Ljubav dijasporaca prema domovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
MarlboroGold

#851 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by MarlboroGold »

Uglavnom kod nas se mora provesti reforma penzionog sistema tako da konačno pređe u trostubni da nema samo državnog, već i dobrovoljno privatni fondovi. Do tad će ostati kritično.
foxlife

#852 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by foxlife »

Karikaturist wrote: 19/08/2021 09:21
foxlife wrote: 19/08/2021 09:19

pa jbg tebi je glupost kao i mnogima kad pomenu o cemu su pricali ajnstajn tesla kopernik galilej donedavno hawking i sl
jbg nije do mene
:lol:
Kad ti pola foruma kaze da si pijan ti lezi i valjaj se majstore..
kad si glup toliko da slusas sta ti kaze pola foruma ti onda to i uradi
kad se vodis tom izrekom onda me ne moze nista zacuditi

ps. samo si pokazao koliko si ogranicen
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#853 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

seln wrote: 19/08/2021 07:51
Chmoljo wrote: 19/08/2021 01:03

ne valja.

ja sam se obratio seratorima. ne dijaspori. seratorima.

ti si se tu pronašao i ti sad odgovaraš meni. infantilno, i gurajući u usta ono što nisam ni pomislio, a kamoli rekao. naravno, to moraš, jer onda ne bi imao razloga da seruckaš.
I ja sam se obratio supcima u BiH, ne cijeloj populaciji.

Ti se tu cak nisi ni pronasao, ali si iz moderatorskih vremena naucio sa drugima razgovarati s visoka. I cinis to jos uvijek, upravo u zadnjem pasusu.

Dakle, sta si ti fino mislio. to je jedna stvar. Kako je to zvucalo sagovornicima, to je nesto sasvim drugo.

Ili mislis da je arogancija normalan nacin ophodjenja sa ljudima?
Nije moj problem sto tebi arogantno zvuci svako ko zna abecedu bez pomoci bukvara.
seln

#854 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

nosara wrote: 19/08/2021 09:14
ja71 wrote: 19/08/2021 08:57 koja gomila predrasuda o dijaspori.

jos mi to postaje vise neshvatljivo ako uzmem u obzir da je nemali dio dijapsore do skora takodje spadao pod 'domace'. koliko je ljudi samo u zadnjih 5 godina napustilo BiH.

Kome je u interesu konflikt izmedju domacih i dijaspore ?
Iz dijaspore dolazi najzapaljivija retorika glede situacije u BiH. Cisto zlo. Izvuklo smrdljive supke iz kazana pa druka ne bi li se opet zaratilo. Smece. :bih:
(T)ko nas bre zavadi?
Lepa i cista nasa srska/hrvatska dijaspora.
Ali Muje... dva bi oka zavadili.
MarlboroGold

#855 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by MarlboroGold »

insomnia jesi li to ti

Tako on zvuči :lol:
Karikaturist

#856 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Karikaturist »

foxlife wrote: 19/08/2021 09:24
Karikaturist wrote: 19/08/2021 09:21

Kad ti pola foruma kaze da si pijan ti lezi i valjaj se majstore..

Od tebe gluplji tesko iko moze biti..
P.S. ja sam mozda ogranicen a ti si retardinjo pravi.
Last edited by Karikaturist on 19/08/2021 09:29, edited 1 time in total.
seln

#857 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

Chmoljo wrote: 19/08/2021 09:25
seln wrote: 19/08/2021 07:51

I ja sam se obratio supcima u BiH, ne cijeloj populaciji.

Ti se tu cak nisi ni pronasao, ali si iz moderatorskih vremena naucio sa drugima razgovarati s visoka. I cinis to jos uvijek, upravo u zadnjem pasusu.

Dakle, sta si ti fino mislio. to je jedna stvar. Kako je to zvucalo sagovornicima, to je nesto sasvim drugo.

Ili mislis da je arogancija normalan nacin ophodjenja sa ljudima?
Nije moj problem sto tebi arogantno zvuci svako ko zna abecedu bez pomoci bukvara.
I onda si "iznenadjen i uvredjen", jer nismo pali na koljena i potvrdili tvoju bozansku misiju.
Nije moj problem ako tebe drmaju kompleksi i ako mislis da zasluzujes vise i bolje, jer si, ah, tako pametan.
Takodje nije moj problem sto su ti ostali maniri iz vremena moderacije.
Sta je, ne ulaguje se forumska raja kao prije?
foxlife

#858 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by foxlife »

Karikaturist wrote: 19/08/2021 09:28
foxlife wrote: 19/08/2021 09:24

Od tebe glupljo tesko iko moze biti..
P.S. ja sam mozda ogranicen a ti si retardiran.
davno ja rekoh izgleda da su dunning i kruger u bih otkrili teoriju po kojoj su poznati
ti si jedan od sudionika ocito
a sad guglaj sta je to
Karikaturist

#859 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Karikaturist »

foxlife wrote: 19/08/2021 09:31
Karikaturist wrote: 19/08/2021 09:28

Od tebe glupljo tesko iko moze biti..
P.S. ja sam mozda ogranicen a ti si retardiran.
davno ja rekoh izgleda da su dunning i kruger u bih otkrili teoriju po kojoj su poznati
a sad guglaj sta je to
Idi ba ganjaj picice po forumu spodobo jedna.
Osmi Socrates

#860 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Osmi Socrates »

Ja ne znam uopšte zašto se vi svađate. :lol:

Anyway, svejedno u kojoj si državi, ako se oslanjaš isključivo na državnu penziju, nije ti baš svjetla budućnost. Sutra će i vama današnja djeca pričati da vam oni zarađuju penziju, a možda vas počnu i umlaćivati da uštede. :skoljka:
statixx

#861 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by statixx »

ExNihilo wrote: 19/08/2021 01:02
Osmi Socrates wrote: 19/08/2021 00:35 Pa koliko ljudi je na budžetu? 50%?
Udio javnih rashoda u strukturi GDP-a Bosne i Hercegovine iznosi 19%. Izvor: Agencija za statistiku BiH (str. 89)

Doslovce sve i jedna razvijena država ima u strukturi svog GDP-a veći udio javnih rashoda, kao što to pokazuje donja grafika. Izvor: OECD.

Image
Udio javnih rashoda je oko 40%. General government final consumption i government spending nisu isti indikatori.

Evo za EU, prosjek je oko 20%.
https://data.worldbank.org/indicator/NE ... view=chart

A evo governemnt spending za BiH.
https://www.statista.com/statistics/454 ... rzegovina/
foxlife

#862 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by foxlife »

Karikaturist wrote: 19/08/2021 09:32
foxlife wrote: 19/08/2021 09:31

a sad guglaj sta je to
dodji ciko da bonu
jesi i ti iz dijaspore pacenik ili domaci?
nosara

#863 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by nosara »

seln wrote: 19/08/2021 09:25
nosara wrote: 19/08/2021 09:14

Iz dijaspore dolazi najzapaljivija retorika glede situacije u BiH. Cisto zlo. Izvuklo smrdljive supke iz kazana pa druka ne bi li se opet zaratilo. Smece. :bih:
(T)ko nas bre zavadi?
Lepa i cista nasa srska/hrvatska dijaspora.
Ali Muje... dva bi oka zavadili.
I ti si primjetio narativ. Sta je uzrok?
Karikaturist

#864 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Karikaturist »

foxlife wrote: 19/08/2021 09:37
Karikaturist wrote: 19/08/2021 09:32

dodji ciko da bonu
Nije to pasja briga..
foxlife

#865 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by foxlife »

Karikaturist wrote: 19/08/2021 09:39
foxlife wrote: 19/08/2021 09:37

dodji ciko da bonu
Nije to pasja briga..
dosta sam se spustio par postova na tvoj nivo
ne vrijedi vise s tobom pisati a ti me i dalje prati laska mi
MarlboroGold

#866 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by MarlboroGold »

de ba ljudi...
Karikaturist

#867 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Karikaturist »

foxlife wrote: 19/08/2021 09:40
Karikaturist wrote: 19/08/2021 09:39

Nije to pasja briga..
dosta sam se spustio par postova na tvoj nivo
ne vrijedi vise s tobom pisati a ti me i dalje prati laska mi
Kme kmeeee
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#868 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

seln wrote: 19/08/2021 09:29 I onda si "iznenadjen i uvredjen", jer nismo pali na koljena i potvrdili tvoju bozansku misiju.
Nije moj problem ako tebe drmaju kompleksi i ako mislis da zasluzujes vise i bolje, jer si, ah, tako pametan.

Ti covjece ne znas na koliko si se strana rasuo: malo sam arogantan, malo glumim sveznanje, malo ćetnik jer zabijam kamu u ledja dijaspori, malo sam frustriran jer nisam mod... Ali nigdje konkretnog odgovora. Sve osihoanaliza postova.

A jedino sto je fakt je to sto nisi bio u stanju da procitas do kraja post, ti si mene upakovao i slozio tamo u svojoj glavi gdje ti odgovara. Zato u svakom postu moras imati ad hominem, jer drugacije ne znas i moras opravdati tim imbecilnim konstrukcijama.

Prva moja dva posta su apsolutno bila u normalnom tonu. I sve receno suprotno od onoga sto i dalje konstruises. A i da nisu, mogao si se osvrnuti na bilo sta od toga, ali nisi. Ali jednostavno dokazujes "kvalitete" koje krase one koji se i spominju.

Ljudi kada ne znaju sta ce u raspravi, potegnu taj moj admin status, jer balkanoidu nije poznat pojam da se moze odstupiti sa "funkcije", vlastitom voljom i biti ok sa tim. Pazi ti funkcije, jebote :lol: u cv je stavljam :lol:

Nego si ti svadljiva tetka koja je redovno pusila banove, pa eto, sad mi se mozes nagovoriti. Nagovori se ako te ispunjava. Drago mi je da mogu frustriranom dijasporcu pomoci na neki nacin.

I ako hoces da ljudi vise uvazavaju dijasporu, jednostavno ne javljaj se. Zivuca si antireklama.
statixx

#869 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by statixx »

MarlboroGold wrote: 19/08/2021 09:24 Uglavnom kod nas se mora provesti reforma penzionog sistema tako da konačno pređe u trostubni da nema samo državnog, već i dobrovoljno privatni fondovi. Do tad će ostati kritično.
Zato je fond i prebacen na budzet, los omjer radnika i penzionera.
ExNihilo

#870 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

Osmi Socrates wrote: 19/08/2021 07:45

Udio javnih rashoda u strukturi GDP-a Bosne i Hercegovine iznosi 19%. Izvor: Agencija za statistiku BiH (str. 89)

Doslovce sve i jedna razvijena država ima u strukturi svog GDP-a veći udio javnih rashoda, kao što to pokazuje donja grafika. Izvor: OECD.

Image
Ja ne znam da li ti namjerno odgovaraš na pitanja koja nisu ni postavljena da bi prikazao ljepšu sliku ili ne razumiješ o čemu se priča. Nije ni važno. Nemam ništa ni protiv uljepšavanja slike, ali, ovdje smo svoji. Nema potrebe da izbjegavamo realnost.

Dakle, javna potrošnja nije pitanje koje sam postavio. Pare se (javno) mogu trošiti na razne načine. Može se poboljšavati ekonomska slika, mogu se poboljšavati usluge, a mogu se i plaćati tri neradnika, isto kao i onaj jedan što radi. Pošto je BiH naslijedila neefikasnost državne birokracije od Jugoslavije, nešto mi se čini da je ovo zadnje u pitanju. Tome dodaj bezbroj vlada i birokracija koje je Dayton stvorio. Imaš neprirodnu sliku. I u zadnjih 15 godina, valjda, broj budžetaša se povećava.

I svi ti uhljebi, u prosjeku, imaju 40% veće plate nego radnici u privatnom sektoru, ako se dobro sjećam statistike iz 2019. Dodaj tome prilično poražavajuću stopu nezaposlenosti. Dodaj nezaposlenost radno sposobnih žena. Pa još i nezaposlenost omladine. Imaš otprilike 50% ljudi koji žive isključivo na budžetu i od budžeta. U isto vrijeme, svo to javno trošenje, sva ta javna preduzeća i gutači javnog novca, apsolutno nikako ne doprinose jačanju ekonomske slike države, što bi zapravo trebala biti jedna od osnovnih svrha javnog trošenja.

Dobar dio ostatka ljudi, koji nije na budžetu, pogotovo omladine, gleda kako da pobjegne iz države, da postane, jel', dijaspora. Nema omladina vremena čekati da se političari sjete da reformiraju državnu birokraciju koja sama sebi postaje svrha. Oni vam odlučuju i izbore, pa imate iste majmune na vlasti već nekoliko decenija. Političarima se zapravo isplati da ljudi napuštaju državu. Koji će im moj ljudi? Dovoljno je da imaju svoje glasače, a to su uhljebaši.

E sad, ovo je realnost. Al' nemam ništa ni protiv uljepšane slike.

Spomenuo si da GDP nije mjerodavna statistika za BiH. Pitao sam zašto, a ti si odgovorio zbog budžetskih uhljeba. GDP je vrijednost svih dobara i usluga koje se proizvedu u jednoj ekonomiji tokom godine. I računa se kao zbir lične potrošnje stanovništva, poslovnih investicija, izvoza i...wait for it... potrošnje vlade.

Dakle, tvoja priča kako GDP nije mjerodavan za BiH zbog uhljupa onda može samo značiti da potrošnja na budžetske parazite vještački pumpa vrijednost GDP. Zbog čega sam ti pokazao da u strukturi GDP potrošnja vlade, a to uključuje i plate službenika, zauzima manji udio (19%) nego za većinu razvijenih država, što negira takvu hipotezu.

I na to mi odgovaraš da me uopće nisi pitao za rashode. Jesi me pitao, ali ni ne znaš da si pitao, jer ne znaš šta konstituira GDP. Pa ipak, to ti ne smeta da vaziš s visoka mada uopće ne razumiješ o čemu pričaš.
Last edited by ExNihilo on 19/08/2021 09:58, edited 1 time in total.
ExNihilo

#871 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

statixx wrote: 19/08/2021 09:34

Image
Udio javnih rashoda je oko 40%. General government final consumption i government spending nisu isti indikatori.

Evo za EU, prosjek je oko 20%.
https://data.worldbank.org/indicator/NE ... view=chart

A evo governemnt spending za BiH.
https://www.statista.com/statistics/454 ... rzegovina/
U pravu si, ali za GDP je relevantna potrošnja, a ona je ispod prosjeka EU.
seln

#872 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

Chmoljo wrote: 19/08/2021 09:46
seln wrote: 19/08/2021 09:29 I onda si "iznenadjen i uvredjen", jer nismo pali na koljena i potvrdili tvoju bozansku misiju.

Ti covjece ne znas na koliko si se strana rasuo: malo sam arogantan, malo glumim sveznanje, malo ćetnik jer zabijam kamu u ledja dijaspori, malo sam frustriran jer nisam mod... Ali nigdje konkretnog odgovora. Sve osihoanaliza postova.

A jedino sto je fakt je to sto nisi bio u stanju da procitas do kraja post, ti si mene upakovao i slozio tamo u svojoj glavi gdje ti odgovara. Zato u svakom postu moras imati ad hominem, jer drugacije ne znas i moras opravdati tim imbecilnim konstrukcijama.

Prva moja dva posta su apsolutno bila u normalnom tonu. I sve receno suprotno od onoga sto i dalje konstruises. A i da nisu, mogao si se osvrnuti na bilo sta od toga, ali nisi. Ali jednostavno dokazujes "kvalitete" koje krase one koji se i spominju.

Ljudi kada ne znaju sta ce u raspravi, potegnu taj moj admin status, jer balkanoidu nije poznat pojam da se moze odstupiti sa "funkcije", vlastitom voljom i biti ok sa tim. Pazi ti funkcije, jebote :lol: u cv je stavljam :lol:

Nego si ti svadljiva tetka koja je redovno pusila banove, pa eto, sad mi se mozes nagovoriti. Nagovori se ako te ispunjava. Drago mi je da mogu frustriranom dijasporcu pomoci na neki nacin.

I ako hoces da ljudi vise uvazavaju dijasporu, jednostavno ne javljaj se. Zivuca si antireklama.
Ma, na ranu da ga covek privije, ovako ljubaznog.

Da si arogantan, to ti ne moram reci. Dovoljno je pogledati tvoje postove. Da si cetnik, to ti sigurno nisam rekao. Da osjecas animozitet prema dijaspori, to da. A odgovora nema, jer me nista konkretno nisi ni pitao, osim na nivou sukova i uvreda.

Da li ti nedostaje admin status, to ne znam. Da se jos uvijek ponasas kao da si admin, vidljivo je iz vecine postove.
Ali, neee... ti se samo zezas, ne mislis ozbiljno, ali to glupi dijasporci pogresno razumiju.

Uostalom, ako si toliko iznad forumskih rasprava, zasto se natezes sa mnom? Valjda si do sada shvatio da sam glupi dijasporac, svadljiva baba, da ne znam ni procitati napisano... ignoriraj me i mirna Bosna. A jos mirniji ti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#873 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote: 19/08/2021 09:56

I na to mi odgovaraš da me uopće nisi pitao za rashode. Jesi me pitao, ali ni ne znaš da si pitao, jer ne znaš šta konstituira GDP. Pa ipak, to ti ne smeta da vaziš s visoka mada uopće ne razumiješ o čemu pričaš.
Lajtmotiv ovakvih rasprava in a nutshell.
statixx

#874 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by statixx »

ExNihilo wrote: 19/08/2021 09:56
U pravu si, ali za GDP je relevantna potrošnja, a ona je ispod prosjeka EU.
Ma to stoji, kao i mit o prevelikom javnom dugu. Medjutim ovdje je razlika bila bas velika, pa rekoh da provjerim. :D
MarlboroGold

#875 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by MarlboroGold »

statixx wrote: 19/08/2021 09:48
MarlboroGold wrote: 19/08/2021 09:24 Uglavnom kod nas se mora provesti reforma penzionog sistema tako da konačno pređe u trostubni da nema samo državnog, već i dobrovoljno privatni fondovi. Do tad će ostati kritično.
Zato je fond i prebacen na budzet, los omjer radnika i penzionera.
Da.

Jaka mi priča. Još će neko reći vidi ovog hoće nekome da tušne životno osiguranje zbog priče protiv sadašnjeg penzionog fonda :lol:
Locked