
Pošto tebi nekako najviše vjerujem po ovom pitanju, recimo da moraš (hipotetički) neku od ovih koje sada imamo, primiti....koju bi izabrao?
Novavax bi odabrao, ali je nemamo. :sad:
8-) :lol:
suspect_zero

#46553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by suspect_zero »

Vjerujem, al od ovih dostupnih koju bi uzeo da mora?
cvrčak_na_hedonizmu

#46554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

splinter wrote: 21/08/2021 21:55
Pa prvi dio, ukratko nije sve do cjepiva, nešto je i do ljudi i načina imunizacije, koji je po meni bio i ostao s brda s dola, što je na kraju postiglo kontraefekat.

Drugi dio. Ne mogu se vraćati stalno na porijeklo virusa. Imam svoje mišljenje. Mislim da to na kraju i nije više toliko bitno.
Ali je u nastanku same pandemije bilo toliko propusta i ljudskih grešaka da se može postaviti pitanje da li je sve to bilo baš slučajno.
Ne znam ali moguće da je pandemija nekome trebala..
.
:thumbup:

Pametan covjek propituje sve oko sebe i provjerava ono sto ga zanima. Prica koja se servirana je nebuloza od pocetka. Ono sto je problem jeste da nebuloze ne prestaju, a druga godina uskoro zavrsava.....to nije doba znak.
splinter

#46555 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 22/08/2021 01:31
suspect_zero wrote: 22/08/2021 01:22

Jeste ta. NVX-CoV2373 , ali je još nema jbg.
Što se tiče izbora cjepiva ovisi o više faktora.
Npr. kategorije stanovništva, rizičnh faktora, hroničnih oboljenja, terapija, prisustva antitijela . . .
Moj stari je primio Sinopharm (Vero Cell) u dvije doze
i nije bilo nikakvih nus pojava, a čovjek je u godinama i naravno da koristi određene lijekove.
Sad ne znam za sebe ali bih vjerojatno i ja izabrao istu.
Dead Man Walking

#46556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dead Man Walking »

Valja sad djeci objasniti kako ovo nije nista strasno, da nisu bili rizicna kategorija, a i sa godinama su bili na pola od prosjeka 80godisnjaka koji umiru od corone.

https://www.gofundme.com/f/rodriguez-fa ... assistance

https://www.fox5vegas.com/coronavirus/m ... f1b1c.html
gamer4ever

#46557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

Naslovnica wrote: 21/08/2021 23:33
O kakvom strahu i sumnji govoriš?
Covjek siri dezinformacije na sve strane. Prvo da covid vakcine mogu unistit imunitet protiv virusa u nekim slucajevima. Sto nije istina poslao sam studije koje dokazuju suprotno. Nijedan takav slucaj nije zabiljezen. Dalje da su vakcine uzrokovale delta varijantu sto takodjer nije istina. Delta varijanta je nastala u Indiji u trenutku kada je samo par posto indijskog stanovnistva bilo vakcinisano. Onda se vadi na taj nacin kao vakcine su dopustile da delta postane dominantna. Opet nije istina jer prije delte alpha je zamjenio originalni soj a vakcine nisu postojale. Isto bi se desilo i sa deltom. Onda tvrdi da vakcine ne mogu nikada zastiti protiv sirenja virusa, sto naravno nije istina mnoge studije dokazuju suprotno. Tvrdi i da samo kineske vakcine izazivaju celijski imunitet, i gle cuda, opet njegova tvrdnja nije istinita. I tako dalje, gomila lazi i dezinformacija.
Naslovnica

#46558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

gamer4ever wrote: 22/08/2021 09:11
Covjek siri dezinformacije na sve strane. Prvo da covid vakcine mogu unistit imunitet protiv virusa u nekim slucajevima. Sto nije istina poslao sam studije koje dokazuju suprotno. Nijedan takav slucaj nije zabiljezen. Dalje da su vakcine uzrokovale delta varijantu sto takodjer nije istina. Delta varijanta je nastala u Indiji u trenutku kada je samo par posto indijskog stanovnistva bilo vakcinisano. Onda se vadi na taj nacin kao vakcine su dopustile da delta postane dominantna. Opet nije istina jer prije delte alpha je zamjenio originalni soj a vakcine nisu postojale. Isto bi se desilo i sa deltom. Onda tvrdi da vakcine ne mogu nikada zastiti protiv sirenja virusa, sto naravno nije istina mnoge studije dokazuju suprotno. Tvrdi i da samo kineske vakcine izazivaju celijski imunitet, i gle cuda, opet njegova tvrdnja nije istinita. I tako dalje, gomila lazi i dezinformacija.
Ja mislim da je čovjek sa svojim znanjem iz struke i iz posla kojim se bavi ipak relevantniji da kaže nešto na ovu temu od forumaša čije se znanje iz materije o kojoj pričaju svodi na copy/paste članaka sa interneta i koji nemaju nikakvog dodira sa strukom ni kroz školovanje niti na terenu.
Eto, u splinter bi se puko kinezom, iako ima izbor.
avetinja

#46559 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avetinja »

Capljina74 wrote: 21/08/2021 22:49 Hvala, jarane.

Ženi sam rekao da se vakciniše Kinezom.

Jedina vakcina koja daje i ćelijsku imunu komponentu.
Prema tvom mišljenju kineska vakcina je najbolja? Koja od one dvije? Sinopharm ili Sinovac?

Jesi li se ti vakcinisao i kojom vakcinom?
Capljina74

#46560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

daddy-kool wrote: 22/08/2021 00:30

Pa da. Vidis ne koristi se (ustvari postoje neki eksperimenti ali je to vec teski off), nigdje ne pise da izaziva rak, ali je dobro posluzilo za skretanje price i prepadanje naroda.
Šta ti nije jasno?

On je zabranjen, koristio se, ali zabranjen.

Naravno da ViDIM da se ne koristi.

Zabranjen!
Capljina74

#46561 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

gamer4ever wrote: 22/08/2021 09:11
Ti nemaš pojma gdje si šupalj.

Nemaš tri čiste ni koje su vrste At ni aktivacija imuniteta šta je, ni koja At ostaju u serumu ni vijek ni reciklažu....

Nemaš tri čiste, a handriš li handriš...

I najpametniji.

Blago nama, najpametniji.
Capljina74

#46562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

avetinja wrote: 22/08/2021 09:49
Capljina74 wrote: 21/08/2021 22:49 Hvala, jarane.

Ženi sam rekao da se vakciniše Kinezom.

Jedina vakcina koja daje i ćelijsku imunu komponentu.
Prema tvom mišljenju kineska vakcina je najbolja? Koja od one dvije? Sinopharm ili Sinovac?

Provjerena tehnologija.

Sporije razvija imunitet, ali ga drži na dostignutom novu dugo.

mRNK šibne, ali onda se javlja pad At.

Najsigurnija.
Koristi se kod vakcinisanja onih koji su preležali.
Naslovnica

#46563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Da nisam podlegao mRNa marketingu i odobrenjem u EU, vjerovatno bih se, nakon svega što se priča, roknuo kinezom.
Ustvari, htio sam Rusa ali ga nije bilo.
:-)
Jbjga
Last edited by Naslovnica on 22/08/2021 10:09, edited 1 time in total.
Ali_G

#46564 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Znaci mrnk+kinez (treca doza)+prelezano nema zime:)
gamer4ever

#46565 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

Naslovnica wrote: 22/08/2021 09:46 Ja mislim da je čovjek sa svojim znanjem iz struke i iz posla kojim se bavi ipak relevantniji da kaže nešto na ovu temu od forumaša čije se znanje iz materije o kojoj pričaju svodi na copy/paste članaka sa interneta i koji nemaju nikakvog dodira sa strukom ni kroz školovanje niti na terenu.
A kojim se to poslom bavi ? Jel mozda imunolog, virusolog ? Sve i da jeste misljenje jednog pojedinca nije bitno, jer ima svakakvih ljudi, i mogu imati pogresna misljenja ako se i bave odredjenim poslom. Clanci sa interneta sluze samo kao izvor informacija. Zato sto je teze doci do informacija na drugi nacin. I nije stvar samo u clancima, nego i u naucnim studijama. Sta bi sada trebao da kupim naucni casopis koga uopste i nema ovdje kupit, uslikam studiji i postavim da bi ti bio zadovoljan ? Gdje je njemu ijedan dokaz za to sto tvrdi ? Ja bi bio zadovoljan clankom sa interneta
Capljina74

#46566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

gamer4ever wrote: 22/08/2021 10:39
Naslovnica wrote: 22/08/2021 09:46 Ja mislim da je čovjek sa svojim znanjem iz struke i iz posla kojim se bavi ipak relevantniji da kaže nešto na ovu temu od forumaša čije se znanje iz materije o kojoj pričaju svodi na copy/paste članaka sa interneta i koji nemaju nikakvog dodira sa strukom ni kroz školovanje niti na terenu.
A kojim se to poslom bavi ? Jel mozda imunolog, virusolog ? Sve i da jeste misljenje jednog pojedinca nije bitno, jer ima svakakvih ljudi, i mogu imati pogresna misljenja ako se i bave odredjenim poslom. Clanci sa interneta sluze samo kao izvor informacija. Zato sto je teze doci do informacija na drugi nacin. I nije stvar samo u clancima, nego i u naucnim studijama. Sta bi sada trebao da kupim naucni casopis koga uopste i nema ovdje kupit, uslikam studiji i postavim da bi ti bio zadovoljan ? Gdje je njemu ijedan dokaz za to sto tvrdi ? Ja bi bio zadovoljan clankom sa interneta
Važi sciencije!
gamer4ever

#46567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

Capljina74 wrote: 22/08/2021 09:59
Ti nemaš pojma gdje si šupalj.

Nemaš tri čiste ni koje su vrste At ni aktivacija imuniteta šta je, ni koja At ostaju u serumu ni vijek ni reciklažu....

Nemaš tri čiste, a handriš li handriš...

I najpametniji.

Blago nama, najpametniji.
Vec sam ti rekao, te informacije nisu relevantne, i nije vazno da li ja to znam, jer to uopste nije dokaz da su tvoje teorije istinite
avetinja

#46568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avetinja »

Capljina74 wrote: 22/08/2021 10:04 Provjerena tehnologija.

Najsigurnija.
Da li ima razlike između Sinopharma i Sinovaca? Čuo sam da je Sinovac lošiji.

Šta je sa onima koji nisu preležali?

Capljina74

#46569 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Dvije stvari kada su tvrdili znao sam da je ovo sve sranje, laž i marketing.

1. Vakcinalno imunitet doživotan!

2. Vakcinalno imunitet jači od preležanog!

Jebeni idioti!

Ima li medicinske sestre sa srednjom koja bi povjerovala u ove nebuloze?
Naslovnica

#46570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Jesi li ti imunolog, virusolog? Razumiješ li materiju o kojoj želiš da raspravljaš, barataš li pojmovima? Izvini, ali nisam baš primijetio da si nešto plaho u imunologiji, a Capljina ipak odaje utisak da zna o čemu priča.
Naučne studije?
One koje nisu znale da i vakcinisani prenose virus podjednako kao i nevakcinisani?
Naučne studije koje još nisu načisto koliko traje prirodno stečeni imunitet?
Naučne studije koje imaju totalno različite rezultate istraživanja efikasnosti nošnja maski?
Capljina74

#46571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

avetinja wrote: 22/08/2021 10:43
Capljina74 wrote: 22/08/2021 10:04 Provjerena tehnologija.

Najsigurnija.
Da li ima razlike između Sinopharma i Sinovaca? Čuo sam da je Sinovac lošiji.

Šta je sa onima koji nisu preležali?

Sinofarm je žena dobila u Srbiji na njeno insistiranje.

Ja sam 31.12. legao u bolnicu. Bio na poluintezivnoj. Poslije u martu kada je žena zakačila ja se na njen nagovor testirao, bio pozitivan. Nisam imao neke simptome. Znači da postoji unakrsna reakcija.

Zbog te situacije nisam se vakcinisao.
Capljina74

#46572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Naslovnica wrote: 22/08/2021 10:47

Jesi li ti imunolog, virusolog? Razumiješ li materiju o kojoj želiš da raspravljaš, barataš li pojmovima? Izvini, ali nisam baš primijetio da si nešto plaho u imunologiji, a Capljina ipak odaje utisak da zna o čemu priča.
Naučne studije?
One koje nisu znale da i vakcinisani prenose virus podjednako kao i nevakcinisani?
Naučne studije koje imaju totalno različite rezultate istraživanja efikasnosti nošnja maski?
Na samom početku, kada je vakcina najavljivana sa Magi sam imao raspravu i decidno sam rekao da ako vakcina ne daje sluzokožu zaštitu virus će širiti i vakcinisani.

Stoji u arhivi!
suspect_zero

#46573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by suspect_zero »

splinter wrote: 22/08/2021 07:35
Naslovnica wrote: 22/08/2021 01:31
Jeste ta. NVX-CoV2373 , ali je još nema jbg.
Što se tiče izbora cjepiva ovisi o više faktora.
Npr. kategorije stanovništva, rizičnh faktora, hroničnih oboljenja, terapija, prisustva antitijela . . .
Moj stari je primio Sinopharm (Vero Cell) u dvije doze
i nije bilo nikakvih nus pojava, a čovjek je u godinama i naravno da koristi određene lijekove.
Sad ne znam za sebe ali bih vjerojatno i ja izabrao istu.

Hvala :)
Capljina74

#46574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

splinter wrote: 22/08/2021 00:54 @Medobrundo25
@Capljina74
Ali i ostali Homer i sad ne znam sviju hvala.
Nisam se vakcinisao prvobitno iz čisto tehničkih razloga, a osim toga imam i antitjela.
E onda me počelo kopkati koliko će to trajati pa sam prolongirao cijepljenje.
Eto sad znam da prirodni imunitet traje bar u mom slucaju evo sad će i 9 mjeseci, a redovno sam (od svojih para naravno) radio serološko ispitivanje svako mjesec i po otprilike.
Nikad nisam imao neku visoku koncentraciju antitjela ali ni ova prisutna nije opala ni najmanje za cijelo ovo vrijeme.
Lično mislim da je prirodni imunitet na duže staze barem bolji od vještačkog. Davno sam pisao da se nakon infekcije, odnosno u periodu kad možemo govoriti o virusnoj remisiji, organizam bukvalno izoluje male "đepove" virusa kako bi "obučavao" B ćelije na virusni antigen. Npr otuda neki ljudi osjećaju pojedine simptom, prije svega stomačne tegobe i mjesecima poslije infekcije.
Mislim da će kod takvih ljudi imunitet trajati godinama, da ne kažem doživotno.
Čak se takav imuni odgovor prije prilagoditi novim sojevima.
Opet kažem, ja imam antitijela i nisam se cijepio na vlastitu odgovornost. Osim toga hoću da sam skroman doprinos nauci :-D
Podržavam razvoj cjepiva kao i masovnu imunizacija ali se ne slažem sa nekim stvarima i mislim da su neke greške počinjene.
Misliš, jarane, da postoji premunicija? "Prljavi imunitet"?
gamer4ever

#46575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

Naslovnica wrote: 22/08/2021 10:47
Naučne studije?
Nema potrebe da ja budem imunolog ili virusolog. Dovoljno je sto znam bosanski i engleski jezik, jer studije su napisane na taj nacina ( velika vecina ) da i laik moze razumijeti rezultate. To sto on razumije materiju ne umanjuje cinjenicu da to sto tvrdi je neuobicajeno, to jest nije stav struke. Jesi cuo za Carl Sagana i "Extraordinary Claims Require Extraordinary Evidence". A on uporno nece nijedan dokaz da postavi za svoje tvrdnje ? Treba da mu vjerujemo na rijec ? Nigdje veze sorry.

Sto se tice studija, nije istina da vakcinisani prenose originalni soj ili apha jednako kao i nevakcinisani. Kada su studije radjene, delta nije postojao. Evo sad kad postoji, rezultati su drugaciji. Sta mislis kako znas da vakcinisani sada prenose virus ? Pa upravo preko tih studija koje pljujes.

Ne kazem da su sve studije 100% tacne, i nauke kako vrijeme prolazi i vise se informacije zna o virusu mijenja misljenje. Ali sigurno su studije pouzdaniji izvor informacije nego neki veterinar sa klix foruma
Locked