Osmi Socrates wrote: ↑19/08/2021 08:59
foxlife wrote: ↑19/08/2021 08:43
To sa osiguranjem je sasvim druga prica
I ovo zaradio sebi penziju bi imalo smisla da mi mozemo reci poslodavcu necu da mi uplacujes penziono daj meni te pare pa cu ja uplacivati ili ttositi gdje hocu
Da li je penziono osiguranje posebna stavka na obračunu plate?
Dakle, jedna stavka je porez. Druga je penziono osiguranje? Moguće je da ima još stavki, ali, eto, ovo je vezano za diskusiju.
Kada se podnosi molba za penziju, da li traže podatke o radnom stažu?
Ovo stvarno pitam. Ja se slažem da je to najlakše posmatrati kao da vi zarađujete penziju penzionerima, ali, onda ne bi bio ni potreban penzioni fond, nego bi se plaćalo iz skupljenog poreza. Veliki broj penzionih fondova u inostranstvu su kao zasebne firme. Kupuju i prodaju dionice firmi, vrijednosne papire, kupuju čak i državni dug, i tako dalje.
ti ne kontas jednu stvar
ti si stekao penziju svojim radom al je nisi zaradio
evo uzet cemo primjer
osoba a radio u firmi 40 godina direktor
osoba b radio u firmi 35 godina obicni radnik
i osoba c nije radio nikako
direktor na platu i na radni staz ima penziju 1200
ovaj obicni radnik ima penziju od 600 maraka na platu i radni staz
i ovaj naravno nema penziju nego socijalnu pomoc ili kako se vec zove recimo 200 maraka ili koliko je vec
prva dvojica su stekli to radom al tih 1200 i 600 nisu oni zaradili nego ja i ti koji radimo pa nam se od plate odbije 1200 i 600 i 200 da bi se mogli isplatiti ovi sadasnji penzioneri i ti socijalni slucajevi
kad ja budem isao u penziju ja cu steci pravo na penziju a penzioni fond mozda do tada i propadne pa necu imati gdje ni primiti penziju
penzioni fond u instranstvu i ovdje su nebo i podzemlje i ne uporedjuj to tako