Ljubav dijasporaca prema domovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
ExNihilo

#501 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

512MB wrote: 18/08/2021 14:24
ExNihilo wrote: 18/08/2021 14:19

Ne treba ti škola da zaključiš kako, ako fotografišeš neki objekat, bila to hrana, patike, ili nešto treće, objekat mora biti u kadru. Nije jebena nukelarna fizika. Treba ti pola sive ćelije. :D

viewtopic.php?f=23&t=72417&p=17443220&h ... #p17443220

forumski-sastanci-kafe-pive-cajevi-sex- ... #p17515003

:lol:
Nije nuklearna fizika ni postavit jebeni link, al eto barem si brže bolje ispravio da niko ne skuži :wink:
Da se razumiješ u vlastitu struku, znao bi i zašto nije radio.
ExNihilo

#502 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

SaraFina wrote: 18/08/2021 14:24
ExNihilo wrote: 18/08/2021 14:19

Ne treba ti škola da zaključiš kako, ako fotografišeš neki objekat, bila to hrana, patike, ili nešto treće, objekat mora biti u kadru. Nije jebena nukelarna fizika. Treba ti pola sive ćelije. :D

viewtopic.php?f=23&t=72417&p=17443220&h ... #p17443220

forumski-sastanci-kafe-pive-cajevi-sex- ... #p17515003

Stalkeru. Ovisni :)
Laskaj si. Tvoje fotografije su forumski meme.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#503 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

@mk ultra

I ne samo to.

Kad ti apsolutno sve probleme u drzavi pocnu pravdat Dodikom, troclanim precjednistvom, platama opcinskih sluzbenika, a narocito pricom da uvijek glasamo za iste stranke, dodje mi da vrisnem a izdaje me glas. :D
SaraFina

#504 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by SaraFina »

ExNihilo wrote: 18/08/2021 14:28
SaraFina wrote: 18/08/2021 14:24

Stalkeru. Ovisni :)
Ne laskam. To je realnost. Prihvati je.

Jednostavan zadatak za danas. 😊 Lijep i ugodan dan.

https://www.coolinarika.com/recept/grah ... 42ac12003c
seln

#505 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2021 14:29 @mk ultra

I ne samo to.

Kad ti apsolutno sve probleme u drzavi pocnu pravdat Dodikom, troclanim precjednistvom, platama opcinskih sluzbenika, a narocito pricom da uvijek glasamo za iste stranke, dodje mi da vrisnem a izdaje me glas. :D
Nemoj srkletiti, jos ce ti opasti kosa...
seln

#506 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

SaraFina wrote: 18/08/2021 14:31

Nemoj mu hagra, pokvarice abdest.
ExNihilo

#507 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

SaraFina wrote: 18/08/2021 14:31

Image

:D :D :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#508 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#509 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by mk ultra »

seln wrote: 18/08/2021 14:32
_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2021 14:29 @mk ultra

I ne samo to.

pa vidi
imaš opciju sikiranja kad su nedajbože kakvi ozbiljniji problemi
ali sistem promijeniti nećeš, mnogo se gluposti i bezobrazluka nakotilo, obrazovanje je temeljni problem. ali idemo dalje, naprijed i bolje ;-)
seln

#510 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

mk ultra wrote: 18/08/2021 14:42
seln wrote: 18/08/2021 14:32

pa vidi
imaš opciju sikiranja kad su nedajbože kakvi ozbiljniji problemi
ali sistem promijeniti nećeš, mnogo se gluposti i bezobrazluka nakotilo, obrazovanje je temeljni problem. ali idemo dalje, naprijed i bolje ;-)
Bog te cuo....
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#511 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Bobi »

Isto ste djeca u vrtiću :mrgreen:
Chmoljo

#512 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

Nego, ja mogu razumjeti ovu nihilovu aroganciju.

Osjetio sam da i sam postajem takav, prosto jer mi se vise ne da. Objasnjavati, biti fin, kulturan, ljubazan...

A dobijes papanluk, primitivizam, neukost, banalnost.

Jebote, citas komentare na fb o bilo kojoj vijesti o koronavirusu. Znas da ne mozes idiotu ne mozes objasniti elementarne stvari, pa ti ostaje samo da podjebavas.

To se preslikava i na ostale stvari.

Dijelom i na dijasporu koja dijeli lekcije, patronizira, ali sve uredno sa distance.

Mnogo puta sam pozelio otici odavde, mnogo puta se pokajao sto nisam. Ali da jesam, ostavio bih sve. Stvarno bih ostavio sve, jer bih i mentalno otisao. Ne kazem da bih prekinuo sve kontakte, ali bih se rijesio svih pitanja i problema zbog kojih vise nisam tu.

Jedan je razlog sto sam u toj slucaju ja kapitulirao i otisao. Porazen i cao. Odlucio sta mi je bitnije.

Druga je stvar sto ima raje koja se jos ovdje bori, obrazovana, pametna... ko one budale koji su u ratu bili vani pa se opet vracali, jer iako niko nikada nije bio osudjen za to, dezerterstvo je za nekoga bilo i stvar obraza. Pa iz postovanja prema tim ljudima, srati sa strane bez konkretne pomoci predstavlja cisto patroniziranje i da ne kazem licemjerje. Fali more, drz se kopna, jel.

Ima primjera gdje je dijaspora uradila super stvari. Vrtio se ovih dana clanak o Santicu koji ima svoju it firmu. Momak dosao iz svedske, otvorio firmu i dospio u vijesti jer je svojim uposlenicima platio ljetovanje u turskoj.

Nekako je dijasporsko kritikovanje i patroniziranje uvijek upuceno ovoj manjini raje koju pominjem, a koja je realno frustrirana jer su jednostavno manjina.

Dijagnosticira se ono sto zivis, ali niko ne nudi rjesenje, ili nudi rjesenje u smislu hajte vi, a ja cu za vama.

I onda vise ne mozes, da objasnjavas, obrazlazes... Ostaje ti samo da se zajebavas, i podjebavas, pa ispadas arogantni supak, a u stvari je u pitanju samo odbrambeni mehanizam na napad koji upucen na pogresnu adresu i iz pogresnih motiva.
madner

#513 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by madner »

Meni je jedino problem kada neko iz dijaspore podrzava SDA. :evil: :D
statixx

#514 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by statixx »

Ljubav prema domovini. :D

Karikaturist

#515 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Karikaturist »

Ma to su ovi sto glasaju za SDA, mOnjina :mrgreen:
hadzinicasa

#516 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote: 18/08/2021 14:59 Nego, ja mogu razumjeti ovu nihilovu aroganciju.

Osjetio sam da i sam postajem takav, prosto jer mi se vise ne da. Objasnjavati, biti fin, kulturan, ljubazan...

Jebote, citas komentare na fb o bilo kojoj vijesti o koronavirusu. Znas da ne mozes idiotu ne mozes objasniti elementarne stvari, pa ti ostaje samo da podjebavas.

Dijelom i na dijasporu koja dijeli lekcije, patronizira, ali sve uredno sa distance.

Mnogo puta sam pozelio otici odavde, mnogo puta se pokajao sto nisam. Ali da jesam, ostavio bih sve. Stvarno bih ostavio sve, jer bih i mentalno otisao. Ne kazem da bih prekinuo sve kontakte, ali bih se rijesio svih pitanja i problema zbog kojih vise nisam tu.

Jedan je razlog sto sam u toj slucaju ja kapitulirao i otisao. Porazen i cao. Odlucio sta mi je bitnije.

Druga je stvar sto ima raje koja se jos ovdje bori, obrazovana, pametna... ko one budale koji su u ratu bili vani pa se opet vracali, jer iako niko nikada nije bio osudjen za to, dezerterstvo je za nekoga bilo i stvar obraza. Pa iz postovanja prema tim ljudima, srati sa strane bez konkretne pomoci predstavlja cisto patroniziranje i da ne kazem licemjerje. Fali more, drz se kopna, jel.

Ima primjera gdje je dijaspora uradila super stvari. Vrtio se ovih dana clanak o Santicu koji ima svoju it firmu. Momak dosao iz svedske, otvorio firmu i dospio u vijesti jer je svojim uposlenicima platio ljetovanje u turskoj.

Nekako je dijasporsko kritikovanje i patroniziranje uvijek upuceno ovoj manjini raje koju pominjem, a koja je realno frustrirana jer su jednostavno manjina.

Dijagnosticira se ono sto zivis, ali niko ne nudi rjesenje, ili nudi rjesenje u smislu hajte vi, a ja cu za vama.

I onda vise ne mozes, da objasnjavas, obrazlazes... Ostaje ti samo da se zajebavas, i podjebavas, pa ispadas arogantni supak, a u stvari je u pitanju samo odbrambeni mehanizam na napad koji upucen na pogresnu adresu i iz pogresnih motiva.
Ima nekoliko kompleksnih tacaka ove problematike koje se mogu identificirati - iz moje perspektive nekoga ko je bio prvo izbjeglica u drugoj drzavi, pa se vratio i bio i raseljeno lice u svojoj, a sada je „dijaspora“.

Ti i kad odes - nisi otisao i ne mozes otici nikada „zaposve“ dok god imas porodicu u BiH. Potpuno je promasen stadion tezom da dijaspora o kojoj ja pricam a kojoj i sama pripadam ne doprinosi drustvu BiH ergo nema „pravo glasa“. Ako ja saljem novac penzioneru(ima) BiH da bi mogli da prezive i nezaposlenima BiH da bi mogli da prezive, znaci da ja saniram posljedice disfunkcionalnosti BiH drustva, sto utjece na moj zivot. Dakle neuredjenost, krah svih mogucih sistema i mito i korupcija BiH imaju direktan mjesecni utjecaj na moj zivot. Kako emocionalni (tesko je gledati roditelja koji place kad mora uzeti novac od svog djeteta nakon 35 godina privredjivanja), tako i finansijski. A ako ima utjecaj na mene i ja saniram posljedice takvog stanja dakle ucestvujem finansijski u istom tom drustvu onda valjda imam pravo i da imam misljenje i stav i da se to ucesce prizna kao doprinos.

No cak i da nema ove prve tacke, nije mi jasna iskljucivost. Ne znam zasto odlazak iz BiH automatski mora znaciti da je ne volim. Mozes voljeti nekoga ili nesto, a znati da nije dobro za tebe i otici ili se uzdrzati. Niko nema pravo ni na cije emocije niti tumacenje istih, a pogotovo ne na negiranje ili tumacenje.

Jedan stari univerzitetski profesor je mom ocu nakon specijalizacije vani prije nekoliko desetljeca kada se mislio da li da ostane ili se vrati rekao: ostanes li - tri ces generacuje unesreciti. Svoje roditelje jer ce te biti zeljni, sebe jer ces biti rastrzan, svoju djecu jer se nece osjecati domacima. Tek ce djeca tvoje djece biti svoja na svom.

Ne razumijem uopce animozitet ni potrebu za prepucavanjem - valjda nam je svima isti interes (ili bi trebao da bude) - bolje BiH drustvo i uredjenija drzava. I nema poente osim mahalastine i takmicenja u uriniranju u dalj ove kompletne diskusije.
Last edited by hadzinicasa on 18/08/2021 15:52, edited 1 time in total.
seln

#517 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

hadzinicasa wrote: 18/08/2021 15:26
Ne razumijem uopce animozitet ni potrebu za prepucavanjem - valjda nam je svima isti interes (ili bi trebao da bude) - bolje BiH drustvo i uredjenija drzava.
Trebalo bi biti... ali nekima je njihova privatna mala mrznja vaznija od toga.
detroit-mercy

#518 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2021 12:04
RagibUzoriti wrote: 18/08/2021 11:52 Zavidnost i kompleksi su cudo.
Pa vidi, moze se pila okrenuti i naopako. Dijasporac dolazi da uziva, hadzija i daje dusi oduska na par sedmica godisnje na isto mjesto gdje domicilni zivi svaki dan. Pa sad ko tu kome zavidi :P
Ide raja na godisnji u Mexico, Jamaica-u, Dominikansku, Egipat, Tunis, Maroko, Albaniju, Zanzibar ali interesantno,iz svih ovih zemalja, pa i BiH, gledaju da se uhvate noge cim prije :skoljka:
ExNihilo

#519 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

Svi imaju pravo na stav o bilo čemu, pa i tako i našem društvu, uključujući potpune strance, a ne samo dijasporce. Ali postoji supstancijalna razlika između "angažmana" stavom i angažmana privređivanjem, finansiranjem, i građenjem jednog društva. Baš kao što postoji supstancijalna razlika između platonske ljubavi prema nekome ili nečemu i zapravo građenja zajednice. Prvo je petrarkistički zanos, a drugo doprinos.
seln

#520 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

Jaaaaooo, Allahu... daj, otvori nebesa, nek arogancija i narcizam malo izvjetre....
ExNihilo

#521 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

seln wrote: 18/08/2021 15:50 Jaaaaooo, Allahu... daj, otvori nebesa, nek arogancija i narcizam malo izvjetre....
Lako ćemo s arognacijom, ali kako protiv gluposti?
seln

#522 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

ExNihilo wrote: 18/08/2021 15:51
seln wrote: 18/08/2021 15:50 Jaaaaooo, Allahu... daj, otvori nebesa, nek arogancija i narcizam malo izvjetre....
Pa to i mene brine... hoces li zauvijek ostati takav?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#523 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by mk ultra »

pucaš od ljubavi prema BiH :lol:
Chmoljo

#524 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

hadzinicasa wrote: 18/08/2021 15:26
Chmoljo wrote: 18/08/2021 14:59 Nego, ja mogu razumjeti ovu nihilovu aroganciju.

Ima nekoliko kompleksnih tacaka ove problematike koje se mogu identificirati - iz moje perspektive nekoga ko je bio prvo izbjeglica u drugoj drzavi, pa se vratio i bio i raseljeno lice u svojoj, a sada je „dijaspora“.

Ti i kad odes - nisi otisao i ne mozes otici nikada „zaposve“ dok god imas porodicu u BiH. Potpuno je promasen stadion tezom da dijaspora o kojoj ja pricam a kojoj i sama pripadam ne doprinosi drustvu BiH ergo nema „pravo glasa“. Ako ja saljem novac penzioneru(ima) BiH da bi mogli da prezive i nezaposlenima BiH da bi mogli da prezive, znaci da ja saniram posljedice disfunkcionalnosti BiH drustva, sto utjece na moj zivot. Dakle neuredjenost, krah svih mogucih sistema i mito i korupcija BiH imaju direktan mjesecni utjecaj na moj zivot. Kako emocionalni (tesko je gledati roditelja koji place kad mora uzeti novac od svog djeteta nakon 35 godina privredjivanja), tako i finansijski. A ako ima utjecaj na mene i ja saniram posljedice takvog stanja dakle ucestvujem finansijski u istom tom drustvu onda valjda imam pravo i da imam misljenje i stav i da se to ucesce prizna kao doprinos.

No cak i da nema ove prve tacke, nije mi jasna iskljucivost. Ne znam zasto odlazak iz BiH automatski mora znaciti da je ne volim. Mozes voljeti nekoga ili nesto, a znati da nije dobro za tebe i otici ili se uzdrzati. Niko nema pravo ni na cije emocije niti tumacenje istih, a pogotovo ne na negiranje ili tumacenje.

Jedan stari univerzitetski profesor je mom ocu nakon specijalizacije vani prije nekoliko desetljeca kada se mislio da li da ostane ili se vrati rekao: ostanes li - tri ces generacuje unesreciti. Svoje roditelje jer ce te biti zeljni, sebe jer ces biti rastrzan, svoju djecu jer se nece osjecati domacima. Tek ce djeca tvoje djece biti svoja na svom.

Ne razumijem uopce animozitet ni potrebu za prepucavanjem - valjda nam je svima isti interes (ili bi trebao da bude) - bolje BiH drustvo i uredjenija drzava. I nema poente osim mahalastine i takmicenja u uriniranju u dalj ove kompletne diskusije.

Mislim da ne pricamo o istim stvarima, jer tebi niko ne moze zabraniti pravo na misljenje i stav, ali svakako postoji razlika na koji nacin se to radi. I ja bas o tome pricam.

Mada nekada i iz najbolje namjere, a cisto iz nerazumijevanja trenutne situacije se to moze desiti.

Sto se tice "doznaka", kao najrazvikanijoj metodi pomoci, hajmo reci, a i sama si svjesna, da je to plutani cep u Titaniku. A ako cemo tjerati mak na konac, uslovljena je licnim interesima, a ne nekim drustvenim, opcekorisnim. Pomazes svom roditelju. Kad ga ne bude jednog dalekog, dalekog dana, sumnjam da ces nastaviti pomagati mom. Ili nekom neznanom. I to je ok, naravno, i normalno. Ali ne rjesava realno nista.

Isti slucaj je, i banalniji, sa pruzanjem usluga dijaspori u smislu stomatologa, frizera i slicnih gluposti.

Ako me pitas sta bi to dijaspora trebala raditi, vec sam dao jedan primjer. Drugi je lobiranje. Jer malo je reci da se ima za sta. Ima i tih primjera. Neki su nam na taj nacin i vakcine dobavili, kad vec ovi uhljupi nisu.

Pomoc i savjeti jesu dobrodosli. Pametovanje da smo ovakvi ili onakvi, prica koja sa realnoscu veze nema (ubjedjuje lik na jednoj od tema ako nemas milju za televizor da iskesiras da ga ne trebas na rate uzimati jer si gladan :? Jebote, jesi li toliko nerealan?), a sve to iz drugog setapa, ipak stvara ogorcenost.

Druze, uzmi pusku i stani uz mene jer neprijatelj prelazi rijeku. Ne dobacuj iz staba kako bi i sta bi trebalo.

Ima svakako mahalastine i zajedljivosti, ali ipak smo u situaciji da nam se ista moze malo i halaliti. Da ne govorim da treba biti i odredjena doza razumijevanja da smo svakodnevno, brutalno izlozeni raznoraznim primitivizmima, i da nije moguce kreirati svoj mikrosvijet u kojem ga nece biti. Jer, mora se na cestu. Mora se u supermarket. Mora se u opstinu ovjeriti nesto.

Malo sve to izgleda kao prisjedanje na muku.
ExNihilo

#525 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

seln wrote: 18/08/2021 15:53
ExNihilo wrote: 18/08/2021 15:51

Pa to i mene brine... hoces li zauvijek ostati takav?
Ti si frajer koji ovdje agituje za SDA. Treba li išta više dodati o tvojim intelektualnim kapacitetima?
Locked