Mali Šengen

Post Reply
WarrenGrozni

#1926 Re: Mali Šengen

Post by WarrenGrozni »

El_comadante wrote: 12/08/2021 11:08
WarrenGrozni wrote: 12/08/2021 11:05

Berlinski proces, zašto da ne?
A koja je razlika izmedju Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana?
eto vidiš ovaj šengen neče ni Kosovo ni Crna Gora ne samo BiH. a Berlinski proces su sve države potpisale. zašto CG i Kosovo neče u minišengen?
Zato što su duplirane inicijative.
Zato je smiješno što pričaš da jedno može, a drugo ne može, kad je u suštini jedno te isto.
El_comadante

#1927 Re: Mali Šengen

Post by El_comadante »

MorningStar wrote: 12/08/2021 14:13
El_comadante wrote: 12/08/2021 14:01

Srbija je se razvija to je tačno, ali je tačno da i njihovi gradjani bježe u Europu kao i naši. ali i BiH bi se razvijala možda manjim tempom da nije reaznoraznih blokada od strane Srba prvenstveno. a srbi slušaju naredjenja iz Beograda jer nebi išli svaki 3 dan po svoje mišljenje kdo Vučića. i sa tim i tavim ti želiš u savez?
Kakav savez ? Hocu da je lakse preci granicu i da je lakse poslovati - kakav savez idemo na austrougarsku zajedno u juris ??
unija savez to ti ga je isto. dakle ja neželim niti uniju niti savez niti bilo šta sa Srbijom a tebi to nesmeta. očito.
El_comadante

#1928 Re: Mali Šengen

Post by El_comadante »

WarrenGrozni wrote: 12/08/2021 14:36
El_comadante wrote: 12/08/2021 11:08

eto vidiš ovaj šengen neče ni Kosovo ni Crna Gora ne samo BiH. a Berlinski proces su sve države potpisale. zašto CG i Kosovo neče u minišengen?
Zato što su duplirane inicijative.
Zato je smiješno što pričaš da jedno može, a drugo ne može, kad je u suštini jedno te isto.
nije isto. iza berlinskog stoji Njemačka i SAD. pitanje je ko ili šta stoji iza šengena. dalje u berlinski proces bi Njemci i Ameri da li nekakve pare za to a pitanje je da li će iko dati pare za ovo.
MorningStar

#1929 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

El_comadante wrote: 12/08/2021 15:15
Kakav savez ? Hocu da je lakse preci granicu i da je lakse poslovati - kakav savez idemo na austrougarsku zajedno u juris ??
unija savez to ti ga je isto. dakle ja neželim niti uniju niti savez niti bilo šta sa Srbijom a tebi to nesmeta. očito.
Pa kako ces u eu ? Dalje carinska unija i unija drzava ili savez i slicno so veoma daleki pojmovi , drugo sto tebi smeta ekonomska saradnja zbog politicko/etnickih problema.
WarrenGrozni

#1930 Re: Mali Šengen

Post by WarrenGrozni »

El_comadante wrote: 12/08/2021 15:16
nije isto. iza berlinskog stoji Njemačka i SAD. pitanje je ko ili šta stoji iza šengena. dalje u berlinski proces bi Njemci i Ameri da li nekakve pare za to a pitanje je da li će iko dati pare za ovo.
Ja govorim o suštini.
To su u suštiini isti procesi, samo što je Mini Šengen manje kompleksan, sažet i sadrži niži nivo integracija od Berlinskog procesa.

Jako je besmisleno s te strane pričati da jedno može, a drugo ne valja. Smiješno.
Nemaš pojma o čemu se radi uopšte, nego je bitno talambasati.

EU bi željela da se svih 6 članica uključe i rade na povezivanju i integracijama, ali ne može riječ reći protiv što su tri članice na svoju ruku uzele da sprovode dijelove Berlinskog procesa.

I već daju veliku lovu za brzu prugu Beograd-Skoplje

A Amerikanci su nedvosmisleno podržali Mini Šengen. Čak i nova administracija. Saglasno vašingtonskom sporazumu, amrički razvojni fond DFC je otvorio svoju kancelariju u Beogradu.
Last edited by WarrenGrozni on 12/08/2021 15:32, edited 2 times in total.
Tanqueray

#1931 Re: Mali Šengen

Post by Tanqueray »

Neces ti, hoce neko drugi. U principu ako BiH i udje, sto ce se desiti sigurno, mozes da ignorises taj fakt, ne ides u Srbiju i bas te briga. :bih:
spreca

#1932 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

MorningStar wrote: 12/08/2021 12:57
spreca wrote: 12/08/2021 12:51

BiH privrednici skor0 80% svojih proizvoda izvoze na zapadno trziste,mnogi svih 100% u cemu je onda problem, mi u EU ne tezimo zaradi 500 miliona stanovnika,nego zbog demokratije i vladavine prava,koji ce nam kurac udruzenje sa srbijom i albanijom gdje od demokratije ni D nema,obicne autokratske pripizdine kakva smo i mi i zato nevidim nikakve koristi od Vucicevog mini Srbistana
Mi EU tezimo prvenstveno zbog ekonomskog razvoja pa onda i politicke stabilnosti. Iako politicku stabilnost ces ionako morati da imas prije nego sto udjes - dakle kad sve svedes na ravan ekonomija tj. pare su glavni razlog kao i za skoro sve drugo na ovom svijetu. Mislis da Poljska sada ostaje u EU jer ?? zasto ?? pa juce bi otisli da se ne radi o ekonomskoj koristi a glavni argumenti britanije protiv izlaska su bili ekonomska steta koju trenutno sada vide.
The top exports of Bosnia and Herzegovina are Electricity ($348M), Seats ($308M), Leather Footwear ($202M), Other Furniture ($197M), and Insulated Wire ($192M), exporting mostly to Germany ($974M), Italy ($844M), Croatia ($810M), Serbia ($752M), and Austria ($636M).
Sad evo ja prvi sam za daj da potpisemo EU... al ne moze njonjo 20 godina cemo cekati - mozemo sada da udjemo u sklop manjeg trzista i da ubrzamo razvoj koliko mozemo dok ne mognemo uci u eu ili se mozemo praviti "patrijote" i pametni i na kraju ispusiti.
Kako ces imati razvijenu ekonomiju ako nemas pravnu drzavu,politicku stabilnost,i ako bi nekim cudom imali jaku ekonomiju(sto je nemoguce u ne demokratskim drustvima)mi svejedno necemo uci u EU dok zemlja ne zavivi demokratijom,vladavinom prava i sad ti je osnovni uslov ulaska demokratija,vladavina prava a ekonomija je tamo negdje pozadi,jer ako udjes u EU onda imas i sve preduslove za brzi ekonomski razvoj
WarrenGrozni

#1933 Re: Mali Šengen

Post by WarrenGrozni »

spreca wrote: 12/08/2021 16:00

Kako ces imati razvijenu ekonomiju ako nemas pravnu drzavu,politicku stabilnost,i ako bi nekim cudom imali jaku ekonomiju(sto je nemoguce u ne demokratskim drustvima)
Jel?
Čemu onda Kina duguje svoj ekonomski uzlet?
spreca

#1934 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

WarrenGrozni wrote: 12/08/2021 16:05
spreca wrote: 12/08/2021 16:00

Kako ces imati razvijenu ekonomiju ako nemas pravnu drzavu,politicku stabilnost,i ako bi nekim cudom imali jaku ekonomiju(sto je nemoguce u ne demokratskim drustvima)
Jel?
Americi jarane,kad ono prije par godina Tramp zatrazi od americkog biznisa da se povuce iz Kine,kina suze ronila i optuzivala ameriku za pad razvoja,sve to u kini sto vidis je vecinom americka lova
Tanqueray

#1935 Re: Mali Šengen

Post by Tanqueray »

spreca wrote: 12/08/2021 16:00 Kako ces imati razvijenu ekonomiju ako nemas pravnu drzavu,politicku stabilnost,i ako bi nekim cudom imali jaku ekonomiju(sto je nemoguce u ne demokratskim drustvima)mi svejedno necemo uci u EU dok zemlja ne zavivi demokratijom,vladavinom prava i sad ti je osnovni uslov ulaska demokratija,vladavina prava a ekonomija je tamo negdje pozadi,jer ako udjes u EU onda imas i sve preduslove za brzi ekonomski razvoj
Demokratija ne postoji nigdje gdje je drustvo siromasno. Znaci prvo pare, pa onda demokratija. Ako negdje postoji pravo demokratsko siromasno drustvo, molim da me prosvijetite :oops:
Dolazi vrijeme kada dijasporci nece vise imati kome da salju pare, jednostavno prirodan proces, plus dolazi vrijeme i vracanja kredita, znaci prijeti totalni bankrot i nestabilnost, (Bakir vec prijeti drugim poluvremenom) sto ce doprinijeti daljnem iseljavanju stanovnistva. Hrvati i Srbi ce tu vjerovatno prednjaciti, cemu ce se radovati bosnjacki nacionalisti, mada ce to biti Pirova pobjeda, a onda slijedi veliki talas bosnjackog iseljavanja, jer ce domace trziste da kolapsira, broj penzionera ce naglo da padne, jer danasnje generacije nece moci da sebi zarade penziju, sto ce dovesti do ogromnih socijalnih problema itd itd.
A sto se tice EU, ona ce biti sve dalja i dalja. Im tu jos scenarija, ali dosta i ovo za sada.
Koliko god crno izgleda, jos ima sanse da se nesto promijeni, a jedna od tih prilika je i pristupanje Otvorenom Balkanu, sto ce konacno omoguciti da se proslost ostavi iza sebe i okrene buducnosti.
WarrenGrozni

#1936 Re: Mali Šengen

Post by WarrenGrozni »

spreca wrote: 12/08/2021 16:10
WarrenGrozni wrote: 12/08/2021 16:05

Jel?
Americi jarane,kad ono prije par godina Tramp zatrazi od americkog biznisa da se povuce iz Kine,kina suze ronila i optuzivala ameriku za pad razvoja,sve to u kini sto vidis je vecinom americka lova
S druge strane i Kina je najveći vlasnik američkog vanjskog duga.

No, to nije suština.

Nego zašto je Amerika ulagala u nedemokratsku Kinu ?

Ti reče da je nemoguće bez demokratije podići ekonomiju.

A sve te zapadne demokratije su prvo podigle ekonomiju, pa se onda počele baviti demokratijom i ljudskim pravima.
Tanqueray

#1937 Re: Mali Šengen

Post by Tanqueray »

WarrenGrozni wrote: 12/08/2021 16:18 A sve te zapadne demokratije su prvo podigle ekonomiju, pa se onda počele baviti demokratijom i ljudskim pravima.
Normalno, ko je gladan, libo ga racku za bilo sta osim da nesto pojede :oops:
Uradice bilo sta za onoga ko obeca rucak, kao sto se desava sa predizbornim obecanjima, npr otvaranje 100.000 radnih mjesta i slicno.
Last edited by Tanqueray on 12/08/2021 16:23, edited 1 time in total.
spreca

#1938 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

Tanqueray wrote: 12/08/2021 16:15
spreca wrote: 12/08/2021 16:00 Kako ces imati razvijenu ekonomiju ako nemas pravnu drzavu,politicku stabilnost,i ako bi nekim cudom imali jaku ekonomiju(sto je nemoguce u ne demokratskim drustvima)mi svejedno necemo uci u EU dok zemlja ne zavivi demokratijom,vladavinom prava i sad ti je osnovni uslov ulaska demokratija,vladavina prava a ekonomija je tamo negdje pozadi,jer ako udjes u EU onda imas i sve preduslove za brzi ekonomski razvoj
Demokratija ne postoji nigdje gdje je drustvo siromasno. Znaci prvo pare, pa onda demokratija. Ako negdje postoji pravo demokratsko siromasno drustvo, molim da me prosvijetite :oops:
Dolazi vrijeme kada dijasporci nece vise imati kome da salju pare, jednostavno prirodan proces, plus dolazi vrijeme i vracanja kredita, znaci prijeti totalni bankrot i nestabilnost, (Bakir vec prijeti drugim poluvremenom) sto ce doprinijeti daljnem iseljavanju stanovnistva. Hrvati i Srbi ce tu vjerovatno prednjaciti, cemu ce se radovati bosnjacki nacionalisti, mada ce to biti Pirova pobjeda, a onda slijedi veliki talas bosnjackog iseljavanja, jer ce domace trziste da kolapsira, broj penzionera ce naglo da padne, jer danasnje generacije nece moci da sebi zarade penziju, sto ce dovesti do ogromnih socijalnih problema itd itd.
A sto se tice EU, ona ce biti sve dalja i dalja. Im tu jos scenarija, ali dosta i ovo za sada.
Koliko god crno izgleda, jos ima sanse da se nesto promijeni, a jedna od tih prilika je i pristupanje Otvorenom Balkanu, sto ce konacno omoguciti da se proslost ostavi iza sebe i okrene buducnosti.
:lol: :lol: :lol: :lol: u sta gledas u kasike ili gusle,da vidim koliko si vjerodostojan,ti toliko lupetas da bi se i moderacija trebala pozabaviti tvojim trolanjem od samog pocetka,Cuj BiH nema spasa bez Vucica i srbije,znamo kako su nas spasavali,za kenjanje postoji WC a ne forum
Tanqueray

#1939 Re: Mali Šengen

Post by Tanqueray »

spreca wrote: 12/08/2021 16:23 :lol: :lol: :lol: :lol: u sta gledas u kasike ili gusle,da vidim koliko si vjerodostojan,ti toliko lupetas da bi se i moderacija trebala pozabaviti tvojim trolanjem od samog pocetka,Cuj BiH nema spasa bez Vucica i srbije,znamo kako su nas spasavali,za kenjanje postoji WC a ne forum
Cista logika kolega, mozemo po sta hoces da ce Bosna da udje u taj ekonomski savez na kraju :oops:
spreca

#1940 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

WarrenGrozni wrote: 12/08/2021 16:18

No, to nije suština.

A sve te zapadne demokratije su prvo podigle ekonomiju, pa se onda počele baviti demokratijom i ljudskim pravima.
Jer je kina brojcano bila najveca drzava i amerika je na ovaj nacin probala da pomogne napacenom i gladnom narodu(ni danas u kini nisu svi siti)drugo svako normalan bi se bojao migracije iz kine ukoliko im se nebi pomoglo da sami eade i zarade za svoj opstanak,pogledaj kakve mi imamo muke sa migrantima ustvari cijela EU,kina je isto malo i ne malo uradila na demokratiji,nije to vise ona komunisticka kina,pogledaj samo privatne firme koje su jace i od drzavnih,sve je to malo drugacije od onoga sto znamo o kini
Sanjarko

#1941 Re: Mali Šengen

Post by Sanjarko »

No, to nije suština.

Najvise Amerika duguje taj dug sama sebi. Kina samo oko 2 biliona, nesto Japan i EU, ostalo je vlasnistvo Americkog PIO/MIO-a itd., Americkih nekih ustanova. Vidio jednom ko ima udjela i koliko.
El_comadante

#1942 Re: Mali Šengen

Post by El_comadante »

MorningStar wrote: 12/08/2021 15:25

Pa kako ces u eu ? Dalje carinska unija i unija drzava ili savez i slicno so veoma daleki pojmovi , drugo sto tebi smeta ekonomska saradnja zbog politicko/etnickih problema.
dakle, kao što kolega @spreca kaže srbija neče u NATO zato što su ih bombardovali 99 godine, tako i mi netrebamo ništa imati sa srbijom zbog rata 92-95, pa onda i ostali nedefinisani stvari a u korist Srbija a protiv nas.
El_comadante

#1943 Re: Mali Šengen

Post by El_comadante »

Tanqueray wrote: 12/08/2021 15:29

Neces ti, hoce neko drugi. U principu ako BiH i udje, sto ce se desiti sigurno, mozes da ignorises taj fakt, ne ides u Srbiju i bas te briga. :bih:
trenuto Bošnjaci i federacija nedaju saglasnost za to. a ja neidem u srbiji svakako i nekupjem njihove proizvode ako ima made in Bosnia.
MorningStar

#1944 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

El_comadante wrote: 12/08/2021 18:11
MorningStar wrote: 12/08/2021 15:25

dakle, kao što kolega @spreca kaže srbija neče u NATO zato što su ih bombardovali 99 godine, tako i mi netrebamo ništa imati sa srbijom zbog rata 92-95, pa onda i ostali nedefinisani stvari a u korist Srbija a protiv nas.
Srbija nece u nato jer nisu rijesili problem kosova, srbiji albanci uzmu kosovo pa opet u open balkan - kako to ?
El_comadante

#1945 Re: Mali Šengen

Post by El_comadante »

MorningStar wrote: 12/08/2021 18:16
El_comadante wrote: 12/08/2021 18:11

Srbija nece u nato jer nisu rijesili problem kosova, srbiji albanci uzmu kosovo pa opet u open balkan - kako to ?
neznam, imaju svoje neke interese. eto vidiš u crnoj gori su prosprske stranke na vlasti pa neče u ovaj šengen. što li?
Alfons Kauders

#1946 Re: Mali Šengen

Post by Alfons Kauders »

Ova tema me podsjetila zašto više ne gubim vrijeme na ovom forumu. Priča se o svemu osim o temi, otvoreno vrijeđa, omalovažava, prepucava itd. Ovo više liči na čekaonicu kod psihijatra nego na forum.

Nego, ukoliko je neko voljan pričati o temi, zamolio bih da mi pomogne oko jednog pitanja (prilično banalno jer nisam pratio ovu inicijativu):

Pošto zagovornici tog Open Mini Balkans Schengena stalno ponavljaju da Njemačka i SAD podržavaju tu inicijativu, ja bih samo zamolio da me uputite na izjave zvaničnika i saopštenja institucija te dvije zemlje u kojim se podržava inicijativa. Dakle, imate li kakve linkove gdje mogu pogledati kad i na koji način su SAD i Njemačka podržale inicijativu? Unaprijed hvala.

Napomena: Izjave političara tipa Rame ili Vučiča u kojim tvrde da takva podrška postoji me ne zanimaju, jer se radi o krajnje neozbiljnim osobama kojim ne vjerujem. Isto tako, saopštenja SAD i GER u kojim se podržava regionalna saradnja, ali se ne pominje ova konkretna inicijativa, me ne zanimaju.
MorningStar

#1947 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

spreca wrote: 12/08/2021 16:28

No, to nije suština.

Jer je kina brojcano bila najveca drzava i amerika je na ovaj nacin probala da pomogne napacenom i gladnom narodu(ni danas u kini nisu svi siti)
drugo svako normalan bi se bojao migracije iz kine ukoliko im se nebi pomoglo da sami eade i zarade za svoj opstanak,pogledaj kakve mi imamo muke sa migrantima ustvari cijela EU,kina je isto malo i ne malo uradila na demokratiji,nije to vise ona komunisticka kina,pogledaj samo privatne firme koje su jace i od drzavnih,sve je to malo drugacije od onoga sto znamo o kini
Reci da se salis :lol:
Amerika pomagala komunistickoj kini :lol:

Kina je jedna fina autokratska kapitalisticka socijalisticka republika :D

Moze u kini firma bit jaka koliko hoce al ako i pomisli da se petlja u stvari drzave bude zik - pitaj onog vlasnika alibabe :D
spreca

#1948 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

MorningStar wrote: 12/08/2021 19:16
spreca wrote: 12/08/2021 16:28

Jer je kina brojcano bila najveca drzava i amerika je na ovaj nacin probala da pomogne napacenom i gladnom narodu(ni danas u kini nisu svi siti)
drugo svako normalan bi se bojao migracije iz kine ukoliko im se nebi pomoglo da sami eade i zarade za svoj opstanak,pogledaj kakve mi imamo muke sa migrantima ustvari cijela EU,kina je isto malo i ne malo uradila na demokratiji,nije to vise ona komunisticka kina,pogledaj samo privatne firme koje su jace i od drzavnih,sve je to malo drugacije od onoga sto znamo o kini

Moze u kini firma bit jaka koliko hoce al ako i pomisli da se petlja u stvari drzave bude zik - pitaj onog vlasnika alibabe :D
Ameri su uspjeli u prevasptavanju kine,nije to vise ona crvena komunisticka kina iz proslog vijeka gdje bilo teskko kapitalistickom biznisu da udje u kinu
MorningStar

#1949 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

spreca wrote: 12/08/2021 19:33
MorningStar wrote: 12/08/2021 19:16

Ameri su uspjeli u prevasptavanju kine,nije to vise ona crvena komunisticka kina iz proslog vijeka gdje bilo teskko kapitalistickom biznisu da udje u kinu
Ameri su se debelo zafrkali sa kinom , a ista je kreirala hibridni sistem autokratske vlasti i slobodne ekonomije i za 6-7 godina Kina postaje najjaca ekonomija svijeta. A prevaspitali su ih tako sto ... Sta ? Ameri pokusavaju i nogama i rukama da ih zauzdaju a ovi dole lagano prisvajaju juzno kinesko more i niko im nista ne moze - o unutarnjoj politici da i ne pocinjemo.

Zatvore par miliona ujgura i na kritike drugih u sustini kazu boli nas ***** sta mislite - kao jedan od primjera.

Ekonomija=moc-diplomatija-vojska-nezavisnost i sve drugo.
spreca

#1950 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

MorningStar wrote: 12/08/2021 19:37
spreca wrote: 12/08/2021 19:33

Ameri su se debelo zafrkali sa kinom , a ista je kreirala hibridni sistem autokratske vlasti i slobodne ekonomije i za 6-7 godina Kina postaje najjaca ekonomija svijeta. A prevaspitali su ih tako sto ... Sta ? Ameri pokusavaju i nogama i rukama da ih zauzdaju a ovi dole lagano prisvajaju juzno kinesko more i niko im nista ne moze - o unutarnjoj politici da i ne pocinjemo.

Zatvore par miliona ujgura i na kritike drugih u sustini kazu boli nas ***** sta mislite - kao jedan od primjera.

Ekonomija=moc-diplomatija-vojska-nezavisnost i sve drugo.
O naj jacoj ekonomiji svijeta slusam vec 15 godina i to sve za par godina i sve tako u krug.Zamisli da zapadni biznis se povuce iz kine,sta bi od nje ostalo?prije par godina kad je Trump naredio povlacenje americkih kompanija iz kine ,kina je bila u panici i optuzvala ameriku da radi na unistenju kineske privrede.
Post Reply