Mali Šengen
-
broj dva
#1501 Re: Mali Šengen
Srbija je neprijateljska država ništa se od 90ih nije promjenilo po tome pitanju tako da mali Schengen ne dolazi u obzir.
- General War
#1502 Re: Mali Šengen
Tvoj problem je sto mjesas licne osjecaje sa poslom,tako onda navedes stvari koje zamjeras jednima a drugima nadjes po istoj osnovi neku olakotnu okolnost.spreca wrote: ↑08/08/2021 16:55Da ti odgovorim istim jezikom ali prvo da ti kazem,jeble te datule viseGeneral War wrote: ↑08/08/2021 16:39
Hmmm
Znaci nije problem sto si u drzavi zbog koje NATO uopste postoji, koja isto nije priznala genocid..pa sto ne reci: ciji su dobrovoljci ratovali na strani "srpskog sveta", ciji precednik moze i dodika,vucica i dacica prstom ziik, koja salje avione i tenkove srbiji, dok mi dobijamo datule...allliii ti je sve gore navedeno problem ekonomska saradnja sa srbijom?
Drag si mi ko forumas, al brate...pogledaj se u ogledalo, nesto onda dobro ne stima kod tebe, ako ne vidis kakav dvostruki standard unosis u ovu raspravu.nije mi problem da zivim u drzavi zbog koje i NATO postoji,veci mi je problem sto u mojoj rodjenoj drzavi zivim sa onima koji su pocinili pa posle negiraju genocid i velicaju izvrsioce genocida.Sto se tice rusa, oni imaju uticaja na BiH hiljadu puta manji od srbije koja i dan danas vodi rat protiv moje drzave i ne vidim nista lose sto zivim u rusiji,vise se stidim sto srbiju imam za komsije.Nema nikakvih duplih standarda osim gole istine koju i sam znas ali se foliras
Kako su nam Milica Markovic i junior...cini mi se da su kod tebe pobjegli?
A datule su presmjesna cinjenica sta nas je spopalo ovdje, da bi se propustile ne pomenuti.
- spreca
#1503 Re: Mali Šengen
Mi dobijamo datule koje su korisnea neki od rusa dobijaju prazne avione i tenkoveGeneral War wrote: ↑08/08/2021 17:09Tvoj problem je sto mjesas licne osjecaje sa poslom,tako onda navedes stvari koje zamjeras jednima a drugima nadjes po istoj osnovi neku olakotnu okolnost.spreca wrote: ↑08/08/2021 16:55
Da ti odgovorim istim jezikom ali prvo da ti kazem,jeble te datule visenije mi problem da zivim u drzavi zbog koje i NATO postoji,veci mi je problem sto u mojoj rodjenoj drzavi zivim sa onima koji su pocinili pa posle negiraju genocid i velicaju izvrsioce genocida.Sto se tice rusa, oni imaju uticaja na BiH hiljadu puta manji od srbije koja i dan danas vodi rat protiv moje drzave i ne vidim nista lose sto zivim u rusiji,vise se stidim sto srbiju imam za komsije.Nema nikakvih duplih standarda osim gole istine koju i sam znas ali se foliras
A datule su presmjesna cinjenica sta nas je spopalo ovdje, da bi se propustile ne pomenuti.![]()
- MorningStar
#1504 Re: Mali Šengen
Odmori malo bolan, valja sutra na posao graditi pravosl... Ovaj Rusijuspreca wrote: ↑08/08/2021 17:16Mi dobijamo datule koje su korisnea neki od rusa dobijaju prazne avione i tenkoveGeneral War wrote: ↑08/08/2021 17:09
Tvoj problem je sto mjesas licne osjecaje sa poslom,tako onda navedes stvari koje zamjeras jednima a drugima nadjes po istoj osnovi neku olakotnu okolnost.
A datule su presmjesna cinjenica sta nas je spopalo ovdje, da bi se propustile ne pomenuti.![]()
Milica i Junior vam ocito salju tu tehniku koju navedoh
![]()
- General War
#1505 Re: Mali Šengen
spreca wrote: ↑08/08/2021 17:16Mi dobijamo datule a neki od rusa dobijaju prazne avione i tenkoveGeneral War wrote: ↑08/08/2021 17:09
Tvoj problem je sto mjesas licne osjecaje sa poslom,tako onda navedes stvari koje zamjeras jednima a drugima nadjes po istoj osnovi neku olakotnu okolnost.
Milica i Junior vam ocito salju tu tehniku koju navedoh
![]()
Na "Vam" su slali ono sitnije; granate i metke...iz Tvoje sadasnje matice, smjesno je kad krenes sa tim mi- vi- vam, kad se sagledaju sve cinjenice.
- Tanqueray
#1506 Re: Mali Šengen
MorningStar wrote: ↑08/08/2021 17:19Odmori malo bolan, valja sutra na posao graditi pravosl... Ovaj Rusiju![]()
Tipicno, ja sam se sklonio u Rusiju, a nek raja u Bosni crkne od gladi.
- spreca
#1507 Re: Mali Šengen
a sta smo to korisno dobili iz srbije ovih zadnjih 30 godina,vidim da me pokusavas a vec i jesi svrstao u srbomrzce,varas se ja ovdje poznam hiljade srba,nekad ih je samo u Moskvi bilo preko 75hiljada , oni mene znaju ko sam i sta sam ,tako da te tvoje pokusaje mozes zaboravitiGeneral War wrote: ↑08/08/2021 17:20![]()
Na "Vam" su slali ono sitnije; granate i metke...iz Tvoje sadasnje matice, smjesno je kad krenes sa tim mi- vi- vam, kad se sagledaju sve cinjenice.
- spreca
#1508 Re: Mali Šengen
Kad ce srbija u NATOTanqueray wrote: ↑08/08/2021 17:24MorningStar wrote: ↑08/08/2021 17:19
Odmori malo bolan, valja sutra na posao graditi pravosl... Ovaj Rusiju![]()
![]()
![]()
Tipicno, ja sam se sklonio u Rusiju, a nek raja u Bosni crkne od gladi.
- General War
#1509 Re: Mali Šengen
...A ti mene u cetnike, nevazno koliko poznajes srba...vezno je sto neces da shvatis koliko smo prnuli u sis ovdje...niti ja igdje kazem da postanemo dio srbije ili neki qurac..znam ja dobro ko je ko i ko je sta. ALi ne vidim razloga, da bosna nesto ne ubode sa ekonomske strane...ako je cijena ulaska u taj mali sengen ili kako vec da nas vise ne jebu sa tim ulaskom u NATO...eto prvi konkretan dobitak, drugo kad su pare u pitanju odmah se smanje nacionalisticke strasti, trece, Bosna mora uci ako hoce uci u taj savez kao partner...znaci ako je ikako moguce angazovati neke strucnjake koji ce sami reci sta bosna moze i principe te trgovine da bosni ide u prilog...sa tim nigdje ne pise da se ne hapse zlocinci, da se genocid ne pominje...to je potpuno druga stvar od koje bosna samo ima problem.spreca wrote: ↑08/08/2021 17:26a sta smo to korisno dobili iz srbije ovih zadnjih 30 godina,vidim da me pokusavas a vec i jesi svrstao u srbomrzce,varas se ja ovdje poznam hiljade srba,nekad ih je samo u Moskvi bilo preko 75hiljada , oni mene znaju ko sam i sta sam ,tako da te tvoje pokusaje mozes zaboravitiGeneral War wrote: ↑08/08/2021 17:20
![]()
- spreca
#1510 Re: Mali Šengen
Sta ima veze sto gradim pravoslavnu rusiju? ja nisam kao ti nacional shovinista koji prelazi u fasizam.Samo da kazem tebi i slicnim tebi, nacionalistima i shovinistima,da su vasi ocevi za vrijeme YU zaradivali svoj hlheb i vas nacionaliste uzdizali i skolovali neznajuci sta ce iz vas ispasti ,inace bi vas abortirali, u 80% slucajeva su svoj hljeb zaradjivali u islamskom svijetu,pocev od Alzira,Libije,Tunisa,Iraqa,Irana,Arapskih Emirata,Kuvejta itd a sad ti kao nesto nekome prebacujes,ti nisi ni svjestan koliko si jadan u svojim pokusajima kao navodno da se sprdas sa sugovornikom i da ispadnes duhovit i fraer,koji si ti jadan covjek i kakvu imas pganu dusu,toga ni sam nisi svjestanMorningStar wrote: ↑08/08/2021 17:19Odmori malo bolan, valja sutra na posao graditi pravosl... Ovaj Rusiju![]()
- spreca
#1511 Re: Mali Šengen
Dali ce BiH uci ili ne to ne zavisi od nas ,ali ja kao gradjanin te drzave sam protiv bilo kakvih odnosa sa srbijom ,dok se ne utvrdi granica,prizna genocid i prestane njegovo negiranje,dok srbija ne plati sve sto je opljackano za zadnjih 30 godina i kad Bih udje u NATO,to je osnov bez kojeg nebi smjelo biti nikakvih pregovora,jer sve ostalo bi bilo priznanje da je srbija za sve nabrojano u pravu,sto se tice ekonomskog profita to je minorno,BiH je svoj razvoj i izvoz orjentisala na EU, ako ne cijela BiH onda bar Federacija,ostalo je sve samo trla baba lan i pokusaj osnivanja jos jedne organizacije bez pokrica i necijih hirova.Nama to nije potrebnoGeneral War wrote: ↑08/08/2021 17:33...A ti mene u cetnike, nevazno koliko poznajes srba...vezno je sto neces da shvatis koliko smo prnuli u sis ovdje...niti ja igdje kazem da postanemo dio srbije ili neki qurac..znam ja dobro ko je ko i ko je sta. ALi ne vidim razloga, da bosna nesto ne ubode sa ekonomske strane...ako je cijena ulaska u taj mali sengen ili kako vec da nas vise ne jebu sa tim ulaskom u NATO...eto prvi konkretan dobitak, drugo kad su pare u pitanju odmah se smanje nacionalisticke strasti, trece, Bosna mora uci ako hoce uci u taj savez kao partner...znaci ako je ikako moguce angazovati neke strucnjake koji ce sami reci sta bosna moze i principe te trgovine da bosni ide u prilog...sa tim nigdje ne pise da se ne hapse zlocinci, da se genocid ne pominje...to je potpuno druga stvar od koje bosna samo ima problem.spreca wrote: ↑08/08/2021 17:26
a sta smo to korisno dobili iz srbije ovih zadnjih 30 godina,vidim da me pokusavas a vec i jesi svrstao u srbomrzce,varas se ja ovdje poznam hiljade srba,nekad ih je samo u Moskvi bilo preko 75hiljada , oni mene znaju ko sam i sta sam ,tako da te tvoje pokusaje mozes zaboraviti
- MorningStar
#1512 Re: Mali Šengen
Iskreno, pretjerao sam malo sa osobnim cackanjem (da ponukan tvojim nastupom koji je otisao u po meni nerazumno,neukusno i neargumentovano protivljenje oko ulaska u mini-sengen)spreca wrote: ↑08/08/2021 17:57Sta ima veze sto gradim pravoslavnu rusiju? ja nisam kao ti nacional shovinista koji prelazi u fasizam.Samo da kazem tebi i slicnim tebi, nacionalistima i shovinistima,da su vasi ocevi za vrijeme YU zaradivali svoj hlheb i vas nacionaliste uzdizali i skolovali neznajuci sta ce iz vas ispasti ,inace bi vas abortirali, u 80% slucajeva su svoj hljeb zaradjivali u islamskom svijetu,pocev od Alzira,Libije,Tunisa,Iraqa,Irana,Arapskih Emirata,Kuvejta itd a sad ti kao nesto nekome prebacujes,ti nisi ni svjestan koliko si jadan u svojim pokusajima kao navodno da se sprdas sa sugovornikom i da ispadnes duhovit i fraer,koji si ti jadan covjek i kakvu imas pganu dusu,toga ni sam nisi svjestanMorningStar wrote: ↑08/08/2021 17:19
Odmori malo bolan, valja sutra na posao graditi pravosl... Ovaj Rusiju![]()
I izvini za to
-
WarrenGrozni
#1513 Re: Mali Šengen
70 stranica priče o Malom Šengenu u fazonu " oni nas kao hoće, a mi se žestoko nedamo", a ljudi ne znaju osnovne stvari u vezi teme.
Postoje dva paralelna procesa regionalnog i multilateralnog povezivanja država Zapadnog Balkana.
Jedan je pod direktnim pokroviteljstvom EU i zove se "Zajedničko regionalno tržište", a drugi je isforsirala Trampova administracija i zove se "Mini Šengen" ili "Otvoreni Balkan".
To su suštinski inicijative iste agende Berlinskog procesa iz 2014 godine.
Ova prva, "Zajedničko regionalno tržište" pod pokroviteljstvom EU koju načelno prihvataju sve zemlje Zapadnog Balkana je još sveobuhvatnija i šira od Malog Šengena. Pored slobodnog protoka ljudi, robe, kapitala i usluga, inicijativa predvidja i uspostavljanje nekih nadnacionalnih zajedničkih tijela, uspostavljanje investicionog i digitalnog regionalnog područja.
Recimo , aktuelno je ovih dana ukidanje troškova rominga u regionu. To je upravo rezultat te inicijative.
Medjutim, problem ove inicijative je što se mnogo hoće, mnogo počinje, a sve je sporo i tromo...kao i sve čega se dohvati briselska agenda.A pri tom proces dodatno usporavaju teški bilateralni odnosi nekih članica inicijative.
Zbog toga je prethodna američka administracija dala malo gasa, pa su Vučić, Zaev i Rama kao lideri zemalja koja nemaju nekih sporova pokrenuli paralelan proces gdje oni hoće da tri zemlje što prije sprovedu u praksi neke odredbe koje se čine mogućim za sprovodjenje. A to su slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala.
I nova američka administracija podržava tu inicijativu, jer plan je da se kroz ekonomsku integraciju riješi i kosovski čvor.
Dakle, ekonomska integracija regiona Zapadnog Balkana se uopšte ne dovodi u pitanje.
To je neminovnost.
Pitanje je samo tehnike i brzine i koliko će nekima biti potrebno da shvate šta se dogadja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1514 Re: Mali Šengen
General War wrote: ↑08/08/2021 16:39Hmmm
Znaci nije problem sto si u drzavi zbog koje NATO uopste postoji, koja isto nije priznala genocid..pa sto ne reci: ciji su dobrovoljci ratovali na strani "srpskog sveta", ciji precednik moze i dodika,vucica i dacica prstom ziik, koja salje avione i tenkove srbiji, dok mi dobijamo datule...allliii ti je sve gore navedeno problem ekonomska saradnja sa srbijom?
Drag si mi ko forumas, al brate...pogledaj se u ogledalo, nesto onda dobro ne stima kod tebe, ako ne vidis kakav dvostruki standard unosis u ovu raspravu.
- BHCluster
- MorningStar
-
erosbosanceros
#1517 Re: Mali Šengen
Ljubi ga babo, otisao u majcicu Rusiju da ne bi ostao gladan, bolestan, nevakcinisan i bez krova nad glavom a bio bi najsretniji da se u Bih koljemo do sudnjeg dana.
Nemojte ga vise zadirkivati vidite da mu ide pjena na usta. Sta vam treba da nosite na savjesti jadnog covjeka?
Inace to je poznat fenomen kod pojedinaca koji se uspiju izvuci iz "favele" da ne mogu organski podnijeti ostale koji se pokusavaju izvuci pa na sve nacine podmecu i kuvaju sukobe. Mnogo tih dijasporasa su prava peta kolona koji ne zele da nam bude dobro, zato treba biti pametan i gledati sta nam je najbolje, a to je Mali Schengen u koji Bih ulazi 100%, provjereno!
Ne obazirite se na opaske sabotera koji dodju tu jednom godisnje pa saraju aute, crtaju grafite, komentiraju pod laznim profilima itd. Pogledajte film Slumdog Millionaire, 90% bih dijaspore vam je identicna voditelju kviza, jednom od 2 glavna lika
Nemojte ga vise zadirkivati vidite da mu ide pjena na usta. Sta vam treba da nosite na savjesti jadnog covjeka?
Inace to je poznat fenomen kod pojedinaca koji se uspiju izvuci iz "favele" da ne mogu organski podnijeti ostale koji se pokusavaju izvuci pa na sve nacine podmecu i kuvaju sukobe. Mnogo tih dijasporasa su prava peta kolona koji ne zele da nam bude dobro, zato treba biti pametan i gledati sta nam je najbolje, a to je Mali Schengen u koji Bih ulazi 100%, provjereno!
Ne obazirite se na opaske sabotera koji dodju tu jednom godisnje pa saraju aute, crtaju grafite, komentiraju pod laznim profilima itd. Pogledajte film Slumdog Millionaire, 90% bih dijaspore vam je identicna voditelju kviza, jednom od 2 glavna lika
- BHCluster
#1518 Re: Mali Šengen
Ko da i nisu!
- atmel
#1519 Re: Mali Šengen
erosbosanceros
svaki post ti pocinje sa srbija, vidi se po cijem zadatku si tu
svaki post ti pocinje sa srbija, vidi se po cijem zadatku si tu
-
erosbosanceros
#1520 Re: Mali Šengen
Imam veze sa Srbijom kao sto ovaj petokolonas pacrnik ima sa Bih, apsolutno nikakve. Pored svih prepreka razum je pobijedio* i idemo zajedno u buducnost
*nije bas razum, vec je dan ultimatum za buducu podrsku, ali nema veze, dugorocno najbolji po nas ciljevi se ostvaruju i to je jedino bitno!
- atmel
#1521 Re: Mali Šengen
49% ove drzave šilji za srbiju a ima veze koliko i mi ostali.
-
erosbosanceros
#1522 Re: Mali Šengen
Mene interesira samo poboljsanje zivotnog standarda u Bih i da se ljudi prestanu iseljavati. Kako stvari stoje, do toga mozemo doci samo bliskom sarqdnjom sa Republikom Srbiju kroz inicijativu Mali Schengen koju podupire EU i SAD kojoj sam za ovo jako zahvalan. Ima politicara koji se krvavo bore protiv ovoga, ali izvjesni americki diplomata ih je verbalno ispleskao i rekao, nema vise preko ledja obicnog naroda!
- tramvajtrojka
#1523 Re: Mali Šengen
saradnja sa srbijom samo kad postavimo betonski zid u visini od dvajes metara na Drini i minirami sve mostove sto idu prema njoj tad mozemo diskutirati o saradnjierosbosanceros wrote: ↑08/08/2021 22:46 Mene interesira samo poboljsanje zivotnog standarda u Bih i da se ljudi prestanu iseljavati. Kako stvari stoje, do toga mozemo doci samo bliskom sarqdnjom sa Republikom Srbiju kroz inicijativu Mali Schengen koju podupire EU i SAD kojoj sam za ovo jako zahvalan. Ima politicara koji se krvavo bore protiv ovoga, ali izvjesni americki diplomata ih je verbalno ispleskao i rekao, nema vise preko ledja obicnog naroda!
-
daddy-kool
#1524 Re: Mali Šengen
Nego sta nam HDZ misli o kvazi sengenu? 
Pretpostavljam puna podrska ruskoj liniji na Balkanu.
Pretpostavljam puna podrska ruskoj liniji na Balkanu.
-
daddy-kool
#1525 Re: Mali Šengen
Na koji nacin ce rijesiti kosovski cvor. Srbija ce priznati Kosovo? Sta tu ima BiH traziti - to nije nas problem?WarrenGrozni wrote: ↑08/08/2021 20:24 jer plan je da se kroz ekonomsku integraciju riješi i kosovski čvor.
Dakle, ekonomska integracija regiona Zapadnog Balkana se uopšte ne dovodi u pitanje.
To je neminovnost.
Pitanje je samo tehnike i brzine i koliko će nekima biti potrebno da shvate šta se dogadja.
O brzini moze se razgovarati, neka zajednicka buducnost u EU ce nas svakako vidjeti integrisanim.