Baš za 5 minuta i ne mogu.foxlife wrote: ↑22/08/2021 00:04Ne treba tuzioc da bi se saznalo ko je iza kojeg nikadrug_profi wrote: ↑21/08/2021 18:48 Naravno da se moze svaciji identitet utvrditi, po potrebi i nalogu tuzioca, ali je pretjerano reci da vec postoji knjiga koja objedinjava nickove sa identitetom.
Prije svega jet je besmisleno. Danas jedan nick, sutra moze biti drugi. Ljudi koji pisu sa istog nicka, rijetko prelaze granicu zakona.
Svi trebamo znati da cim pisemo na internetu ne samo na forumu mi vise nismo anonimni
Za to postoje operativni sistemi aplikacije i sl al ovako preko gugla i sl obicno pisanje fb itd zaboravite na privatnost
Bilo ko ko poznaje rad mreze i sl da ne kazem hakeri mogu saznati vas identitet u roku 5 minuta
Narod i Pravda (Konakovic)
-
Hakiz
#15051 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
-
foxlife
#15052 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Bas za 5 minutaHakiz wrote: ↑22/08/2021 00:06Baš za 5 minuta i ne mogu.foxlife wrote: ↑22/08/2021 00:04
Ne treba tuzioc da bi se saznalo ko je iza kojeg nika
Svi trebamo znati da cim pisemo na internetu ne samo na forumu mi vise nismo anonimni
Za to postoje operativni sistemi aplikacije i sl al ovako preko gugla i sl obicno pisanje fb itd zaboravite na privatnost
Bilo ko ko poznaje rad mreze i sl da ne kazem hakeri mogu saznati vas identitet u roku 5 minuta
- drug_profi
#15053 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ako je kome interesantno da kopa, ali razumno zasticen racunar ili telefon nije tako lako probiti.foxlife wrote: ↑22/08/2021 00:04Ne treba tuzioc da bi se saznalo ko je iza kojeg nikadrug_profi wrote: ↑21/08/2021 18:48 Naravno da se moze svaciji identitet utvrditi, po potrebi i nalogu tuzioca, ali je pretjerano reci da vec postoji knjiga koja objedinjava nickove sa identitetom.
Prije svega jet je besmisleno. Danas jedan nick, sutra moze biti drugi. Ljudi koji pisu sa istog nicka, rijetko prelaze granicu zakona.
Uostalom malo ko od nas zaista krije identitet, samo ga ne objavljujemo javno upravo zato sto taj podatak neko drugi sakriven iza nekog nicka moze zloupotrijebiti.
Ti znas moj pravi identitet i zna jos vjerovatno 20-30 ljudi na ovom forumu.
Znaci nisam skriven.
-
foxlife
#15054 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Nisam rekao da ti krijes nego govorim generalno samo sam se nadovezao na tvoj postdrug_profi wrote: ↑22/08/2021 00:12Ako je kome interesantno da kopa, ali razumno zasticen racunar ili telefon nije tako lako probiti.foxlife wrote: ↑22/08/2021 00:04
Uostalom malo ko od nas zaista krije identitet, samo ga ne objavljujemo javno upravo zato sto taj podatak neko drugi sakriven iza nekog nicka moze zloupotrijebiti.
Ti znas moj pravi identitet i zna jos vjerovatno 20-30 ljudi na ovom forumu.
Znaci nisam skriven.
I bukvalno 5 minuta da se sazna bez obzira na zastite
Samo sto mi nismo nikome interesantni pa je to dovoljna zastita za internet da se amateri odbiju
-
Hakiz
#15055 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Treba barem 6 minuta.
-
mirza_15
#15056 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Odvadite malo. Nije uopšte tako jednostavno saznati nečiji identitet. Evo neko anoniman napravi nick na forumu. Šta potencijalni haker u početku zna o tom čovjeku? Pa samo nick. Kako će doći do više podataka? Mora nekako provaliti na server klix-a. Prvo to uopšte nije jednostavno. Da jeste, padao bi klix svako malo jer sigurno ima dosta zainteresovanih da ga obore, a i onih koji bi to iz čiste zabave i da se dokažu uradili. Ali sve i kada bi uspio da probije zaštite na serveru može saznati samo ograničene podatke. Recimo IP adresu (o ovome ću posebno) koji je operativni sistem sa kojeg osoba piše, logove o upisima i sl. I dalje pojma nema o kome je riječ. Čak ne može provaliti ni password za nick (ne bi ga trebali znati ni admini na klixu ukoliko klix slijedi, a vjerujem da je tako, standard u ovoj oblasti). Jedini način da dođe do nekih podataka o osobi koja piše jeste da nekako pokuša provaliti na računar te osobe. Najbolji podatak koji ima je IP adresa. Klix koristi IPv4 only i nema na svom serveru IPv6 adresu koliko je meni poznato. S druge strane, IPv6, od operatera u BiH, ima samo BH Telecom i to za dio svojih fiksnih korisnika. Zato hajmo samo o IPv4. IPv4 adresni prostor je premal za sve uređaje. Zato je, u najboljem slučaju za potencijalnog hakera, IPv4 adresa koju vidi adresa vašeg kućnog rutera, a ne uređaja sa kojeg pišete. Zašto je to najbolji slučaj za hakera? Pa zato što, svi veći operateri (uključujući Telemach, BH Telecom itd.) Koriste CGNAT ili u prevodu, više korisnika koristi istu javnu IPv4 adresu. U tom slučaju, adresa koju haker vidi, je adresa u mreži operatera. Nema šanse da sazna ni IP adresu vašeg kućnog rutera koja je poznata operateru, a kada bi uspio i da sazna, dolazi samo do rutera, još uviek ima problem da pređe i tu prepreku i dođe do računara ili drugog uređaja. Puno bi mu jednostavnije bilo kada bi uspio da natjera potencijalnu žrtvu da skine neki maliciozni software koji će mu omogućiti pristup uređaju. Ali i to je jedno veliko "if".
Sigurnosne službe koriste takozvano zakonito presretanje (lawful interception) i u saradnji sa operaterom mogu, relativno lako, saznati nečiji identitet, ali ne baš brzo. Neko zlonamjeran ko nema te opcije teško može saznati ko je ko na forumu.
Druga je stvar što npr. ja ne krijem svoj identitet (puno ljudi na gorumu znaju ko sam ja) i što ga jako puno ljudi može saznati. Iz mog pisanja se može saznati gdje radim, manje više i šta tačno radim tu gdje radim, za koga navijam, politička i vjerska opredjeljenost... Iz toga se može dosta toga iščitati.
Zato odvadite malo. Nije to uopšte tako jednostavno (čak bih rekao i nemoguće ukoliko potencijalni haker nema neku ludu sreću da dođe do nekih podataka) osim sigurnosnim službama.
Sigurnosne službe koriste takozvano zakonito presretanje (lawful interception) i u saradnji sa operaterom mogu, relativno lako, saznati nečiji identitet, ali ne baš brzo. Neko zlonamjeran ko nema te opcije teško može saznati ko je ko na forumu.
Druga je stvar što npr. ja ne krijem svoj identitet (puno ljudi na gorumu znaju ko sam ja) i što ga jako puno ljudi može saznati. Iz mog pisanja se može saznati gdje radim, manje više i šta tačno radim tu gdje radim, za koga navijam, politička i vjerska opredjeljenost... Iz toga se može dosta toga iščitati.
Zato odvadite malo. Nije to uopšte tako jednostavno (čak bih rekao i nemoguće ukoliko potencijalni haker nema neku ludu sreću da dođe do nekih podataka) osim sigurnosnim službama.
-
foxlife
#15057 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Dosta stvari ti moras da ucismirza_15 wrote: ↑22/08/2021 08:38 Odvadite malo. Nije uopšte tako jednostavno saznati nečiji identitet. Evo neko anoniman napravi nick na forumu. Šta potencijalni haker u početku zna o tom čovjeku? Pa samo nick. Kako će doći do više podataka? Mora nekako provaliti na server klix-a. Prvo to uopšte nije jednostavno. Da jeste, padao bi klix svako malo jer sigurno ima dosta zainteresovanih da ga obore, a i onih koji bi to iz čiste zabave i da se dokažu uradili. Ali sve i kada bi uspio da probije zaštite na serveru može saznati samo ograničene podatke. Recimo IP adresu (o ovome ću posebno) koji je operativni sistem sa kojeg osoba piše, logove o upisima i sl. I dalje pojma nema o kome je riječ. Čak ne može provaliti ni password za nick (ne bi ga trebali znati ni admini na klixu ukoliko klix slijedi, a vjerujem da je tako, standard u ovoj oblasti). Jedini način da dođe do nekih podataka o osobi koja piše jeste da nekako pokuša provaliti na računar te osobe. Najbolji podatak koji ima je IP adresa. Klix koristi IPv4 only i nema na svom serveru IPv6 adresu koliko je meni poznato. S druge strane, IPv6, od operatera u BiH, ima samo BH Telecom i to za dio svojih fiksnih korisnika. Zato hajmo samo o IPv4. IPv4 adresni prostor je premal za sve uređaje. Zato je, u najboljem slučaju za potencijalnog hakera, IPv4 adresa koju vidi adresa vašeg kućnog rutera, a ne uređaja sa kojeg pišete. Zašto je to najbolji slučaj za hakera? Pa zato što, svi veći operateri (uključujući Telemach, BH Telecom itd.) Koriste CGNAT ili u prevodu, više korisnika koristi istu javnu IPv4 adresu. U tom slučaju, adresa koju haker vidi, je adresa u mreži operatera. Nema šanse da sazna ni IP adresu vašeg kućnog rutera koja je poznata operateru, a kada bi uspio i da sazna, dolazi samo do rutera, još uviek ima problem da pređe i tu prepreku i dođe do računara ili drugog uređaja. Puno bi mu jednostavnije bilo kada bi uspio da natjera potencijalnu žrtvu da skine neki maliciozni software koji će mu omogućiti pristup uređaju. Ali i to je jedno veliko "if".
Poenta je samo da za ozbiljnog hakera klix forum i forumasi nisu interesantni
Uporedit cu to sa automafijom
Oni koji kradu najnovije mercedese audije itd nece ni pogledati golfove astre pezoe itd
-
mirza_15
#15058 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Sve si u pravu i jako stručno si sve obrazložio 
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#15059 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Hakiz wrote: ↑22/08/2021 00:06Baš za 5 minuta i ne mogu.foxlife wrote: ↑22/08/2021 00:04
Ne mogu ni za 5 godina ako je nekome cejf da zayebava nekog.
Ja pisem sa jednog mjesta, firma 12 hiljada zaposlenih, IT firma koja pruza usluge mojoj firmi jedan dio infrastrukture ima u Rumuniji, drugi u Indiji.
Zapetljano da sami sebe ne mozemo pronaci nekad kad hocemo...
-
mirza_15
#15060 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
RagibUzoriti wrote: ↑22/08/2021 09:07
Ne mogu ni za 5 godina ako je nekome cejf da zayebava nekog.
Ja pisem sa jednog mjesta, firma 12 hiljada zaposlenih, IT firma koja pruza usluge mojoj firmi jedan dio infrastrukture ima u Rumuniji, drugi u Indiji.
Zapetljano da sami sebe ne mozemo pronaci nekad kad hocemo...
Vjerovatno slabo gledaš filmove. Da vidiš šta tamo rade
-
foxlife
-
mirza_15
#15062 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ja bih baš volio da mi objasniš, pogotovo kako neko sa strane, na osnovu nicka na forumu, dođe do nečijeg identiteta, ali nažalost to je teški offtopic na ovoj temi.
-
Hakiz
#15063 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Distribucija Linuxa umjesto Windows, iOS umjesto android.
TOR i VPN. Registracije i na email adrese i na forum napraviš negdje u kafani
, dakle ne na svojoj IP adresi.
Pri registraciji na forum daš eMail adresu recimo gmail koju si napravio lažnim podacima i izbrišeš je sa google čim te forum registruje.
Pri registraciji accounta na mobitelu za android/google play, takođe netačni podaci.
Žrtvuješ 5 KM da kupiš Ultra broj koji iskoristiš samo da dobiješ SMS potreban za registracije, i odmah ga vadiš iz telefona i baciš. I to uradiš na drugom telefonu, "starinskom" ne smart, prepišeš dobijenu šifru za registraciju, ne radiš na uređaju sa kojeg ćeš pristupiti forumu.
Na istom uređaju ne koristiš, ili još bolje uopšte nemaš, facebook itd. I blokiraš pojavljivanje facebook like dugmeta na web stranicama.
Isklkučiš automatske sinhronizacije između uređaja, uređaja sa računima, aplikacijama, automatske update itd.
Isključiš GPS pristup aplikacijama.
Na forumu ne daješ lične podatke, brišeš exif sa postanih fotografija itd.
Ima još...
Naravno da se može saznati ako neko baš hoće da troši vrijeme i novac da sazna, ali:
Ipak treba barem 8 minuta.
TOR i VPN. Registracije i na email adrese i na forum napraviš negdje u kafani
Pri registraciji na forum daš eMail adresu recimo gmail koju si napravio lažnim podacima i izbrišeš je sa google čim te forum registruje.
Pri registraciji accounta na mobitelu za android/google play, takođe netačni podaci.
Žrtvuješ 5 KM da kupiš Ultra broj koji iskoristiš samo da dobiješ SMS potreban za registracije, i odmah ga vadiš iz telefona i baciš. I to uradiš na drugom telefonu, "starinskom" ne smart, prepišeš dobijenu šifru za registraciju, ne radiš na uređaju sa kojeg ćeš pristupiti forumu.
Na istom uređaju ne koristiš, ili još bolje uopšte nemaš, facebook itd. I blokiraš pojavljivanje facebook like dugmeta na web stranicama.
Isklkučiš automatske sinhronizacije između uređaja, uređaja sa računima, aplikacijama, automatske update itd.
Ima još...
Naravno da se može saznati ako neko baš hoće da troši vrijeme i novac da sazna, ali:
- drug_profi
#15064 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Para noja.
-
STARx
#15065 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
A koliko vas, nas, koristi VPN? Koliko vas se registrovalo na email adresu s druge ip adrese? Jel vi stvarno mislite da vlada ako joj je u interesu ne moze doci do vas preko nicka? Naravno da moze. Anonimnost na internetu ne postoji.
-
Milenkov buraz
#15066 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Koji će mi to *urac? Da sam Osama Bin Laden ili Keljemendi onda bi imalo smisla, ovako kome je stalo do tvog ili mog usranog života, podataka?Hakiz wrote: ↑22/08/2021 11:45 Distribucija Linuxa umjesto Windows, iOS umjesto android.
TOR i VPN. Registracije i na email adrese i na forum napraviš negdje u kafani, dakle ne na svojoj IP adresi.
Ima još...
-
Hakiz
#15067 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ne kažem da ćeš to raditi, samo odgovaram na post koji kaže da se svakome na forumu može u 5 minuta doznati identitet. Možda može meni ili tebi, ali ako na forumu ima neki "Keljmendi" ili "Osama", za njih treba barem 8Milenkov buraz wrote: ↑22/08/2021 17:34Koji će mi to *urac? Da sam Osama Bin Laden ili Keljemendi onda bi imalo smisla, ovako kome je stalo do tvog ili mog usranog života, podataka?Hakiz wrote: ↑22/08/2021 11:45 Distribucija Linuxa umjesto Windows, iOS umjesto android.
TOR i VPN. Registracije i na email adrese i na forum napraviš negdje u kafani, dakle ne na svojoj IP adresi.
Ima još...
Ipak treba barem 8 minuta.![]()
-
mirza_15
#15068 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Mogu sigurnosne službe jer je klix dužan dostaviti im eventualno tražene podatke, a i operateri (bh telecom, telemach..) postoji nešto što se zove zakonito presretanje i sa podacima koji im dostave operateri i klix mogu pronaći korisnika foruma.
xy osoba, koliko god da je dobra, teško može saznati nečiji identitet. Ljudi gledaju previše filmova. xy osoba ne zna moj email, ne zna moju ip adresu, a i da je zna ne bi mu puno pomogla jer je ta adresa dva puta "NATovana". Jednom na mom ruteru, drugi put na ruteru BH Telecoma. Ne ide to tako jednostavno kako neki misle.
- drug_profi
#15069 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Po mojoj prijavi prije 7-8 godina, SIPA je otkrila identitet posiljaoca prijeteceg maila za par dana.
I ja sam bio iznenadjen zasto SIPA. Odgovor nemam.
I ja sam bio iznenadjen zasto SIPA. Odgovor nemam.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- nikad_vise
#15071 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Elmedin Konakovic: „Mi smo protiv toga ustali, ti ljudi su zaista na sve spremni, ali ono što je važnije jeste da smo mi spremniji od njih da istrajemo na svjoj istini, više nego što su oni spremni braniti svoju laž; i to je prekretnica koja treba ovom društvu! To će biti, ako Bog da, prekretnica
Mogu sendvicari sa raznih strana spinovati,izmisljati,lagati i sta sve ne,ali Dino je rekao samu sustinu
Ova borba nema alternativu,alternativa je samo urusavanje ove drzave i robstvo ovog naroda usljed totalne ekonomske,demografske i obrazovne slabosti.NiP nije bezgrijesan,al ljudi priznaju da pogrijese i pokusaju mijenjati stvar.
Na sledecim izborima ce ljudi na terenu odluciti koliko su zadovoljni Dinom,Delicem,Muzurom i ostalim momcima koji su u ovoj casnoj borbi za bolje drustvo.Znat ce privrednici u KS,znat ce obicni ljudi na Ilidzi,u Kantonu i sirom BiH gdje je NiP imao barem vijecnika jesu li ljudi iz NiPa bili na zadovoljavajucem nivou.Uzalud sva spinovanja i organizovano pljuvanje po fb i drugim portalima,teren ce reci sve.
Mogu sendvicari sa raznih strana spinovati,izmisljati,lagati i sta sve ne,ali Dino je rekao samu sustinu
Ova borba nema alternativu,alternativa je samo urusavanje ove drzave i robstvo ovog naroda usljed totalne ekonomske,demografske i obrazovne slabosti.NiP nije bezgrijesan,al ljudi priznaju da pogrijese i pokusaju mijenjati stvar.
Na sledecim izborima ce ljudi na terenu odluciti koliko su zadovoljni Dinom,Delicem,Muzurom i ostalim momcima koji su u ovoj casnoj borbi za bolje drustvo.Znat ce privrednici u KS,znat ce obicni ljudi na Ilidzi,u Kantonu i sirom BiH gdje je NiP imao barem vijecnika jesu li ljudi iz NiPa bili na zadovoljavajucem nivou.Uzalud sva spinovanja i organizovano pljuvanje po fb i drugim portalima,teren ce reci sve.
-
STARx
#15072 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Nisam nikad spomenuo xy osobe nego vlast. Ako im je u cilju i to zele mogu te pronaci. Ne bi bio prvi, a ni zadnji put.mirza_15 wrote: ↑22/08/2021 20:03Mogu sigurnosne službe jer je klix dužan dostaviti im eventualno tražene podatke, a i operateri (bh telecom, telemach..) postoji nešto što se zove zakonito presretanje i sa podacima koji im dostave operateri i klix mogu pronaći korisnika foruma.
xy osoba, koliko god da je dobra, teško može saznati nečiji identitet. Ljudi gledaju previše filmova. xy osoba ne zna moj email, ne zna moju ip adresu, a i da je zna ne bi mu puno pomogla jer je ta adresa dva puta "NATovana". Jednom na mom ruteru, drugi put na ruteru BH Telecoma. Ne ide to tako jednostavno kako neki misle.
-
foxlife
#15073 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ide to tako jednostavno jer nije to kako neko misli nego kako neko znamirza_15 wrote: ↑22/08/2021 20:03Mogu sigurnosne službe jer je klix dužan dostaviti im eventualno tražene podatke, a i operateri (bh telecom, telemach..) postoji nešto što se zove zakonito presretanje i sa podacima koji im dostave operateri i klix mogu pronaći korisnika foruma.
Bukvalno znam te stvari jer se time bavim
Samo sto niko ovdje na forumu nije zanimljiv da bi se neko bavio njima i provaljivao
Ljudi provale u pentagon provale sifre i podatke velikih kompanija a da ne provale ko se krije iza nika na nekom javnom forumu
-
mirza_15
#15074 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ja evo čekam da provališ u moj računar. Nije Pentagon pa pretpostavljam da nećeš imati problema. Evo, umjesto 5 minuta imaš 24 sata. Bujrum.foxlife wrote: ↑23/08/2021 08:05Ide to tako jednostavno jer nije to kako neko misli nego kako neko znamirza_15 wrote: ↑22/08/2021 20:03
Mogu sigurnosne službe jer je klix dužan dostaviti im eventualno tražene podatke, a i operateri (bh telecom, telemach..) postoji nešto što se zove zakonito presretanje i sa podacima koji im dostave operateri i klix mogu pronaći korisnika foruma.
Samo sto niko ovdje na forumu nije zanimljiv da bi se neko bavio njima i provaljivao
Ljudi provale u pentagon provale sifre i podatke velikih kompanija a da ne provale ko se krije iza nika na nekom javnom forumu
P.S. Jesi li ti provaljivao u Pentagon?
-
foxlife
#15075 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Sta je poenta da provalim u tvoj računar?mirza_15 wrote: ↑23/08/2021 08:17Ja evo čekam da provališ u moj računar. Nije Pentagon pa pretpostavljam da nećeš imati problema. Evo, umjesto 5 minuta imaš 24 sata. Bujrum.foxlife wrote: ↑23/08/2021 08:05
Ide to tako jednostavno jer nije to kako neko misli nego kako neko zna
P.S. Jesi li ti provaljivao u Pentagon?
Kazem ti da je jednostavnije nego sto ljudi misle samo ako znas o tome
Ovi koji pokušavaju skriptama i sl su ti koji misle da je kao na filmu