Ljubav dijasporaca prema domovini
- dječak sa šibicama
#801 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Sto su nervozni ovi u dijaspori, sta im je.
-
Osmi Socrates
#802 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Nije brate niko nervozan nego je neobično vidjeti ovakav frontalan napad.
Kao da vam hljeb otimaju iz usta.
Kao da vam hljeb otimaju iz usta.
- ExNihilo
#803 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Udio javnih rashoda u strukturi GDP-a Bosne i Hercegovine iznosi 19%. Izvor: Agencija za statistiku BiH (str. 89)
Doslovce sve i jedna razvijena država ima u strukturi svog GDP-a veći udio javnih rashoda, kao što to pokazuje donja grafika. Izvor: OECD.

- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#804 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
o jebote, jesi autoritetŠkobo Habu wrote: ↑18/08/2021 23:56Da, jesam, jer postoji prijeka potreba za to.Chmoljo wrote: ↑18/08/2021 22:12
Finta je u tome sto si ti arogantniji od nihila, jer je pola njegove arogancije zajebancija. Nastupas sa istih pozicija, ali ti si ozbiljan u tome. Drzis slovo. Naporan si i kad se u sustini slazem sa tobom. I tad volis drzati vaz.
Lika sam pomenuo u prvom postu, u smislu da ga shvatam jer i sam radim sto i on. Medjutim tebe lupaju neki kompleksi zbog njega, pa ga vidis i tamo gdje ga nema.
Iduci put kad pozelim negdje pisati, zatrazicu tvoje dopustenje. Pisanu saglasnost.
Koji ste vi qrci da se pitate da li moja rodica, ili bilo ko, koja živi u Americi, ima pravo na mišljenje po pitanju države u kojoj joj je pola porodice završilo u masovnim grobnicama, a da nije u USA, otac bi joj spao na to da sakuplja sredstva za operacije putem humanitarnog broja.
Kao tvoj bi merhametluk, porezi koje plaćaš spasili od sigurne smrt. Odbodite više što ste odbranili, pa da znamo kojom stranom trotoara da idemo.
Ljevičarska bagro ništa niste bolji od zelenih temita po pitanju patriotskog naboja.
a ni ti nisi u stanju pročitati
ali ne, ja sam ovo samo napisao reda radi. vi nadrkanci ste sve pročitali između redova, i shvatili ste da smo mi, kako reče, bagra, zato što ste vi tako odlučili. ne zato jer je to napisano.
ne valja.seln wrote: ↑18/08/2021 23:53
Pa, evo, da i ja probam tvojom metodom:
Probam objasniti. papci n ekontaju. Onda mi ostane samo podjebavanje.
Ima i divnih ljudi u BiH, koji su uradili super stvari.
Ali puno je onih koji seru, kukaju i krive druge.
A tvoj post je pokazao da si arogantna hinja, uvjerena u vlastiti intelekt.
Jel valja?
ja sam se obratio seratorima. ne dijaspori. seratorima.
ti si se tu pronašao i ti sad odgovaraš meni. infantilno, i gurajući u usta ono što nisam ni pomislio, a kamoli rekao. naravno, to moraš, jer onda ne bi imao razloga da seruckaš.
- exliberal-ex
#805 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Sta se ovo desi sa ovom temom?...krenulo od smeca pa preko auta haman da se posaketate....
udarila vrucina u glavu ocito
udarila vrucina u glavu ocito
-
TheMule
#806 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
hatemondays wrote: ↑19/08/2021 00:22 Opasna tema, da se zakacim ako mogu. Ja sam onaj jebeni Bosanac koji je proveo cijeli rat , cekao do 2003 i ispalio se ako tako smijem reci. Najebao sam i tamo i ovamo, ovdje ako si bio u ABIH a takvih je rijetko u ovoj mojoj vukojebini odmah te odjebu jer naravno doci ce do rasprave u neko doba u kojoj oni nemogu palamuditi. Uglavnom veceg smeca od nasih ublehasa nisam vidio, go lazov i petljanac a pogotovo ovi iz tzv. ruralnih sredina. Odmah na pocetku sam odlucio odseliti u mahalu gdje nema nikoga od nasih. Pa ljudi moji da vidite ta njihova okupljanja za Dan drzavnosti ili slicno, gluho bilo. I onda isti ti fino na odmor pravo u rajvosa i hajmo qurcenje. Ali ima i finih nasih treba vremena, nadje se obrazovani, na dobrim polozajima, vlasnici firmi, hoce pomoci a opet Bosanci. Ima ali brate rijetko. Odem tako svake 3-4 godine kuci u Rajvosa , stari je jos ziv a i sestra sa svojom familijom, vidim drage ljude sa kojima sam proveo gadne dane i tako prodje odmor. Vidim grad se siri, lijepo je vidjeti gutu turista, nase dijaspore, ima se te stosta kritikovati ali hebiga ja sam tu 4 hefte i vozdra, ne glasam, ne placam porez i radije cu presutiti. Ima i ljepote treba uzivati, uzivavati sa familijom, uzivati u hrani, probusiti se u 6 ujutro u pjeske na kafu u Miris Dunja, kupiti kifle u Imaretu, obici staru Osnovnu, Srednju , sjesti na klupu u Vils i zamisliti se ZIVOT PROLAZI. Ja tek pravu razliku vidim kad moja djeca krenu sa nama i mali se slagira kad vidi da raja pusi unutra, kad vidi njegovu generaciju na shishi, sere kako je oko Skenderije ruzno pravo a ja ga opalim iza uha i kazem" ovo je moje smece mangupe nego ne rise i zacepi" a kad mazija cevape i rekabu onda mirise pizda li ti materina![]()
![]()
![]()
Tvoja prica, sa par nekih promjena, ista kao i moja. Sreca pa u Sarajevu nikad ne udarim na ove vjecite bolesnike sto se jave na forumu, ne znam sta bih uradio. Inace, nasi ljudi u BiH su dosta bolji i kvalitetniji od dijaspore sto se mene tice, ali ne mozes previse generalizovati, ima dosta dobrih i tamo i vamo.... Elem, vecinu vremena, poklopim se i cutim i tamo i vamo, vidim zivot prolazi, a ima dosta stvari sto su vaznije od toga kako me ko gleda, i ko ima pravo da kritikuje "sistem"
- hatemondays
#807 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Najbolja stvar koju sam naucio vani se ne petljati u tudje zivote ( nema vidi mu glave, ima para- garant ukro, zena mu se svalera, kara komsinicu itd.), ne pricaj o religiji (dok se pinka uzima samo se vi molite), ne palamudi o politici (big deal, korumpirani i jedni i drugi isto sranje), nego zivi svoj zivot dok se ne izvrnes.TheMule wrote: ↑19/08/2021 04:42hatemondays wrote: ↑19/08/2021 00:22 Opasna tema, da se zakacim ako mogu. Ja sam onaj jebeni Bosanac koji je proveo cijeli rat , cekao do 2003 i ispalio se ako tako smijem reci. Najebao sam i tamo i ovamo, ovdje ako si bio u ABIH a takvih je rijetko u ovoj mojoj vukojebini odmah te odjebu jer naravno doci ce do rasprave u neko doba u kojoj oni nemogu palamuditi. Uglavnom veceg smeca od nasih ublehasa nisam vidio, go lazov i petljanac a pogotovo ovi iz tzv. ruralnih sredina. Odmah na pocetku sam odlucio odseliti u mahalu gdje nema nikoga od nasih. Pa ljudi moji da vidite ta njihova okupljanja za Dan drzavnosti ili slicno, gluho bilo. I onda isti ti fino na odmor pravo u rajvosa i hajmo qurcenje. Ali ima i finih nasih treba vremena, nadje se obrazovani, na dobrim polozajima, vlasnici firmi, hoce pomoci a opet Bosanci. Ima ali brate rijetko. Odem tako svake 3-4 godine kuci u Rajvosa , stari je jos ziv a i sestra sa svojom familijom, vidim drage ljude sa kojima sam proveo gadne dane i tako prodje odmor. Vidim grad se siri, lijepo je vidjeti gutu turista, nase dijaspore, ima se te stosta kritikovati ali hebiga ja sam tu 4 hefte i vozdra, ne glasam, ne placam porez i radije cu presutiti. Ima i ljepote treba uzivati, uzivavati sa familijom, uzivati u hrani, probusiti se u 6 ujutro u pjeske na kafu u Miris Dunja, kupiti kifle u Imaretu, obici staru Osnovnu, Srednju , sjesti na klupu u Vils i zamisliti se ZIVOT PROLAZI. Ja tek pravu razliku vidim kad moja djeca krenu sa nama i mali se slagira kad vidi da raja pusi unutra, kad vidi njegovu generaciju na shishi, sere kako je oko Skenderije ruzno pravo a ja ga opalim iza uha i kazem" ovo je moje smece mangupe nego ne rise i zacepi" a kad mazija cevape i rekabu onda mirise pizda li ti materina![]()
![]()
![]()
![]()
Tvoja prica, sa par nekih promjena, ista kao i moja. Sreca pa u Sarajevu nikad ne udarim na ove vjecite bolesnike sto se jave na forumu, ne znam sta bih uradio. Inace, nasi ljudi u BiH su dosta bolji i kvalitetniji od dijaspore sto se mene tice, ali ne mozes previse generalizovati, ima dosta dobrih i tamo i vamo.... Elem, vecinu vremena, poklopim se i cutim i tamo i vamo, vidim zivot prolazi, a ima dosta stvari sto su vaznije od toga kako me ko gleda, i ko ima pravo da kritikuje "sistem". Ko sto Andric rece, toliko je bilo stvari kojih smo se bojali, a nije trebalo, trebalo je zivjeti.
- MarlboroGold
#808 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Niste neka dijaspora ako ne idete u nedogled sa ubjedjivanjem onih koji to nisu... poput grlate Sare

-
Olivander
#809 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Nece u BiH nikada biti bolje, niti ce se ova situacija promijeniti. To je jedan od razloga zasto sam i ja otisao, uz naravno bolju finansijsku sigurnost koju mi je druga zemlja ponudila. I vracam se u BiH samo zbog roditelja i rodbine, ni zbog cega drugog. Od drzave nisam mogao ni stipendiju da dobijem tokom svog studiranja, a kamoli nesto drugo. Stari se zdrobio dok me iskolovao. I onda ocekuju da nesto vratim. Dokument koji mi je trebao da dokazem da mi djeca nisu primala nikakvu naknadu za inostranstvo kosta 50 KM, a za domace "trziste" 5 KM. Pametnom dosta...
- seln
#810 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
To bi valjda trebao biti shuk, jer podaci koje navodis su za Hrvatsku, ne BiH.
Ne sumnjam da je toga bilo i u BiH, ali uglavnom u Sarajevu i Hercegovini.
U manjim mjestima, gdje svako svakoga poznaje, to vec nije moguce (osim ako nije Hercegovina, tamo imas cetrnaestogodisnje bojnike) .
- seln
- seln
#812 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Jelde? Jos ni izbliza nismo tolika dijaspora kao tvoji.
Aaaaliiii... kada se nadje par nakurcenih Bosnja u domovini, kojima je dijaspora kriva i za lose vrijeme...
onda se mora malo suflirati, pa se smijati u pesnice, gledajuci kako se Muje krve izmedju sebe, zar ne?
Last edited by seln on 19/08/2021 07:53, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#813 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ja ne znam da li ti namjerno odgovaraš na pitanja koja nisu ni postavljena da bi prikazao ljepšu sliku ili ne razumiješ o čemu se priča. Nije ni važno. Nemam ništa ni protiv uljepšavanja slike, ali, ovdje smo svoji. Nema potrebe da izbjegavamo realnost.ExNihilo wrote: ↑19/08/2021 01:02Udio javnih rashoda u strukturi GDP-a Bosne i Hercegovine iznosi 19%. Izvor: Agencija za statistiku BiH (str. 89)
Doslovce sve i jedna razvijena država ima u strukturi svog GDP-a veći udio javnih rashoda, kao što to pokazuje donja grafika. Izvor: OECD.
![]()
Dakle, javna potrošnja nije pitanje koje sam postavio. Pare se (javno) mogu trošiti na razne načine. Može se poboljšavati ekonomska slika, mogu se poboljšavati usluge, a mogu se i plaćati tri neradnika, isto kao i onaj jedan što radi. Pošto je BiH naslijedila neefikasnost državne birokracije od Jugoslavije, nešto mi se čini da je ovo zadnje u pitanju. Tome dodaj bezbroj vlada i birokracija koje je Dayton stvorio. Imaš neprirodnu sliku. I u zadnjih 15 godina, valjda, broj budžetaša se povećava.
I svi ti uhljebi, u prosjeku, imaju 40% veće plate nego radnici u privatnom sektoru, ako se dobro sjećam statistike iz 2019. Dodaj tome prilično poražavajuću stopu nezaposlenosti. Dodaj nezaposlenost radno sposobnih žena. Pa još i nezaposlenost omladine. Imaš otprilike 50% ljudi koji žive isključivo na budžetu i od budžeta. U isto vrijeme, svo to javno trošenje, sva ta javna preduzeća i gutači javnog novca, apsolutno nikako ne doprinose jačanju ekonomske slike države, što bi zapravo trebala biti jedna od osnovnih svrha javnog trošenja.
Dobar dio ostatka ljudi, koji nije na budžetu, pogotovo omladine, gleda kako da pobjegne iz države, da postane, jel', dijaspora. Nema omladina vremena čekati da se političari sjete da reformiraju državnu birokraciju koja sama sebi postaje svrha. Oni vam odlučuju i izbore, pa imate iste majmune na vlasti već nekoliko decenija. Političarima se zapravo isplati da ljudi napuštaju državu. Koji će im moj ljudi? Dovoljno je da imaju svoje glasače, a to su uhljebaši.
E sad, ovo je realnost. Al' nemam ništa ni protiv uljepšane slike.
- seln
#814 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
I ja sam se obratio supcima u BiH, ne cijeloj populaciji.Chmoljo wrote: ↑19/08/2021 01:03
ne valja.seln wrote: ↑18/08/2021 23:53
Pa, evo, da i ja probam tvojom metodom:
Probam objasniti. papci n ekontaju. Onda mi ostane samo podjebavanje.
Ima i divnih ljudi u BiH, koji su uradili super stvari.
Ali puno je onih koji seru, kukaju i krive druge.
A tvoj post je pokazao da si arogantna hinja, uvjerena u vlastiti intelekt.
Jel valja?
ja sam se obratio seratorima. ne dijaspori. seratorima.
ti si se tu pronašao i ti sad odgovaraš meni. infantilno, i gurajući u usta ono što nisam ni pomislio, a kamoli rekao. naravno, to moraš, jer onda ne bi imao razloga da seruckaš.
Ti se tu cak nisi ni pronasao, ali si iz moderatorskih vremena naucio sa drugima razgovarati s visoka. I cinis to jos uvijek, upravo u zadnjem pasusu.
Dakle, sta si ti fino mislio. to je jedna stvar. Kako je to zvucalo sagovornicima, to je nesto sasvim drugo.
Ili mislis da je arogancija normalan nacin ophodjenja sa ljudima?
-
Karikaturist
#815 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Sad vec pocinjete smarati..
- sinuhe
#816 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ih kakva bi dijaspora bila da njih 25 hiljada ne glasa za SDA.
-
foxlife
#817 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ti ocito nemas pojma kako penzije funkcionisuOsmi Socrates wrote: ↑18/08/2021 22:54 Ne plaćate vi ničije penzije.
Ljudi su zaradili svoje penzije.
Niko ne zaradi penziju nego svako zaradjuje penziju trenutnim penzionerima a za tebe oni radnici kad si ti u penziji
-
foxlife
#818 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
_BataZiv_0809 wrote: ↑18/08/2021 22:56Tebi bas nije jasno kako funkcionise penzioni sistem jelde?Osmi Socrates wrote: ↑18/08/2021 22:54 Ne plaćate vi ničije penzije.
-
Osmi Socrates
#819 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Da li postoje neki opipljivi dokazi da, pod jedan, dijaspora uopšte glasa u velikom broju i, pod dva, da glasa za SDA?
-
foxlife
#820 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Podaci su za bih gdje imamo 1400 udruzenja boracaseln wrote: ↑19/08/2021 07:41To bi valjda trebao biti shuk, jer podaci koje navodis su za Hrvatsku, ne BiH.
U manjim mjestima, gdje svako svakoga poznaje, to vec nije moguce (osim ako nije Hercegovina, tamo imas cetrnaestogodisnje bojnike) .
Mislim da toliko nema ni amerika
- seln
#821 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Broj udruzenja je nevazan, vecina ih ima par desetina clanova.foxlife wrote: ↑19/08/2021 08:23Podaci su za bih gdje imamo 1400 udruzenja boracaseln wrote: ↑19/08/2021 07:41
To bi valjda trebao biti shuk, jer podaci koje navodis su za Hrvatsku, ne BiH.
Mislim da toliko nema ni amerika
Veterana ARBiH je bilo oko 200 000. Neki su umrli, a neki preselili (ne na ahiret, vec u dijasporu).
Doduse, ima ljudi koji nisu ni dana radili. Prakticno su sa prijeratnog biroa otisli u ARBiH, poslije rata boracki dodatak (dodatak na sta?) i sekretar zamjenika predsjednika udruzenja boraca Lijevi Mudohan. I tako 25 godina.
- MarlboroGold
#822 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Neka naši penzioneri rudare kripto. Penzioni fond je svakako u krizi 
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#823 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Dobro postavljena teza donekle.
Evo ja prvi u dijaspori glasao za KoNJakovica. SDA ne mogu ocima smisliti,konto evo napokon neko sa iole savjesti.
Iz danasnje perspektive gledajuci,bolje da sam glasacki listic pojeo,nego glas dao Kifli.
SDA ne volim,ali ako Kifla i ekipa se zafuraju kako su krenuli,spominjat cemo mi Bakira po dobru( i ako me taj Bakir i ala Bakir sa svojim strankama otjerali trbuhom za kruhom iz moje zemlje)
-
Osmi Socrates
#824 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Vidim ja da vama nije jasan pojam osiguranja. Nemam namjeru da objašnjavam. Penzioni fond je komplikovano osiguranje i zašto bih trošio vrijeme?foxlife wrote: ↑19/08/2021 08:17Ti ocito nemas pojma kako penzije funkcionisuOsmi Socrates wrote: ↑18/08/2021 22:54 Ne plaćate vi ničije penzije.
Niko ne zaradi penziju nego svako zaradjuje penziju trenutnim penzionerima a za tebe oni radnici kad si ti u penziji
-
foxlife
#825 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Nemoj trositi vrijeme na nesto sto ne znas slazem seOsmi Socrates wrote: ↑19/08/2021 08:32Vidim ja da vama nije jasan pojam osiguranja. Nemam namjeru da objašnjavam. Penzioni fond je komplikovano osiguranje i zašto bih trošio vrijeme?