Telemach BH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
nerminz

#5326 Re: Telemach BiH

Post by nerminz »

ortodont wrote: 14/08/2021 15:02 Mozete li odgovoriti sta je toliko posebno u toj Vogosci da imamo preceste prekide? Nisam primijetio da je Vogošća najvece gradilište u BiH.
Posebno je jedino to što živiš u Vogošći pa ne znaš probleme u drugim mjestima.
Svakome je njegova muka najveća.
ortodont

#5327 Re: Telemach BiH

Post by ortodont »

nerminz wrote: 14/08/2021 16:25
ortodont wrote: 14/08/2021 15:02 Mozete li odgovoriti sta je toliko posebno u toj Vogosci da imamo preceste prekide? Nisam primijetio da je Vogošća najvece gradilište u BiH.
Vogosca sa jednim prekidom mjesecno je sigurno u top 3 po ovom problemu.
nerminz

#5328 Re: Telemach BiH

Post by nerminz »

ortodont wrote: 14/08/2021 16:31
nerminz wrote: 14/08/2021 16:25

Vogosca sa jednim prekidom mjesecno je sigurno u top 3 po ovom problemu.
Onda je moja stara adresa ili TOP 1 ili TOP -X.

Za one koji ne znaju.
Ne znam kako je u Vogošći ili negdje drugo ali kod mene telemach koristi pojačala koja se napajaju iz elektro mreže (nemaju baterije).
Ako ste u situaciji kao sto je bila moja da telemach dobijate s jedne strane a struju s druge strane, imate problem više, u odnosu na druge korisnike.
Radi se o slijedećem, ako bilo gdje u selu nestane struj,e pojačala gube napajane i svi korisnici iza prekida gube NET.
Kvaka je u tome što time gube i struju pa većina nista i ne primijeti.
Ako pak, kao što je kod mene bio slučaj, struju dobijate s druge strane, otprilike po nekoliko puta mj. nemate net iako imate struju.
Jer se u selima trafoi isključuju svaki čas iz ovog ili onog razloga.... to nije tema.
Većini korisnika to nije neki problem pa se telemach i ne trudi da to riješi.

Naglašavam, to je problem u većim selima, koja imaju više trafo stanica, što ne znači da takvih problema nema i u gradovima.
nerminz

#5329 Re: Telemach BiH

Post by nerminz »

Za mnoge zablude oko kvalitete slike.
Minimalna propusnost po davaocima usluge i rezoluciji:

Netflix
SD (up to 720p) - minimum 3mbps
HD (1080p) - minimum 5mbps
Ultra HD (4K) - minimum 25mbps

Amazon Video
SD (up to 720p) - minimum 900kbps
HD (1080p) - minimum 3.5mbps
Ultra HD (4K) - minimum 15mbps

Apple TV
HD (1080p) - minimum 6mbps
Ultra HD (4K) - minimum 13mbps

YouTube
SD (up to 720p) - minimum 1.5mbps
HD (1080p) - minimum 3mbps

Hulu

Vudu
SD (up to 720p) - minimum 1mbps
HD (1080p) - minimum 4.5mbps
Ultra HD (4K) - minimum 11mbps

Vimeo
SD (up to 720p) - minimum 4mbps
Ultra HD (4K) - minimum 22mbps

Sad to upredite s Telemach i sve će biti jasno. Treba imati u vidu da ovo nisu FULL kvalitete slike nego propunost koju je potrebno imati za gledanje kvalitete koju oni emituju.
Radar71

#5330 Re: Telemach BiH

Post by Radar71 »

:lol:
kikilika

#5331 Re: Telemach BiH

Post by kikilika »

kako na eon aplikaciji promijeniti komentatora na SK 4K
crnivrag

#5332 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

kikilika wrote: 15/08/2021 18:52 kako na eon aplikaciji promijeniti komentatora na SK 4K
Ako je u pitanju EON box na mreži, onda u podešavanjima pod prvi audio jezik staviš srpski ili hrvatski jezik po želji.

Ako je u pitanju EON OTT box ili EON Smart aplikacija, onda promjena zvuka nije moguća.
shandrprcSA

#5333 Re: Telemach BiH

Post by shandrprcSA »

@Telemach 150/12 Mb/s treba da bude, ovako je zadnja 2 dana

Image
Telemach

#5334 Re: Telemach BiH

Post by Telemach »

shandrprcSA wrote: 16/08/2021 06:19 @Telemach 150/12 Mb/s treba da bude, ovako je zadnja 2 dana

Image
Zdravo @shandrprcSA,
Izvinjavamo se zbog poteškoća koje imate kao korisnik naše usluge. Vaše podatke i opis problema, proslijedili smo kolegama u tehničkom odjelu, sa zahtjevom za detaljnu provjeru. Molimo Vas za malo strpljenja, kolege će Vas uskoro kontaktirati.
Tesla Edison

#5335 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

shandrprcSA wrote: 16/08/2021 06:19 @Telemach 150/12 Mb/s treba da bude, ovako je zadnja 2 dana

Image
Dovoljno za prosječnog korisnika :D
Ajdinn4

#5336 Re: Telemach BiH

Post by Ajdinn4 »

Na kojim kanalima idu ove persionalizovane reklame?
Npr na N1 i Novoj S mi stalno u reklamnim blokovima ubacuju najave za Novu S i Novu BH... Ako vratim sekundu unazad onda vidim "prave" reklame. Dobra fora. :-D
crnivrag

#5337 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

Ajdinn4 wrote: 16/08/2021 10:42 Na kojim kanalima idu ove persionalizovane reklame?
Npr na N1 i Novoj S mi stalno u reklamnim blokovima ubacuju najave za Novu S i Novu BH... Ako vratim sekundu unazad onda vidim "prave" reklame. Dobra fora. :-D
Na kanalima koji su u vlasništvu United Medije, a iste možeš pogledati ovdje:

http://www.unitedmedia.net/hr/
Tesla Edison

#5338 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote: 16/08/2021 10:56
Ajdinn4 wrote: 16/08/2021 10:42 Na kojim kanalima idu ove persionalizovane reklame?
Na kanalima koji su u vlasništvu United Medije, a iste možeš pogledati ovdje:

http://www.unitedmedia.net/hr/
Ide li to i korisnicima koji koriste uslugu preko modula?
crnivrag

#5339 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

Tesla Edison wrote: 16/08/2021 11:06
Ne, VIDA platforma prati preferencije korisnika EON platforme i na taj način "servira" reklame na kanalima United Medije, ali samo putem EON-a.
semsasuljakovic

#5340 Re: Telemach BiH

Post by semsasuljakovic »

A ko im daje to za pravo? Kad uđeš na neku stranicu i prihvatiš kolačiće svjesno, onda si dao pravo da ti prate preferencije. Ovako ja ne vidim da je ikog pitano da li dopušta da mu se prate preferencije.
Tesla Edison

#5341 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote: 16/08/2021 11:08
Tesla Edison wrote: 16/08/2021 11:06
Ne, VIDA platforma prati preferencije korisnika EON platforme i na taj način "servira" reklame na kanalima United Medije, ali samo putem EON-a.
Zato je modul zakon. Čuj oni prate moje preferencije bez odobrenje. To je prvo krivično djelo, a o kršenju privatnosti da i ne govorim.
Tesla Edison

#5342 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

semsasuljakovic wrote: 16/08/2021 11:17 A ko im daje to za pravo? Kad uđeš na neku stranicu i prihvatiš kolačiće svjesno, onda si dao pravo da ti prate preferencije. Ovako ja ne vidim da je ikog pitano da li dopušta da mu se prate preferencije.
Lov u mutnom, pa ako prođe, prođe. Sad za sada im prolazi, dok im neko ne složi krivičnu prijavu.
Benq

#5343 Re: Telemach BiH

Post by Benq »

Tesla Edison wrote: 16/08/2021 11:21 Lov u mutnom, pa ako prođe, prođe. Sad za sada im prolazi, dok im neko ne složi krivičnu prijavu.
Za sta krivicnu prijavu? Koristis mobitel, racunar.. pa pretrazujes neke artikle po netu, pa poslije otvoris FB, Instagram.. i dobijes reklame tih proizvoda koje si pretrazivao. Da ne pricamo o tome da sjedis pored mobitela, pricas sa nekom osobom o nekom artiklu, udjes opet na FB ili Instagram i dobijes bas takve oglase..

P.S. nisam primijetio nikakve reklame tog tipa, ali ako budu, ne bi bilo lose da imamo opciju da ih iskljucimo.
Tesla Edison

#5344 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

Benq wrote: 16/08/2021 11:37
Tesla Edison wrote: 16/08/2021 11:21 Lov u mutnom, pa ako prođe, prođe. Sad za sada im prolazi, dok im neko ne složi krivičnu prijavu.
Za sta krivicnu prijavu? Koristis mobitel, racunar.. pa pretrazujes neke artikle po netu, pa poslije otvoris FB, Instagram.. i dobijes reklame tih proizvoda koje si pretrazivao. Da ne pricamo o tome da sjedis pored mobitela, pricas sa nekom osobom o nekom artiklu, udjes opet na FB ili Instagram i dobijes bas takve oglase..

P.S. nisam primijetio nikakve reklame tog tipa, ali ako budu, ne bi bilo lose da imamo opciju da ih iskljucimo.
Nije to problem, problem je što sam ja pristao dati Google-u saglasnost da to sve radi. Google me prati u korak gdje idem, šta radim, šta jedem i koga..., hoću reći, sa kim spavam. To je ok, jer sam ja pristao na to, uključio historiju lokacije i aktivnosti, i meni odgovara tako.

Ovdje je problem što nema nikakvog upozorenja na to, kao ni upita o pristanku davanja takvih informacija. Da ne govorim o opciji isključenja tog servisa. To je problem i to je krivično djelo (narušavanje privatnosti), a samo praćenje, ako je data saglasnost, nije nikakav problem.

Naravno, ovo je off topic jer ovo nije Telemachova ideja već UG-a, ali pošto su dio iste grupacije, možda i nije off topic.
dend

#5345 Re: Telemach BiH

Post by dend »

Tesla Edison wrote: 16/08/2021 12:44

Nije to problem, problem je što sam ja pristao dati Google-u saglasnost da to sve radi. Google me prati u korak gdje idem, šta radim, šta jedem i koga..., hoću reći, sa kim spavam. To je ok, jer sam ja pristao na to, uključio historiju lokacije i aktivnosti, i meni odgovara tako.

Ovdje je problem što nema nikakvog upozorenja na to, kao ni upita o pristanku davanja takvih informacija. Da ne govorim o opciji isključenja tog servisa. To je problem i to je krivično djelo (narušavanje privatnosti), a samo praćenje, ako je data saglasnost, nije nikakav problem.

Naravno, ovo je off topic jer ovo nije Telemachova ideja već UG-a, ali pošto su dio iste grupacije, možda i nije off topic.
Treba pitati da li to rade u EU, pogotovo sa zadnjim izmjenama zastite licnih podataka
Benq

#5346 Re: Telemach BiH

Post by Benq »

Tesla Edison wrote: 16/08/2021 12:44 To je problem i to je krivično djelo (narušavanje privatnosti), a samo praćenje, ako je data saglasnost, nije nikakav problem.

Ta opcija radi i u zemljama EU, tako da nema nikakvog krivicnog djela. Druga je stvar sto smo mi malo na svoju ruku pa nam sve smeta sto je novo :), valjda stvar navike..
Tesla Edison

#5347 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

Benq wrote: 16/08/2021 13:13
Tesla Edison wrote: 16/08/2021 12:44 To je problem i to je krivično djelo (narušavanje privatnosti), a samo praćenje, ako je data saglasnost, nije nikakav problem.

Ta opcija radi i u zemljama EU, tako da nema nikakvog krivicnog djela. Druga je stvar sto smo mi malo na svoju ruku pa nam sve smeta sto je novo :), valjda stvar navike..
Nema to veze sa tim. Pozdravljam ovo, ok je meni, ali samo ako je data saglasnost i ako je ista i zatražena. To ovdje nije slučaj.
Benq

#5348 Re: Telemach BiH

Post by Benq »

Tesla Edison wrote: 16/08/2021 13:15
Benq wrote: 16/08/2021 13:13

Nema to veze sa tim. Pozdravljam ovo, ok je meni, ali samo ako je data saglasnost i ako je ista i zatražena. To ovdje nije slučaj.
Kako nema veze, ako ta opcija radi u svim zemljama u kojima posluju clanice UG-a?

Pisalo se o tome jos 2019. godine:
Kompanija United Media predstavila je na Weekend Media festivalu u Rovinju najnoviju svetsku inovaciju u oblasti addressable advertisinga – platformu VIDA koja omogućava da različiti gledaoci budu targetirani različitim reklamama dok gledaju isti program.

Platforma VIDA (Video Dynamic Advertising) kao platforma za addressable advertising sada će prvi put biti dostupna u regionu a pored toga donosi i inovacije u svetskoj industriji jer će omogućiti menjanje reklamnih blokova u live programu.

Marija Matić, vođa projekta iz United Media, ističe da je osnova projekta EON i da će moći da se targetiraju oni gledaoci koji koriste ovu platformu United Grupe koja je višestruko nagrađivana. Targetiranje će se u prvoj fazi raditi samo na kanalima iz portfolia United Media: IDj, Cinemania, Sport klub, Nova S… Ona ističe da sve ad tech kompanije pokušavaju da uđu na ovo tržište jer prepoznaju trend da će video oglašavanje biti dominantno.

Konsultant Mika Tasić koji je na panel stigao iz Velike Britanije, gde živi i radi, kaže da je VIDA tehnološki fleksibilnija platforma od one koju sada koristi britanski Sky. „Nisam očekivao da će se ovde dešavati nešto revolucionarno, ali dešava se. Svaka čast!“.

Izvršni tehnički direktor kompanije United Cloud Sergej Berišaj ističe da se na razvoju ovog projekta radilo godinu dana i da sada imamo prozvod koji može da zameni reklame u live programu, bez da je njihovo trajanje unapred određeno. Takođe, dodaje da se zamena reklama može raditi na svim uređajima na kojima se program gleda: TV, desktop, mobilni uređaji…
Tesla Edison

#5349 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

Benq wrote: 16/08/2021 13:18
Tesla Edison wrote: 16/08/2021 13:15

Kako nema veze, ako ta opcija radi u svim zemljama u kojima posluju clanice UG-a?
Pa tu je vjerovatno zatražena saglasnost. Uzmi ovaj slučaj. Otvori neki portal iz BiH sa EU IP adrese, i javiće ti se upozorenje i upit za prihvatanje kolačića. Otvori to isto ovdje u BiH, sa BH IP adresom, nema nikakvog upita.

U EU ima isti Zakon koji to definiše kao ovdje u BiH, samo tamo se to sprovodi i onda imaš i upit o pristanku. U BiH se ne sprovodi i rade svi kako im se ćefne, al opet kažem, sve do jednom, dok neko ne podnese krivičnu prijavu pa se i kod nas počne sprovoditi.
foxlife

#5350 Re: Telemach BiH

Post by foxlife »

to za pricanje pored telefonai onda udjes na fb insta i sl i pokazu se te reklame samo budala moze vjerovati
to ide otprilike ovako
ta osoba koja ti prica o naocalama marke sushi je pretrazivala taj proizvod 100% i na osnovu lokacije i vremena provedenog zajedno gdje se nalazi ona i ti i tebi servira tu reklamu
al jok lakse povjerovati da tamo neko slusa i snima sta neko prica pa onda sibnu reklamu
Post Reply