Ne izlaziš ti puno iz kuće?Kikibombona wrote: ↑13/08/2021 01:58Nemamo taj fol, da se hvalimo porijeklom. Mozda zato sto je 95% Zenicana seljackog porijekla. Nisam bas cuo da se neko fali tim da je rodjeni Zenicanin. Imamo neke druge komplekse vise vrijednosti ali ne i ovaj.kuglanje_ze wrote: ↑12/08/2021 12:28 To što je neko rođen u Zenici ne čini ga nekim plemstvom ili nešto boljim od ljudi koji su došli sa strane. Uvijek su me užasavali ljudi koji su primarno isticali zeničko porijeklo. Ništa ti to ne znači ako nisi radio na sebi, ako se nisi obrazovao i ako ne djeluješ u zajednici na poboljšanju života drugih ljudi u gradu.
Ja se svog porijekla ne stidim, uvijek s ponosom ističem da je moj djed nakon rata došao u Zenicu iz sela pored Goražda. Ali je moj djed naučio sve nas da se ponašamo po pravilima življenja u zajednici, a grad jeste jedna velika zajednica. Naučio me osnovnoj kulturi, da pozdravim svakog komšiju, da pomognem starijem, da budem ljubazan, da se smeće baca u kantu, auto parkira na propisano mjesto, da ne pljujem po ulici... Malo treba toga da nam svima bude ljepše.
To je ipak tipicno za Sarajlije: nana sa Bistrika a djed iz begovske porodice sa Vratnika.
Ne družiš se ljudima, ne ideš na kafu ili pivu s rajom?
Baš u Zenici je, neopravdano, izraženo to isticanje mjesta rođenja uže i šire familije i potenciranje zeničkih korijena.