Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kuglanje_ze

#53301 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Kikibombona wrote: 13/08/2021 01:58
kuglanje_ze wrote: 12/08/2021 12:28 To što je neko rođen u Zenici ne čini ga nekim plemstvom ili nešto boljim od ljudi koji su došli sa strane. Uvijek su me užasavali ljudi koji su primarno isticali zeničko porijeklo. Ništa ti to ne znači ako nisi radio na sebi, ako se nisi obrazovao i ako ne djeluješ u zajednici na poboljšanju života drugih ljudi u gradu.
Ja se svog porijekla ne stidim, uvijek s ponosom ističem da je moj djed nakon rata došao u Zenicu iz sela pored Goražda. Ali je moj djed naučio sve nas da se ponašamo po pravilima življenja u zajednici, a grad jeste jedna velika zajednica. Naučio me osnovnoj kulturi, da pozdravim svakog komšiju, da pomognem starijem, da budem ljubazan, da se smeće baca u kantu, auto parkira na propisano mjesto, da ne pljujem po ulici... Malo treba toga da nam svima bude ljepše.
Nemamo taj fol, da se hvalimo porijeklom. Mozda zato sto je 95% Zenicana seljackog porijekla. Nisam bas cuo da se neko fali tim da je rodjeni Zenicanin. Imamo neke druge komplekse vise vrijednosti ali ne i ovaj.

To je ipak tipicno za Sarajlije: nana sa Bistrika a djed iz begovske porodice sa Vratnika.
Ne izlaziš ti puno iz kuće?
Ne družiš se ljudima, ne ideš na kafu ili pivu s rajom?
Baš u Zenici je, neopravdano, izraženo to isticanje mjesta rođenja uže i šire familije i potenciranje zeničkih korijena.
withpeace

#53302 Re: Zeničani

Post by withpeace »

_BataZiv_0809 wrote: 13/08/2021 08:52
Kikibombona wrote: 13/08/2021 01:46

Ovdje su se vazda slusali seoski zvuci, seoska zavijanja, a stovatelji Pink Flojda, Klesa, Blek Sabata, EKV-a ili Azre su bili endemska vrsta. O necemu prefinjenom kao sto je klasicna muzika ili dzez da ne govorim.
I po cemu je ovo razlicito od ostatka BiH/ex Yu?
Evo ja cu ti reci, ni po cemu. Razlika je samo u broju stanovnistva, a omjer je otprilike isti.

Kiki mislis da se turbo folk fura samo kod nas? Ne. Svakako svako mjesto ima skupinu ljudi koji furaju kulturniju vrstu muzike ali nikada to nece biti vecina pogotovo na balkanu. Smatram da ta “seljacka” muzika ljude baca u ambis zatupljenja ali jednostavno dok god imas ljudi koji ne zele da znaju da su se granice pomjerile dalje od kafane imat ces to. I predpostavljam da znas da stranu muziku slusaju samo oni koji znaju Engleski, te 99% te raje koji znaju Engleski slusaju Pink Floyd, Led Zeppelin….
Sydnor

#53303 Re: Zeničani

Post by Sydnor »

Najdraža grupa svih vremena mi je Azra, izuzetno volim Deep Purple i Dire Straits ali nemam ništa ni protiv Šemse Suljaković i Šabana Šaulića kad zasjednem u ZS ili neki roštilj sa rajom ili kolegama sa posla.

Po meni ocjenjivati čovjekovu ličnost na osnovu muzike je krajnje sebično.

I ponosim se što su mi sa očeve strane svi unazad stotinama godinama maltene rođeni Zeničani, ali isto toliko se ponosim i činjenicom da mi je majka Bugojanka i volim taj grad mnogo i čitavu srednju Bosnu iako sa njim/njom nemam toliko dodirnih tačaka jer majka je penzionerka koja je doselila ovdje sa 7 godina.
kuglanje_ze

#53304 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Pustite kikija, on samo kontra. Zaboravlja lik puno Bilino polje za rođendanske koncerte Radio Zenice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#53305 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Najvise volim ex yu i stranu muziku, ali cu uvijek poslusati Lukasa uzivo 8)

Turbo folk kao muzika nije nista posebn problematicno, muzika ko muzika, primakla se americkom mainstreamu produkcijom i zvukom. Turbo folk stil zivota je vec problem.
doff

#53306 Re: Zeničani

Post by doff »

Sjećam se ja da je Oliver napunio arenu, a isto tako da je Sinan debelo podbacio. Po toj tvrdnji smo onda daleko od krkana. U suštini, nije to nikakvo mjerilo.

Te "seljačine" gotovo 100% slušaju isključivo folk, turbo folk muziku, a "gradjani" uglavnom mogu sve slušati. Dosta rokera znam koji uživaju u Šabanu, Tomi, oba Halida....

Sinoć prolazim bulevarim, tresti muzika uzivo. Možda je ono i lijepa muzika, al brate, kako je muzičar loše otpjeva, teško da mi može biti prijatno ušima.
skoronikako

#53307 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Samo postaviti pravila i provoditi ih. Najbolji primjer je saobracajna kultura. Znas da ces mozda dobiti kaznu ako ne stanes pjesaku i onda, uprkos tvrdnjama na temi da nam je grad seljacki, posljedicno manje vise svi staju pjesacima. Dok ces se recimo u drugim gradovima nacekati ako ih ne natjeras da ti stanu.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#53308 Re: Zeničani

Post by anex »

Ne može se mješati npr: Halid Bešlić i Đani
Ne može u isti koš Hanka Paldum i neka Cica Mica...
Ne može zajedno Toma Zdravković i Aca Lukas...

A svi pjevaju neki narodnjak, dobro Toma je svoj....

Za mene ima velike razlike između turbo i obicnog folka odnosno narodne muzike kakvu ja poznajem.

Licno, iako to nije bitno nikome ovdje, slušam od svakog žanra sve dobro, zavisno od situacije.

Kao sto Bato kaže, kad pijem sigurno necu slusat Davida Getu ili Tiesto...ali zato dok vozim hocu.
Nivelacija

#53309 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Kiki sve sto napise kontra je ljutio se ti ili ne, mozda imas dobre namjere ali ti si daleko od ikakve stvarnosti.
Kikibombona

#53310 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Kikibombona wrote: 13/08/2021 01:46

Ovdje su se vazda slusali seoski zvuci, seoska zavijanja, a stovatelji Pink Flojda, Klesa, Blek Sabata, EKV-a ili Azre su bili endemska vrsta. O necemu prefinjenom kao sto je klasicna muzika ili dzez da ne govorim.
Ne mogu pricati iz licnog iskustva jer sam osamdesetih bio dijete/beba. Od starijih clanova rodbine, svi kazu da je Sarajevo bio pravi grad prije rata, sa dosta svirki i urbanog svijeta. Stalno su isli na koncerte, imali bruku raje dole. U Zenici tih svirki nije bilo, niti je bilo dovoljno konzumenata. Pored Sarajeva, cesto su isli u Ljubljanu koja je bila top destinacija sto se tice rock svirke.

Rat je nazalost udesio Sarajevo i sada je slika potpuno drugacija.
kamberovica polje

#53311 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Ne bih se složio Kiki, bilo je i u Zenici svirki. Zar "Dugme" nije sviralo u industrijskoj, tj preteča tog benda.
Last edited by kamberovica polje on 13/08/2021 13:17, edited 1 time in total.
Kikibombona

#53312 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

kuglanje_ze wrote: 13/08/2021 09:38Ne izlaziš ti puno iz kuće?
Baš u Zenici je, neopravdano, izraženo to isticanje mjesta rođenja uže i šire familije i potenciranje zeničkih korijena.
Ne druzim se sa kretenima, to je tacno.

U mom drustvu apsolutno niko ne istice kao posebnost to sto je rodjen u Zenici. I ja sam rodjen u gradu, otac u Blatusi, mater u Crkvicama. Nikad u zivotu o tome nisam govorio. Ne osjecam ni mrvicu ponosa zbog toga. Mogli su se roditi u Olovu ili Zavidovicima isto bih se osjecao. Mozda bih osjecao posebnost da je Zenica grad bogatog kulturno-historijskog naslijedja, sa tradicijom od 1000 godina urbanog zivota. Razumijem da neki Parizanin, Atenjanin osjeca ponos radi prebogate historije gradova, mada je i u tom slučaju debilno isticati i pripadnost gradu uzimati kao prednost u odnosu na ostale. Mislim da to rade samo iskompleksirani ljudi koji time pokusavaju nadoknaditi odredjene slabosti.

Djedovi dvojice drugova iz ranog djetinjstva su rodjeni u Zenici. Dakle, starosjedioci, sto je prava rijetkost u gradu dosljaka. Ljudi o tome nikad nisu pricali, ne mogu se ni sjetiti kada sam pokupio te informacije. 90% drugova su rodjeni Zenicani, mnogima su ocevi rodjeni u Zenici, pa niko ziv to ne istice kao posebnost. Cak se ponekad sprdamo sa tim carsijanerskim seljaklukom, tipa: đe si carsija, jesi iz carsije momak, fin momak iz carsije i sl. Aluzija na zajebancija su blatuski klosari deformiranih zuba, sitni lipovcici i drugi 'carsijanerski' skart. Dakle, sa tim se covjek samo moze zajebavati.

Kako izgleda kada se neko hvali zenickim identitetom, bas me zanima??? Sta istice? Zeljezaru i KPD. :lol: Fakat ne znam cime bih se hvalio sve da hocu.

Do sada sam jedino od Sarajlija, Zagrepcana i Mostaraca cuo kako se hvale porijeklom. I nesretnih Krajisnika sto mi je posebno odvratno. :(

Od Zenicana nisam cuo nikad, ako pod tim ne smatras ismijavanje seljaka i sl. Nikad nisam cuo da se neko hvali time sto je rodjen u Zenici. :shock:
kamberovica polje

#53313 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Kikibombona wrote: 13/08/2021 13:06

U mom drustvu apsolutno niko ne istice kao posebnost to sto je rodjen u Zenici. I ja sam rodjen u gradu, otac u Blatusi, mater u Crkvicama. Nikad u zivotu o tome nisam govorio. Ne osjecam ni mrvicu ponosa zbog toga. Mogli su se roditi u Olovu ili Zavidovicima isto bih se osjecao. Mozda bih osjecao posebnost da je Zenica grad bogatog kulturno-historijskog naslijedja, sa tradicijom od 1000 godina urbanog zivota. Razumijem da neki Parizanin, Atenjanin osjeca ponos radi prebogate historije gradova, mada je i u tom slučaju debilno isticati i pripadnost gradu uzimati kao prednost u odnosu na ostale. Mislim da to rade samo iskompleksirani ljudi koji time pokusavaju nadoknaditi odredjene slabosti.

Djedovi dvojice drugova iz ranog djetinjstva su rodjeni u Zenici. Dakle, starosjedioci, sto je prava rijetkost u gradu dosljaka. Ljudi o tome nikad nisu pricali, ne mogu se ni sjetiti kada sam pokupio te informacije. 90% drugova su rodjeni Zenicani, mnogima su ocevi rodjeni u Zenici, pa niko ziv to ne istice kao posebnost. Cak se ponekad sprdamo sa tim carsijanerskim seljaklukom, tipa: đe si carsija, jesi iz carsije momak, fin momak iz carsije i sl. Aluzija na zajebancija su blatuski klosari deformiranih zuba, sitni lipovcici i drugi 'carsijanerski' skart. Dakle, sa tim se covjek samo moze zajebavati.

Kako izgleda kada se neko hvali zenickim identitetom, bas me zanima??? Sta istice? Zeljezaru i KPD. :lol: Fakat ne znam cime bih se hvalio sve da hocu.

Do sada sam jedino od Sarajlija, Zagrepcana i Mostaraca cuo kako se hvale porijeklom. I nesretnih Krajisnika sto mi je posebno odvratno. :(

Od Zenicana nisam cuo nikad, ako pod tim ne smatras ismijavanje seljaka i sl. Nikad nisam cuo da se neko hvali time sto je rodjen u Zenici. :shock:
Ne hvalim se pred drugim Zeničanima, ali pred drugima uvijek ističem odakle sam, jer je to neraskidivo s onim što sam.
Hercegoviina

#53314 Re: Zeničani

Post by Hercegoviina »

Kikibombona wrote: 13/08/2021 13:06

Koga briga gdje si se rodio , ne smaraj
Kikibombona

#53315 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

kamberovica polje wrote: 13/08/2021 13:19Ne hvalim se pred drugim Zeničanima, ali pred drugima uvijek ističem odakle sam, jer je to neraskidivo s onim što sam.
Ja ne znam cime bih se pohvalio, iskreno. :D

Obicno odgovaram na pitanja tipa: je li zagadjeno, rade li zeljezara i kpd, kako Celik itd. :D Nema nista lijepo u pm. :D Jedino sto pomalo vuce na pozitivu je utisak stranaca da smo zajebani i da lako potezemo noz. :D

Jednom su mi bili gosti iz BG, pa se iznenadili ljubavnim grafitima. Ka'e, nismo ovako Zenicu zamisljali, otkud ovoliko romantičara u gradu koji je poznat po zeljezaru, zatvoru i rudnicima. :D

Zenica je pravi radnicki grad, grad doseljenika, bez lijepih gradjevina i atrakcija. I takav ima sarm i nama je naravno najdraži. Al' da imamo povoda za hvalisanje, nemamo bas.

...

Vjerovatno ce grad imati vecu historijsku moc za nekih 50 ili 100 godina, kada se pogase rudnici, zeljezara i ostatak teske industrije. Mozda Bosna tada bude biser, mozda planine budu elitna odmarališta. Mozda Zenicani budu kosmopolite i otvoren narod za druge nacije koje ce dolaziti. A sjecanje na zeljezaru, rudnike i kpd dio mitova i urbanih legendi. I Celik osnovan 1945. redovan sudionik evropskih takmičenja. :D
notsure

#53316 Re: Zeničani

Post by notsure »

Hoće li Turci ikad dati onaj obećani milion KM za amfiteatar pravnog fakulteta, zna li se šta?
Više univerzitet ne sarađuje s Burčom, otklonjene su sve prepreke

https://zdk.ba/vijesti/item/9837-novoim ... om-kantonu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#53317 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Volim Zenicu, to je moj grad. Niti napadno isticem niti krijem odakle sam. Ponosan sam na svoje licne uspjehe, na mjesto rodjenja nisam jer tu ne vidim svoje zasluge.

Onosto mogu reci nakon upozavanja ljudi iz svih krajeva BIH i ex-Yusmo itekako privilegovani sto smo se rodili i rasli ovdje. Jer kakva god da je, Zenica naspram 90%drzave daje odlicnu startnu poziciju.
Satori

#53318 Re: Zeničani

Post by Satori »

Kikibombona wrote: 13/08/2021 13:06 Od Zenicana nisam cuo nikad, ako pod tim ne smatras ismijavanje seljaka i sl. Nikad nisam cuo da se neko hvali time sto je rodjen u Zenici. :shock:
Mozda ne hvaljenje kao hvaljenje, ali potenciranje price kako je neko imao kucu na Kulovici, skolovao se u Klosteru, igrao fudbala kod Vatrogasnog doma, sadasnjeg Instituta, sadio javore na bulevaru. :D Klub pravih starih Zenicana, koji znaju porodicno stablo svakog Sestica, Serdarevica, Kratine i sve zenicke nacelnike ikad. :D
kuglanje_ze

#53319 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Kikibombona wrote: 13/08/2021 12:29

Ne mogu pricati iz licnog iskustva jer sam osamdesetih bio dijete/beba. Od starijih clanova rodbine, svi kazu da je Sarajevo bio pravi grad prije rata, sa dosta svirki i urbanog svijeta. Stalno su isli na koncerte, imali bruku raje dole. U Zenici tih svirki nije bilo, niti je bilo dovoljno konzumenata. Pored Sarajeva, cesto su isli u Ljubljanu koja je bila top destinacija sto se tice rock svirke.

Rat je nazalost udesio Sarajevo i sada je slika potpuno drugacija.
U Zenici nije bilo svirki? Nemaš ti blage veze.
Podrum Gimnazije i teren iza Gimnazije imali non stop svirke, vec sam ti spomenuo redovne koncerte Radio Zenice, Kasine, Papirna redovno svirke...
Nemoguće vruće, Crvena jabuka imaju zenički korijen.
Zenica nije bila ništa bolja, a ni lošija od ostatka BiH, po slušanosti raznih žanrova muzike.
skoronikako

#53320 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

I kako su im za sve krive doslje. :lol:
Casual's

#53321 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Nivelacija

#53322 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Pomozi nam boze i spasi Zenicu jer ove jos tri godine režima KF nece prezivjeti. SIPA FUP :kiss:
Kikibombona

#53323 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

kuglanje_ze wrote: 13/08/2021 14:47U Zenici nije bilo svirki? Nemaš ti blage veze.
Podrum Gimnazije i teren iza Gimnazije imali non stop svirke, vec sam ti spomenuo redovne koncerte Radio Zenice, Kasine, Papirna redovno svirke...
Nemoguće vruće, Crvena jabuka imaju zenički korijen.
Zenica nije bila ništa bolja, a ni lošija od ostatka BiH, po slušanosti raznih žanrova muzike.
Nemoj biti bukvalac. Bilo je svega 10 puta vise nego sada jer je bilo puno vise urbanog naroda.

Medjutim, Zenica se recimo ne moze porediti sa znatno manjim Pulom koja je imala sjajnu pank - rock scenu. O Sarajevu ili Ljubljani da ne govorim. Nije nikako za poredjenje.

Sto se tice gostovanja bendova, ko je u Zenici bio osamdesetih od jugoslavenskih rock bendova, a o inostranim da ne govorim jer nije bio nikad niko.

U najblizoj rodbini imam bezbroj ljudi koji su sedamdesetih i osamdesetih bili metalci, rokeri, pankeri... i neke stvari znam iz prve ruke, iz kuce. Ili da vjerujem tebi a ne recimo pricama oca koji je ispao na koncerte u Sarajevo i Ljubljanu jer tako ozbiljnih koncerata u Zenici skoro da nije bilo!???
Kikibombona

#53324 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Satori wrote: 13/08/2021 14:25
Kikibombona wrote: 13/08/2021 13:06 Od Zenicana nisam cuo nikad, ako pod tim ne smatras ismijavanje seljaka i sl. Nikad nisam cuo da se neko hvali time sto je rodjen u Zenici. :shock:
Mozda ne hvaljenje kao hvaljenje, ali potenciranje price kako je neko imao kucu na Kulovici, skolovao se u Klosteru, igrao fudbala kod Vatrogasnog doma, sadasnjeg Instituta, sadio javore na bulevaru. :D Klub pravih starih Zenicana, koji znaju porodicno stablo svakog Sestica, Serdarevica, Kratine i sve zenicke nacelnike ikad. :D
Mene su nekako takvi tipovi zaobisli. :D al' sam se naslusao tih hvalospjeva o rodnom gradu od Sarajlija, Zagrepcana i Mostaraca, pa cak i nesretnih Krajisnika koji vole hvaliti sami sebe.

Mi se nekako vise volimo zajebavati na svoj racun sto je po meni pozitivna strana ljudi iz Zenice. A Mostarac hvali svoj grad kao da je Njujork. :roll:
kuglanje_ze

#53325 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Pusti mene, pusti babu svoga i te rođake pankere. Ti se prvo sam sa sobom dogovori. Je li bilo ili nije bilo. U jednoj rečenici kažeš da je bilo svega 10 puta više, a onda da nije bilo ništa da se išlo u druge gradove na koncerte.
Ti i sad imaš posjete kvalitetnih muzičara u Ze, ja koji slabo izlazim gledao 2 puta Nešu galiju, pa Letu štuke, u Gatto stalno svirke, u pozorištu Masimo, Badrćka, Urban. Ako si te neke stvari propustio onda potvrđuješ ono moje ranije da ti baš ne izlaziš iz kuće.
Post Reply