Ljubav dijasporaca prema domovini
- 512MB
#126 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Jest baš, život nam se sastoji od tog da rintamo, kupimo mečku na kredu, da bi nekom hamalju u BiH jednom godišnje vadio mast. Život bRez toga nea smisla 
-
Bodkin
#127 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Samom sebi, ne sunarodnjacima._BataZiv_0809 wrote: ↑08/08/2021 16:32Egzakli![]()
Sve se svodi na to da moraju doci do samopotvrde u novoj okolini. Dok se to ne desi, ovakve teme ce biti atkivne i aktuelne.
Jer zaboga cemu dokazivanje propalim sunarodnjacima na propalom forumu propale drzave?
Mora se opravdati odlazak. Moras “uspjeti” kad si vec otisao. A sta je uspjeh kod nas (koliko god kao fgr to ne gleda)? Dobro auto, stan na moru itd
-
Bodkin
#128 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
A ima tu i toga da ljudi stvarno vole da provode vrijeme u bih. Pogotovo ovi sto su otisli u 20im ili pocetkom 30ih. I jednostavno voze audi 4 ili 6. Ako imaju pristojnu platu, nije da je to auto problem kupiti polovno
- MorningStar
#129 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Evo jedna za nasu dijasporu

- apsidejzi
#130 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Nije bas da volim provoditi vrijeme u BiH ali imam roditelje zbog kojih dodjem. Kad njih ne bude... onda cu najvjerovatnije doci jednom godisnje, sve svoje obaviti za sedmicu i ostatak godisnjeg provesti negdje na obali Sredozemnog mora. Sad vec kontam da iduce godine povedem i njih i da zajedno budemo par sedmica na moru van BiH. Ideju sam dobio od jarana koji je to ove godine uradio. Ljudi otisli u Hrvatsku i obisli par gradova. Na kraju dosli u rodni kraj pet sest dana da ih malo zelja mine i fajront. Poenta je druzenje sa roditeljima a to mogu obaviti i van BiH. I njima i nama bude promjena.
Ja sam ove godine, kao i svake druge trazio gdje da odem i putovao po tri cetiri sata da stignem do nekakve atrakcije. Na kraju dobijes veoma malo za pare koje dadnes. Evo na primjer odes u Sunnyland i vozis ono govno pola minute i dadnes 10KM. To je pola cijene od ulaznice u bilo koji zabavni park u Evropi. Totalno nerealno. Iznajmis splav na Jablanickom jezeru - 100KM. Haj to i nije toliko skupo jer ipak dobijes aktivitet za cijeli dan. Problem je sto moras vozit 2 sata da bi dosao do splava i onda 2 sata nazad. Odes u Tuzlu u zoloski vrt. Opet lijep cijelodnevni aktivitet al valja vozit 90 kilometara 40km/h u prosjeku. Zivot ti se smuci dok dodjes do Tuzle. Ako hoces bilo kakav cjelodnevni aktivitet za cijelu porodicu moras vozit po krivinama dva tri sata. Ne dao bog otici u krajinu... Tu nema jednodnevnog izleta nego moras odmah rezervisat hotel negdje par dana kad vec toliko najebes u voznji.
Evo sad kad racunam, za novac koji sam ostavio u BiH mogao sam isto toliko dana otici u turski hotel sa pet zvjeznica, all inclusive. Dan za dan. Bio sam mjesec dana u BiH a mogao sam platiti taj hotel za svoju porodicu mjesec dana. Da mi drugi sprema hranu, rasprema iza mene, da mi sredi sobu. Ja jedem, pijem, suncam se i plivam. Navecer izadjem u grad da se provedem.
I to je razlog zasto sve manje dijasporaca dolazi u BiH. Od mojih poznanika dijasporaca 80% ih nije provelo cijeli godisnji odmor u BiH. U BiH se dolazi prvih 5-10 godina dijasporskog zivota a onda krenes smanjivati i pocinjes traziti alternativu. Tako da, svi oni koji su se ispalili prije 2015-e vec gledaju alternative a nostalgiju imaju ovi koji su otisli naknadno.
-
paladinka
#131 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Sto se tice ovog snimaka , tip je dobro reagirao, ali je opet cinjenica da najvise smeca naprave domaci.
- i agree
-
paladinka
#133 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
da bas , samo papirice bacaju!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#134 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Pa to izgleda vazi za one koji su otisli kad i ti. Inace trenutno sve vrvi od dijaspore. Bukvalno svako trece auto koje sretnes u saobracaju su strane tablice.apsidejzi wrote: ↑08/08/2021 22:10
I to je razlog zasto sve manje dijasporaca dolazi u BiH. Od mojih poznanika dijasporaca 80% ih nije provelo cijeli godisnji odmor u BiH. U BiH se dolazi prvih 5-10 godina dijasporskog zivota a onda krenes smanjivati i pocinjes traziti alternativu. Tako da, svi oni koji su se ispalili prije 2015-e vec gledaju alternative a nostalgiju imaju ovi koji su otisli naknadno.
- 512MB
#135 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ljudi došli u šoping prije Makarske 
-
paladinka
#136 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ploggen , nova vrsta odmora, sport zajedno za skupljanjem smeca.
https://de.wikipedia.org/wiki/Plogging
https://de.wikipedia.org/wiki/Plogging
-
Seyfo
#137 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ovog ljeta vidim bolja auta na BH tablama nego na stranim. Sta je ovo braco draga valjda korona i gore ubila ekonomiju...suze mi krenu kad vidim onu sirotu gospodju sto u Jelahu baca smece iz Dacije..jadni smo svi a dijaspora nam je jos jadnija,kuku lele....gluho i daleko bilo 
-
paladinka
#138 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ljudi iste mogcnust imaju , to ne smijemo zaboraviti?
- ultima_palabra
#139 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ali zamisli nivoa napacenosti, voziti 30 sati tamo i ovamo umjesto 2 sata avionom… sve da bi nekom upokazao auto
Sredstvo za prevoz od tacke A do tacke B.
-
paladinka
#140 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
To je bilo domace smece.
- Grean
#141 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
3D kino nije zabremedet ali klime (mnozina) postavljene da slauf visi po fasadi od unutrasnje jedinice do vanjske koja je zasarafljena pod prozor, sto znaci duzina slaufa je najmanje 1,5 m je atrakcija koju samo kod nas mozes vidjeti.
Ljudi bjeze zbog raznih stvari, najvise zbog ekonomije ali primitivizam dolazi kao broj 2.
Ljudi bjeze zbog raznih stvari, najvise zbog ekonomije ali primitivizam dolazi kao broj 2.
-
Bodkin
#142 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ma ok je sve to. Ja do corone nisam 4-5 godina ni u evropi godisnji provodio nego uvijek van evrope.apsidejzi wrote: ↑08/08/2021 22:10
Ja samo kazem da ima ljudi koji vole biti ovdje jer se i dalje osjecaju kao kuci, a voze auto od 40k eura. E sad, sto je 40k prosjek u njemackoj i nemoguce za 80% grada sarajeva je druga prica. A daleko da je od “otisao dijasporac da se kurci”.
Mislim ima i takvih. Takve sam vec opisao u postu gorr
-
Bodkin
#143 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Auto je apsolutna potreba u bih. Ko dolazi na vise od produzenog vikenda mora imati autoultima_palabra wrote: ↑09/08/2021 00:13 Ali zamisli nivoa napacenosti, voziti 30 sati tamo i ovamo umjesto 2 sata avionom… sve da bi nekom upokazao autoSredstvo za prevoz od tacke A do tacke B.
-
foxlife
#144 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
koje je auto je najmanji problem
problem je ponasanje vozaca u tim autima
jbt imas pare imas sve i zao ti dati marku sat vremena da parkiras na regularan parking
ne ja cu na trotoar parkirati
ono vidio od ostalih i prica kako oni
pa hoces da budes papak kao oni?
hoce li jesti govna ako drugi jedu?
problem je ponasanje vozaca u tim autima
jbt imas pare imas sve i zao ti dati marku sat vremena da parkiras na regularan parking
ne ja cu na trotoar parkirati
ono vidio od ostalih i prica kako oni
pa hoces da budes papak kao oni?
hoce li jesti govna ako drugi jedu?
-
broj dva
#145 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Ja znam da sam izrod dijasporski ali ne razumijem sta ovi koji vole domovinu vole.
Ja volim samo pojedince i ne razumijem kako se vole domovine, drzave i ostali konstrukti.
Sta volite, granice ? Ustav ? Prirodu ? Istoriju ? Predpostavljam da je nemoguce voliti "drustvo" jer nam je "drustvo" u kurcu pa se iskreno pitam sta i kako domoljubci vole.
Ja volim samo pojedince i ne razumijem kako se vole domovine, drzave i ostali konstrukti.
Sta volite, granice ? Ustav ? Prirodu ? Istoriju ? Predpostavljam da je nemoguce voliti "drustvo" jer nam je "drustvo" u kurcu pa se iskreno pitam sta i kako domoljubci vole.
- mO k3
#146 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Mislim da Bošnjaci najviše mrze svoju dijasporu …. Dok kod Srba i Hrvata je to drugačije
-
foxlife
#147 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
zato sto su i kod hrvata i kod srba vjerovatno malo obrazovaniji oni u dijaspori i nisu vecina otisli direktno iz opanaka u berlin london pariz rim
ne mrzi se dijaspora nego ponasanje pojedinaca kod dijaspore
a kao sto rekoh posto je vecina neobrazovana nekulturna neodgoj i sl dobije se osjecaj da je sva dijaspora takva
-
il dottore
- Said
#149 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
Evo ti bas primjer od jutros u Tuzli. Parking iza omege, dosta praznih mjesta na parkingu, par godina stara oktavija, onako oprana i zategnuta, na BiH tablama, pored rampe na travi, a odmah iza jos jedan domaci u daciji parkira na isti tu travu iza prvog domacina.
Ljudi trebaju shvatiti da seljaka i papaka ima na izvoz u BiH, e sada koji je ostao a koji otisao nema veze sa tim koje tablice vozi.
-
foxlife
#150 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini
ma rekao sam u prvom postu na temu nema veze je li domaci ili dijaspora poenta je u odgojuSaid wrote: ↑09/08/2021 10:54Evo ti bas primjer od jutros u Tuzli. Parking iza omege, dosta praznih mjesta na parkingu, par godina stara oktavija, onako oprana i zategnuta, na BiH tablama, pored rampe na travi, a odmah iza jos jedan domaci u daciji parkira na isti tu travu iza prvog domacina.
Ljudi trebaju shvatiti da seljaka i papaka ima na izvoz u BiH, e sada koji je ostao a koji otisao nema veze sa tim koje tablice vozi.
samo sto onaj dijasporac je nesto svijeta vidio i ne moze reci e jbg ja nisam znao da ne moze tako i sl
za tog u oktaviji mi je jasno donekle sto se tako ponasa jer ne zna za drugacije
al kad ga kaznis naucit ce brzo da parkira iza omege
u sarajevu takvih primjera koliko hoce
ovdje ljudi vide slobodno mjesto udaljeno 20 metara al ce radije na trotoar i sl parkirati iako je taj parking besplatan