Govori se o tome koliko bi se gasenjem analognih kanala mogla poboljšati situacija sa digitalnim kanalima.crnivrag wrote: ↑09/08/2021 23:35 @nerminz
Jedna frekvencija ima bandwidth od 40 Mbps (frekvencije sa modulacijom 256QAM) i na nju može stati 7 HD ili 15 SD kanala.
Ti kanali su tu i nemaju dodatni protok bez obzira da li neki kanal gleda 1 čovjek ili milion ljudi.
Ne znam otkud ti ideja da svako vuče sa statičke DVB-C frekvencije bandwidth za kanale, i da se on povećava od broja gledatelja nekog kanala.
Ti govoriš o transponderima a ja o protoku mreže.
Ako se ne varam, svi analogni kanali su na istoj frekvenciji, znači ako bi ih potpuno ugasili mogli bi osloboditi prostor za 7 HD ili 15 SD kanala.
Ali da ne lažemo narod, svoji smo.
To bi moglo uticati na broj kanala. Dobili bi tih 7 ili 15 kanala koje, vjerujem, lako mogu dobiti i na druge načine (stvar je opreme).
Ako pretpostavimo da je to problem, to je je lako rjesivo, treba im server sa više tunera i gotovo.
Ali, svaki od tih kanala koje bi dodali bi povećao protok u mreži, a tu, bojim se, bez OPTIKE, nema neke velike pomoći.
Ponovo naglasavam da pojma nemam s kakvom opremom raspolazu pa dozvoljavam da u nekom smislu i pogrijesim ali ovdje se ipak radi o IPTV i internetu i teško da me možeš ubijediti da je bandvich nebitan.
Samo što ti govoriš o podešavanju kanala unutar transpondera (ako se u kablovskoj tako zove) za mene je to IPTV SERVER.
Unutar servera ti možeš složiti koliko hoćeš kanala, protok (bandwich) tu nema nikakav uticaj. Uticaj ima snaga procesora i kolicina memorije... opet da ne idem dalje...
Ja govorim o protoku unutar mreže.
S aspekta IPTV SERVERA imaš:
-download: tu spadaju TV kanali koji dolaze u server. (to su, pretpostavljam, kanali u punoj kvaliteti)
Sabereš protoke za sve kanale i dobiješ ukupan protok u tom dijelu.
-upload: tu spadaju TV kanali koji odlaze od servera prema klijentima..
Saberes protoke za svakog klijenta (internet i tv zajedno) i dobiješ ukupan protok u tom dijelu.
Kad sabereš ova dva rezultata dobiješ ukupan protok (bandwich) koji u datom trenutku koristi telemach.
Server prima kanale u punoj kvaliteti i obrađuje ih po želji vlasnika u ovom slučaju TELEMACH, slika se obradjuje na način da se kvalitet slike smanjuje da bi se smanjio protok ).
Postupak obrade tv kanala zahijeva mnogo resursa procesora što je i razumljivo je treba da video prerađuje u realnom vremenu.
Zašto bi bilo ko plaćao skupu opremu da bi pokvario kvalitet slike, osim ako je to iz nekog razloga isplativo.
Isplativo je jedino u situaciji kad nemas dovoljno resursa u mreži pa moraš smanjivati protok.
Ako i dalje nije jasno šta ja mogu. Use google!