Telemach BH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
nerminz

#5176 Re: Telemach BiH

Post by nerminz »

crnivrag wrote: 09/08/2021 23:35 @nerminz

Jedna frekvencija ima bandwidth od 40 Mbps (frekvencije sa modulacijom 256QAM) i na nju može stati 7 HD ili 15 SD kanala.

Ti kanali su tu i nemaju dodatni protok bez obzira da li neki kanal gleda 1 čovjek ili milion ljudi.

Ne znam otkud ti ideja da svako vuče sa statičke DVB-C frekvencije bandwidth za kanale, i da se on povećava od broja gledatelja nekog kanala.
Govori se o tome koliko bi se gasenjem analognih kanala mogla poboljšati situacija sa digitalnim kanalima.

Ti govoriš o transponderima a ja o protoku mreže.
Ako se ne varam, svi analogni kanali su na istoj frekvenciji, znači ako bi ih potpuno ugasili mogli bi osloboditi prostor za 7 HD ili 15 SD kanala.
Ali da ne lažemo narod, svoji smo.
To bi moglo uticati na broj kanala. Dobili bi tih 7 ili 15 kanala koje, vjerujem, lako mogu dobiti i na druge načine (stvar je opreme).
Ako pretpostavimo da je to problem, to je je lako rjesivo, treba im server sa više tunera i gotovo.
Ali, svaki od tih kanala koje bi dodali bi povećao protok u mreži, a tu, bojim se, bez OPTIKE, nema neke velike pomoći.

Ponovo naglasavam da pojma nemam s kakvom opremom raspolazu pa dozvoljavam da u nekom smislu i pogrijesim ali ovdje se ipak radi o IPTV i internetu i teško da me možeš ubijediti da je bandvich nebitan.
Samo što ti govoriš o podešavanju kanala unutar transpondera (ako se u kablovskoj tako zove) za mene je to IPTV SERVER.
Unutar servera ti možeš složiti koliko hoćeš kanala, protok (bandwich) tu nema nikakav uticaj. Uticaj ima snaga procesora i kolicina memorije... opet da ne idem dalje...

Ja govorim o protoku unutar mreže.
S aspekta IPTV SERVERA imaš:
-download: tu spadaju TV kanali koji dolaze u server. (to su, pretpostavljam, kanali u punoj kvaliteti)
Sabereš protoke za sve kanale i dobiješ ukupan protok u tom dijelu.

-upload: tu spadaju TV kanali koji odlaze od servera prema klijentima..
Saberes protoke za svakog klijenta (internet i tv zajedno) i dobiješ ukupan protok u tom dijelu.

Kad sabereš ova dva rezultata dobiješ ukupan protok (bandwich) koji u datom trenutku koristi telemach.

Server prima kanale u punoj kvaliteti i obrađuje ih po želji vlasnika u ovom slučaju TELEMACH, slika se obradjuje na način da se kvalitet slike smanjuje da bi se smanjio protok ).

Postupak obrade tv kanala zahijeva mnogo resursa procesora što je i razumljivo je treba da video prerađuje u realnom vremenu.
Zašto bi bilo ko plaćao skupu opremu da bi pokvario kvalitet slike, osim ako je to iz nekog razloga isplativo.
Isplativo je jedino u situaciji kad nemas dovoljno resursa u mreži pa moraš smanjivati protok.

Ako i dalje nije jasno šta ja mogu. Use google!
Ajdinn4

#5177 Re: Telemach BiH

Post by Ajdinn4 »

nerminz wrote: 10/08/2021 01:11 Ako se ne varam, svi analogni kanali su na istoj frekvenciji, znači ako bi ih potpuno ugasili mogli bi osloboditi prostor za 7 HD ili 15 SD kanala.
Netačno. Svi analogni kanali zauzimaju višetruko više prostora. Samo jedan kanal zauzima otprilike toliko koliko si napisao.
nerminz

#5178 Re: Telemach BiH

Post by nerminz »

Ajdinn4 wrote: 10/08/2021 01:15
nerminz wrote: 10/08/2021 01:11 Ako se ne varam, svi analogni kanali su na istoj frekvenciji, znači ako bi ih potpuno ugasili mogli bi osloboditi prostor za 7 HD ili 15 SD kanala.
Netačno. Svi analogni kanali zauzimaju višetruko više prostora. Samo jedan kanal zauzima otprilike toliko koliko si napisao.
Hajde majke ti, kad tako olako pobijaš nešto, udostoji se pa pojasni o čemu govoriš.
Kakav to prostor zauzimaju analogni kanali?
O kakvom sam to prostoru ja pisao?
kakaljin

#5179 Re: Telemach BiH

Post by kakaljin »

nerminz wrote: 10/08/2021 01:20
Ajdinn4 wrote: 10/08/2021 01:15

Hajde majke ti, kad tako olako pobijaš nešto, udostoji se pa pojasni o čemu govoriš.
Jedan analogni kanal je jedna frekvencija

Jedna frekvencija je 15 SD digitalnih kanala ili 7 hd kanala

Kratko i jasno

Znaci umjesto jednog analognog kanala može stati 15 SD ili 7 hd kanala
nerminz

#5180 Re: Telemach BiH

Post by nerminz »

kakaljin wrote: 10/08/2021 01:28
nerminz wrote: 10/08/2021 01:20

Jedan analogni kanal je jedna frekvencija

Jedna frekvencija je 15 SD digitalnih kanala ili 7 hd kanala

Kratko i jasno

Znaci umjesto jednog analognog kanala može stati 15 SD ili 7 hd kanala
Bojim se da se mi ne razumijemo.
1. ja zaista nisam siguran u te podatke. te podatke sam prepisao iz prethodnog posta.
2. da bih ozbiljnije raspravljao o ovom dijelu morao bih znati na koji način telemah prima kanale.
sa satelita, iptv stream-a ili nesto treće a već sam napisao da sumnjam da je to problem i da uopšte ne govorim o tome.
Bilo bi pristojno da pročitaš bar cijeli post koji komentarises (ako ne jos neke povezane) prije nego komentarišes. Da si to uradio shvatio bi da ja o tome ni ne govorim.

Ako nakon što pročitaš šta pišem, malo promisliš, i tome dodaš da se često u špici dešava da brzina interneta značajno pada, možda i sam shvatiš o čemu se radi.

To što internet u špici oslabi je diretna posljedica preopterećenosti mreže a to mogu riješiti na 2 načina:
1- Smanjiti protok
2- pojacati mrežu

Protok mogu smanjiti na više načina:
- smanjenjem broja klijenata ( jasno je da to ne planiraju )
- smanjem kvalitete slike na najgledanijim kanalima (kvalitet je i ovako jako loš vidimo i sami da se oni tu igraju po malo, nekad neki kanal malo poprave da narod vidi kako je to dobro pa kad skoči gledanost oni ga sjebu i tako mute vodu i dobijaju na vremenu)
- značajnim smanjenjem brzina interneta (samo teoretski jer bi brzine morali smanjiti do te mjere da bi klijenti ionako otišli)

Mrežu mogu popraviti infrastrukturom:
- OPTIKOM.
- Možda bi negdje u lokalu i mogli nešto malo popraviti zamjenom opreme ili nekim preslaganjem mreže ali vjerujem da bi oni to davno uradili da tu vide rješenje. Kao što vjerujem i da bi analogiju davno ugasili kad bi tu vidjeli neko bitno poboljšanje.

Oni analogiju i ne gase jer znaju da time nista ne mogu popraviti a mogu izgubiti neki broj klijenata.
Dok pruže optiku ili na neki drugi način pojačaju mrežu (ako je to moguće), ugasiće oni analogiju u to nema sumnje. Samo, tada ta analogija nikome neće ni smetati.
nerminz

#5181 Re: Telemach BiH

Post by nerminz »

crnivrag wrote: 09/08/2021 20:02
KolikoJeSati wrote: 09/08/2021 19:57 Da li moze neko da pokrene peticiju da Telemah uvede Federalnu HD? Svi operateri su uveli HD signal OSIM Telemaha! Vec godinu dana cekamo! Do kada vise???
Federalnu u HD-u možeš dobiti tako što ubodeš bilo koju antenu u TV, može i obična bakarna žica, i dobit ćeš zemaljski HD signal Federalne preko zemaljske digitalne mreže.
S tim što mora imati odgovarajući (terestrial) tuner.
nerminz

#5182 Re: Telemach BiH

Post by nerminz »

Da se nebi bzze prepucavali ni zbog čega moramo svi da shvatimo.
TELEMACH je, pored svih mana koje se ovdje mogu pronaći i onih koje niko nije napisao, ipak, daleko iznad svih ostalih.
Možda, u Sarajevu ili nekom drugom gradu i ima neku konkurenciju ali na nivou cijele BiH je nema.
Daleko je to od onoga čime se oni hvale i to svi mi znamo ali isto tako i oni znaju kakav izbor mi imamo i zato i rade to što rade i kako rade. I da budemo realni pošteni, ako poredimo cijenu i uslugu, ipak su daleko najbolji u BiH.
Da li to sad nekome odgovara ili ne, to je druga priča. To, šta nam obećaju a šta nam daju je opet druga priča, isto je i kod drugih provajdera. Ja mOgu do sutra nabrajati sve šta bih mogao da im zamjerim i da imam ikakvu bolju soluciju otišao bih odavno.
Isto je ja mislim i sa ogromnom većinom korisnika.

Ako zaista želite da pokušate nešto promijeniti.
Ne gubite iz vida da oni znaju da su najbolji.
Ne očekujte nemoguće.
Pokašajte se nekako organizovati da se vidi da je ogromna većina za to nešto, da je to nešto realno izvodivo i ja ne vidim razlog da ne udovolje.

Besmisleno se prepucavati oko analognih kanala ako nismo sigurni koliko je njihov uticaj realno bitan a ne znamo kakav je interes telemacha..
Ako govorimo o poboljšanju kvalitete slike, tu bi se mi svi lako složili, svi bi voljeli bolju sliku i više kanala, posebno onih SKUPIH KVALITETNIH, pitanje je koliko je to izvodivo.
Sumnjam ja da oni nebi pustili bolji kvalitetkad bi mogli. Mislim da ne mogu.
Da dodaju skupe kvalitetne kanale sa ovako lošom kvalitetom, bojim se da bi samo sami sebi još više zakomplikovali.
Ovako, oni plivaju kako plivaju, dok god nema neke jake konkurencije, nema ni razloga za brigu a dok se ta konkurencija pojavi još će mnogo vode proteći i još mnogo novca će oni ovdje pokupiti.
nerminz

#5183 Re: Telemach BiH

Post by nerminz »

Niko ne dolazi u BiH da bi ponudio bolji kvalitet za manje pare.
Oni ovdje dolaze zato što ovdje mogu prodati loš kvalitet za lijepe pare.
U suprotnom bi išli na zapad.
madesa

#5184 Re: Telemach BiH

Post by madesa »

ja sinoc kad eurosport 4k preko aplikacije eon ? jesu li ti to ubacili?
semirsar

#5185 Re: Telemach BiH

Post by semirsar »

madesa wrote: 10/08/2021 06:42 ja sinoc kad eurosport 4k preko aplikacije eon ? jesu li ti to ubacili?
yap, ubacise ES 4K a bogumi i SK 4K :mrgreen:
madesa

#5186 Re: Telemach BiH

Post by madesa »

semirsar wrote: 10/08/2021 06:50
madesa wrote: 10/08/2021 06:42 ja sinoc kad eurosport 4k preko aplikacije eon ? jesu li ti to ubacili?
sad ce veci racun biti za 2km :D
doff

#5187 Re: Telemach BiH

Post by doff »

crnivrag wrote: 09/08/2021 20:02
Federalnu u HD-u možeš dobiti tako što ubodeš bilo koju antenu u TV, može i obična bakarna žica, i dobit ćeš zemaljski HD signal Federalne preko zemaljske digitalne mreže.
Sve i jedan kanal mozes gledat tako što instaliras kodi ili rokkr na pametni tv ili pametni box. Da li je to rješenje?

Ako već svi kablovski operateri imaju, ne vidim razloga zašto ovi hahari isto ne urade. Opravdanog razloga nema, osim njihove osvete, ali zašto korisnici trpe, koji ih hrane?
semirsar

#5188 Re: Telemach BiH

Post by semirsar »

madesa wrote: 10/08/2021 06:57
semirsar wrote: 10/08/2021 06:50

sad ce veci racun biti za 2km :D
merebit, a i ne mora bit... uglavnom, javit ce nam, bitno je da svaka promjena cijene mere uzrokovati i gasenjem odredjene usluge :mrgreen:
Mustang1

#5189 Re: Telemach BiH

Post by Mustang1 »

Jel do mene ili nema razlike u 4K i HD preko eon smart app. Na ES je tamnije dosta i bolje izgleda na HD kanalu a ne pada mi na pamet mijenjati postavke zbog toga. Puno bolja slika na 4K je preko eon boxa.
Benq

#5190 Re: Telemach BiH

Post by Benq »

nerminz wrote: 10/08/2021 02:33 2. da bih ozbiljnije raspravljao o ovom dijelu morao bih znati na koji način telemah prima kanale.
Ako mislis nastaviti, zamolit cu te da u ove svrhe napravis posebnu temu pa tamo pisite i prepucavajte se koliko vam volja, jer nema vise smisla spamati ovu temu kilometarskim postovima, ljudi vise ni ne dolaze ovdje jer im se ne da citati to sve, a realno, nemaju sta ni procitati u tim postovima osim natezanja par forumasa ko je u pravu.
Tesla Edison

#5191 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

Mustang1 wrote: 10/08/2021 07:52 Jel do mene ili nema razlike u 4K i HD preko eon smart app. Na ES je tamnije dosta i bolje izgleda na HD kanalu a ne pada mi na pamet mijenjati postavke zbog toga. Puno bolja slika na 4K je preko eon boxa.
Tamnija je zbog HLG, odnosno Hybrid Log Gamma.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_log%E2%80%93gamma

A na EON smart nema 4K kanala. Imaš ES 4K i SK 4K ali su oni 4K samo u logu, nigdje više.

Nek neko ode na postavke slike i videa u EON smart app-u i nek vidi da je i dalje maksimalna propusnost DO 7 Mb/s (u večini slučajeva i manja). Na takvom bitrate-u nema teorije da prođe 4K signal. Ma ni naopako.
vkmiro

#5192 Re: Telemach BiH

Post by vkmiro »

crnivrag wrote: 08/08/2021 12:06
vkmiro wrote: 08/08/2021 12:03
Sve je to fino ali ta stavka mi je neaktivna i dole piše crvenim slovima da obavezno ukucati domenu :(
To ne bi trebalo tako da se ponaša, mada neki proizvođači mobitela imaju svoju logiku, pa možda to guraju, iako to standard za ovakve vrste mreža ne nalaže.

Javi se @Telemach na P.P., pa će te vjerovatno neko pozvati i provjeriti detaljno šta se dešava na telefonu.
Javili se, izgleda da ne znaju ni oni :-D
crnivrag

#5193 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

Tesla Edison wrote: 10/08/2021 09:06 Nek neko ode na postavke slike i videa u EON smart app-u i nek vidi da je i dalje maksimalna propusnost DO 7 Mb/s (u večini slučajeva i manja). Na takvom bitrate-u nema teorije da prođe 4K signal. Ma ni naopako.
Podesili su da 4K kanali posebno vuku do 16 Mbps (ljudi mjerili po forumima u Srbiji), a ostali kanali su limitirani na 7 Mbps.

4K kanali ne reaguju na smanjenje propusnosti kroz app, i furaju svoj full speed :)
Tesla Edison

#5194 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote: 10/08/2021 09:20
Tesla Edison wrote: 10/08/2021 09:06 Nek neko ode na postavke slike i videa u EON smart app-u i nek vidi da je i dalje maksimalna propusnost DO 7 Mb/s (u večini slučajeva i manja). Na takvom bitrate-u nema teorije da prođe 4K signal. Ma ni naopako.
Podesili su da 4K kanali posebno vuku do 16 Mbps (ljudi mjerili po forumima u Srbiji), a ostali kanali su limitirani na 7 Mbps.

4K kanali ne reaguju na smanjenje propusnosti kroz app, i furaju svoj full speed :)
To nisam znao. Hvala za info :).

Mada za 4K je i to malo. Minimum bi trebo biti 25-30 Mb/s, optimalno 45-60 Mb/s.
Trippylandd

#5195 Re: Telemach BiH

Post by Trippylandd »

DON_eARL wrote: 08/08/2021 15:53
vkmiro wrote: 08/08/2021 12:03

Sve je to fino ali ta stavka mi je neaktivna i dole piše crvenim slovima da obavezno ukucati domenu :(
Posljednji sigurnosni update za Pixel telefone je onemogućio spajanje na odrežene sigurnosne standarde. Ima opcija da se zaobiđe, ali je neophodan root, pa mislim da je previše peglanja u pitanju.

Sa druge strane, Pixel telefoni su kod nas zastupljeni u promilima i pitanje je kada će biti neka izmjena za Unifi. Ako se desi da isti sigurnosni update povuku npr. Samsung ili Xiaomi, tu bi se već trebala upaliti crvena lampica kod UG.

https://www.xda-developers.com/android- ... onnection/
Izvini sto te ovako quotam ali imam identican problem, mobitel mi je rootan pa ako mozes da me uputis na tu opciju zaobilazenja koju pominjes.
Tesla Edison

#5196 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

Trippylandd wrote: 10/08/2021 09:32
DON_eARL wrote: 08/08/2021 15:53

Posljednji sigurnosni update za Pixel telefone je onemogućio spajanje na odrežene sigurnosne standarde. Ima opcija da se zaobiđe, ali je neophodan root, pa mislim da je previše peglanja u pitanju.

Sa druge strane, Pixel telefoni su kod nas zastupljeni u promilima i pitanje je kada će biti neka izmjena za Unifi. Ako se desi da isti sigurnosni update povuku npr. Samsung ili Xiaomi, tu bi se već trebala upaliti crvena lampica kod UG.

https://www.xda-developers.com/android- ... onnection/
Izvini sto te ovako quotam ali imam identican problem, mobitel mi je rootan pa ako mozes da me uputis na tu opciju zaobilazenja koju pominjes.
Ma i to će biti privremeno rješenje, dok ne izađe zakrpa i neće moći ni preko root-a.

Slijedeći update na Samsung i Xiaomi i ostale telefone povlači i taj "problem", mada po meni to nije problem već sigurnosna ispravka. Sada su na potezu mrežaši iz UG-a, koji trebaju implementirati Unifi servis po novim sigurnosnim standardima. Naravno, certifikati se plaćaju tako da, biće ovdje povuci-potegni.
zubi

#5197 Re: Telemach BiH

Post by zubi »

nerminz wrote: 10/08/2021 03:16 Niko ne dolazi u BiH da bi ponudio bolji kvalitet za manje pare.
Oni ovdje dolaze zato što ovdje mogu prodati loš kvalitet za lijepe pare.
U suprotnom bi išli na zapad.
E ovo je sva mudorst svijeta :thumbup:
diablobih

#5198 Re: Telemach BiH

Post by diablobih »

Joj i vas, raspravljate sa likom sto pise vjestica iz benda nekog...

Nego, ako je na aplikaciji, mozda bude uskoro SK 4K i na modulu? @Telemach

@Tesla Edison sve moze preko roota, ima magisk.
warzone

#5199 Re: Telemach BiH

Post by warzone »

Dovoljno je pogledati netflix i sadrzaje u 4k (mjesec dzaba), i sve ce se samo kas'ti.
nerminz wrote: 09/08/2021 22:25 Da bi izbjegli besmislene rasprave oko kvalitete slike,postavite satelitske antene pa pogledajte kvalitet slike na nekim kvalitetnim stranim kanalima.
Onaj ko ima malo više volje i iznaja može da mjeri bandwich pa ća vidjeti kolika je razlika u bandwich-u zavisno od kvalitete slike.
Mnoge rasprave i dileme će tada nestati.
Telemach

#5200 Re: Telemach BiH

Post by Telemach »

diablobih wrote: 10/08/2021 11:52 Joj i vas, raspravljate sa likom sto pise vjestica iz benda nekog...

Nego, ako je na aplikaciji, mozda bude uskoro SK 4K i na modulu? @Telemach

@Tesla Edison sve moze preko roota, ima magisk.
Zdravo @diablobih,
Zahvaljujemo se na javljanju. Ukoliko dođe do izmjena kada je dostupnost SK 4K na CAM modulu u pitanju, obvaijestiti ćemo naše korisnike.
Stojimo na raspolaganju za dodatna pitanja.
Post Reply