Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Trappist
#46176 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"PFIZEROVO cjepivo učinkovitije je protiv delta varijante koronavirusa od AstraZenecina, ali se zaštita koju pruža brže se smanjuje, proizlazi iz britanske studije objavljene u četvrtak.
U istraživanju Oxforda sudjelovalo je 700 tisuća ispitanika od prosinca 2020. do kolovoza 2021.
Osoba koja je prije mjesec dana primila drugu dozu Pfizera 90 posto je zaštićenija protiv delte od necijepljene osobe, pokazalo se u analizi uzoraka.
Dva mjeseca nakon primanja druge doze razlika se smanjuje na 85 posto, a nakon tri mjeseca na 78 posto.
Cjepivo AstraZenece, prema istraživanju, pruža zaštitu od 67 posto nakon jednog mjeseca, 65 posto nakon dva mjeseca i 61 posto nakon tri mjeseca.
Zaštita se ujednačava nakon oko pet mjeseci
Nakon četiri do pet mjeseci razina zaštite koju daju Pfizer i AstraZeneca ujednačava se, navodi se u studiji koja još nije prošla recenziju.
Te brojke "zaista predstavljaju pad" učinkovitosti Pfizerova cjepiva, objasnio je dr. Koen Pouwels, jedan od autora studije.
Istraživači ipak ističu da usprkos smanjenju razine zaštite "ukupna učinkovitost (oba cjepiva) ostaje vrlo velika".
Napominju da su istraživači promatrali ukupnu zaštitu protiv covida-19, a ne zaštitu protiv težih oblika bolesti i hospitalizacija, što je važno za "evaluiranje učinkovitosti cjepiva".
Sta marketing moze uraditi to je cudo jedno. AZ se bacaju u drzavama doslovno jer ih niko nece...
U istraživanju Oxforda sudjelovalo je 700 tisuća ispitanika od prosinca 2020. do kolovoza 2021.
Osoba koja je prije mjesec dana primila drugu dozu Pfizera 90 posto je zaštićenija protiv delte od necijepljene osobe, pokazalo se u analizi uzoraka.
Dva mjeseca nakon primanja druge doze razlika se smanjuje na 85 posto, a nakon tri mjeseca na 78 posto.
Cjepivo AstraZenece, prema istraživanju, pruža zaštitu od 67 posto nakon jednog mjeseca, 65 posto nakon dva mjeseca i 61 posto nakon tri mjeseca.
Zaštita se ujednačava nakon oko pet mjeseci
Nakon četiri do pet mjeseci razina zaštite koju daju Pfizer i AstraZeneca ujednačava se, navodi se u studiji koja još nije prošla recenziju.
Te brojke "zaista predstavljaju pad" učinkovitosti Pfizerova cjepiva, objasnio je dr. Koen Pouwels, jedan od autora studije.
Istraživači ipak ističu da usprkos smanjenju razine zaštite "ukupna učinkovitost (oba cjepiva) ostaje vrlo velika".
Napominju da su istraživači promatrali ukupnu zaštitu protiv covida-19, a ne zaštitu protiv težih oblika bolesti i hospitalizacija, što je važno za "evaluiranje učinkovitosti cjepiva".
Sta marketing moze uraditi to je cudo jedno. AZ se bacaju u drzavama doslovno jer ih niko nece...
-
kox
#46177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zaista ne znam, aliu zemlji u kojoj je velika većina populacije vakcinisana i to je moguće. Pitanje je šta bi bilo da nisu vakcinisani, koliko bi ih tada bilo u bolnicama.Naslovnica wrote: ↑19/08/2021 11:11Jesu li revakcinisani u bolnici većina ili nisu?
Zauzimaju li krevete ili ne?
Evo šta sami Izraelci pišu:
https://www.haaretz.com/israel-news/isr ... -1.9626604
a u članku imaši graf koji lijepo pokazuje razliku između teških slučajeva vakcinisanog i nevakcinisanog dijela populacije.
A tu je i booster koji bi trebao dati još bolje rezultate protiv Delta soja, pa vidjet ćemo.
-
Naslovnica
#46178 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam se samo nadovezao na tvoj komentar da vakcinacija smanjuje mogućnost preopterećenosti bolnica, a u bolnicama u Izraelu trenutno više (re)vakcinisanih nego nevakcinisanih, pa mi to nekako čudno.kox wrote: ↑19/08/2021 11:30Zaista ne znam, aliu zemlji u kojoj je velika većina populacije vakcinisana i to je moguće. Pitanje je šta bi bilo da nisu vakcinisani, koliko bi ih tada bilo u bolnicama.Naslovnica wrote: ↑19/08/2021 11:11
Jesu li revakcinisani u bolnici većina ili nisu?
Zauzimaju li krevete ili ne?
a u članku imaši graf koji lijepo pokazuje razliku između teških slučajeva vakcinisanog i nevakcinisanog dijela populacije.
A tu je i booster koji bi trebao dati još bolje rezultate protiv Delta soja, pa vidjet ćemo.
-
kox
#46179 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ako je vakcinisanih npr. 80% a nevakcinisanih 20% a vakcina daje npr. 70% zaštite, onda je sasvim moguće (lupam procente). Samo što to ne govori da vakcine ne funkcionišu i ne smanjuju broj hospitaliziranih nego da nisu savršene i ne daju 100% zaštitu.Naslovnica wrote: ↑19/08/2021 11:38Ja sam se samo nadovezao na tvoj komentar da vakcinacija smanjuje mogućnost preopterećenosti bolnica, a u bolnicama u Izraelu trenutno više (re)vakcinisanih nego nevakcinisanih, pa mi to nekako čudno.kox wrote: ↑19/08/2021 11:30
Zaista ne znam, aliu zemlji u kojoj je velika većina populacije vakcinisana i to je moguće. Pitanje je šta bi bilo da nisu vakcinisani, koliko bi ih tada bilo u bolnicama.
-
Naslovnica
#46180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U pravu si.kox wrote: ↑19/08/2021 11:47Ako je vakcinisanih npr. 80% a nevakcinisanih 20% a vakcina daje npr. 70% zaštite, onda je sasvim moguće (lupam procente). Samo što to ne govori da vakcine ne funkcionišu i ne smanjuju broj hospitaliziranih nego da nisu savršene i ne daju 100% zaštitu.Naslovnica wrote: ↑19/08/2021 11:38
Ja sam se samo nadovezao na tvoj komentar da vakcinacija smanjuje mogućnost preopterećenosti bolnica, a u bolnicama u Izraelu trenutno više (re)vakcinisanih nego nevakcinisanih, pa mi to nekako čudno.
Kako bi to tek izgledalo da niko nije vakcinisan.
- spinel_
-
Trappist
#46182 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moram se nadovezati
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/z ... o-20210317
"Život se u Izraelu normalizirao, pogledajte kako to izgleda kada cijepite četiri milijuna ljudi"
https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/pan ... ea-1087517
zrael se vratio starom životu, organiziran je veliki gay party na kojem su plesale tisuće razdraganih partijanera. Pogledajte videa
-
Capljina74
#46183 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da se ove studije za mRNA otkrivaju kod bolesti nekih zivitinjskih vrsta te vakcine bi automatski bile označene kao fijasko i bile povučene.kox wrote: ↑19/08/2021 11:09Već sam napisao drugom forumašu ranije kad je postavljao te članke da detaljnije pročita sam članak, možeš naći na ranijim stranama. Klasifikacija teško oboljelih je drugačija. Vakcinisani imaju lakče simptome i ljekari na terenu apeluju da se ljudi vakcinišu.Naslovnica wrote: ↑19/08/2021 11:03
Vjerovatno nisi čuo da u Izraelu većina hospitaliziranih dolazi iz reda revakcinisanih?!
![]()
-
daddy-kool
#46184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koje se se mrna vakcine koristile kod zivotinja?
-
kox
#46185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koje studije ?Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 12:38Da se ove studije za mRNA otkrivaju kod bolesti nekih zivitinjskih vrsta te vakcine bi automatski bile označene kao fijasko i bile povučene.
-
Naslovnica
-
kox
#46187 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Imena kolega, imena 
-
Capljina74
#46188 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moram te razočarati.kox wrote: ↑19/08/2021 12:56Koje studije ?Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 12:38
Da se ove studije za mRNA otkrivaju kod bolesti nekih zivitinjskih vrsta te vakcine bi automatski bile označene kao fijasko i bile povučene.
U epizootiologiji ne postoji jedinka, postoji populacija, krdo.
Da li ćeš zaštiti jednu ili dvije je pišanje uz vjetar.
Ova vakcina ne radi ono osnovno, ne stvara imunitet krda sve i da je ne prate tolike kontroverze i gomile laži.
Poenta je da ovakvom vakcinom guraju virus da pobjegne iz kaveza. Iz kaveza na kome ostavljaš vrata otvorenim jer si prvo lažima odbio dobar dio ljudi, jer ti vakcine nisu funkcionalne, jer ih nisi dovoljno obezbjedio da baciš opštu vakcinaciju i zatvoriš virus.
Ode virus u genetičku avanturu, a ti se Selma ne naginji kroz prozor!
Ne praviš vakcine da bi zaštitio od teških oblika bolesti, nego praviš da bi se virus uhvatio u kavez kolektivnog imuniteta.
U epizootiologiji tj. epidemiologiji ne postoji jedinka.
Sva druga priča je neozbiljna.
- Raigor Stonehoof
#46189 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /210819065
Pocelo je pocelo, uskoro stoku na ostrva kako sam i predvidio
Pocelo je pocelo, uskoro stoku na ostrva kako sam i predvidio
-
kox
#46190 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dakle drugačiji su principi u humanoj i veterinarskoj medicini ? Mene to iskreno ne čudi, između ostalog zato postoje humana i veterinarska medicina. To opet ne znači da vakcine ne pružaju zaštitu i ja lično sam se vrlo rado zaštitio kao jedinka, pa kako kome odgovara.Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 13:24Moram te razočarati.
Ova vakcina ne radi ono osnovno, ne stvara imunitet krda sve i da je ne prate tolike kontroverze i gomile laži.
Poenta je da ovakvom vakcinom guraju virus da pobjegne iz kaveza. Iz kaveza na kome ostavljaš vrata otvorenim jer si prvo lažima odbio dobar dio ljudi, jer ti vakcine nisu funkcionalne, jer ih nisi dovoljno obezbjedio da baciš opštu vakcinaciju i zatvoriš virus.
Ode virus u genetičku avanturu, a ti se Selma ne naginju kroz prozor!
Ne praviš vakcine da bi zaštitio od teških oblika bolesti, nego praviš da bi se virus uhvatio u kavez kolektivnog imuniteta.
-
Capljina74
#46191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Spinuj i pravi se lud.kox wrote: ↑19/08/2021 13:37Dakle drugačiji su principi u humanoj i veterinarskoj medicini ? Mene to iskreno ne čudi, između ostalog zato postoje humana i veterinarska medicina. To opet ne znači da vakcine ne pružaju zaštitu i ja lično sam se vrlo rado zaštitio kao jedinka, pa kako kome odgovara.Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 13:24
Moram te razočarati.
Ode virus u genetičku avanturu, a ti se Selma ne naginju kroz prozor!
Ovo je univerzalna doktrina suzbijanja zaraza.
Sada u pokušaju da ispadnes šeret ispao si panglu.
Jebat' ga, mislio sam da smo ozbiljni.
Razlika je što bolesti sa nekadašnje A liste organizacije za suzbijanje zaraznih bolesti životinja prati stamping out. Pobiti sve živo, pa i pse i mačke...
Tu se ništa ne vakciniše.
A sa liste B važi univerzalno pravilo.
Eto i ovo sam ti pojasnio.
Last edited by Capljina74 on 19/08/2021 13:48, edited 1 time in total.
-
kox
#46192 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Predlažem da hitno napišeš pismo WHO i CDC i objasniš im da ne znaju šta rade.Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 13:44Spinuj i pravi se lud.
-
Capljina74
#46193 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znaju oni šta rade...kox wrote: ↑19/08/2021 13:48Predlažem da hitno napišeš pismo WHO i CDC i objasniš im da ne znaju šta rade.Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 13:44
Spinuj i pravi se lud.
Oni su korporacija. Znaju oni šta rade. Dobro znaju.
-
kox
#46194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ali nisu znali da postoji Čapljina sa Klixa da ih razotkrije.Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 13:49Znaju oni šta rade...
-
Capljina74
#46195 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ko se krije?kox wrote: ↑19/08/2021 13:51Ali nisu znali da postoji Čapljina sa Klixa da ih razotkrije.Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 13:49
Znaju oni šta rade...
![]()
![]()
To što nemaš pojma ne znači da će te pokušaj zajebancije izvući.
U Srbiji je Kon trebao odgovarati za vakcine kod ptičjeg gripa kada je WHO digao buku...
Ispalo da ga je WHO dobro namirio za narudžbinu vakcina koje su poslije uništene jer epidemija nije ni postojala.
A Kon srao da će ljude kupiti sa ulica...
Na kraju pao tal vlade Srbije i WHO, najebalo dvoje službenika, anonimusa koji veze sa vezom nisu imali...
A evo Kona da opet sere, i čudi se kada ga iznapušavaju kako izađe na ulicu.
-
kox
#46196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izvući od čega ? Shvatio sam bar dio tvog stajališta, zavjera farmaceutske industrije i vlada i sl. Iskreno te teorije zavjera i sl. gluposti me ne interesuju. Ako misliš da sa tobom razglabam o Gejtsu i 5G ne pada mi na pamet. Ako imaš nešto argumentovano da napišeš samo naprijed, onda možda dobiješ i argumentovan odgovor, kao što si dobio za humanu i veterinarsku medicinu.Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 14:08Ko se krije?
U Srbiji je Kon trebao odgovarati za vakcine kod ptičjeg gripa kada je WHO digao buku...
Ispalo da ga je WHO dobro namirio za narudžbinu vakcina koje su poslije uništene jer epidemija nije ni postojala.
Na kraju pao tal vlade Srbije i WHO, najebalo dvoje službenika, anonimusa koji veze sa vezom nisu imali...
-
Capljina74
#46197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakva zavjera?kox wrote: ↑19/08/2021 14:28Izvući od čega ? Shvatio sam bar dio tvog stajališta, zavjera farmaceutske industrije i vlada i sl. Iskreno te teorije zavjera i sl. gluposti me ne interesuju. Ako misliš da sa tobom razglabam o Gejtsu i 5G ne pada mi na pamet. Ako imaš nešto argumentovano da napišeš samo naprijed, onda možda dobiješ i argumentovan odgovor, kao što si dobio za humanu i veterinarsku medicinu.Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 14:08
Ko se krije?
Ko spominje zavjere?
Ljudi regularno guraju jednu od vakcina i protažiraju je na svaki mogući način.
Nova i ne ispitana tehnologija se uvodi preko noći u eksperiment koji se prenosi u živo.
Kakva jebena zavjera, ovo se dešava sada i ovdje, otvoreno pred očima sviju nas...
Ljudi uzimaju lopatom...
A mene libo rinakaš da raspredam sa tobom da je Zemlja lopta i da Ciganke imaju regulara picu...
-
kox
#46198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Stvarno ne znam kakav odgovor od mene očekuješ na takav post ? Ako ti se ne sviđa Pfizer (pretpostavljam da na nju misliš) i misliš da žele na tebi da eksperimentišu vakciniši se Astrom, kineskom ili kojom već hoćeš. Ili se ne vakciniši nikako što se mene tiče. Prema dostupnim podacima vakcine pružaju zaštitu kakvu pružaju i na svakome je da odluči hoće li ili neće da je primi. Ja jesam, i opet bih.
-
Capljina74
#46199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma pričamo.kox wrote: ↑19/08/2021 14:40 Stvarno ne znam kakav odgovor od mene očekuješ na takav post ? Ako ti se ne sviđa Pfizer (pretpostavljam da na nju misliš) i misliš da žele na tebi da eksperimentišu vakciniši se Astrom, kineskom ili kojom već hoćeš. Ili se ne vakciniši nikako što se mene tiče. Prema dostupnim podacima vakcine pružaju zaštitu kakvu pružaju i na svakome je da odluči hoće li ili neće da je primi. Ja jesam, i opet bih.
Glupo mi da padamo u vatru, ali nismo Šveđani...
-
biglebovski
#46200 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nemaš ti burazeru pojma, iskreno. Nemoj se ljutiti što ja to ovako otvoreno ali neko sa takvim nickom ne može protiv takvih veličina kakav je npr. brilijantni naučnik iz Velike Britanije i jedan od najpoznatijih živućih legendi iz područja virusologije, epidemiologije i izumiranja ljudske vrste, kadra čuvene svjetske atrakcije WHO, veliki gospodin Neil Ferguson, miljenik slobodarskih medija, koji je ipak osoba koju svi slušaju iako...Capljina74 wrote: ↑19/08/2021 14:34
Kakva zavjera?kox wrote: ↑19/08/2021 14:28
Izvući od čega ? Shvatio sam bar dio tvog stajališta, zavjera farmaceutske industrije i vlada i sl. Iskreno te teorije zavjera i sl. gluposti me ne interesuju. Ako misliš da sa tobom razglabam o Gejtsu i 5G ne pada mi na pamet. Ako imaš nešto argumentovano da napišeš samo naprijed, onda možda dobiješ i argumentovan odgovor, kao što si dobio za humanu i veterinarsku medicinu.
Ko spominje zavjere?
Ljudi regularno guraju jednu od vakcina i protažiraju je na svaki mogući način.
Nova i ne ispitana tehnologija se uvodi preko noći u eksperiment koji se prenosi u živo.
Kakva jebena zavjera, ovo se dešava sada i ovdje, otvoreno pred očima sviju nas...
Ljudi uzimaju lopatom...
A mene libo rinakaš da raspredam sa tobom da je Zemlja lopta i da Ciganke imaju regulara picu...
Epidemiolog Imperial College-a Neil Ferguson stajao je iza osporavanog istraživanja koje je izazvalo masovno ubijanje jedanaest milijuna ovaca i goveda tijekom izbijanja bolesti slinavke i šapa 2001. godine. Također je predvidio da bi moglo umrijeti do 150.000 ljudi. Bilo je manje od 200 smrtnih slučajeva. . . .
Godine 2002. Ferguson je predvidio da će do 50.000 ljudi vjerojatno umrijeti od izloženosti goveđem mesu BSE (bolest kravljeg ludila). U Velikoj Britaniji bilo je samo 177 smrtnih slučajeva od BSE -a.
Godine 2005. Ferguson je predvidio da bi do 150 milijuna ljudi moglo biti ubijeno od ptičje gripe. Na kraju, samo su 282 osobe u svijetu umrle od ove bolesti između 2003. i 2009. godine.
Vlada je 2009. godine, prema procjeni vlade, na temelju Fergusonovog savjeta, rekla da je "razuman najgori mogući scenarij" da će svinjska gripa dovesti do 65.000 britanskih smrtnih slučajeva. Na kraju je svinjska gripa u Velikoj Britaniji ubila 457 ljudi
Prošlog ožujka, Ferguson je priznao da se njegov model bolesti COVID-19 na Imperial Collegeu temeljio na 13-godišnjem računalnom kodu bez dokumenata koji se trebao koristiti za pandemiju gripe, a ne za koronavirus. Ferguson je odbio objaviti svoj izvorni kod kako bi drugi znanstvenici mogli provjeriti njegove rezultate. Tek je prošlog tjedna, nakon šest tjedana odgode, objavio jako revidirani set koda.
https://statmodeling.stat.columbia.edu/ ... -this-guy/