Ljubav dijasporaca prema domovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
512MB

#126 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by 512MB »

Jest baš, život nam se sastoji od tog da rintamo, kupimo mečku na kredu, da bi nekom hamalju u BiH jednom godišnje vadio mast. Život bRez toga nea smisla :mrgreen:
Bodkin

#127 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 08/08/2021 16:32
Hajvan wrote: 08/08/2021 16:01
To u nekoj Bosni iz koje ste Vi potekli....

U mojoj Bosni toga nema

Sve je do okruženja, ličnog odabira i percepcije
Egzakli :thumbup:

Sve se svodi na to da moraju doci do samopotvrde u novoj okolini. Dok se to ne desi, ovakve teme ce biti atkivne i aktuelne.

Jer zaboga cemu dokazivanje propalim sunarodnjacima na propalom forumu propale drzave?
Samom sebi, ne sunarodnjacima.

Mora se opravdati odlazak. Moras “uspjeti” kad si vec otisao. A sta je uspjeh kod nas (koliko god kao fgr to ne gleda)? Dobro auto, stan na moru itd
Bodkin

#128 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Bodkin »

A ima tu i toga da ljudi stvarno vole da provode vrijeme u bih. Pogotovo ovi sto su otisli u 20im ili pocetkom 30ih. I jednostavno voze audi 4 ili 6. Ako imaju pristojnu platu, nije da je to auto problem kupiti polovno
MorningStar

#129 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by MorningStar »

Evo jedna za nasu dijasporu

:D
apsidejzi

#130 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by apsidejzi »

Bodkin wrote: 08/08/2021 18:29 A ima tu i toga da ljudi stvarno vole da provode vrijeme u bih. Pogotovo ovi sto su otisli u 20im ili pocetkom 30ih. I jednostavno voze audi 4 ili 6. Ako imaju pristojnu platu, nije da je to auto problem kupiti polovno
Nije bas da volim provoditi vrijeme u BiH ali imam roditelje zbog kojih dodjem. Kad njih ne bude... onda cu najvjerovatnije doci jednom godisnje, sve svoje obaviti za sedmicu i ostatak godisnjeg provesti negdje na obali Sredozemnog mora. Sad vec kontam da iduce godine povedem i njih i da zajedno budemo par sedmica na moru van BiH. Ideju sam dobio od jarana koji je to ove godine uradio. Ljudi otisli u Hrvatsku i obisli par gradova. Na kraju dosli u rodni kraj pet sest dana da ih malo zelja mine i fajront. Poenta je druzenje sa roditeljima a to mogu obaviti i van BiH. I njima i nama bude promjena.

Ja sam ove godine, kao i svake druge trazio gdje da odem i putovao po tri cetiri sata da stignem do nekakve atrakcije. Na kraju dobijes veoma malo za pare koje dadnes. Evo na primjer odes u Sunnyland i vozis ono govno pola minute i dadnes 10KM. To je pola cijene od ulaznice u bilo koji zabavni park u Evropi. Totalno nerealno. Iznajmis splav na Jablanickom jezeru - 100KM. Haj to i nije toliko skupo jer ipak dobijes aktivitet za cijeli dan. Problem je sto moras vozit 2 sata da bi dosao do splava i onda 2 sata nazad. Odes u Tuzlu u zoloski vrt. Opet lijep cijelodnevni aktivitet al valja vozit 90 kilometara 40km/h u prosjeku. Zivot ti se smuci dok dodjes do Tuzle. Ako hoces bilo kakav cjelodnevni aktivitet za cijelu porodicu moras vozit po krivinama dva tri sata. Ne dao bog otici u krajinu... Tu nema jednodnevnog izleta nego moras odmah rezervisat hotel negdje par dana kad vec toliko najebes u voznji.

Evo sad kad racunam, za novac koji sam ostavio u BiH mogao sam isto toliko dana otici u turski hotel sa pet zvjeznica, all inclusive. Dan za dan. Bio sam mjesec dana u BiH a mogao sam platiti taj hotel za svoju porodicu mjesec dana. Da mi drugi sprema hranu, rasprema iza mene, da mi sredi sobu. Ja jedem, pijem, suncam se i plivam. Navecer izadjem u grad da se provedem.

I to je razlog zasto sve manje dijasporaca dolazi u BiH. Od mojih poznanika dijasporaca 80% ih nije provelo cijeli godisnji odmor u BiH. U BiH se dolazi prvih 5-10 godina dijasporskog zivota a onda krenes smanjivati i pocinjes traziti alternativu. Tako da, svi oni koji su se ispalili prije 2015-e vec gledaju alternative a nostalgiju imaju ovi koji su otisli naknadno.
paladinka

#131 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by paladinka »

Sto se tice ovog snimaka , tip je dobro reagirao, ali je opet cinjenica da najvise smeca naprave domaci.
i agree

#132 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by i agree »

paladinka wrote: 08/08/2021 22:22 Sto se tice ovog snimaka , tip je dobro reagirao, ali je opet cinjenica da najvise smeca naprave domaci.
domaci bace po papiric i to a ovi dijasporci dvije vrece,taman da ne moraju bacat narednu godinu :D
paladinka

#133 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by paladinka »

da bas , samo papirice bacaju!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#134 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

apsidejzi wrote: 08/08/2021 22:10

I to je razlog zasto sve manje dijasporaca dolazi u BiH. Od mojih poznanika dijasporaca 80% ih nije provelo cijeli godisnji odmor u BiH. U BiH se dolazi prvih 5-10 godina dijasporskog zivota a onda krenes smanjivati i pocinjes traziti alternativu. Tako da, svi oni koji su se ispalili prije 2015-e vec gledaju alternative a nostalgiju imaju ovi koji su otisli naknadno.
Pa to izgleda vazi za one koji su otisli kad i ti. Inace trenutno sve vrvi od dijaspore. Bukvalno svako trece auto koje sretnes u saobracaju su strane tablice.
512MB

#135 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by 512MB »

Ljudi došli u šoping prije Makarske :D
paladinka

#136 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by paladinka »

Ploggen , nova vrsta odmora, sport zajedno za skupljanjem smeca.
https://de.wikipedia.org/wiki/Plogging
Seyfo

#137 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Seyfo »

Ovog ljeta vidim bolja auta na BH tablama nego na stranim. Sta je ovo braco draga valjda korona i gore ubila ekonomiju...suze mi krenu kad vidim onu sirotu gospodju sto u Jelahu baca smece iz Dacije..jadni smo svi a dijaspora nam je jos jadnija,kuku lele....gluho i daleko bilo :lol:
paladinka

#138 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by paladinka »

Ljudi iste mogcnust imaju , to ne smijemo zaboraviti?
ultima_palabra

#139 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ultima_palabra »

Ali zamisli nivoa napacenosti, voziti 30 sati tamo i ovamo umjesto 2 sata avionom… sve da bi nekom upokazao auto :-) Sredstvo za prevoz od tacke A do tacke B.
paladinka

#140 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by paladinka »

To je bilo domace smece.
Grean

#141 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Grean »

3D kino nije zabremedet ali klime (mnozina) postavljene da slauf visi po fasadi od unutrasnje jedinice do vanjske koja je zasarafljena pod prozor, sto znaci duzina slaufa je najmanje 1,5 m je atrakcija koju samo kod nas mozes vidjeti.

Ljudi bjeze zbog raznih stvari, najvise zbog ekonomije ali primitivizam dolazi kao broj 2.
Bodkin

#142 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Bodkin »

apsidejzi wrote: 08/08/2021 22:10
Bodkin wrote: 08/08/2021 18:29 A ima tu i toga da ljudi stvarno vole da provode vrijeme u bih. Pogotovo ovi sto su otisli u 20im ili pocetkom 30ih. I jednostavno voze audi 4 ili 6. Ako imaju pristojnu platu, nije da je to auto problem kupiti polovno

Ma ok je sve to. Ja do corone nisam 4-5 godina ni u evropi godisnji provodio nego uvijek van evrope.

Ja samo kazem da ima ljudi koji vole biti ovdje jer se i dalje osjecaju kao kuci, a voze auto od 40k eura. E sad, sto je 40k prosjek u njemackoj i nemoguce za 80% grada sarajeva je druga prica. A daleko da je od “otisao dijasporac da se kurci”.

Mislim ima i takvih. Takve sam vec opisao u postu gorr
Bodkin

#143 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Bodkin »

ultima_palabra wrote: 09/08/2021 00:13 Ali zamisli nivoa napacenosti, voziti 30 sati tamo i ovamo umjesto 2 sata avionom… sve da bi nekom upokazao auto :-) Sredstvo za prevoz od tacke A do tacke B.
Auto je apsolutna potreba u bih. Ko dolazi na vise od produzenog vikenda mora imati auto
foxlife

#144 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by foxlife »

koje je auto je najmanji problem
problem je ponasanje vozaca u tim autima
jbt imas pare imas sve i zao ti dati marku sat vremena da parkiras na regularan parking
ne ja cu na trotoar parkirati
ono vidio od ostalih i prica kako oni
pa hoces da budes papak kao oni?
hoce li jesti govna ako drugi jedu?
broj dva

#145 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by broj dva »

Ja znam da sam izrod dijasporski ali ne razumijem sta ovi koji vole domovinu vole.
Ja volim samo pojedince i ne razumijem kako se vole domovine, drzave i ostali konstrukti.
Sta volite, granice ? Ustav ? Prirodu ? Istoriju ? Predpostavljam da je nemoguce voliti "drustvo" jer nam je "drustvo" u kurcu pa se iskreno pitam sta i kako domoljubci vole.
mO k3

#146 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by mO k3 »

Mislim da Bošnjaci najviše mrze svoju dijasporu …. Dok kod Srba i Hrvata je to drugačije
foxlife

#147 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by foxlife »

mO k3 wrote: 09/08/2021 10:07 Mislim da Bošnjaci najviše mrze svoju dijasporu …. Dok kod Srba i Hrvata je to drugačije
zato sto su i kod hrvata i kod srba vjerovatno malo obrazovaniji oni u dijaspori i nisu vecina otisli direktno iz opanaka u berlin london pariz rim
ne mrzi se dijaspora nego ponasanje pojedinaca kod dijaspore
a kao sto rekoh posto je vecina neobrazovana nekulturna neodgoj i sl dobije se osjecaj da je sva dijaspora takva
il dottore

#148 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by il dottore »

mO k3 wrote: 09/08/2021 10:07 Mislim da Bošnjaci najviše mrze svoju dijasporu …. Dok kod Srba i Hrvata je to drugačije
Nigdje veze
Namjerno se radi na "zakuhavanju" odnosa na relaciji domaci i dijaspora

E sad sto se debili primaju na "obje strane" je drugi par cipela
Said

#149 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Said »

foxlife wrote: 09/08/2021 09:23 koje je auto je najmanji problem
jbt imas pare imas sve i zao ti dati marku sat vremena da parkiras na regularan parking
Evo ti bas primjer od jutros u Tuzli. Parking iza omege, dosta praznih mjesta na parkingu, par godina stara oktavija, onako oprana i zategnuta, na BiH tablama, pored rampe na travi, a odmah iza jos jedan domaci u daciji parkira na isti tu travu iza prvog domacina.

Ljudi trebaju shvatiti da seljaka i papaka ima na izvoz u BiH, e sada koji je ostao a koji otisao nema veze sa tim koje tablice vozi.
foxlife

#150 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by foxlife »

Said wrote: 09/08/2021 10:54
foxlife wrote: 09/08/2021 09:23 koje je auto je najmanji problem
Evo ti bas primjer od jutros u Tuzli. Parking iza omege, dosta praznih mjesta na parkingu, par godina stara oktavija, onako oprana i zategnuta, na BiH tablama, pored rampe na travi, a odmah iza jos jedan domaci u daciji parkira na isti tu travu iza prvog domacina.

Ljudi trebaju shvatiti da seljaka i papaka ima na izvoz u BiH, e sada koji je ostao a koji otisao nema veze sa tim koje tablice vozi.
ma rekao sam u prvom postu na temu nema veze je li domaci ili dijaspora poenta je u odgoju
samo sto onaj dijasporac je nesto svijeta vidio i ne moze reci e jbg ja nisam znao da ne moze tako i sl
za tog u oktaviji mi je jasno donekle sto se tako ponasa jer ne zna za drugacije
al kad ga kaznis naucit ce brzo da parkira iza omege

u sarajevu takvih primjera koliko hoce
ovdje ljudi vide slobodno mjesto udaljeno 20 metara al ce radije na trotoar i sl parkirati iako je taj parking besplatan
Locked