Sve ove izgradjene trece trake olaksavaju saobracaj na tk, ne moze se niko zalit da se ne ulaze u tk, dobar argumentSo What! wrote: ↑31/07/2021 15:29Djeca ne bi smjela ići uz magistralnu cestu u školu, a pješaci se definitivno ne bi trebali kretati uz istu.costacurta wrote: ↑31/07/2021 13:05Koliko je ovakvih primjera na magistralnim cestama, pogotovo na TK, gdje pješaci tumaraju po kolovozu, djeca u školu magistralom a kraj njih kruzer sa 20 tona nafte, kamena, balvani drva.
Još jedan primjer nemarnog i maćehinskog odnosa prema najmnogoljudnijem kantonu od strane Pederalnog nivoa vlasti.
Bruka i sramota.
Al što Alfons reče šta je problem izgraditi 3. traku uz Kladanj- Karaula? Od Restorana Bardak kroz obu klisuru Gostelje do ulaza u Stupare i od izlaza iz Stupara do Vitalja ulaz u Kladanj, objekte prebrojati na prste ruke.
I gdje se to još širila magistrala u BiH?
To što se ljudi nasele pored ista, pa očekuju trotoar, to je njihov problem, a ne problem države.
Od Montane, do Karaule i od Karaule do Kladnja se trenutno radi na projektovanju nove dionice:
Što se tiče širenja magistralnih cesta, u posljednjih par godina izgrađeno je više usponskih traka:
- Izgradnja trake za spora vozila na magistralnom pravcu M5 (dionica: Gromljak - Blažuj, potez Kobiljača)
- Izgradnja traka za spora vozila na magistralnom pravcu M5 (dionica Gornje Bravsko - Ključ, prevoj Lanište)
- Izgradnja trake za spora vozila na magistralnim pravcim M15 i M16 (dionica Borova Glava - Trivunova krivina)
- Izgradnja trake za spora vozila na magistralnoj cesti M14.2 (dionica Drvar - Resanovci)
- Izgradnja trake za spora vozila na magistralnoj cesti M5 (dionica Donji Vakuf - Turbe, prijevoj Komar)
- Izgradnja trake za spora vozila na magistralnoj cesti M6.1 (dionica Posušje - Široki Brijeg, prijevoj Vranić)
![]()
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#22901 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
izvrsni direktor
#22902 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kuda da idu djeca u skolu koja se nalazi pored magistralnog puta?So What! wrote: ↑31/07/2021 15:29Djeca ne bi smjela ići uz magistralnu cestu u školu, a pješaci se definitivno ne bi trebali kretati uz istu.costacurta wrote: ↑31/07/2021 13:05Koliko je ovakvih primjera na magistralnim cestama, pogotovo na TK, gdje pješaci tumaraju po kolovozu, djeca u školu magistralom a kraj njih kruzer sa 20 tona nafte, kamena, balvani drva.
Još jedan primjer nemarnog i maćehinskog odnosa prema najmnogoljudnijem kantonu od strane Pederalnog nivoa vlasti.
Bruka i sramota.
Al što Alfons reče šta je problem izgraditi 3. traku uz Kladanj- Karaula? Od Restorana Bardak kroz obu klisuru Gostelje do ulaza u Stupare i od izlaza iz Stupara do Vitalja ulaz u Kladanj, objekte prebrojati na prste ruke.
I gdje se to još širila magistrala u BiH?
To što se ljudi nasele pored ista, pa očekuju trotoar, to je njihov problem, a ne problem države.
Naravno da je problem za gradjane, drzavina djeca ne mogu poginuti dok idu u skolupored magistralnog puta, jer drzava nije zivo bice i nema djece, drzava nije zivo bice pa da mora pjesaciti ili cekati autobus pored magistrale, naravno da je i to problem ljudi.
Ko im organizova zivpt uz magistralu, ko im izgradi skole i domove zdravlja tik pored magistrala? Ko im organizova autobuske stanice na magistrali? Je li im drzava ponudila bolju opciju od hodanja po magistrali?
Ljudi su gradili kuce tamo gdje su imali zemljista, kao da zivite u monaku pa ne poznajete problem bosanac i kako je to u bosni finansijaki iznijeti kupovinu zemljista i gradnju kuce tamo gdje nema magistrale.
Koliko porodica u bosni ima mogucnost da bira gfje da zivi i pravi kucu?
Argument je debilan isto kao i onaj sto cesto naletim koji kaze da su ljudi kod termoelektrane sami sebi krivi sto zive tu, sto kaze ne kupe kuce negdje drugo i odsele..cak posla je prosjecnom bosancu prodati kucu i izgraditi drugu u okolini trebinja
- Haris.ba
#22903 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta je ovo? Otkud ovolika guzva na autoputu?
Nije valjda zbog nedjelje i jedne naplatne kucice koja radi?
https://avaz.ba/vijesti/bih/670937/haos ... a-autoputu
Nije valjda zbog nedjelje i jedne naplatne kucice koja radi?
https://avaz.ba/vijesti/bih/670937/haos ... a-autoputu
- drug_profi
#22904 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Otkrivas toplu vodu.Dr Arsla wrote: ↑01/08/2021 13:01Neki dan prošao čitavom dionicom od Zenica sjever do Tarčina i maksuzile mjerio pređene kilometre. Izmjerio 86 kilometara i platio 9,5 KM cestarine. Ispada da je 1 km=0,11 KM. A gdje je onda besplatna dionica, tj obilaznica oko Sarajeva u toj cijeni ? To samo na papiru a u stvarnosti vodi se besplatna obilaznica oko Sarajeva al je zato u konačnici skuplji kilometar prije ili poslije obilaznicehigh_volume wrote: ↑31/07/2021 01:21 Koja je sada cijena putarine od Tarčina do kraja izgrađene ceste iza Zenice, u jednom pravcu?
Zvanicno i jeste kilometar 11 feninga. Obilaznica ulazi u cijenu putarine cim predjes rampu. To smo davno apsolvirali.
- drug_profi
#22905 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Taaaag, tag,tag, tag, tag, tag, taaaaag, tag, tag ,tag ,tag....
-
Dzontra_Volta
#22906 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Velika investicija za prosječnog bosanca.
Koliko mi je puta tag do sada olakšao život, a pogotovo zadnjih nekoliko vikenda i vjerskih praznika. Prošli vikend kolona do one oznake ograničenja brzine od 100 km/h (1100 m do naplatnih kućica), u obje trake. Laganica kroz zaustavnu traku i mahanje ovim što čekaju naplatu putarine.
-
NediM17
#22907 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Auuu, sad si najeb'o za tu zaustavnu. 
-
Concord
#22908 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bolje da si rekao da kruzis citav kruzni vanjskom trakom 
- drug_profi
#22909 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zaustavnom, nego kako, ko ih jebe...
-
Dzontra_Volta
#22910 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma jašta nego zaustavnom. Stao u kolonu, vidim prolijeću sa strane. Kontam, pa nisam ni ja veslo siso. Juče k'o flak proletio.
Zamisli da sam još zapeo na Bradini kao oni sinoć, pa ne bih imao strpljenja nizašta.
Još jedan od razloga zašto je prioritet Ivan - Ovčari, više nego bilo koja dionica između Ovčara i Mostar jug.
(treba vratiti SDP na vlast, da to Neka sastavi do svoje rodne grude
)
Zamisli da sam još zapeo na Bradini kao oni sinoć, pa ne bih imao strpljenja nizašta.
Još jedan od razloga zašto je prioritet Ivan - Ovčari, više nego bilo koja dionica između Ovčara i Mostar jug.
(treba vratiti SDP na vlast, da to Neka sastavi do svoje rodne grude
- nineinchnails
#22911 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Svako malo odem na ovu stranicu da vidim najnovije vijeti o napretku radova na autoputu. Umjesto toga, vidim mnogo stranica potrošenih na polemiku o tagovima, kružnim tokovima, magistralama. Držite se teme, molim vas.
- drug_profi
#22912 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, da. Da ne uzimamo prostor za informacije o napretku gradnje. 
-
silver_testelone
#22913 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja nekoliko puta već naletim na debila koji nema tag a ode na ACC prolaz. Prije 2 sedmice lola je toliku gužvu napravio da sam se prestrojio u traku do (čiko + ACC) i brže prošao od ovih što su čekali da debil prođe.Dzontra_Volta wrote: ↑01/08/2021 22:46Velika investicija za prosječnog bosanca.![]()
Koliko mi je puta tag do sada olakšao život, a pogotovo zadnjih nekoliko vikenda i vjerskih praznika. Prošli vikend kolona do one oznake ograničenja brzine od 100 km/h (1100 m do naplatnih kućica), u obje trake. Laganica kroz zaustavnu traku i mahanje ovim što čekaju naplatu putarine.
-
izvrsni direktor
#22914 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Neki imaju acc pa voze zaustavnom, neki nemaju acc tag pa voze zaustavnom..zajednicko im je da su i jedni i drugi debili
Last edited by izvrsni direktor on 02/08/2021 14:23, edited 1 time in total.
- So What!
#22915 Re: Autoputevi u BiH - kontraverze, malverzacije i kriminal
Autoceste FBiH imaju više uposlenika od zemalja EU s izgrađenim autocestama
Zenicainfo / N1
Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine dobilo je negativno mišljenje Ureda za reviziju institucija u FBiH.
Riječ je o finansijskom izvještaju JP Autoceste za 2020. godinu. Glavne zamjerke su date i na prekomjerno zapošljavanje ljudi bez potpunog poštivanja procedura i zakona, posebno na blagajnama autoceste koja nije završena. Istaknuto je da odnos ukupnog broja zaposlenih i izgrađene i puštene u promet autoceste iznosi 5,1 zaposlenih po kilometru autoceste (465 zaposlenih u odnosu na 91 km autoputa), dok prosjek evropskih operatora autocesta iznosi 2,2 zaposlena po kilometru autoceste.
Kako se navodi u objašnjenju revizora, “iskazani poslovni prihodi u iznosu od 186.695.180 KM precijenjeni su za 154.941.293 KM jer predstavljaju javni prihod (akciza na gorivo) koji ne ispunjava uslove za priznavanje u poslovne prihode u skladu s Međunarodnim standardom finansijskog izvještavanja 15 – Prihodi od ugovora s kupcima. Zbog navedenog nosu mogli potvrditi iskazani finansijski
rezultat u iznosu od 131.676.282 KM”.
“Ne možemo utvrditi efikasnost realizacije projekata”
Kada je u pitanju “revizija usklađenosti” dobili su “mišljenje s rezervom”.
“Ne možemo potvrditi efikasnost realizacije projekata jer nisu aktivirani i stavljeni u upotrebu u skladu s Planom aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta za 2020. godinu. Za završenu dionicu Zenica jug – Zenica sjever u iznosu od 484.705.059 KM nije obezbijeđena upotrebna dozvola u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju. Također, za ovu dionicu, kao i dionicu Svilaj – Odžak, izvršeno je povećanje prvobitno potpisanih ugovora za građenje za ukupno 42.357.128 EUR. S obzirom na to da kreditna sredstva nisu realizovana u skladu s Planom poslovanja i Planom aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta za 2020 godinu, Društvu je obračunata taksa za nepovučena sredstva u iznosu od 3.178.213 KM za tri ugovora koja su potpisana sa EBRD-om”, navode revizori.
Ističu kako i “odredbe potpisanog ugovora za nabavku dva vatrogasna vozila u vrijednosti od 1.796.800 KM nisu ispoštovane”.
“Tenderska dokumentacija za pojedine postupke nije sačinjena u skladu sa članom 53. Zakona o javnim nabavkama, u cilju jednakog tretmana i nediskriminacije potencijalnih ponuđača”, navodi se u izvještaju revizora.
JP Autoceste FBiH imaju previše uposlenika
Naglasili su kako “Društvo ne vrši analizu opravdanosti zapošljavanja, posebno zaposlenika na naplatnim mjestima, niti analizu troška/koristi uvođenja elektronskog sistema naplate radi smanjivanja rastućih troškova poslovanja”.
“Prijem u radni odnos nije vršen u skladu sa Zakonom o radu, član 20.a), koji nalaže obavezno provođenje procedure javnog oglašavanja, te je Društvo tokom 2020. godine primjenjivalo izuzeća shodno Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH. Također, izvršeno je zapošljavanje blagajnika za naplatno mjesto Zenica sjever, koje do kraja 2020. godine nije pušteno u rad, te su zaposlenici raspoređeni na druga naplatna mjesta. Za 91 kilometar autoceste sa 31. 12. 2020. zaposleno je 120 blagajnika i 40 vođa smjene, za koje ukupan godišnji trošak iznosi 3.744.000 KM bruto. Odnos ukupnog broja zaposlenih i izgrađene i puštene u promet autoceste iznosi 5,1 zaposlenih po kilometru autoceste, što je znatno iznad prosjeka evropskih operatora autocesta”, kazali su revizori.
Veći broj zaposlenih nego na završenim evropskim autocestama
U detaljnijem obrazloženju navodi se kako “prosječan trošak po blagajniku iznosi 1.250 KM neto (1.800 KM bruto), što znači da se na godišnjem nivou izdvaja 1.800.000 KM neto (2.592.000 KM godišnje bruto)”.
“Ukupni trošak za 2020. godinu za 160 zaposlenih na blagajnama autoputa (blagajnici i vođe smjene) iznosio je 2.568.000 KM neto (3.744.000 KM bruto). Ističemo činjenicu da je sistematizacijom predviđeno ukupno 250 radnih mjesta (blagajnici i vođe smjene), a već je popunjeno 160 (dok dužina cijelog koridora V-c iznosi 273 km)”, navodi se u izvještaju.
Dodaju da je “odnos ukupnog broja zaposlenih i izgrađene i puštene u promet autoceste iznosi 5,1 zaposlenih po kilometru autoceste (465 zaposlenih u odnosu na 91 km autoputa), dok prosjek evropskih operatora autocesta iznosi 2,2 zaposlena po kilometru autoceste. Odnos sistematizovanih radnih mjesta i ukupne dionice koridora V-c je 4,37 zaposlenih po kilometru autoceste (sistematizovana 1.194 radna mjesta, a ukupna dionica 273 km)”.
Kompletan izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBiH možete pročitati ovdje.
- seoBIH
#22916 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da li bi ga sisao u Njemackoj, ili bi vozio zaustavnom?Dzontra_Volta wrote: ↑02/08/2021 06:56 Stao u kolonu, vidim prolijeću sa strane. Kontam, pa nisam ni ja veslo siso. Juče k'o flak proletio.
- Rockefeller
#22917 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ljudi te uslikaju i prijaveseoBIH wrote: ↑02/08/2021 14:21Da li bi ga sisao u Njemackoj, ili bi vozio zaustavnom?Dzontra_Volta wrote: ↑02/08/2021 06:56 Stao u kolonu, vidim prolijeću sa strane. Kontam, pa nisam ni ja veslo siso. Juče k'o flak proletio.
- seoBIH
#22918 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa normalno, to se zove uređeno društvo, gdje se poštuju pravila, a ne podržava samovolja. Imali smo na drugoj temi raspravu, nema potrebe da ovu zagađujemo, jer će svako opravdati svojih par minuta. To što zakon kaže da nije dozvoljeno, to se ne računa, jer je traka slobodna. Gle čuda, i treba da bude slobodna
Tom logikom bi trebalo zaobići bilo koju kolonu ako ima prostora, stati na vrh i pičiti dalje.
Na kraju, sve ove zajebancije u našim "mikro svjetovima", gdje interperetiramo pravila i obaveze se oslikavaju, pa onda imamo i ovu temu, gdje diskutujemo što to AP neće biti završen ni za 20 godina. Pa neće sve dok je ovakav mentalitet.
Na kraju, sve ove zajebancije u našim "mikro svjetovima", gdje interperetiramo pravila i obaveze se oslikavaju, pa onda imamo i ovu temu, gdje diskutujemo što to AP neće biti završen ni za 20 godina. Pa neće sve dok je ovakav mentalitet.
-
Dzontra_Volta
#22919 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam šta bi bilo u Njemačkoj. Vjerovatno bih pratio šta rade Nijemci, pa i ja za njima.seoBIH wrote: ↑02/08/2021 14:21Da li bi ga sisao u Njemackoj, ili bi vozio zaustavnom?Dzontra_Volta wrote: ↑02/08/2021 06:56 Stao u kolonu, vidim prolijeću sa strane. Kontam, pa nisam ni ja veslo siso. Juče k'o flak proletio.
Slažem se da sam učinio prekršaj i ako dođe kazna, nije problem, platiće se.
Ničim ne opravdavam svoj postupak, ali ću sutra vjerovatno opet to uraditi, jer mislim da tim potezom nisam ugrozio nikoga, a sebi sam uštedio vrijeme.
Toliko od mene na ovu temu, jer je offtopic. Ako se prebaci negdje drugo, možda se nastavi diskusija.
-
detroit-mercy
#22920 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jesi ti onaj sto je prijavio staru sto se je parkirala na povrsinu na koju se ne smije parkiratiDzontra_Volta wrote: ↑02/08/2021 15:55Ne znam šta bi bilo u Njemačkoj. Vjerovatno bih pratio šta rade Nijemci, pa i ja za njima.
Slažem se da sam učinio prekršaj i ako dođe kazna, nije problem, platiće se.
Ničim ne opravdavam svoj postupak, ali ću sutra vjerovatno opet to uraditi, jer mislim da tim potezom nisam ugrozio nikoga, a sebi sam uštedio vrijeme.
Toliko od mene na ovu temu, jer je offtopic. Ako se prebaci negdje drugo, možda se nastavi diskusija.
- seoBIH
#22921 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jbga, ni lopovo nikoga ne ugrozi kada iscupa bankomat. Kada bi se vodili time "nisam ugrozio nikoga", gdje bi bio kraj?Dzontra_Volta wrote: ↑02/08/2021 15:55 Ničim ne opravdavam svoj postupak, ali ću sutra vjerovatno opet to uraditi, jer mislim da tim potezom nisam ugrozio nikoga, a sebi sam uštedio vrijeme.
Da li bi napravio taj perkrsaj da znas da je kazna 500KM i oduzimanje vozacke na mjesec? Ja sam siguran da ne bi, ni ti ni svi oni koji su to uradili.
- drug_profi
#22922 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To ti stavljas u rang sa prekoracenjem od +30 km/h, a realno prekrsaj je bezazlen.
Kazna koja je propisana je kolika?
I prekrsaj je tskvog tipa.
Kazna koja je propisana je kolika?
I prekrsaj je tskvog tipa.
- seoBIH
#22923 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Odustajem. Vozi gdje hoces, kako hoces. Samo nemas prava da se zalis na bilo šta u ovoj truloj državi. Ni "malo" ni "veliko". Ustvari, vi se ni ne zalite, vi zivite ovaj sistem. 
- Bullet Tooth Tony
- van Basten
#22925 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jucer je kreten sa austrijskim tablicama na Josanici 5min blokirao acc prolaz, i jos bi on stajao i snebivao se rampi da nije radnik dosao i poceo operaciju evakuacije voznjom u rikverc.
Ako cemo vec puniti budzet manjim prekrsajima, onda prije treba njega opaliti po dzepu nego onog sto je presjekao 20metara zaustavne trake
Ako cemo vec puniti budzet manjim prekrsajima, onda prije treba njega opaliti po dzepu nego onog sto je presjekao 20metara zaustavne trake