So What! wrote: ↑13/08/2021 00:51
Iako naravno podržavam uspjeh bilo kojeg domaćeg kluba, a pogotovo kultnog kao što je to Velež, pogotovo, znajući koliko dugo su sanjali izlaz u Evropu, a zatim i neki uspjeh u istoj, ipak ne mogu se oteti utisku da su podigli euforiju na jedan nenormalan nivo.
Iskreno to mi nije drago, jer je Velež simpatičan klub za kojeg baš svi navijaju i osim onog mostarskog, koji je neke skroz druge prirode, gotov da nemaju neki ozbiljan rivalitet s drugim klubom. Svagdje su dobrodošli, prihvaćeni i voljeni na kraju krajeva.
Poznajem nekoliko navijača Veleža i tačno sam se razočarao, kako ponekad ti ljudi stvaraju pretjeran kult, pomislio bih se iz izkompleksiranosti od klubova iz glavnog grada, pa su tako u bivšoj Jugoslaviji, njihove generacije bile zlatne, dali najbolje fudbalere, a od osvajanje kupa nije ravno ničemu, pa ni titulama koje Željezničar i Sarajevo imaju.
Tako i ovaj prolaz AEK-a je neviđen uspjeh nekog našeg tima u europskim utakmicama, a to što je Sarajevo igralo tri play-offa za Europa Ligu je totalno nerelevantno, a to što su i Željezničar i Sarajevo igrali posljednje pretkolo za Ligu Prvake je također nerelevatno, jer ipak oni nisu prošli AEK.
A prolazili su i Zrinjski i Slavija i Široki Brijeg i Željezničar i Sarajevo neke velike Europske utakmice, pravili čak i senzacije, ali to i dalje nije do koljena Veležovom uspjehu u Konferencijskoj ligi.
Nedavno sam isto tako pratio neku raspravu na Facebooku, neka stranica je objavila ko je bolji, Semir Tuce ili Elvir Baljić, iako totalno nerelevatno poređenje, ali ispljuvaše Baljića kao da se radi o amateru i kao tobože niko nije bio kao Semir Tuce, Bog Fudbala, Semir iz Svemira, a Baljić je jedan obični pjevač.
Upravo zbog takvog prečesto nerealnog odnosa prema nečemu, življenja u nekom prošlom i navodno slavnom vremenu, jako je teško razviti neke velike simpatije prema nečemu što se predstavlja zaista mnogo većim nego što jeste.
Žao mi je zbog poraza večeras, pogotovo ovako teškog, jer na drugu stranu Velež je s ovim nastupom pokazao ozbiljne ambicije i zaista lijepa je budućnost pred njima ako ovako nastave raditi, što se ne može reći za dva sarajevska kluba. Kakogod, riješiti se bespotrebnog hypea i slave i samo nastaviti dosadašnji rad, senzacija će uvijek čekati neki naš klub.