Bio bi tačno tamo gdje je bio 5 hiljada godina prije nego su velike sile nisu odlučile da ga naprave.Škobo Habu wrote: ↑18/08/2021 11:44Gdje bi danas bio Izrael da su Jevreji razmišljali ovako kao ti?
Ljubav dijasporaca prema domovini
- ExNihilo
#376 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
- seln
#377 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Valah, bas... idem kupiti novu kasetu Mahira Burekovica, a usput i nove siroke gume za mog Audija.
- ExNihilo
#378 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Nauči kako se finansiraju zdravstveni, penzioni, socijalni i drugi sistemi u modernoj državi.seln wrote: ↑18/08/2021 11:43NIje mi jasno
a)kako neko moze biti toliko iskljuciv i
b)imati tolike rupe u logici
Dakle, novac koji dijasporac posalje, donese, ulozi, procerda u BiH je otisao... kuda?
A taj novac (bolje receno sadaka), koji drzava daje navedenim kategorijama, dolazi... otkuda?
Nezaposleni (godinama) apsolvent, koji od roditelja dobija markicu za kafu, ima pravo govora.
Mrski dijasporac nema.![]()
Stvarno ne kontam toliki animozitet nekih likova prema dijasporcima, ali mrznja nikada nije logicna.
I ne moras se bojati, u BiH dolazim jos samo kao na safari, da vidim egzoticnu faunu.
I stvarno nemam namjeru ometati idilu.
p.s. "zapadnoevropska društva imaju dubokih strukturalnih problema", kako to dubokoumno zvuci.
-
Škobo Habu
#379 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Prvi kibuci su napravljeni davno prije nego li su velike sile ozvaničile državu Izrael.
No, to nije poenta mog upisa. Poenta je da li bi on uopšte bio moguć da su se prvi cionisti ovako, poput tebe, shvatali ulogu vlastite dijaspore.
Ili, pak, Irci?
- seln
#380 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Koji si ti arogantni i samozadovoljni jadnik....ExNihilo wrote: ↑18/08/2021 11:47Nauči kako se finansiraju zdravstveni, penzioni, socijalni i drugi sistem u modernoj državi.seln wrote: ↑18/08/2021 11:43
NIje mi jasno
a)kako neko moze biti toliko iskljuciv i
b)imati tolike rupe u logici
Dakle, novac koji dijasporac posalje, donese, ulozi, procerda u BiH je otisao... kuda?
A taj novac (bolje receno sadaka), koji drzava daje navedenim kategorijama, dolazi... otkuda?
Nezaposleni (godinama) apsolvent, koji od roditelja dobija markicu za kafu, ima pravo govora.
Mrski dijasporac nema.![]()
Stvarno ne kontam toliki animozitet nekih likova prema dijasporcima, ali mrznja nikada nije logicna.
I ne moras se bojati, u BiH dolazim jos samo kao na safari, da vidim egzoticnu faunu.
I stvarno nemam namjeru ometati idilu.
p.s. "zapadnoevropska društva imaju dubokih strukturalnih problema", kako to dubokoumno zvuci.
- seln
#381 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Jebes to, ba...Škobo Habu wrote: ↑18/08/2021 11:48Prvi kibuci su napravljeni davno prije nego li su velike sile ozvaničile državu Izrael.
No, to nije poenta mog upisa. Poenta je da li bi on uopšte bio moguć da su se prvi cionisti ovako, poput tebe, shvatali ulogu vlastite dijaspore.
Ili, pak, Irci?
nece se njemu tamo neki dijaporac kurcit sa Bendzon i u Armani majici, pa nek ide sve u PM.
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#382 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Zavidnost i kompleksi su cudo.
Raja najvise mrzi dijasporce jer trebe im odose sa dijasporcima vani

Raja najvise mrzi dijasporce jer trebe im odose sa dijasporcima vani
-
Bigblock-
- ExNihilo
#384 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ja ti upravo govorim da su Jevreji širom svijeta raspršeni 5 hiljada godina prije nastanka moderne države Izrael, i da im to nije značilo apsolutno ništa u kontekstu stvaranja Izraela dok se geopolitika nije posložila u njihovu korist. Štaviše, ne postoji narod koji je kroz historiju više stigmatiziran i propatio, najvećim dijelom baš zbog utjecaja i bogatstva koji je taj narod ostvarivao u tuđem dvorištu. Za Jevreje, moćna dijaspora je najvećim dijelom njihove historije značila predrasude i patnju.Škobo Habu wrote: ↑18/08/2021 11:48Prvi kibuci su napravljeni davno prije nego li su velike sile ozvaničile državu Izrael.
Ili, pak, Irci?
Uostalom, naša dijaspora postoji već nekoliko stoljeća, spadamo među narode sa procentualno najvećom dijasporom u odnosu na broj stanovnika, pa mi pretty please reci zašto imamo državu kakvu imamo, ako je dijasporska državotvorna uloga takva kakvu sugeriraš?
-
Karikaturist
#385 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Moze li jedna pesmica za Svedsku, Dansku, Austriju..
Pa nije samo Alemania..
Pa nije samo Alemania..
- ExNihilo
- ExNihilo
-
Seyfo
#388 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ne ebe lijep nego dijasporac 
-
Škobo Habu
#389 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Niđe veze.RagibUzoriti wrote: ↑18/08/2021 11:52 Zavidnost i kompleksi su cudo.
Raja najvise mrzi dijasporce jer trebe im odose sa dijasporcima vani![]()
![]()
Unutrašnji problem između dijaspore i domicilnih treba tržiti pred kraj rata, odnosno kada je Alija objavio amnestiju za one koje je već proglasio za dezertere. Tu leži osnova samog problema.
Danas niko neće pogledati mrko nekoga ko je prije deset godina, nako što mu je Branković oduzeo sve mogućnosti za normalan život, a to su bili većinom radnici iz preduzeća koje je zapala zla sudbina neuspješne Bičakćićeve privatizacije, jer su takvi bili prinuđeni da odu i traže smisao života negdje vani.
Naravno, sa druge strane, svako će prigovoriti onima koji su 1992. godine se ekspresno uhvatili noge, jer su smatrali da to nije "njihov rat". Takvi se danas, nakon što su penzionisani na Zapadu, a penzija im nije dostatna ni za osnovne potrebe, vraćaju u rodnu Bosnu i pričaju o njenim blagodatima, patriotski onanišu i brane "nacionalnu stvar".
Kompleksna je to tema, jer postoji tu više nivo koji se smatraju "dijasporom", a nemaju veze sa vezom.
-
Karikaturist
#390 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ja cu prije po(h)valiti one koji su se 92. ispalili nego sto cu kuditi..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#391 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Pa vidi, moze se pila okrenuti i naopako. Dijasporac dolazi da uziva, hadzija i daje dusi oduska na par sedmica godisnje na isto mjesto gdje domicilni zivi svaki dan. Pa sad ko tu kome zavidi
- madner
#392 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Me znam gdje ta mrznja prema dijaspori. Uvijek mi je drago kada dodju, a i ja odem pa se vidimo.
- RagibUzoriti
#393 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ma slazem se s tobom 100% ,nego zayebavam pojedince. Da ne kazem da sam provokatorŠkobo Habu wrote: ↑18/08/2021 12:01Niđe veze.RagibUzoriti wrote: ↑18/08/2021 11:52 Zavidnost i kompleksi su cudo.
Raja najvise mrzi dijasporce jer trebe im odose sa dijasporcima vani![]()
![]()
Unutrašnji problem između dijaspore i domicilnih treba tržiti pred kraj rata, odnosno kada je Alija objavio amnestiju za one koje je već proglasio za dezertere. Tu leži osnova samog problema.
Danas niko neće pogledati mrko nekoga ko je prije deset godina, nako što mu je Branković oduzeo sve mogućnosti za normalan život, a to su bili većinom radnici iz preduzeća koje je zapala zla sudbina neuspješne Bičakćićeve privatizacije, jer su takvi bili prinuđeni da odu i traže smisao života negdje vani.
Naravno, sa druge strane, svako će prigovoriti onima koji su 1992. godine se ekspresno uhvatili noge, jer su smatrali da to nije "njihov rat". Takvi se danas, nakon što su penzionisani na Zapadu, a penzija im nije dostatna ni za osnovne potrebe, vraćaju u rodnu Bosnu i pričaju o njenim blagodatima, patriotski onanišu i brane "nacionalnu stvar".
Kompleksna je to tema, jer postoji tu više nivo koji se smatraju "dijasporom", a nemaju veze sa vezom.
I ja sam dijasporac zadnjih 9 godina.
- RagibUzoriti
#394 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
I sa tobom cu se sloziti.Karikaturist wrote: ↑18/08/2021 12:04 Ja cu prije po(h)valiti one koji su se 92. ispalili nego sto cu kuditi..
Sa ove tacke gledista-ispali su pametniji nego ja npr. koji sam se najeo vise maslacka nego svako govece.
Ispalili se na vakat,nisu slusali granate niti bili ranjavani,sacuvali glave na ramenima.Djeca im se obrazovala,naucili jezike i kakve takve-skole su im vani priznate bolje od nasih.
Stekli neku imovinsku korist,i naprdjuju iz dosade kako su "muslimani" ugrozeni od Dodika...
- SaraFina
#395 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
BiH je medjunarodni protektorat. Čiju i ogromnu i nepotrebnu drzavnu, entitetsku, kantonalnu, općinsku administraciju financira MZ „infuzijom“ i iskljucivo infuzijom. Da dodje do prekida i sutra nam tutori ukinu infuziju, opstanak drzavnih, entitetskih, kantonalnih i drugih institucija bi krahirao u vrlo kratkom periodu.
Tvrdnje da zaposleni u javnim/drzavnim/privatnim/društvenim sektorima mogu financirati i tu nepotrebnu administraciju su nebulozne. Da ne govorimo o drugim stvarima i izdvajanjima financiranju.(Za socijalnu i zdravstvenu skrb recimo)
Tako da meni drito iz dijaspore, niko ne moze ukinuti pravo da kritiziram nešto trulih temelja. Drzava BiH je odrziva zbog svog statusa protektorata i zato sto za njenu preobimnu drzavnu administraciju, zdravstvo i socijalnu skrb itd itd infuziju ubrizgava MZ a ne zaposleni gradjani. Nazalost, to je realnost.
Mozemo izvaditi statističke podatke na svim razinama od zaposlenosti do prikupljanja poreza, doći cemo do porazne stvarnosti, da BiH bez medjunarodne pomoci davno bi kolabirala. I to u svim sektorima.
Tvrdnje da zaposleni u javnim/drzavnim/privatnim/društvenim sektorima mogu financirati i tu nepotrebnu administraciju su nebulozne. Da ne govorimo o drugim stvarima i izdvajanjima financiranju.(Za socijalnu i zdravstvenu skrb recimo)
Tako da meni drito iz dijaspore, niko ne moze ukinuti pravo da kritiziram nešto trulih temelja. Drzava BiH je odrziva zbog svog statusa protektorata i zato sto za njenu preobimnu drzavnu administraciju, zdravstvo i socijalnu skrb itd itd infuziju ubrizgava MZ a ne zaposleni gradjani. Nazalost, to je realnost.
Mozemo izvaditi statističke podatke na svim razinama od zaposlenosti do prikupljanja poreza, doći cemo do porazne stvarnosti, da BiH bez medjunarodne pomoci davno bi kolabirala. I to u svim sektorima.
Last edited by SaraFina on 18/08/2021 12:13, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#396 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Bilo koje ulaganje u zemlju pojedincu daje (moralno) pravo da se pita o njenoj budućnosti i sudbini. Ovo "moralno" sam stavio u zagradu jer se priča o stvarima koje se ionako teško mogu kontrolirati zakonski, a i ako se kontroliraju (recimo, preko zabrane glasanja dijaspori), to ispadne glupavo, zaostalo, u suštini anticivilizacijski.
Ako čovjek ulaže preko plaćanja poreza, slanja novca rodbini i prijateljima, posjedovanja imovine, planiranja da se vrati u domovinu bilo kad u svom životu, ako je učestvovao u njenoj odbrani, ako je izgubio članove porodice u ratu, ako se brine o ijednom grobu ili mezaru dole i to mu je jedina veza sa domovinom, čovjek ima (moralno) pravo da se pita i da mu se glas čuje.
Ne ulaže se samo novac. Dijaspora može pomoći domovini i da nikad ne zakorači (više) u nju. To im automatski daje pravo da se pitaju. Kanadski parlament je donio dvije rezolucije o Srebrenici. Je l' to onako sa neba palo?
Ako čovjek ulaže preko plaćanja poreza, slanja novca rodbini i prijateljima, posjedovanja imovine, planiranja da se vrati u domovinu bilo kad u svom životu, ako je učestvovao u njenoj odbrani, ako je izgubio članove porodice u ratu, ako se brine o ijednom grobu ili mezaru dole i to mu je jedina veza sa domovinom, čovjek ima (moralno) pravo da se pita i da mu se glas čuje.
Ne ulaže se samo novac. Dijaspora može pomoći domovini i da nikad ne zakorači (više) u nju. To im automatski daje pravo da se pitaju. Kanadski parlament je donio dvije rezolucije o Srebrenici. Je l' to onako sa neba palo?
- musicman80
#398 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Mene bas nerviraju oui iz dijaspore, 30 i kusur godina u Austriji ili Njemackoj, djeca im ni jezik ne znaju, a sve govore: "moja Bosna, moja Bosna". Ako si odlucio da zivis vani, onda prohvati tu zemlju kao svoju, tamo radis, doprinosis drustvu i super ti je. Ako postoji toliko nostalgije za domovinom, onda se fino vrati u BIH, ovdje radi, placaj porez i doprinosi ovom drustvu. Ovo sjedenje na dvije stolice ljudi iz dijaspore pomalo nervira.
- SaraFina
#399 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ne bum se štela mešati u te medjuhrvatske odnose.sherbett wrote: ↑18/08/2021 12:14DaSaraFina wrote: ↑18/08/2021 12:11 BiH je medjunarodni protektorat. Čiju i ogromnu i nepotrebnu drzavnu, entitetsku, kantonalnu, općinsku administraciju financira MZ „infuzijom“ i iskljucivo infuzijom. Da dodje do prekida i sutra nam tutori ukinu infuziju, opstanak drzavnih, entitetskih, kantonalnih i drugih institucija bi krahirao u vrlo kratkom periodu.
Mozemo izvaditi statističke podatke na svim razinama od zaposlenosti do prikupljanja poreza, doći cemo do porazne stvarnosti, da BiH bez medjunarodne pomoci davno bi kolanirala. I to u svim sektorima.
Tako i RH financira bolnicu u Mostaru cijiem nasmrkanom neartikuliranom ravnatelju korona udje sazad, iz poreza i prireza koji ja izdvajam
Pa mu imam pravo jebat po spisku i trazit ostavku![]()
U pravu si
-
Škobo Habu
#400 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Teško je ulaziti u raspravu sa osobom koja se odmah ušanči sa svojom stavovima i brani ih do posljednjeg piksela. Jalova je to rasprava.ExNihilo wrote: ↑18/08/2021 11:57
Ja ti upravo govorim da su Jevreji širom svijeta raspršeni 5 hiljada godina prije nastanka moderne države Izrael, i da im to nije značilo apsolutno ništa u kontekstu stvaranja Izraela dok se geopolitika nije posložila u njihovu korist. Štaviše, ne postoji narod koji je kroz historiju više stigmatiziran i propatio, najvećim dijelom baš zbog utjecaja i bogatstva koji je taj narod ostvarivao u tuđem dvorištu. Za Jevreje, moćna dijaspora je najvećim dijelom njihove historije značila predrasude i patnju.
Uostalom, naša dijaspora postoji već nekoliko stoljeća, spadamo među narode sa procentualno najvećom dijasporom u odnosu na broj stanovnika, pa mi pretty please reci zašto imamo državu kakvu imamo, ako je dijasporska državotvorna uloga takva kakvu sugeriraš?
Jevreji su pet hiljada godina lutali svijetom samo sa jednom mišlju - povratak u Obećanu Zemlju. To im je bio duhovni zavjet, baš kao i nacionalna politika. Čim su stekli uslove za to - krenuli su u njegovu realizaciju.
Velike sile uopšte nisu gledale sa simpatijama formiranje jevrejske države, posebice Britanci čije su vojnike cionisti ubijali u terorističkim napadima, nego je u svemu presudio Holokaust. Da skratim: današnju državu Izrael je iz prašine digla jevrejska dijaspora.
Što se tiče naše dijaspore - ima tu mnogo pozitivnih primjera. Uzmimo Krajinu za primjer. Mnoga su povratnička mjesta iz pepela digli ljudi iz dijaspore. Mogli su prodati svoja imanja, mogli su zamjeniti, ali nisu, velika većina je sačuvala ono što je njeno.
Sasvim je druga stvar što kod nas sam sistem nije uvezan sa samom dijasporom da je privlači - ne samo da ulaže, već i da se vraća. Sistem je koncipiran da ljudi odlaze, tako da imamo već sada ko zna koji po redu val ljudi koji odlaze kao ekonomski azilanti.
Nije dijaspora kriva po tom pitanju, jer ljudi odlaze da žive tamo gdje im je bolje. To što svake druge godine paradiraju naokolo u novim autima - to je samo dokaz da im životni standard raste, za razliku od ovoga ovdje koji konstantno stagnira.
Na koncu, jedna Irska je osamdesetih godina prošlog stoljeća imala više Iraca u dijasporu, nego li u samoj domovini. Pametnom politikom su od jedne siromašne i uboge zemlje napravili jednu od najstabilniji država u EU. I to u rasponu od dvadeset godina.
Doduše, njihova dijaspora je gledala da svima bude bolje, a ne da plasira mitološke predođbe o Aliji, Bakiru, patriotizmi i sličnim ideološkim zabludama.