Posebno je jedino to što živiš u Vogošći pa ne znaš probleme u drugim mjestima.
Svakome je njegova muka najveća.
Moderator: Benq
Onda je moja stara adresa ili TOP 1 ili TOP -X.

Zdravo @shandrprcSA,
Dovoljno za prosječnog korisnika
Na kanalima koji su u vlasništvu United Medije, a iste možeš pogledati ovdje:
Ide li to i korisnicima koji koriste uslugu preko modula?crnivrag wrote: ↑16/08/2021 10:56Na kanalima koji su u vlasništvu United Medije, a iste možeš pogledati ovdje:
http://www.unitedmedia.net/hr/
Ne, VIDA platforma prati preferencije korisnika EON platforme i na taj način "servira" reklame na kanalima United Medije, ali samo putem EON-a.
Zato je modul zakon. Čuj oni prate moje preferencije bez odobrenje. To je prvo krivično djelo, a o kršenju privatnosti da i ne govorim.
Lov u mutnom, pa ako prođe, prođe. Sad za sada im prolazi, dok im neko ne složi krivičnu prijavu.semsasuljakovic wrote: ↑16/08/2021 11:17 A ko im daje to za pravo? Kad uđeš na neku stranicu i prihvatiš kolačiće svjesno, onda si dao pravo da ti prate preferencije. Ovako ja ne vidim da je ikog pitano da li dopušta da mu se prate preferencije.
Za sta krivicnu prijavu? Koristis mobitel, racunar.. pa pretrazujes neke artikle po netu, pa poslije otvoris FB, Instagram.. i dobijes reklame tih proizvoda koje si pretrazivao. Da ne pricamo o tome da sjedis pored mobitela, pricas sa nekom osobom o nekom artiklu, udjes opet na FB ili Instagram i dobijes bas takve oglase..Tesla Edison wrote: ↑16/08/2021 11:21 Lov u mutnom, pa ako prođe, prođe. Sad za sada im prolazi, dok im neko ne složi krivičnu prijavu.
Nije to problem, problem je što sam ja pristao dati Google-u saglasnost da to sve radi. Google me prati u korak gdje idem, šta radim, šta jedem i koga..., hoću reći, sa kim spavam. To je ok, jer sam ja pristao na to, uključio historiju lokacije i aktivnosti, i meni odgovara tako.Benq wrote: ↑16/08/2021 11:37Za sta krivicnu prijavu? Koristis mobitel, racunar.. pa pretrazujes neke artikle po netu, pa poslije otvoris FB, Instagram.. i dobijes reklame tih proizvoda koje si pretrazivao. Da ne pricamo o tome da sjedis pored mobitela, pricas sa nekom osobom o nekom artiklu, udjes opet na FB ili Instagram i dobijes bas takve oglase..Tesla Edison wrote: ↑16/08/2021 11:21 Lov u mutnom, pa ako prođe, prođe. Sad za sada im prolazi, dok im neko ne složi krivičnu prijavu.
P.S. nisam primijetio nikakve reklame tog tipa, ali ako budu, ne bi bilo lose da imamo opciju da ih iskljucimo.
Treba pitati da li to rade u EU, pogotovo sa zadnjim izmjenama zastite licnih podatakaTesla Edison wrote: ↑16/08/2021 12:44Nije to problem, problem je što sam ja pristao dati Google-u saglasnost da to sve radi. Google me prati u korak gdje idem, šta radim, šta jedem i koga..., hoću reći, sa kim spavam. To je ok, jer sam ja pristao na to, uključio historiju lokacije i aktivnosti, i meni odgovara tako.Benq wrote: ↑16/08/2021 11:37
Za sta krivicnu prijavu? Koristis mobitel, racunar.. pa pretrazujes neke artikle po netu, pa poslije otvoris FB, Instagram.. i dobijes reklame tih proizvoda koje si pretrazivao. Da ne pricamo o tome da sjedis pored mobitela, pricas sa nekom osobom o nekom artiklu, udjes opet na FB ili Instagram i dobijes bas takve oglase..
P.S. nisam primijetio nikakve reklame tog tipa, ali ako budu, ne bi bilo lose da imamo opciju da ih iskljucimo.
Ovdje je problem što nema nikakvog upozorenja na to, kao ni upita o pristanku davanja takvih informacija. Da ne govorim o opciji isključenja tog servisa. To je problem i to je krivično djelo (narušavanje privatnosti), a samo praćenje, ako je data saglasnost, nije nikakav problem.
Naravno, ovo je off topic jer ovo nije Telemachova ideja već UG-a, ali pošto su dio iste grupacije, možda i nije off topic.
Ta opcija radi i u zemljama EU, tako da nema nikakvog krivicnog djela. Druga je stvar sto smo mi malo na svoju ruku pa nam sve smeta sto je novoTesla Edison wrote: ↑16/08/2021 12:44 To je problem i to je krivično djelo (narušavanje privatnosti), a samo praćenje, ako je data saglasnost, nije nikakav problem.
Naravno, ovo je off topic jer ovo nije Telemachova ideja već UG-a, ali pošto su dio iste grupacije, možda i nije off topic.
Nema to veze sa tim. Pozdravljam ovo, ok je meni, ali samo ako je data saglasnost i ako je ista i zatražena. To ovdje nije slučaj.Benq wrote: ↑16/08/2021 13:13Ta opcija radi i u zemljama EU, tako da nema nikakvog krivicnog djela. Druga je stvar sto smo mi malo na svoju ruku pa nam sve smeta sto je novoTesla Edison wrote: ↑16/08/2021 12:44 To je problem i to je krivično djelo (narušavanje privatnosti), a samo praćenje, ako je data saglasnost, nije nikakav problem.
Naravno, ovo je off topic jer ovo nije Telemachova ideja već UG-a, ali pošto su dio iste grupacije, možda i nije off topic., valjda stvar navike..
Kako nema veze, ako ta opcija radi u svim zemljama u kojima posluju clanice UG-a?Tesla Edison wrote: ↑16/08/2021 13:15Nema to veze sa tim. Pozdravljam ovo, ok je meni, ali samo ako je data saglasnost i ako je ista i zatražena. To ovdje nije slučaj.
Kompanija United Media predstavila je na Weekend Media festivalu u Rovinju najnoviju svetsku inovaciju u oblasti addressable advertisinga – platformu VIDA koja omogućava da različiti gledaoci budu targetirani različitim reklamama dok gledaju isti program.
Platforma VIDA (Video Dynamic Advertising) kao platforma za addressable advertising sada će prvi put biti dostupna u regionu a pored toga donosi i inovacije u svetskoj industriji jer će omogućiti menjanje reklamnih blokova u live programu.
Marija Matić, vođa projekta iz United Media, ističe da je osnova projekta EON i da će moći da se targetiraju oni gledaoci koji koriste ovu platformu United Grupe koja je višestruko nagrađivana. Targetiranje će se u prvoj fazi raditi samo na kanalima iz portfolia United Media: IDj, Cinemania, Sport klub, Nova S… Ona ističe da sve ad tech kompanije pokušavaju da uđu na ovo tržište jer prepoznaju trend da će video oglašavanje biti dominantno.
Konsultant Mika Tasić koji je na panel stigao iz Velike Britanije, gde živi i radi, kaže da je VIDA tehnološki fleksibilnija platforma od one koju sada koristi britanski Sky. „Nisam očekivao da će se ovde dešavati nešto revolucionarno, ali dešava se. Svaka čast!“.
Izvršni tehnički direktor kompanije United Cloud Sergej Berišaj ističe da se na razvoju ovog projekta radilo godinu dana i da sada imamo prozvod koji može da zameni reklame u live programu, bez da je njihovo trajanje unapred određeno. Takođe, dodaje da se zamena reklama može raditi na svim uređajima na kojima se program gleda: TV, desktop, mobilni uređaji…
Pa tu je vjerovatno zatražena saglasnost. Uzmi ovaj slučaj. Otvori neki portal iz BiH sa EU IP adrese, i javiće ti se upozorenje i upit za prihvatanje kolačića. Otvori to isto ovdje u BiH, sa BH IP adresom, nema nikakvog upita.Benq wrote: ↑16/08/2021 13:18Kako nema veze, ako ta opcija radi u svim zemljama u kojima posluju clanice UG-a?Tesla Edison wrote: ↑16/08/2021 13:15
Nema to veze sa tim. Pozdravljam ovo, ok je meni, ali samo ako je data saglasnost i ako je ista i zatražena. To ovdje nije slučaj.
to za pricanje pored telefonai onda udjes na fb insta i sl i pokazu se te reklame samo budala moze vjerovatiBenq wrote: ↑16/08/2021 11:37Za sta krivicnu prijavu? Koristis mobitel, racunar.. pa pretrazujes neke artikle po netu, pa poslije otvoris FB, Instagram.. i dobijes reklame tih proizvoda koje si pretrazivao. Da ne pricamo o tome da sjedis pored mobitela, pricas sa nekom osobom o nekom artiklu, udjes opet na FB ili Instagram i dobijes bas takve oglase..Tesla Edison wrote: ↑16/08/2021 11:21 Lov u mutnom, pa ako prođe, prođe. Sad za sada im prolazi, dok im neko ne složi krivičnu prijavu.