Terorizam Forte i kriznog staba

Moderator: O'zone

Locked
Qler

#276 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Qler »

MorningStar wrote: 19/08/2021 22:32
Qler wrote: 19/08/2021 22:27 Pa potreban je jer se ne vakcinisani peću i šire među sobom zarazu i sjeba aju sve ostale. Svi se vakcinišu, globalni imunitet poraste, smanje se šanse za zarazu, za težim slučajevima, liječiš se kući a ne na respirator, ne kontam kako nekome ne ide u glavu da vakcina pomaže, nije magični lijek, niko ne kaže da liječi sidu rak i koronu, ali pomaže, smanjuje rizik zaraze, smanjuje rizik prenošenja... Što se vežeš kad voziš auto, što kočiš, stat će nekad, što gledaš na obje strane ulice kad svakako te neki kreten može pokupiti? Kompletna logika Anti vaksera je debilna...
Kako sje baju sve ostale ?? Kako smanjuje rizik prenosenja ??
Svako ima pravo na izbor - ako hoce da rizikuje smrt zasto da ne- tvojom logikom rjesenje za saobracjne nesrece je zabraniti upotrebu auta.

Nije, rješenje je sigurnost, smanjenje rizika, vašom logikom bi svi trebali da voze sa glavama kroz prozore, punim gasom, jer svakako će se neko negdje zabiti...
spinel_

#277 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by spinel_ »

Qler wrote: 19/08/2021 22:33
Capljina74 wrote: 19/08/2021 22:30

Još jedan selam od Hizraela.

Izvini, ali pojma nemaš o problemu.
Prosvijerli me, samo prije toga, ako može koji doktorat imaš, koliko se baviš mikro biologijom i šta te to čini kompetentnim da mi objasniš što vakcina ne valja ako svi svjetski priznati, dokazani, priznati doktori kažu da valja. Čisto da znam sa kojim kapacitetom dolaziš da me razuvjeriš. I ako imaš dobre argumente, prihvatam.
Bravo, nabasao si na pravu osobu iz struke :thumbup:
Poslusaj sad covjeka sta ti kaze.
Capljina74

#278 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Capljina74 »

gamer4ever wrote: 19/08/2021 22:30
MorningStar wrote: 19/08/2021 22:19

I kakve veze imam ja ako se ne vakcinisem sa tobom koji si vakcinisan ? Ti si zasticen a ja mogu prenositi bolest vakcinisan ili ne kao i ti - zapravo ti si veca opasnost po mene.
Manje su sanse da prenosis zarazu ako si vakcinisan, jer su manje sanse da se inficiras virusom. Sad kome ces prenjeti, vakcinisanom ili ne, nije ni bitno. Siris dalje vise nego vakcinisani i pridonosis odrzavanje ove pandemije
To je nebuloza.

Stvari da li će virus ući i da li će se inicijalno umnožavanje desiti na sluzokoži zavisi isključivo od imunoglobulina klase A, IgA.

To su dimeri i oni nose sluzokožni imunitet.

Niko do sada nije spomenuo da vakcine razvijaju tu vrstu imunosti.
Naslovnica

#279 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Naslovnica »

Capljina74 wrote: 19/08/2021 22:35

Manje su sanse da prenosis zarazu ako si vakcinisan, jer su manje sanse da se inficiras virusom. Sad kome ces prenjeti, vakcinisanom ili ne, nije ni bitno. Siris dalje vise nego vakcinisani i pridonosis odrzavanje ove pandemije
To je nebuloza.

Stvari da li će virus ući i da li će se inicijalno umnožavanje desiti na sluzokoži zavisi isključivo od imunoglobulina klase A, IgA.

Ali ti si veterinar, šta ti znaš, nisi stručan da raspravljaš o virusologiji, epidemiologiji, budiodgovoranlogiji... Ba.
gamer4ever

#280 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by gamer4ever »

To je nebuloza.

Iako se ispostavilo da su poprilicno neuspjesne u tome, ipak smanjuju sansu i asimptomatske zaraze virusom. Pa nek je 60% opet su manje sanse da ces biti zarazen nego neko ko nije vakcinisan. A ako nisi zarazen, kako ces onda prenijeti virus nekome drugome ?
dječak sa šibicama

#281 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by dječak sa šibicama »

Mislim da su mnogi zaboravili fundament price, covid brojevi kazu da je sirom svijeta registrovano 210 miliona oboljelih, od cega je 4,4 miliona umrlo, zvanicno iako svi znamo da veliki broj tih umrlih nisu umrli od korone nego sa koronom. Ali eto neka bude 4,4 miliona za godinu ipo.

U isto vrijeme od pusenja, alkohola, gojaznosti, raka, dijabetesa, komarca iliti virusa koje on prenosi prije svih malarija koja godisnje odnese preko pola miliona zivota, bubrega i tako dalje, umrlo je daleko daleko vise ljudi. Zasto se i dalje prodaju cigarete, koje godisnje ubiju preko 8 miliona ljudi na planeti, gdje je vakcina protiv raka koji ubije preko 10 miliona ljudi godisnje, kazem vakcina vise u sali, mislim na lijek. I tako dalje.

Niko se ne pocese zbog puno strasnijih brojeva kojima svjedocimo iz godine u godinu, ali sad ide ukidanje demokratije i ljudskih prava zbog virusa kojeg je prezivilo skoro 98% zarazenih ako sam dobro izracunao gore.
Capljina74

#282 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Capljina74 »

gamer4ever wrote: 19/08/2021 22:41

To je nebuloza.

Iako se ispostavilo da su poprilicno neuspjesne u tome, ipak smanjuju sansu i asimptomatske zaraze virusom. Pa nek je 60% opet su manje sanse da ces biti zarazen nego neko ko nije vakcinisan. A ako nisi zarazen, kako ces onda prenijeti virus nekome drugome ?
Nisi shvatio.

Asimptomatski oblik je taj da je virus u čovjeku, jednako kao i subklinička slika gdje se javljaju nespecifični simptomi - virus radi svoje.

Pri kontaktu sa organizmom jedino sigurno je da postoje IgA koje će sasjeći virus na samim vratima.

Veća je šansa da će se steći prirodnim imunitetom nego vakcinalnim na samo jedan Ag.

Ljudi su najopasniji prenosioci do pojave simptoma, a ako imaš nekoga sa nespecifičnom slikom taj će šibati i širiti virus bez pardona.
gamer4ever

#283 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by gamer4ever »

Capljina74 wrote: 19/08/2021 22:45
Nisi shvatio.

Asimptomatski oblik je taj da je virus u čovjeku, jednako kao i subklinička slika gdje se javljaju nespecifični simptomi - virus radi svoje.

Pri kontaktu sa organizmom jedino sigurno je da postoje IgA koje će sasjeći virus na samim vratima.

Veća je šansa da će se steći prirodnim imunitetom nego vakcinalnim na samo jedan Ag.

Ljudi su najopasniji prenosioci do pojave simptoma, a ako imaš nekoga sa nespecifični slikom taj će šibati i širiti virus bez pardona.
Ono sto sam mislio je da infekcija mora doci do odredjenog stadija da bi mogao prenositi virus, tako je barem struka pricala na pocetku pandemije. Znaci neka 2-3 dana barem nakon konktakta sa virusim ga mozes prenijeti nekome drugome. A vakcine bi trebale da stite i od takvih oblika infekcije. Meni se cini kada govoris o IgA i sluzokozi to je neka pocetna faza kada ne bi trebalo da je moguce da si zarazan
Naslovnica

#284 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 19/08/2021 22:45 Mislim da su mnogi zaboravili fundament price, covid brojevi kazu da je sirom svijeta registrovano 210 miliona oboljelih, od cega je 4,4 miliona umrlo, zvanicno iako svi znamo da veliki broj tih umrlih nisu umrli od korone nego sa koronom. Ali eto neka bude 4,4 miliona za godinu ipo.

U isto vrijeme od pusenja, alkohola, gojaznosti, raka, dijabetesa, komarca iliti virusa koje on prenosi prije svih malarija koja godisnje odnese preko pola miliona zivota, bubrega i tako dalje, umrlo je daleko daleko vise ljudi. Zasto se i dalje prodaju cigarete, koje godisnje ubiju preko 8 miliona ljudi na planeti, gdje je vakcina protiv raka koji ubije preko 10 miliona ljudi godisnje, kazem vakcina vise u sali, mislim na lijek. I tako dalje.

Niko se ne pocese zbog puno strasnijih brojeva kojima svjedocimo iz godine u godinu, ali sad ide ukidanje demokratije i ljudskih prava zbog virusa kojeg je prezivilo skoro 98% zarazenih ako sam dobro izracunao gore.
Kada smo već kod činjenica:
Godišnje u svijetu 3.100.000 djece ispod 5 godina starosti umre od gladi.
Jedno dijete mlađe od 5 godina umre svakih 10 sekundi.
Capljina74

#285 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Capljina74 »

gamer4ever wrote: 19/08/2021 22:55
Capljina74 wrote: 19/08/2021 22:45
Nisi shvatio.

Ljudi su najopasniji prenosioci do pojave simptoma, a ako imaš nekoga sa nespecifični slikom taj će šibati i širiti virus bez pardona.
Ono sto sam mislio je da infekcija mora doci do odredjenog stadija da bi mogao prenositi virus, tako je barem struka pricala na pocetku pandemije. Znaci neka 2-3 dana barem nakon konktakta sa virusim ga mozes prenijeti nekome drugome. A vakcine bi trebale da stite i od takvih oblika infekcije. Meni se cini kada govoris o IgA i sluzokozi to je neka pocetna faza kada ne bi trebalo da je moguce da si zarazan
Čovjek je najveći prenosioc par dana prije simptoma i poslije početka simptoma.

Do aktivacije B limfocita i proliferacije u plazma ćelije treba jedno hefta dana. Naravno to je humoralni imunitet, imaš i ćelijsku komponentu.

Ovo gore je je kod situacije da je prvi kontakt sa Ag.

Kod ponovnog kontakta bilo prirodno ili vakcinalno da već postoji imunitet treba u pola vremena da bi se pokrenuo mehanizam proliferacije ćelija pamćenja i povećanja titra specifičnih At. Znači virus ima nekog lufta da malo šenluči.

Zato je najbolje virus ukinuti na samim vratima.
gamer4ever

#286 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by gamer4ever »

Capljina74 wrote: 19/08/2021 23:01
Kod ponovnog kontakta bilo prirodno ili vakcinalno da već postoji imunitet treba u pola vremena da bi se pokrenuo mehanizam. Znači virus ima nekog lufta da malo šenluči.

Ako je odgovor imunog sistema jak, virus ce imati vrlo malo vremena ako ikako da zarazi nekoga drugoga. Dok neko bez imuniteta moze puno duze siriti zarazu. Tako da ta prica da vakcinisani i ne vakcinisani podjednako prenose zarazu mi nema smisla. To se ja mislim odnosi kada vakcine nisu bas uspjesne pa osoba bude zarazena, sa blazim simptomima ili asimptomatski. Najbolje je virus ukinuti na vratima, ali kako ?
Capljina74

#287 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Capljina74 »

gamer4ever wrote: 19/08/2021 23:12
Capljina74 wrote: 19/08/2021 23:01
Kod ponovnog kontakta bilo prirodno ili vakcinalno da već postoji imunitet treba u pola vremena da bi se pokrenuo mehanizam. Znači virus ima nekog lufta da malo šenluči.

Ako je odgovor imunog sistema jak, virus ce imati vrlo malo vremena ako ikako da zarazi nekoga drugoga. Dok neko bez imuniteta moze puno duze siriti zarazu. Tako da ta prica da vakcinisani i ne vakcinisani podjednako prenose zarazi mi nema smisla. To se ja mislim odnosi kada vakcine nisu bas uspjesne pa osoba bude zarazena, sa blazim simptomima ili asimptomatski. Najbolje je virus ukinuti na vratima, ali kako ?
Vakcinacijom sigurno nije moguće, jer ga onda vakcinisani ne bi širili.

Nisi opet razumio.

Najveći kapacitet širenja je par dana prije simptoma i par dana poslije početka simptoma.

Da bi se pokrenuli postojeći mehanizmi odbrane potrebno je tri do četiri dana. Za to vrijeme virus ima slobodan prostor.

Da reakcija je mnogo jača kod postojećeg imuniteta. Najbolje prirodnog koji je i najdugotrajniji.

Još nije pronađena vakcina koja daje duži imunitet od prirodnog, a to su lagali kao psi na početku.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#288 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 19/08/2021 22:45 Mislim da su mnogi zaboravili fundament price, covid brojevi kazu da je sirom svijeta registrovano 210 miliona oboljelih, od cega je 4,4 miliona umrlo, zvanicno iako svi znamo da veliki broj tih umrlih nisu umrli od korone nego sa koronom. Ali eto neka bude 4,4 miliona za godinu ipo.

Jos na samom pocetku, vec u februaru i martu prosle godine je bilo jasno receno da se ne smije dopustiti slobodno sirenje virusa zbog preopterecenja zdravstvenih sistema. Tada bi ispastali i oni koji se nikada ne bi zarazili, jer bi umirali zbog nepruzanja zdravstvenih usluga.

Zaravnjavanje krivulje i tako to...
Capljina74

#289 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Capljina74 »

Ovo pričamo u grubo, jer su to jako složeniji mehanizmi od ovog kako pišemo.

Oni se fokusiraju samo na humoralnu komponentu, a gdje je ćelijska?

Ona se javlja samo kod kineske vakcine, zbog tehnologije koja se koristi.

Nisi nezaštićen ni da ti titar At padne ispod nekog nivoa, jer je to jako nerentabilno za organizam da stalno šiba At. To bi ga uništilo jer je to prevelik gradivni i energetski zahtjev, zato postoje ćelije pamćenja. Dio B limfocita koji pri aktivaciju ne prelaze u plazmocite nego postanu ćelije koje šibaju dugoročno.
A_A_AKCIJA

#290 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by A_A_AKCIJA »

Kako vidim, najviše se nadigli ovi uhljebi po državnim institucijama i firmama.

Od kada je krenula pandemija, rade od kuće, a zapravo su u apartmanima na Bjelašnici, vikendicama, moru...

Vakcina bi značila da konačno, poslije godinu ipo moraju na posao, pa sada bi malo da dižu bunu :D

Samo jako, kazne i otkazi za sve koji se prave ludi a zapravo itekako znaju šta rade.

Pandemija je donijela novi nivo bezobrazluka kod uhljeba i ne treba imati milosti da ih se kazni. Ugrožavanje života samo da bi svojoj guzici ugodio i skijao pola godine, hladio muda u bazenu, a da plata ide, je vrhunac kretenluka.
i agree

#291 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by i agree »

apsidejzi wrote: 19/08/2021 18:13
i agree wrote: 19/08/2021 13:28 https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /210819065

Ovo ako se bude uvelo moglo bi dobrog belaja bit
Sto? Vi bi ugrozavali druge zbog svoje paranoje? Ista stvar kao i za vjeru. Drzi je u svoja cetiri zida al kad izadjes van njih ponasaj se u skladu sa demokratskim vrijednostima. Tako i ovi antivakseri. Drzite svoju paranoju u svoja cetiri zida a kad izadjete medju normalne ljude onda se ponasajte civilizovano. Sta mene boli briga sto si ti umislio da te neko cipira, al me i te kako boli briga ako uzmes krevet u bolnici kad dospijes u nju zbog paranoje. Plus sto imam vecu sansu da se zarazim od tebe nego od vakcinisane osobe.
:lol:
Kakve paranoje,primio si vakcinu i dalje imas mogucnost da se zarazis,kakva paronoja,ziva istina.
akcija007

#292 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by akcija007 »

Ne znam sto je ovakav naslov teme, bolje je ovako nego da se sve zatvori. Kada sve zatvore onda cemo opet da kmecimo.
U Sarajevu se ne pustuju mjere . Ljudi nemaju osnovne kulture da stave masku kada udju u zatvoreni prostor. Ja da sam trgovac/prodavac ne bih nikoga usluzio/prodao robu kupcu bez maske.
Ko se nece da vakcinise neka radi test (vrsta koja se trazi za odredjenu instituciju - antigenski ili pcr ) i mirna bosna
i agree

#293 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by i agree »

akcija007 wrote: 20/08/2021 00:53 Ne znam sto je ovakav naslov teme, bolje je ovako nego da se sve zatvori. Kada sve zatvore onda cemo opet da kmecimo.
Cetnici nas nisu zatvarali davali smo im otpor a bogami nece ni krizni stab ni forto.Nema niko pravo nikom nametat sta ce da radi i tjerat ga na nesto sto nece,to je cisti terorizam.Mojim zivotom nikom nece odlucivat,manipulisat, osim mene tacka kraj.
topss

#294 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by topss »

i agree wrote: 20/08/2021 01:01
akcija007 wrote: 20/08/2021 00:53 Ne znam sto je ovakav naslov teme, bolje je ovako nego da se sve zatvori. Kada sve zatvore onda cemo opet da kmecimo.
Cetnici nas nisu zatvarali davali smo im otpor a bogami nece ni krizni stab ni forto.Nema niko pravo nikom nametat sta ce da radi i tjerat ga na nesto sto nece,to je cisti terorizam.Mojim zivotom nikom nece odlucivat,manipulisat, osim mene tacka kraj.
A sta ce biti ako budu nametali? Otvorit ces jos jednu ovakvu temu na forumu?
i agree

#295 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by i agree »

topss wrote: 20/08/2021 01:13
Jok jos dvije a mozda i tri ako mi se bude dalo :lol: :lol:

Nema veceg paradoxa,dok se svi sirom svijeta vakcinisu nasi nece da nam kupe vakcine a hoce da nam namecu mjere :lol:
Dobijes sadaka vakcinu za koju ti niko nista ne garantuje a ti ga branis,stvarno jako glup i ogranicen za tako nesto moras da budes. :D
desni

#296 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by desni »

Podrška za FortA :lol: Ne daj u Bingo, škole i ambulante ovim što neće da se čipuju :izet:
desni

#297 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by desni »

Qler wrote: 19/08/2021 22:33
Capljina74 wrote: 19/08/2021 22:30

Još jedan selam od Hizraela.

Izvini, ali pojma nemaš o problemu.
Prosvijerli me, samo prije toga, ako može koji doktorat imaš, koliko se baviš mikro biologijom i šta te to čini kompetentnim da mi objasniš što vakcina ne valja ako svi svjetski priznati, dokazani, priznati doktori kažu da valja. Čisto da znam sa kojim kapacitetom dolaziš da me razuvjeriš. I ako imaš dobre argumente, prihvatam.
Pregleda junice i pelcuje krmače po Dobanovcima. :izet: Veterinar iz Tasovčića. :bih:
drag_gost

#298 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by drag_gost »

topss wrote: 20/08/2021 01:13
Otvorice temu i mozda napisati na fejsu post. Opako. :D

Samo zatvaraj one koji nece da se sami vakcinisu Forto, civilizovan svijet to vec par mjeseci radi. Podrska.
Hakiz

#299 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Hakiz »

Vakciniši Forto. A kako je aktuelna kineska vakcina, kada ti vakcinisani iz administracije budu trebali na poslovna putovanja u države EU, iz budžeta dodatni trošak za test jer vakcina neće biti "ulaznica" ćemo rado prihvatiti.
Hakiz

#300 Re: Terorizam Forte i kriznog staba

Post by Hakiz »

Ali bez zezanja.

Znači, neko umre zbog toga što nije bio vakcinisan pa mu nije dozvoljen ulaz u hitnu pomoć, kantonalnu bolnicu, dom zdravlja. Ostane bez kuće ili firme ili prava na školovanje ili... jer nije bio vakcinisan pa nije mogao ući da odradi administrativni posao. S obzirom na broj (ne)vakcinisanih, puno ljudi će imati problem neko vrijeme, i ako je taj problem hitan, onda spektakl.

Biće to veselo. Pogotovo kako je to odluka kantona, pitanje je ima li kanton ingerencije za takve odluke ili one moraju biti donesene na nivou Federacije pa čak i države. Imaće posla Ustavni sud. A ko zna, ima svakakvih ljudi, ostane bez kuće, posla, mogućnosti da hrani djecu, svašta može biti.

Ako to usvoje, vjerovatno je da su potpisali sebi politički kraj.

Ja sam pristalica vakcinacije, ali ako to usvoje, moj glas nikada više neće dobiti.

I onda se može desiti, vjerovatno je da će se desiti, da će se vratiti SDA, zadržati taj propis, ali neće SDA biti "kriv" što je donosen i tako em imati vakcinisane ljude, em iskoristiti to da se riješi trojke. A trojka ako sada "padne", teško da će ikada više "ustati".

I tako će trojka uraditi "prljavi" posao za SDA i zbog tog posla otići u istoriju.

Bujrum.

P. S.

Ako se zabrani ulaz nevakcinisanim u objekte koje kontroliše kanton, kao će nevakcinisani ući u objekat u kojem trebaju primiti vakcinu koju daje kanton? Naime, zabranjen im je ulaz... :lol:
Locked