A splinteru pratiš ga i ti od početka šta i kako piše. Pa crno na bijelo je napisao "Samim time - vakcine su besmislene". Pri tome, tu izjavu nije ničim kvalifikovao. Sad ti daješ neki kontekst koji ima smisla, ali on to nije napisao niti rekao, a sve vrijeme na forumu je u onom "kontra" taboru; kontra svih mjera i svega što ima veze sa koronom.splinter wrote: ↑08/07/2021 11:49 Ok de malo spustite loptu.
Razumijem ja šta i @Dozer piše i vjerovatno da nije usamljen u tome bar kada govorimo o načinu razmišljanja populacije izvan forumskih okvira.
Ne vjerujem da neko ko se smatra razumnom osobom može tvrditi tek tako da su vakcine besmislene. Ovo se više može referirati na rezultat masovne imunizacije. Npr šta poslije vakcine. Vraćamo li se normalnom životu ili ne? Određeni broj ljudi je možda načelno protiv vakcine ali će se dobrovoljno vakcinisati kako bi dao doprinos bržem kraju pandemije ili možda zaštitio one oko sebe koji ne mogu primiti cjepivo. Također oni poslije vakcinacije očekuju što brže ukidanje mjera i vraćanje u normalu. Sad, ostaje pitanje kad će se to tačno ostvariti ?
Da li će takvi ljudi ostati razočarani ili na neki način izdani?
Ja to gledam na takav način. . .
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
BadBoy
#43076 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- Dozer
#43077 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jedino da ove stvari bukvalno crtam, pa da forumski dusebriznici shvate... A nemam bas zivaca za to.splinter wrote: ↑08/07/2021 11:49 Ok de malo spustite loptu.
Razumijem ja šta i @Dozer piše i vjerovatno da nije usamljen u tome bar kada govorimo o načinu razmišljanja populacije izvan forumskih okvira.
Ne vjerujem da neko ko se smatra razumnom osobom može tvrditi tek tako da su vakcine besmislene. Ovo se više može referirati na rezultat masovne imunizacije. Npr šta poslije vakcine. Vraćamo li se normalnom životu ili ne? Određeni broj ljudi je možda načelno protiv vakcine ali će se dobrovoljno vakcinisati kako bi dao doprinos bržem kraju pandemije ili možda zaštitio one oko sebe koji ne mogu primiti cjepivo. Također oni poslije vakcinacije očekuju što brže ukidanje mjera i vraćanje u normalu. Sad, ostaje pitanje kad će se to tačno ostvariti ?
Da li će takvi ljudi ostati razočarani ili na neki način izdani?
Ja to gledam na takav način. . .
Ljudi su vrlo cesto skloni pogresnom shvatanju stvari ako te stvari nisu recene na nacin na koji ih oni sami percipiraju... Cim se nesto kaze na neki drugi nacin, i iako je zapravo receno isto, vrlo cesto ne shvate poentu.
I zato kazem da se uhvate jedne stvari, bukvalno jedne rijeci ili recenice, a totalno zaobidju kontekst.
Last edited by Dozer on 08/07/2021 12:17, edited 3 times in total.
-
Naslovnica
#43078 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da malo zabiberim vezano za masovne vakcinacije i spriječavanje mutacija...
A kada počinje vakcinacija indijske dječurlije ispod 12 godina?
A kada počinje vakcinacija indijske dječurlije ispod 12 godina?
- Dozer
#43079 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vidi nesto...i zaista bez ikakve namjere da se raspravljam ili ubjedjujem te u nesto, pogotovo jer se uvijek mozes vratiti i pronaci sve moje postove od prije godinu i vise dana o svemu ovome.BadBoy wrote: ↑08/07/2021 12:02 A splinteru pratiš ga i ti od početka šta i kako piše. Pa crno na bijelo je napisao "Samim time - vakcine su besmislene". Pri tome, tu izjavu nije ničim kvalifikovao. Sad ti daješ neki kontekst koji ima smisla, ali on to nije napisao niti rekao, a sve vrijeme na forumu je u onom "kontra" taboru; kontra svih mjera i svega što ima veze sa koronom.
Ja sam jos tada govorio sljedece stvari:
- Da su mjere zatvaranja svih ljudi besmislene i da je trebalo na mjesec-dva ograniciti samo najugrozeniji dio populacije, tj. starije od 60, a ostali da nastave normalan zivot uz mjere zastite (maske).
- Da vakcine nisu ni izbliza testirane po pravilima i da postoji ogromna opasnost od dugorocnih posljedica.
- Da ce nam se vrlo brzo uvesti razne restrikcije kojima ce se ljudi indirektno prisiljavati da se vakcinisu neispitanim vakcinama.
- Da ce s ljetom broj zarazenih drasticno opasti.
- Da PCR testovi nisu pouzdani za ovo, tj, da im je pouzdanost u najboljem slucaju 50%.
- Da je preko noci uvedena planetarna cenzura i da je demokratija preko noci postala autokratija.
itd. itd.
Za sve navedeno ste me napadali da sam teoreticar zavjere, antivaxer, ovakav, onakav, a evo sad - da li sam bilo sta od ovoga pogrijesio?
- tranquil
#43080 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
On top of my head, pogriješio si za PCR testove, koji su ekstremno tačni u detektovanju pozitivnih, i nešto manje u detektovanju negativnih, ali lažni negativni nisu problem koji ljudi poput tebe nglašavaju.Dozer wrote: ↑08/07/2021 12:25Vidi nesto...i zaista bez ikakve namjere da se raspravljam ili ubjedjujem te u nesto, pogotovo jer se uvijek mozes vratiti i pronaci sve moje postove od prije godinu i vise dana o svemu ovome.BadBoy wrote: ↑08/07/2021 12:02 A splinteru pratiš ga i ti od početka šta i kako piše. Pa crno na bijelo je napisao "Samim time - vakcine su besmislene". Pri tome, tu izjavu nije ničim kvalifikovao. Sad ti daješ neki kontekst koji ima smisla, ali on to nije napisao niti rekao, a sve vrijeme na forumu je u onom "kontra" taboru; kontra svih mjera i svega što ima veze sa koronom.
- Da su mjere zatvaranja svih ljudi besmislene i da je trebalo na mjesec-dva ograniciti samo najugrozeniji dio populacije, tj. starije od 60, a ostali da nastave normalan zivot uz mjere zastite (maske).
- Da vakcine nisu ni izbliza testirane po pravilima i da postoji ogromna opasnost od dugorocnih posljedica.
- Da ce nam se vrlo brzo uvesti razne restrikcije kojima ce se ljudi indirektno prisiljavati da se vakcinisu neispitanim vakcinama.
- Da PCR testovi nisu pouzdani za ovo, tj, da im je pouzdanost u najboljem slucaju 50%.
itd. itd.
Za sve navedeno ste me napadali da sam teoreticar zavjere, antivaxer, ovakav, onakav, a evo sad - da li sam bilo sta od ovoga pogrijesio?
Takođe ne znam otkud ti informacija da vakcine nisu testirane po pravilima, ni da su mjere zatvaranja besmislene, jer su se često pokazale efikasnim.
- Dozer
#43081 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mnogi stvarni strucnjaci od samog starta tvrde da ce PCR test "detektovati" sta god hoce da se detektuje, sve u zavisnosti od kolicine iteracija. Ili ne...?tranquil wrote: ↑08/07/2021 12:29 On top of my head, pogriješio si za PCR testove, koji su ekstremno tačni u detektovanju pozitivnih, i nešto manje u detektovanju negativnih, ali lažni negativni nisu problem koji ljudi poput tebe nglašavaju.
Takođe ne znam otkud ti informacija da vakcine nisu testirane po pravilima, ni da su mjere zatvaranja besmislene, jer su se često pokazale efikasnim.
Kako se objasnjavaju mnogi lazno negativni na tom testu, a koji su u momentima testiranja vec bili hospitalizovani zbog teskih simptoma...? Nisu imali dovoljno virusa u sebi...?
S druge strane, za relevantan nalaz se od starta uzimaju samo pozitivni. Ko je negativan, njega se testira opet. I opet, i opet, tj. sve dok se ne dobije pozitivan nalaz. I nema veze ako su 2-3 nalaza negativna, a zadnji tek pozitivan, uzima se kao relevantan samo taj pozitivni. Nema veze sto je ogroman broj takvih testiran radi blagih simptoma, a koji su, realno, mogli biti i od najobicnije prehlada, ili mozda i polenske alergije...
Elon Musk je odlican primjer. Uzeta 4 uzorka u isto vrijeme, isti tehnicar, ista masina = 2 pozitivna, 2 negativna nalaza.
Otkud mi da vakcine nisu testirane po pravilima...? Ozbiljno ovo pitas...?
Kako zasisa znamo da su se mjere zatvaranja pokazale efikasnim...? Jesmo li imali negdje nezatvaranje u istim periodima i na istom prostoru, pa da se uporede stanja...?
-
Naslovnica
#43082 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dozeru ba, evo ljeto i u Španiji, i u Portugalu, u Francuskoj, u UK, u Izraelu...Dozer wrote: ↑08/07/2021 12:25Vidi nesto...i zaista bez ikakve namjere da se raspravljam ili ubjedjujem te u nesto, pogotovo jer se uvijek mozes vratiti i pronaci sve moje postove od prije godinu i vise dana o svemu ovome.BadBoy wrote: ↑08/07/2021 12:02 A splinteru pratiš ga i ti od početka šta i kako piše. Pa crno na bijelo je napisao "Samim time - vakcine su besmislene". Pri tome, tu izjavu nije ničim kvalifikovao. Sad ti daješ neki kontekst koji ima smisla, ali on to nije napisao niti rekao, a sve vrijeme na forumu je u onom "kontra" taboru; kontra svih mjera i svega što ima veze sa koronom.
- Da je preko noci uvedena planetarna cenzura i da je demokratija preko noci postala autokratija.
itd. itd.
A brojevi počeli da rastu.
Samo ka'em.
Za većinu ostalog se slažem.
Ljudi nikako da shvate da virus neće nestati, on će ostati među nama i mutirati.
Nemoguće je vakcinisati 70-80% čovječanstva da bi stekli taj famozni imunitet stada, tim prije što se ne vakciniše mlađa populacija, niti će većina roditelja, taman i da bude u situaciji, vakcinisati klince. Vakcinom ćete, u određenoj mjeri, prvenstveno zaštititi sebe i djelimično druge od daljnjeg prenosa i to je to. Virus će mutirati, biće sezonska revakcinacija za one koji spadaju u ugrožene grupe (kao i kod gripe), ostali će nastaviti život kao prije i to je to.
Ja vrlo često imam osjećaj da mnogi zaista navijaju za nove smrtonosne talase, za maske, za zatvaranja...samo da bi potvrdili da su bili u pravu.
- Dozer
#43083 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno. Na sve to i pokusavam ukazati.Naslovnica wrote: ↑08/07/2021 12:41 Dozeru ba, evo ljeto i u Španiji, i u Portugalu, u Francuskoj, u UK, u Izraelu...
Samo ka'em.
Ljudi nikako da shvate da virus neće nestati, on će ostati među nama i mutirati.
Nemoguće je vakcinisati 70-80% čovječanstva da bi stekli taj famozni imunitet stada, tim prije što se ne vakciniše mlađa populacija, niti će većina roditelja, taman i da bude u situaciji, vakcinisati klince. Vakcinom ćete, u određenoj mjeri, prvenstveno zaštititi sebe i djelimično druge od daljnjeg prenosa i to je to. Virus će mutirati, biće sezonska revakcinacija za one koji spadaju u ugrožene grupe (kao i kod gripe), ostali će nastaviti život kao prije i to je to.
Ja vrlo često imam osjećaj da mnogi zaista navijaju za nove smrtonosne talase, za maske, za zatvaranja...samo da bi potvrdili da su bili u pravu.
Eto, Izrael ima najvakcinisaniju poplulaciju, a novozarazeni u porastu... Logican zakljucak je da Pfizer ne stiti bas tako dobro od prenosa. I sve OK.
Koji soj ih sada napada? Delta? Lamda? Koliko je tezis slucajeva? To ce nam, u poredjenju se navakcinisanima, dati dodatne informacije o tome kakav je koji soj, kao i koliko vakcine stite od teske klinicke slike.
Cekamo rezultate, logicno. Sve prije toga je naprdjivanje.
Ako se ispostavi da je npr. delta, ili labda, uzrokovala isti ili vrlo slican broj tezih klinickih slika kod vakcinisanih i nevakcinisanih, gdje smo onda...?
- tranquil
#43084 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tačnost PCR testova je veilka, procijenjena na skoro 100% kada su u pitanju detekcije pozitivnih kada se bris dobro uzme, i niži može biti eventualno samo zbog lošeg uzimanja brisa, a i tako se kreće oko 90%. Tako da ponavljanje testa, ako se već sumnja da ispitanik ima koronu, i neće imati efekte na napuhavanje brojeva.Dozer wrote: ↑08/07/2021 12:39Mnogi stvarni strucnjaci od samog starta tvrde da ce PCR test "detektovati" sta god hoce da se detektuje, sve u zavisnosti od kolicine iteracija. Ili ne...?tranquil wrote: ↑08/07/2021 12:29 On top of my head, pogriješio si za PCR testove, koji su ekstremno tačni u detektovanju pozitivnih, i nešto manje u detektovanju negativnih, ali lažni negativni nisu problem koji ljudi poput tebe nglašavaju.
Kako se objasnjavaju mnogi lazno negativni na tom testu, a koji su u momentima testiranja vec bili hospitalizovani zbog teskih simptoma...? Nisu imali dovoljno virusa u sebi...?
S druge strane, za relevantan nalaz se od starta uzimaju samo pozitivni. Ko je negativan, njega se testira opet. I opet, i opet, tj. sve dok se ne dobije pozitivan nalaz. I nema veze ako su 2-3 nalaza negativna, a zadnji tek pozitivan, uzima se kao relevantan samo taj pozitivni. Nema veze sto je ogroman broj takvih testiran radi blagih simptoma, a koji su, realno, mogli biti i od najobicnije prehlada, ili mozda i polenske alergije...
Elon Musk je odlican primjer. Uzeta 4 uzorka u isto vrijeme, isti tehnicar, ista masina = 2 pozitivna, 2 negativna nalaza.
Kako zasisa znamo da su se mjere zatvaranja pokazale efikasnim...? Jesmo li imali negdje nezatvaranje u istim periodima i na istom prostoru, pa da se uporede stanja...?
Lažnih negativnih je istina više, ali oni ne utiču na "napuhivanje brojeva" o kom trubiš, naprotiv, lažni negativni umanjuju brojeve. Upravo zbog moguće lažne detekcije se negativni testovi, a u slučaju kada pacijent očito ima simptome i ponavljaju, kao što sam kažeš. Ne vidim ništa čudno u tome.
Da, ponovo pitam otkud ti da vakcine nisu testirane po pravilima? Referiraj se na relevantan izvor, koji test u razvoju je preskočen? Brži razvoj i paralelno testiranje ne znači da "nije po pravilima". Koliko znam, jedina vakcina koja je stvarno puštena u upotrebu a da nije prošla sve testove je Sputnik-V, a i oni su poslije toga završili proceduru.
Mjere zatvaranja su se više puta pokazale efikasnim jer je njihovim uvođenjem uvijek opadao broj novozaražnih. Kada se mjere popuste, brojevi skoče. To smo svi primjetili, na maltene svakom području, u BiH, u Njemačkoj, u često pominjanoj Švedskoj koja je uvela naknadne mjere kada se "otvoreni princip" pokazao neefikasnim.
Pametnom dosta
-
Naslovnica
#43085 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sjećam se priče s početka da COVID-19 baš i ne mutira na način kako to gripa seznski radi, ali ispade da on mutira još brže.Dozer wrote: ↑08/07/2021 12:47Naravno. Na sve to i pokusavam ukazati.Naslovnica wrote: ↑08/07/2021 12:41 Dozeru ba, evo ljeto i u Španiji, i u Portugalu, u Francuskoj, u UK, u Izraelu...
Samo ka'em.
Eto, Izrael ima najvakcinisaniju poplulaciju, a novozarazeni u porastu... Logican zakljucak je da Pfizer ne stiti bas tako dobro od prenosa. I sve OK.
Koji soj ih sada napada? Delta? Lamda? Koliko je tezis slucajeva? To ce nam, u poredjenju se navakcinisanima, dati dodatne informacije o tome kakav je koji soj, kao i koliko vakcine stite od teske klinicke slike.
Ako se ispostavi da je npr. delta, ili labda, uzrokovala isti ili vrlo slican broj tezih klinickih slika kod vakcinisanih i nevakcinisanih, gdje smo onda...?
Do prije mjesec dana je bila priča da vakcina 100% štiti od smrtnih ishoda. Fact check stručnjaci za sada šute, a ljudi ipak umiru od COVID-19 i nakon što su (re)vakcinisani.
-
BadBoy
#43086 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Za blanketne izjave tipa "uvedena planetarna cenzura", koje proizilaze iz tvog osnovnog uvjerenja da je sve ovo neka zavjera, ti niko na svijetu ne može dati protu-dokaz jer je to toliko široko da može biti sve i ništa. Ali eto za početak, što tebe niko ne cenzuriše ako je ta planetarna cenzura toliko jaka?Dozer wrote: ↑08/07/2021 12:25Vidi nesto...i zaista bez ikakve namjere da se raspravljam ili ubjedjujem te u nesto, pogotovo jer se uvijek mozes vratiti i pronaci sve moje postove od prije godinu i vise dana o svemu ovome.BadBoy wrote: ↑08/07/2021 12:02 A splinteru pratiš ga i ti od početka šta i kako piše. Pa crno na bijelo je napisao "Samim time - vakcine su besmislene". Pri tome, tu izjavu nije ničim kvalifikovao. Sad ti daješ neki kontekst koji ima smisla, ali on to nije napisao niti rekao, a sve vrijeme na forumu je u onom "kontra" taboru; kontra svih mjera i svega što ima veze sa koronom.
itd. itd.
Za sve ostalo (pouzdanost PCR testova, način ispitivanja vakcina, djelotvornost vakcina) ti je godinu dana davano i više nego dovoljno dokaza, baš kao i za tvoj stav da virus nije izolovan, ali ti to i dalje odbijaš prihvatiti. Odbijaš, jer za tebe ako CDC i FDA i WHO kažu da je Pfizer vakcina toliko i toliko efikasna to nije prihvatljivo jer misliš da je to dio zavjere, da je to preuranjeno, da je to glupost, da oni u ispitivanjima nisu kontrolisali sve varijable koje su samo tebi pale na pamet. Pri tome olako zanemaruješ da i u tom jebenom CDC-u i FDA-u i u WHO-u sjede ljudi koji su puno pametniji od mene i od tebe i koji ovo rade puno duže.
U osnovi i da više završimo ovu bespredmetnu diskusiju: za tebe nikada neće postojati dovoljno valjan i jak dokaz jer se tvoj uvjerenje počiva u sumnjanju na svaki službeni narativ. Ne kažem da je zvanični narativ uvijek tačan i ispravan (jer ćeš sada gruhnuti pojedinačne dokaze kada je to bilo suprotno) ali vala da se cijeli svijet toliko uroti, to je naprosto nevjerovatno.
- Point.
#43087 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne razumijem zašto je neko toliko protiv vakcina i na sve načine pokušava da ih degradira.
Više puta je navedeno da Pfizer npr štiti 90%+ od težeg razboljenja i na ovaj indijski soj i da je 60% efikasan što se tiče širenja samog virusa. Imam osjećaj da pojedini samo histerično šaraju internetom u potrazi za negativnim vijestima da bi došli na ovaj forum i rekli I told you so.
Više puta je navedeno da Pfizer npr štiti 90%+ od težeg razboljenja i na ovaj indijski soj i da je 60% efikasan što se tiče širenja samog virusa. Imam osjećaj da pojedini samo histerično šaraju internetom u potrazi za negativnim vijestima da bi došli na ovaj forum i rekli I told you so.
-
Naslovnica
#43088 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Odavno nismo čuli ovu "pametnom dosta".tranquil wrote: ↑08/07/2021 13:00Tačnost PCR testova je veilka, procijenjena na skoro 100% kada su u pitanju detekcije pozitivnih kada se bris dobro uzme, i niži može biti eventualno samo zbog lošeg uzimanja brisa, a i tako se kreće oko 90%. Tako da ponavljanje testa, ako se već sumnja da ispitanik ima koronu, i neće imati efekte na napuhavanje brojeva.Dozer wrote: ↑08/07/2021 12:39
Mnogi stvarni strucnjaci od samog starta tvrde da ce PCR test "detektovati" sta god hoce da se detektuje, sve u zavisnosti od kolicine iteracija. Ili ne...?
Lažnih negativnih je istina više, ali oni ne utiču na "napuhivanje brojeva" o kom trubiš, naprotiv, lažni negativni umanjuju brojeve. Upravo zbog moguće lažne detekcije se negativni testovi, a u slučaju kada pacijent očito ima simptome i ponavljaju, kao što sam kažeš. Ne vidim ništa čudno u tome.
Da, ponovo pitam otkud ti da vakcine nisu testirane po pravilima? Referiraj se na relevantan izvor, koji test u razvoju je preskočen? Brži razvoj i paralelno testiranje ne znači da "nije po pravilima". Koliko znam, jedina vakcina koja je stvarno puštena u upotrebu a da nije prošla sve testove je Sputnik-V, a i oni su poslije toga završili proceduru.
Mjere zatvaranja su se više puta pokazale efikasnim jer je njihovim uvođenjem uvijek opadao broj novozaražnih. Kada se mjere popuste, brojevi skoče. To smo svi primjetili, na maltene svakom području, u BiH, u Njemačkoj, u često pominjanoj Švedskoj koja je uvela naknadne mjere kada se "otvoreni princip" pokazao neefikasnim.
Pametnom dosta![]()
Svima nam je poznato da su vakcine odobrene kao "emergency approval". Postoje razlike između tog odobrenja i regularne procedure.
How does a full approval from the FDA differ from an emergency use authorization?
An emergency use authorization is used by the FDA to provide quick access to medical products, such as vaccines, that can be used when there are no other adequate, approved or available options during a public health emergency.
The FDA will make a product available based upon the best available evidence, without waiting for all of the data to be processed, if the product's benefits outweigh the risks.
An emergency use authorization remains in effect until the end of the public health emergency. Only FDA-approved vaccines would be allowed to remain on the market once the public health emergency concludes.
The FDA expects vaccine manufacturers who receive an emergency use authorization to continue their clinical trials to obtain additional safety and effectiveness information and pursue approval.
When a manufacturer seeks full approval from the FDA, it must submit a comprehensive Biological License Application. A BLA consists of preclinical and clinical data and information, as well as details of the manufacturing process and facilities.
Full approval from the FDA requires all late-stage clinical trial data to be reviewed after all three phases are complete. The agency must determine whether the data and other information show that the drug is safe and effective for its intended use, and that the product can be made according to federal quality standards.
Pa smo tako saznali da AZ u rijetkim slučajevima može izazvati ta famozna zgrušavanja, a to nije bilo na listi nuspojava. Pa smo onda naknadno saznali da mRNA vakcine izazivaju miokarditis i perikarditis kod mlađe populacije, isto nije bilo na listi nuspojava. Neko je rekao da se to desilo zato što su faze testiranja vršene na relativno malom uzorku da bi se te nuspojave i mogle detektovati, ali sada mogu nakon što je vakcinisana veća populacija. Vrlo vjerovatno moguće. Pa su onda skontali da je bolje poslije AZ roknuti se s mRNA nego ponovo AZ, pa baba Merkelica nakon AZ primi Modernu. Zašto pobogu?
U decembru prošle godine je data prva mRNA vakcina u široj populaciji, van testiranja. Znači, prošlo je otprilike 8 mjeseci od početka upotrebe vakcina u široj populaciji, van testne grupe.
btw, pametnom nikada nije dosta.
- geralt
#43089 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne moram gledati Elona Muska, kad sam i ja vise puta testiran. Prvi put obicna upala grla, test negativan (niko me nije testirao "opet, i opet, i opet"). Drugi put fakat bila korona (svi u kancelariji pozitivni u isto vrijeme, zena takodjer pozitivna), test pozitivan. Treci put nikakvi simptomi, testiran radi putovanja, test negativan. Tacnost 100% na uzorku od 3.Dozer wrote: ↑08/07/2021 12:39 Mnogi stvarni strucnjaci od samog starta tvrde da ce PCR test "detektovati" sta god hoce da se detektuje, sve u zavisnosti od kolicine iteracija. Ili ne...?
Od jedno pedeset ljudi oko sebe za koje znam da su PCR testirani, znam za dva pogresna rezultata, oba lazno negativna - prvi uzet u pogresnom trenutku infekcije, drugi vjerovatno greska tehnicara. Tacnost jedno 96%.
Jedini "upitan" test je bio kod prijatelja koji se testirao radi putovanja ubrzo nakon prebolovane korone, gdje mu je test otkrio prisustvo ostataka virusa u nosu - rezultat testa je tu formalno bio tacan, ali nije ukazivao na bolest. Ova mana testa je sada poznata, i zato se ljudi vise ne testiraju prvih par mjeseci nakon prelezane bolest.
- Dozer
#43090 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dzaba je...ti kad ne kontas, ne kontas. Ili se namjerno pravis da ne kontas...? Sta je od ovoga...?
Kako rekoh, vrijeme ce sve pokazati.
Over and Out.
P.S. Opet si se hladno zakacio samo za "blanketnu" izjavu, a sve ostale si preskocio. Tacno onako kako sam i rekao da radis. Pri tome, fulio si i to za "blanketnu"
Ne znam o kakvim dekama pricas (blanket = deka), ali svi znamo da su mnogi pre-covid eksperti naprasno proglasavani svakakvima kada su poceli pricati kontra mainstream price, a onda su redom nestali iz medijskog prostora. FB, YT, itd. su sasvim uredno ljudima brisali kontra-mainstream postove i klipove, cak im i ukidali accounte. Sve su ovo odavno poznate stvari. Dakle, ne. Ne radi se o nekakvom mom uvjerenju, nego o cinjenicama.BadBoy wrote: ↑08/07/2021 13:05 Za blanketne izjave tipa "uvedena planetarna cenzura", koje proizilaze iz tvog osnovnog uvjerenja da je sve ovo neka zavjera, ti niko na svijetu ne može dati protu-dokaz jer je to toliko široko da može biti sve i ništa. Ali eto za početak, što tebe niko ne cenzuriše ako je ta planetarna cenzura toliko jaka?
Eto koliko ti ista kontas...zaista je besmisleno komunicirati s tobom... Jesu li Pfizera testirali WHO, CDC i FDA ili - Pfizer? Ja mislim da je Pfizer, a ostali su samo prihvatili rezultate koje im je Pfizer dao na pladnju. Nisu nista provjeravali jer - nije bilo vremena da se provjerava.Vec sad se dobar dio tih rezultata ispostavlja kao pogresan, bar sto se tice sprecavanja zaraze. Ostale jos cekamo.Za sve ostalo (pouzdanost PCR testova, način ispitivanja vakcina, djelotvornost vakcina) ti je godinu dana davano i više nego dovoljno dokaza, baš kao i za tvoj stav da virus nije izolovan, ali ti to i dalje odbijaš prihvatiti. Odbijaš, jer za tebe ako CDC i FDA i WHO kažu da je Pfizer vakcina toliko i toliko efikasna to nije prihvatljivo jer misliš da je to dio zavjere, da je to preuranjeno, da je to glupost, da oni u ispitivanjima nisu kontrolisali sve varijable koje su samo tebi pale na pamet. Pri tome olako zanemaruješ da i u tom jebenom CDC-u i FDA-u i u WHO-u sjede ljudi koji su puno pametniji od mene i od tebe i koji ovo rade puno duže.
Slazem se, hajde da prekinemo s ovim jer je ocito da ti uopste ne razumijes kako urote funkcionisu. Ne, nije cijeli svijet ni u kakvoj zavjeri, ali nije iskljuceno da je cijeli svijet nasjeo na stosta sto nije bas onako kako se prikazivalo i prikazuje.U osnovi i da više završimo ovu bespredmetnu diskusiju: za tebe nikada neće postojati dovoljno valjan i jak dokaz jer se tvoj uvjerenje počiva u sumnjanju na svaki službeni narativ. Ne kažem da je zvanični narativ uvijek tačan i ispravan (jer ćeš sada gruhnuti pojedinačne dokaze kada je to bilo suprotno) ali vala da se cijeli svijet toliko uroti, to je naprosto nevjerovatno.
Over and Out.
P.S. Opet si se hladno zakacio samo za "blanketnu" izjavu, a sve ostale si preskocio. Tacno onako kako sam i rekao da radis. Pri tome, fulio si i to za "blanketnu"
-
BadBoy
#43091 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nema nade, kad ne znaš šta odgovarati ide klasična priča "ne kontaš". Niko ništa ne konta samo ti kontaš. Super. Vrijeme će sve pokazati. Za sada:Dozer wrote: ↑08/07/2021 13:26 Dzaba je...ti kad ne kontas, ne kontas. Ili se namjerno pravis da ne kontas...? Sta je od ovoga...?Ne znam o kakvim dekama pricas (blanket = deka), ali svi znamo da su mnogi pre-covid eksperti naprasno proglasavani svakakvima kada su poceli pricati kontra mainstream price, a onda su redom nestali iz medijskog prostora. FB, YT, itd. su sasvim uredno ljudima brisali kontra-mainstream postove i klipove, cak im i ukidali accounte. Sve su ovo odavno poznate stvari. Dakle, ne. Ne radi se o nekakvom mom uvjerenju, nego o cinjenicama.BadBoy wrote: ↑08/07/2021 13:05 Za blanketne izjave tipa "uvedena planetarna cenzura", koje proizilaze iz tvog osnovnog uvjerenja da je sve ovo neka zavjera, ti niko na svijetu ne može dati protu-dokaz jer je to toliko široko da može biti sve i ništa. Ali eto za početak, što tebe niko ne cenzuriše ako je ta planetarna cenzura toliko jaka?
Eto koliko ti ista kontas...zaista je besmisleno komunicirati s tobom... Jesu li Pfizera testirali WHO, CDC i FDA ili - Pfizer? Ja mislim da je Pfizer, a ostali su samo prihvatili rezultate koje im je Pfizer dao na pladnju. Nisu nista provjeravali jer - nije bilo vremena da se provjerava.Vec sad se dobar dio tih rezultata ispostavlja kao pogresan, bar sto se tice sprecavanja zaraze. Ostale jos cekamo.Za sve ostalo (pouzdanost PCR testova, način ispitivanja vakcina, djelotvornost vakcina) ti je godinu dana davano i više nego dovoljno dokaza, baš kao i za tvoj stav da virus nije izolovan, ali ti to i dalje odbijaš prihvatiti. Odbijaš, jer za tebe ako CDC i FDA i WHO kažu da je Pfizer vakcina toliko i toliko efikasna to nije prihvatljivo jer misliš da je to dio zavjere, da je to preuranjeno, da je to glupost, da oni u ispitivanjima nisu kontrolisali sve varijable koje su samo tebi pale na pamet. Pri tome olako zanemaruješ da i u tom jebenom CDC-u i FDA-u i u WHO-u sjede ljudi koji su puno pametniji od mene i od tebe i koji ovo rade puno duže.
Slazem se, hajde da prekinemo s ovim jer je ocito da ti uopste ne razumijes kako urote funkcionisu. Ne, nije cijeli svijet ni u kakvoj zavjeri, ali nije iskljuceno da je cijeli svijet nasjeo na stosta sto nije bas onako kako se prikazivalo i prikazuje.U osnovi i da više završimo ovu bespredmetnu diskusiju: za tebe nikada neće postojati dovoljno valjan i jak dokaz jer se tvoj uvjerenje počiva u sumnjanju na svaki službeni narativ. Ne kažem da je zvanični narativ uvijek tačan i ispravan (jer ćeš sada gruhnuti pojedinačne dokaze kada je to bilo suprotno) ali vala da se cijeli svijet toliko uroti, to je naprosto nevjerovatno.
Over and Out.
P.S. Opet si se hladno zakacio samo za "blanketnu" izjavu, a sve ostale si preskocio. Tacno onako kako sam i rekao da radis. Pri tome, fulio si i to za "blanketnu"![]()
Vrijeme: 1
Dozer: 0
Idemo dalje.
-
splinter
#43092 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mutira na drugi način skroz. Virus Gripe ima 8 RNK lanaca odnosno genom podijeljen u osam segmenata a sars-CoV-2 samo jedan dugi lanac RNK. Kod Gripe se kod velikih mutacija mijenja kompletan lanac nekim drugim iz nekog drugog soja virusa i nastaje rekombinant ali se može po identifikaciji tog lanca zaključiti od koji sojeva je tačno nastao taj novi soj. Kod Sars-CoV-2 je to nemoguće jer se mijenjaju samo fragmenti RNK lanca koji se mogu zmjeniti na bilo kojoj poziciji.Naslovnica wrote: ↑08/07/2021 13:01Sjećam se priče s početka da COVID-19 baš i ne mutira na način kako to gripa seznski radi, ali ispade da on mutira još brže.Dozer wrote: ↑08/07/2021 12:47
Naravno. Na sve to i pokusavam ukazati.
Do prije mjesec dana je bila priča da vakcina 100% štiti od smrtnih ishoda. Fact check stručnjaci za sada šute, a ljudi ipak umiru od COVID-19 i nakon što su (re)vakcinisani.
Osim toga, Sars-CoV-2 je u cirkulaciji cijelu godinu i ima puno više vremena da mutira pa iako sporije mutira, zapravo on mutira više u odnosu na virus Gripe obzirom da sezona Gripe traje 3-4 mjeseca.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Naslovnica
#43094 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala na lIjepom i uproštenom objašnjenju.splinter wrote: ↑08/07/2021 13:40Mutira na drugi način skroz. Virus Gripe ima 8 RNK lanaca odnosno genom podijeljen u osam segmenata a sars-CoV-2 samo jedan dugi lanac RNK. Kod Gripe se kod velikih mutacija mijenja kompletan lanac nekim drugim iz nekog drugog soja virusa i nastaje rekombinant ali se može po identifikaciji tog lanca zaključiti od koji sojeva je tačno nastao taj novi soj. Kod Sars-CoV-2 je to nemoguće jer se mijenjaju samo fragmenti RNK lanca koji se mogu zmjeniti na bilo kojoj poziciji.Naslovnica wrote: ↑08/07/2021 13:01
Sjećam se priče s početka da COVID-19 baš i ne mutira na način kako to gripa seznski radi, ali ispade da on mutira još brže.
Osim toga, Sars-CoV-2 je u cirkulaciji cijelu godinu i ima puno više vremena da mutira pa iako sporije mutira, zapravo on mutira više u odnosu na virus Gripe obzirom da sezona Gripe traje 3-4 mjeseca.
Znači, jednom rječju - itekako mutira?
-
Naslovnica
#43095 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato što nije utjecajan, zato što je niko i ništa, kao i svi mi ovdje.
- spinel_
#43096 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jel ozbiljno to lik pitao
Ja vjerujem samo fakcekerima.
Oni su glas istine.
Ja vjerujem samo fakcekerima.
Oni su glas istine.
-
splinter
#43097 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nažalost u prilog mu još više ide i cirkulacija više sojeva i genetskih varijacija u isto vrijeme. Iako jedan soj vremenom postaje dominantan i istiskuje ostale sojeve, uvijek postoji taj neki prelazni period kad na malom prostoru može cirkulisati više sojeva istovremeno.Naslovnica wrote: ↑08/07/2021 13:42Hvala na lIjepom i uproštenom objašnjenju.splinter wrote: ↑08/07/2021 13:40
Mutira na drugi način skroz. Virus Gripe ima 8 RNK lanaca odnosno genom podijeljen u osam segmenata a sars-CoV-2 samo jedan dugi lanac RNK. Kod Gripe se kod velikih mutacija mijenja kompletan lanac nekim drugim iz nekog drugog soja virusa i nastaje rekombinant ali se može po identifikaciji tog lanca zaključiti od koji sojeva je tačno nastao taj novi soj. Kod Sars-CoV-2 je to nemoguće jer se mijenjaju samo fragmenti RNK lanca koji se mogu zmjeniti na bilo kojoj poziciji.
Znači, jednom rječju - itekako mutira?
Zanimljivo, kod njega su manje izražene mutacije ali više rekombinacija i konvergentna evolucija. Ne vidim nekada kako do kraja raspetljati taj gordijev čvor u vezi ovog virusa.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#43098 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vizavi "deka" i "ćebadi"
blanketni propis (blanketna norma), (francuski: blanc bijel), pravni propis (zakon, uredba i sl.) koji ne sadrži sve potrebne odredbe (dispoziciju i sankciju), već dopušta da se izostavljene odredbe dopune propisima nekoga drugog propisa (zakona, uredbe ili kakvim aktom drugog tijela).
Ovo isto kad je vepar Zahiragic homoseksualce zvao "covjekoseksualcima" jer homo=covjek, logicno
blanketni propis (blanketna norma), (francuski: blanc bijel), pravni propis (zakon, uredba i sl.) koji ne sadrži sve potrebne odredbe (dispoziciju i sankciju), već dopušta da se izostavljene odredbe dopune propisima nekoga drugog propisa (zakona, uredbe ili kakvim aktom drugog tijela).
Ovo isto kad je vepar Zahiragic homoseksualce zvao "covjekoseksualcima" jer homo=covjek, logicno
- tranquil
#43099 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kad pričaš o FDA, evo direktnog linka FDA o "emergency approval", pa da provjerimo tvoje navode:Naslovnica wrote: ↑08/07/2021 13:23Odavno nismo čuli ovu "pametnom dosta".tranquil wrote: ↑08/07/2021 13:00
Tačnost PCR testova je veilka, procijenjena na skoro 100% kada su u pitanju detekcije pozitivnih kada se bris dobro uzme, i niži može biti eventualno samo zbog lošeg uzimanja brisa, a i tako se kreće oko 90%. Tako da ponavljanje testa, ako se već sumnja da ispitanik ima koronu, i neće imati efekte na napuhavanje brojeva.
Pametnom dosta![]()
Svima nam je poznato da su vakcine odobrene kao "emergency approval". Postoje razlike između tog odobrenja i regularne procedure.
How does a full approval from the FDA differ from an emergency use authorization?
An emergency use authorization is used by the FDA to provide quick access to medical products, such as vaccines, that can be used when there are no other adequate, approved or available options during a public health emergency.
The FDA will make a product available based upon the best available evidence, without waiting for all of the data to be processed, if the product's benefits outweigh the risks.
An emergency use authorization remains in effect until the end of the public health emergency. Only FDA-approved vaccines would be allowed to remain on the market once the public health emergency concludes.
The FDA expects vaccine manufacturers who receive an emergency use authorization to continue their clinical trials to obtain additional safety and effectiveness information and pursue approval.
When a manufacturer seeks full approval from the FDA, it must submit a comprehensive Biological License Application. A BLA consists of preclinical and clinical data and information, as well as details of the manufacturing process and facilities.
Full approval from the FDA requires all late-stage clinical trial data to be reviewed after all three phases are complete. The agency must determine whether the data and other information show that the drug is safe and effective for its intended use, and that the product can be made according to federal quality standards.
Pa smo tako saznali da AZ u rijetkim slučajevima može izazvati ta famozna zgrušavanja, a to nije bilo na listi nuspojava. Pa smo onda naknadno saznali da mRNA vakcine izazivaju miokarditis i perikarditis kod mlađe populacije, isto nije bilo na listi nuspojava. Neko je rekao da se to desilo zato što su faze testiranja vršene na relativno malom uzorku da bi se te nuspojave i mogle detektovati, ali sada mogu nakon što je vakcinisana veća populacija. Vrlo vjerovatno moguće. Pa su onda skontali da je bolje poslije AZ roknuti se s mRNA nego ponovo AZ, pa baba Merkelica nakon AZ primi Modernu. Zašto pobogu?
U decembru prošle godine je data prva mRNA vakcina u široj populaciji, van testiranja. Znači, prošlo je otprilike 8 mjeseci od početka upotrebe vakcina u široj populaciji, van testne grupe.
btw, pametnom nikada nije dosta.
https://www.fda.gov/vaccines-blood-biol ... -explained
Da li je "emergency approval" u pravilima? Jeste, eto ga tamo. Da li je dakle time prekršeno neko pravilo? Nije. Da li su svi testovi obavljeni? Pa pogledajmo:
Are the COVID-19 vaccines rigorously tested?
Yes. Clinical trials are evaluating investigational COVID-19 vaccines in tens of thousands of study participants to generate the scientific data and other information needed by FDA to determine safety and effectiveness. These clinical trials are being conducted according to the rigorous standards set forth by the FDA.
Tvoj izvor pominje tri faze, evo i njih:
Initially, in phase 1, the vaccine is given to a small number of generally healthy people to assess its safety at increasing doses and to gain early information about how well the vaccine works to induce an immune response in people. In the absence of safety concerns from phase 1 studies, phase 2 studies include more people, where various dosages are tested on hundreds of people with typically varying health statuses and from different demographic groups, in randomized-controlled studies. These studies provide additional safety information on common short-term side effects and risks, examine the relationship between the dose administered and the immune response, and may provide initial information regarding the effectiveness of the vaccine. In phase 3, the vaccine is generally administered to thousands of people in randomized, controlled studies involving broad demographic groups (i.e., the population intended for use of the vaccine) and generates critical information on effectiveness and additional important safety data. This phase provides additional information about the immune response in people who receive the vaccine compared to those who receive a control, such as a placebo.
Nisu se čekali rezultati sve tri faze, kažeš, pa da i to provjerimo:
From a safety perspective, FDA expects an EUA submission will include all safety data accumulated from phase 1 and 2 studies conducted with the vaccine, with an expectation that phase 3 data will include a median follow-up of at least 2-months (meaning that at least half of vaccine recipients in phase 3 clinical trials have at least 2 months of follow-up) after completion of the full vaccination regimen. In addition, FDA expects that an EUA request will include a phase 3 safety database of well over 3,000 vaccine recipients, representing a high proportion of participants enrolled in the phase 3 study, who have been followed for serious adverse events and adverse events of special interest for at least one month after completion of the full vaccination regimen.
Dakle, prije odobrenja su prikupljeni podaci iz sve tri faze, s tim da je treća ograničena na podatke iz dva mjeseca, jedina razlika. I to, da napomenem, nije protiv pravila, nego pravila upravo regulišu ovu proceduru.
Dakle ponovo pitam tebe i Dozera koje je pravilo prekršeno?
Dalje, na istom linku imaš i informacije koje ti i tvoji stalno fulate ili ignorišete, između ostalog i kako je vakcina brzo razvijena.
Što se tiče "pametnom dosta", frazu "pametnom dosta
-
biglebovski
#43100 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Crtaj baki svojoj slobodno, usreći je, meni ne trebaš, hvala.jeza u ledja wrote: ↑08/07/2021 04:44Mozda nisi shvatio pa da ti nacrtam - niko ti ne odredjuje sta ces ti i kako ces sa sobom, sta da radis sa sobom. Govorili smo o vakcinama i maskama. Zivis u drustvu. Odredjuju ti jebivjetri i mnogo sta drugo cijeli zivot. Ali kad su tudje bake u pitanju eeee necemo se mi njima prilagodjavat.biglebovski wrote: ↑08/07/2021 00:03
eto te ko fuktograf mogy, isti![]()
![]()
![]()
Niko ne određuje, jelde, samo me zatvore tri mjeseca, otežaju pristup zdravstvenoj zaštiti, dijete mi prebace kući na školovanje, uvode mi nekakva polu-vanredna stanja, nova pravila i obaveze niću ko gljive poslije kiše, ali, kako kažeš, niko ti ne određuje ništa... U pravu si ti...
Koliko je nevakcinisanih zdravstvenih radnika? Koliko je nevakcinisanih korisnika budžeta po svim osnovama, zaposlenih po institucijama i državnim firmama? Kažete treba 60-70% vakcinisati da se ukinu mjere. Eto ih, u ovim nabrojanim, ubaciš im i djecu u vakcinicisanje, dodaš novinare i njihovu djecu, vakcinišeš penzionere i eto te i preko 60%. Ja sam ionako nebitan, jasno i glasno je to stavljeno do znanja, da mogu krepati i ja i moje dijete, niko se ni počešati neće.
U Hr hoće tjerati poslodavce da tjeraju radnike da se vakcinišu a žiku ovo ispod? E to ti je birokratsko izdrkavanje po medijima i pišanje po privatnom sektoru. Sreća pa je kod nas situacija itekako bolja i nešto ne mahnite previše.
Beroš: U Ministarstvu zdravstva je manje od 35 posto cijepljenih. To je poražavajuće
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ber ... 89198.aspx
Last edited by biglebovski on 08/07/2021 16:06, edited 1 time in total.