Hvala ti za info . Svakako s doc svojom prije al et... Firma joj trenutno samo pfizer nudi. U Deu smo, nema kineskih uopste...splinter wrote: ↑05/07/2021 12:52To opet ovisi o terapaiji koju uzima, najveće pitanje je koliko će trajati imunitet kod takvih osoba. Nema povećanih rizika od nuspojava, barem ne nešto više u odnosu na imunokompetentne osobe. E sad to vi morate odlučiti. "Kinez" je u ovakvim slučajevima mjera, čisto da čovjek previše ne razmišlja i ne razbija glavu.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- skafiskafsnjak
#42701 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- Point.
#42702 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakve bolan to ima veze sa vakcinom? Je li trebam otići na heftu ili dvije kao turista u nekih od tih država da skontam kako se u Kini živi kako Partija kaže, da je Indija država ogromnog bogatstva malog procenta bogatih i velikog procenta jako siromašnih, da je Afrika jad i čemer, da Rusija i bivše sovjetske republike nisu ništa bolje. Jesi ti bio? Jesi ti stvorio sebi dojam ako si bio negdje kao turista? I ti živiš na tom istom Zapadu i koristiš njegove blagodati a Zapad ti ne valja?Dozer wrote: ↑05/07/2021 11:09Moc marketinga je cudo.... Nazalost, mnogi to uopste ne razumiju i ne vide...Point. wrote: ↑05/07/2021 10:53
Ne poznajem nikoga ovdje što se vakcinisao kineskom.
U Švedskoj isključivo Pfizer i Moderna za mlađu i Astra za stariju populaciju. I 110% sam siguran da jedna moderna, uspješna i prosperitetna država poput Švedske ne radi niti želi da radi bilo šta što bi bilo štetne za njene građane u bilo kojem obliku. A tako vjerovatno i ostale države. Pa ljudi su zaustavili bocanje vakcinom koja je dijelom i njihova jer se pojavilo nešto nuspojava. Šta ti to govori?
Ja vjerujem da ti pišeš pro kineska i anti zapad sa nekom agendom. Ti vjeruj Kinezima, demokratija je imaš pravo na to, ja vjerujem struci na Zapadu, vjerujem u njihova dokazana dostignuća u svim sferama života, vjerujem u Švedsku vladu i državu koja je kroz dva svjetska rata prošla neokrznuto jer su željeli spasiti živote svojih građana da ne ginu po Poljskoj, Stlajingradu, Siciliji itd. Više vjerujem njima nego Kinezima, za koje ni dan danas ne znaš jesu li pustili virus namjerno, nenamjerno ili zbog svog načina života jedenja svega i svačega.
Zeljezna zavjesa postoji i danas, medjutim slabo ko konta da je ona uveliko proizvod zapada i njihovih imperijalistickih pretenzija i ciljeva, USA i GB pogotovo...
Jbt, u GB prije par godina otkriveno preko 6.000 crnackih robova kako rade zatvoreni u kucama bogatuna, a koji su KUPLJENI. Samim tim su i prodati, zar ne... Robovlasnistvo u 21. vijeku...
Uopste ne kontate da sve vijesti i informacije koje vidite i cujete u medijima dolaze - sa zapada. Nemoj mi reci da gledas neki ruski ili kineski ili japanski ili indijski kanal s vijestima, ili nesto iz Juzne Amerike, Afrike, Sirije, itd... jer znamo i ti i ja da ne gledas.
Sve sto "znas", kao i 95% ljudi u EU i na zapadu, "znas" iz onoga sto ti pripreme i kazu zapadni mediji, a neki lokalni prenese.
U cemu je onda tu konkretna razlika izmedju milog zapada i mrskog istoka?
Ni u cemu, haveru.
Jesi li bio kad u Kini? Indiji? Nekoj od bivsih ruskih republika? Rusiji? Africi? Jesi li svojim ocima vidio kako se tamo zivi, sta se radi, kako se ljudi ponasaju? Glavu dajem da nisi, i da sve sto "znas", znas iz onoga sto ti je plasirano kroz neki TV kanal, a koji je, po pravilu, u vlasnistvu nekoga sa zapada.
Kako se živi u tim zemljama je irelevantno za ovu priču, ja živim na Zapadu i znam kako fercera u državi koja je među vodećim što se tiče standarda života i vjerujem više u njihovu ekspertizu i brigu za sopstvene građane nego u kineski proletarizam. Mislim, meni je drago da si ipak izabrao da uzmeš vakcinu, i u principu svejedno je li kineska, japanska, španska, tunguzijska. Ja samo reagujem na tvoju propagandu da je sve kinesko top a Zapadno flop i obojeno konspiracijom i zlim namjerama.
Opusti se jarane, svako bira za sebe, ništa nećeš postići sa ovim blaćenjem. Ljudi se vakcinišu i nadajmo se da će to dovesti do kraja ili barem suzbijanja ove pošasti a to je ono najbitnije, zar ne?
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#42703 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
mozda @Dozer kao stari SDAovac
promovise Sinopharm jer je danas stiglo 200k doza a treba jos 500k sto je federacija kupila
https://www.klix.ba/vijesti/bih/tegelti ... /210705020
- skafiskafsnjak
#42704 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ako idemo teorijom zavjere da je u Wuhanu u labu napravljen...onda je logicno da je Kineska vakcina najboljaapsidejzi wrote: ↑05/07/2021 12:42Ja ne sumnjam da je i kineska dobra vakcina. Kineski naucnici su jedni od najboljih u svijetu i sigurno su napravili dobru vakcinu. Bas kao i rusi, ili ameri. Sto se tice naucnog aspekta ja uopste ne sumnjam ni u jednu ponudjenu. Jedino sto ne volim sa rusima i kinezima je sto sto sakrivaju stvarne brojeve. Odmah nekako baca sumnju da nesto nije uredu. Mozda ih je stid priznati da nisu testirali na 96.000 ljudi kao Pfizer, mozda nisu testirali nikako pa tek sad testiraju dok daju ljudima.Dozer wrote: ↑05/07/2021 12:01
Vakcinisao sam se kinezom, rekoh vec.
Nisam ja ba ni antivaxer ni teoreticar zavjere...ne znam koliko to puta moram ponoviti. A jos manje mi je jasno razmisljanja i diskusija o svemu ovome na bazi "sta ti znas" mentalnog sklopa i naprdjivanja...
Super je imati misljenje, ali to misljenje bi, po meni, trebalo biti bazirano na poznatim cinjenicama.... Ako su misljenje i zakljucak bazirani na nekakvim licnim preferencama koje nemaju nikakve veze s cinjenicama, onda je vjerovatnoca upadanja u naknadni problem prilicno veca u odnosu na zakljucak donesen na osnovu poznatih cinjenica.
Sta bi ti prije kupio u npr. ovakvom slucaju:
1. Michelin gumu (neku) koja je 85% efikasna na mokrom, 98% na suhom, spada u gume proizvedene poznatom i provjerenom tehnologijom, sto je potvrdjeno kroz godine koristenja od strane miliona vozaca...?
2. Dunlop gumu koja je tek izasla na trziste, za koju se tvrdi da je na mokrom efikasna 92%, na suhom 99%, ali koja je napravljena novom tehnologijom i koju jos niko nije testirao u stvarnim uslovima eksploatacije...?
3. Sacekao bi godinu dana da vidis kakve ce recenzije dobiti ta guma, pa da je mozes uporediti s drugima...?
To vise ima veze sa njihovim politickim sistemom. Ja sam primio Pfizera i licno bih prije njega izabrao umjesto rusa ili kineza ali ne zato sto smatram da je bolji nego zato sto ne volim ruse i kineze. Ne volim nacin na koji se ophode prema ljudima. Sto nemaju standarde i norme koje se postuju. Mada, da nemam drugog izbora i da mi ponude ove dvije, pristao bih jer zaista ne mislim da je vakcina kao vakcina nesto slabija.
- skafiskafsnjak
#42705 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja samo kazem, masala masalaparappa wrote: ↑05/07/2021 13:19 mozda @Dozer kao stari SDAovacpromovise Sinopharm jer je danas stiglo 200k doza a treba jos 500k sto je federacija kupila
- saint_mirad
#42706 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
nije virus u wuhanu napravljen, no u americi.
- skafiskafsnjak
#42707 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam se apdejtovo na najnovije teorije
- saint_mirad
#42708 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
fort detrick je u pitanju. stavi negde u bookmarks ovaj upis kad se za par godina otkrije ovo.
- Tesla Edison
#42709 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vidjećemo u narednom periodu od čega je, ili da budem precizniji, od koga je tvoj drug, i hiljade drugih drugova umrlo.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sipa-vr ... 210705023
Ja godinu dana trubim da se ne može znati uzrok smrti bez obdukcije, a panikbotine me ismijavale.
Polahko, sve će se doći na čistac, kad tad.
- tranquil
#42710 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Shvatam rezonovanje "to je obična gripa" u martu 2020, kada se Corona još dešavala na vijestima, u Kini i Italiji. I sam sam bio takvog mišljenja.
Broj žrtava koje sam lično poznavao nažalost pokazuje da se radi o nečemu ozbiljnijem, i priznajem da sam pogriješio i promijenio mišljenje. Ne pričam o vijestima i zvaničnim brojevima, pričam o ličnom iskustvu.
Upravo zato teško mogu shvatiti ljude koji i dan danas insistiraju na tome da je Corona po opasnosti na nivou gripe, ili su imali ludu sreću da niko oko njih nije obolio i umro, ili je jednostavno ideologija na koju su se navukli jača od realnosti koja ih okružuje.
- Dozer
#42711 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nema toliko direktne veze s vakcinom koliko ima s percepcijom.Point. wrote: ↑05/07/2021 13:19 Kakve bolan to ima veze sa vakcinom? Je li trebam otići na heftu ili dvije kao turista u nekih od tih država da skontam kako se u Kini živi kako Partija kaže, da je Indija država ogromnog bogatstva malog procenta bogatih i velikog procenta jako siromašnih, da je Afrika jad i čemer, da Rusija i bivše sovjetske republike nisu ništa bolje. Jesi ti bio? Jesi ti stvorio sebi dojam ako si bio negdje kao turista? I ti živiš na tom istom Zapadu i koristiš njegove blagodati a Zapad ti ne valja?
Kako se živi u tim zemljama je irelevantno za ovu priču, ja živim na Zapadu i znam kako fercera u državi koja je među vodećim što se tiče standarda života i vjerujem više u njihovu ekspertizu i brigu za sopstvene građane nego u kineski proletarizam. Mislim, meni je drago da si ipak izabrao da uzmeš vakcinu, i u principu svejedno je li kineska, japanska, španska, tunguzijska. Ja samo reagujem na tvoju propagandu da je sve kinesko top a Zapadno flop i obojeno konspiracijom i zlim namjerama.
Opusti se jarane, svako bira za sebe, ništa nećeš postići sa ovim blaćenjem. Ljudi se vakcinišu i nadajmo se da će to dovesti do kraja ili barem suzbijanja ove pošasti a to je ono najbitnije, zar ne?![]()
Mozes otici i kao turista, ili poslovno. Ja sam ponegdje bio kao jedno ili drugo, ponegdje oboje. Tu i tamo i po vise puta.
Ne, nije poenta da vidis to (opet nabrajas zapadnjacke prikaze, ali toga nisi ni svjestan), nego da si bio mozda bi shvatio da npr. Kina nije samo to sto ti zapad sugerise da jeste (totalitarni komunizam), nego da je daleko vise od toga i da su ljudi tamo zadovoljni svojim zivotom, kulturom, da je puno toga daleko uredjenije nego na zapadu, da ta zemlja ima istoriju i znanje kakvo zapad nece imati nikad, itd.itd.
Ili, da je Indija, pored toga sto si rekao, susta suprotnost Kini u svakom smislu. Od higijene, preko tehnicko-tehnoloskog razvoja, pa do drustvenog.
Ili, da je Afrika i dalje pod aparthejdom, poligon za svakakvo izivljavanje bijelaca nad crncima, iako ti zapad vec godinama tvrdi da je to stvar proslosti.
Ili, da Rusija nije bas tako ni jadna, ni slaba kako to zapad prikazuje (opet uz obavezni "komunisticki nazadni" narativ).
Ili, ili, ili...i, i, i...
Ne, ja ne zivim na zapadu, nego u BiH.
Takodjer ne, ja ne sirim nikakvu propagandu (za razliku od tebe i slicnih), nego samo, sto opet ponavljam - slazem cinjenice o svemu, pa tek onda donosim zakljucke. a razliku od tebe i mnogih drugih koji zakljucke donosite samo na osnovu upravo ovoga sto si i sam sada pokazao - "vjerujes" nekome i necemu samo zato sto je s ove ili one strane... Cega tacno...? Ideologije. I marketinga.
A, vjerovao ili ne, ja sam savrseno opusten. Ono sto me opasno pocelo nervirati jeste ljudska kratkovidost i povrsnost, nepsosobnost sagledavanja stvari iz vise uglova, a samim tim i donosenje zakljucaka na osnovu djelimicnih, cesto pogresnih i netacnih poluinformacija. Nazalost, tako je bukvalno u svemu.
Last edited by Dozer on 05/07/2021 13:44, edited 1 time in total.
- parappa
#42712 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
upravo drug...tranquil wrote: ↑05/07/2021 13:30
Shvatam rezonovanje "to je obična gripa" u martu 2020, kada se Corona još dešavala na vijestima, u Kini i Italiji. I sam sam bio takvog mišljenja.
Broj žrtava koje sam lično poznavao nažalost pokazuje da se radi o nečemu ozbiljnijem, i priznajem da sam pogriješio i promijenio mišljenje. Ne pričam o vijestima i zvaničnim brojevima, pričam o ličnom iskustvu.
Upravo zato teško mogu shvatiti ljude koji i dan danas insistiraju na tome da je Corona po opasnosti na nivou gripe, ili su imali ludu sreću da niko oko njih nije obolio i umro, ili je jednostavno ideologija na koju su se navukli jača od realnosti koja ih okružuje.
mozes se mozda provuci jednu godinu, dvije... ali kad tad ce te potrefiti da budes "tezi slucaj".
tako 2-3 puta u 15 godina budes "tezi slucaj" pa onda zamisli kakav cemo imati zivotni vijek. umjesto sada oko 80 bice 60 godina
- tranquil
#42713 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim da čovjek ne priča o informacijama sa zapada o Kini, nego o nedostatku informacija sa istoka...
Whataboutism.
Osim toga, izjava "decenijama preuveličavaju bukvalno u svemu" je previše široka i neodređena da bi bilo tačna, ali čak i da je tačna, dva loša ne čine jedno dobro,
- spinel_
#42714 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A odakle tebi da neko ko je prebolovao covid da ce 2,3,5 put nebitno proci teze? Zar nije obrnuto?parappa wrote: ↑05/07/2021 13:39upravo drug...tranquil wrote: ↑05/07/2021 13:30
mozes se mozda provuci jednu godinu, dvije... ali kad tad ce te potrefiti da budes "tezi slucaj".
tako 2-3 puta u 15 godina budes "tezi slucaj" pa onda zamisli kakav cemo imati zivotni vijek. umjesto sada oko 80 bice 60 godina
- Dozer
#42715 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naravno da je izjava tacna. Najveci danasnji lazovi i manipulatori na planeti su zapravo USA, GB, FRA, DE i RUS, pri cemu je prva cetvorka poznata imperijalisticka okosnica.
Ima tu jos uvezanih faktora, poput Izraela, Spanije i Holandije, ali oni su tu sitnije ribe koje uskacu u belaj po potrebi, i da bi dali podrsku Fantastic 4.
I ne, 2 losa ne cine jedno dobro. Niti su ikada. 2 losa ce uvijek ciniti lose na kvadrat.
Ima tu jos uvezanih faktora, poput Izraela, Spanije i Holandije, ali oni su tu sitnije ribe koje uskacu u belaj po potrebi, i da bi dali podrsku Fantastic 4.
I ne, 2 losa ne cine jedno dobro. Niti su ikada. 2 losa ce uvijek ciniti lose na kvadrat.
- skafiskafsnjak
- parappa
#42717 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ne zna se naravno... hipoteticno. ako neko sa 30 godina bude imao 2-3 puta covid sa tezom klinickom slikom (u narednih recimo 30 godina) onda je vrlo vjerovatno da nece zivjeti 80 godina.
EDIT: ovo se odnosi na hipoteticni zivot bez vakcine i bez ikakvih mjera
Last edited by parappa on 05/07/2021 13:54, edited 1 time in total.
- tranquil
#42718 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ubo se Kinezom, pa sad ne smije zucnut o njima, da se ne aktivira kineski čip
-
udri me jace
#42719 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
kako si dosao do ovog zakljucka?
- parappa
#42720 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
poznajem ljude koji su prebolovali i imali tezu klinicku sliku. jedan bas dobar jaran je bio 15 dana na raspiratoru. 39 godina, sportista, nikad nije pusio. danas jedva dise. umori se dok duze prica sa mnom.
nemojte me pogresno shvatiti. naravno da vecinom prodje bez tezih posljedica... ali ako ti se ovo kao mom drugu desi par puta u zivotu onda neces imati dug zivot.
sve ovo gore navedeno pada u vodu AKO svaki slijedeci put bude bolje
- Point.
#42721 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Interesantno živiš u BiH a znaš kako to fercera na Zapadu i na Istoku.Dozer wrote: ↑05/07/2021 13:36Nema toliko direktne veze s vakcinom koliko ima s percepcijom.Point. wrote: ↑05/07/2021 13:19 Kakve bolan to ima veze sa vakcinom? Je li trebam otići na heftu ili dvije kao turista u nekih od tih država da skontam kako se u Kini živi kako Partija kaže, da je Indija država ogromnog bogatstva malog procenta bogatih i velikog procenta jako siromašnih, da je Afrika jad i čemer, da Rusija i bivše sovjetske republike nisu ništa bolje. Jesi ti bio? Jesi ti stvorio sebi dojam ako si bio negdje kao turista? I ti živiš na tom istom Zapadu i koristiš njegove blagodati a Zapad ti ne valja?
Opusti se jarane, svako bira za sebe, ništa nećeš postići sa ovim blaćenjem. Ljudi se vakcinišu i nadajmo se da će to dovesti do kraja ili barem suzbijanja ove pošasti a to je ono najbitnije, zar ne?![]()
Mozes otici i kao turista, ili poslovno. Ja sam ponegdje bio kao jedno ili drugo, ponegdje oboje. Tu i tamo i po vise puta.
Ne, nije poenta da vidis to (opet nabrajas zapadnjacke prikaze, ali toga nisi ni svjestan), nego da si bio mozda bi shvatio da npr. Kina nije samo to sto ti zapad sugerise da jeste (totalitarni komunizam), nego da je daleko vise od toga i da su ljudi tamo zadovoljni svojim zivotom, kulturom, da je puno toga daleko uredjenije nego na zapadu, da ta zemlja ima istoriju i znanje kakvo zapad nece imati nikad, itd.itd.
Ili, da je Indija, pored toga sto si rekao, susta suprotnost Kini u svakom smislu. Od higijene, preko tehnicko-tehnoloskog razvoja, pa do drustvenog.
Ili, da je Afrika i dalje pod aparthejdom, poligon za svakakvo izivljavanje bijelaca nad crncima, iako ti zapad vec godinama tvrdi da je to stvar proslosti.
Ili, da Rusija nije bas tako ni jadna, ni slaba kako to zapad prikazuje (opet uz obavezni "komunisticki nazadni" narativ).
Ili, ili, ili...i, i, i...
Ne, ja ne zivim na zapadu, nego u BiH.
Takodjer ne, ja ne sirim nikakvu propagandu (za razliku od tebe i slicnih), nego samo, sto opet ponavljam - slazem cinjenice o svemu, pa tek onda donosim zakljucke. a razliku od tebe i mnogih drugih koji zakljucke donosite samo na osnovu upravo ovoga sto si i sam sada pokazao - "vjerujes" nekome i necemu samo zato sto je s ove ili one strane... Cega tacno...? Ideologije. I marketinga.
A, vjerovao ili ne, ja sam savrseno opusten. Ono sto me opasno pocelo nervirati jeste ljudska kratkovidost i povrsnost, nepsosobnost sagledavanja stvari iz vise uglova, a samim tim i donosenje zakljucaka na osnovu djelimicnih, cesto pogresnih i netacnih poluinformacija. Nazalost, tako je bukvalno u svemu.
Jarane, sa tobom je nemoguće voditi neku diskusiju jer si opasno obojen ideologijom. Eto ja koji živim na tom mrskom Zapadu sam obojen ideologijom gdje je sve trula propaganda a ti živiš u BiH i veličaš Kinu, državu na drugoj strani svijeta a to nije propaganda i ideologija, to se moderno zove sagledavanje stvari iz više uglova.
Po tvojoj priči Evropa je nastala postankom EU a prije toga nije imala ni istoriju ni znanje a Kina je u vrijeme Marco Pola letila na mjesec svojim znanjem i dostignućima. Ne kažem da Kina nije dala svijetu dosta toga al ta priča da je Zapad nula ne pije vode.
To bi bilo to što se tiče mene i ove priče jer imam osjećaj da se vrtimo u krug.
U svakom slučaju, želim ti svako dobro.
- Dozer
#42722 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja ne znam gdje ti u mojim postovima vidis bilo kakvu ideologiju...?
Za razliku od tvojih, ja ti nabrajam stvari sa svih strana, i nigdje nisam rekao "vjerujem ovima samo zato sto su oni", kako ti to kazes. Zar nije upravo to ideologija?
Za razliku od tebe, ocito, ja sam proputovao dosta svijeta, i lijevo i desno. Ti si dobacio do te SveCke, vjerovatno kao izbjeglica i vrlo mali (ne omalovazavam, samo kazem), i sad si "vidio sve" i smatras da znas sve, a u stvari si sve "vidio" samo na TV-u i cuo i procitao ono sto se kaze o tome. Naravno, to kaze neko sa zapada, i mora da je onda to tako... Ne ide, jbg...
Zamisli situaciju da ti gledas neku ulicu u Malmeu, vidis sve sta se u njoj desava, znas kako se ponasaju ljudi u njoj, i onda odjednom na CNN-u vidis emisiju o toj ulici, i ide prica da se u toj ulici svake godine desavaju strasne poplave, da se ljudi prisilno evakuisu, da bude haos, i da vlasti nece da urade nista po tom pitanju i da rijese problem... A ti znas da se to nikad nije desilo jer tu ulicu gledas cijeli zivot. Da li bi vjerovao CNN-u, jer to kaze CNN, ili onome sto ti licno znas i sto si vidio?
Svako dobro i tebi, naravno
Za razliku od tvojih, ja ti nabrajam stvari sa svih strana, i nigdje nisam rekao "vjerujem ovima samo zato sto su oni", kako ti to kazes. Zar nije upravo to ideologija?
Za razliku od tebe, ocito, ja sam proputovao dosta svijeta, i lijevo i desno. Ti si dobacio do te SveCke, vjerovatno kao izbjeglica i vrlo mali (ne omalovazavam, samo kazem), i sad si "vidio sve" i smatras da znas sve, a u stvari si sve "vidio" samo na TV-u i cuo i procitao ono sto se kaze o tome. Naravno, to kaze neko sa zapada, i mora da je onda to tako... Ne ide, jbg...
Zamisli situaciju da ti gledas neku ulicu u Malmeu, vidis sve sta se u njoj desava, znas kako se ponasaju ljudi u njoj, i onda odjednom na CNN-u vidis emisiju o toj ulici, i ide prica da se u toj ulici svake godine desavaju strasne poplave, da se ljudi prisilno evakuisu, da bude haos, i da vlasti nece da urade nista po tom pitanju i da rijese problem... A ti znas da se to nikad nije desilo jer tu ulicu gledas cijeli zivot. Da li bi vjerovao CNN-u, jer to kaze CNN, ili onome sto ti licno znas i sto si vidio?
Svako dobro i tebi, naravno
Last edited by Dozer on 05/07/2021 14:45, edited 1 time in total.
-
adsubzero
#42723 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo treba na vrhu svake stranice postavljati, jer nekima (da ne imenujem) nikako ne ulazi u glavu sta znaci 95% efikasnost. Misle od 100 vakcinisanih 5 umreapsidejzi wrote: ↑05/07/2021 11:54...Dozer wrote: ↑05/07/2021 10:59
Izgleda da nijedna ne stiti od toga...
Sta znaci 60%, 80%, 95% ucinkovitost?
Pfizer je "ucinkovit" 95%, jel' tako? Ovo znaci...sta tacno? Da 95% ljudi vakcinisanih Pfizerom nece imati tesku klinicku sliku i umrijeti? OK.
Smrtnost od Covid-a je 2,16% (po zvanicnim statistikama), pri cemu je STRUCNA pretpostavka da je zarazenih minimalno 3x vise od zvanice cifre.
Ako uzmemo tu kalkulaciju, x3, onda je smrtnost od Covida 0,72%.
Kako se zna da onih Pfizerovih 5% "neucinkovitih" ne spadaju upravo u ovaj postotak onih koji bi svakako imali tesku klinicku sliku i/ili umrli?Evo da ja probam objasniti sta znace ovi procenti kad je vakcina u pitanju. Svaka vakcina kada se razvije prolazi kroz tri faze testiranja. prva faza je na zivotinjama, druga faza je na malom broju ljudi i treca faza je na velikoj grupi ljudi (dobrovoljcima). U normalnim slucajevima, kad se razvija vakcina protiv gripe na primjer, treca faza se provodi na cca 6000 ljudi jer to se smatra dovoljno velikom grupom da bi se mogli donijeti dobri zakljuci. Generalno, sve preko 1000 ljudi je dovoljno ali zbog sigurnosti uzima se 6000. Kad je dosao korona virus Pfizer je recimo testirao na 96.000 ljudi. Htjeli su da budu bas sigurni u rezultate jer prvo, vakcina je brzo napravljena. Normalnim vakcinama treba 5-15 godina da prodju sve tri faze a ovoj nije trebala ni godina. Skracena je administracija naravno jer kod normalnih vakcina trebaju dvije godine da ti neka komisija zasjeda i analizira rezultate a ovdje je zasjedala odmah sutradan.skafiskafsnjak wrote: ↑05/07/2021 11:08 Ja nisam epidemilog, filozof ni biolog. Procitam neki strucni rad pa.prenosim.... do tih 95% dodju valjda testiranjima na ljudima..od 100 ljudi, a 95 bilo.ucinkovito.
Ti mozes reci da ne vjerujes u to , kao sto ne vjerujes zapadu i mrna vakcini. Realno, vjerovati Kinezu odakle je govno i doslo.je suludo.... Jedino je opravdano ako si Kinez ili Srbin![]()
Helem, da ne duzim, faza tri se uvijek sastoji od dva dijela. Pola ih dobije vakcinu, pola ih dobije placebo tj vodu i so. Niko od testiranih ne zna da li je dobio pravu vakcinu ili laznu vakcinu. Na taj nacin se objektivno mogu pratiti nuspojave i izracunati onaj % o kojem pitate. Kad je Pfizer u pitanju, vise je nus pojava bilo kod onih sto su dobili laznu vakcinu nego onih sto su dobili pravusto hoce kazati da su ti ljudi samo umislili sebi da imaju nuspojave. Eh sad ne znam tacno koliko vremena su cekali ali pretpostavljam da su cekali 3 mjeseca i pratili sve pojave kod ovih 96.000 ljudi. Izmedju ostalog pratili su i koliko ih je fasovalo koronu u medjuvremenu. Ljudi su se kretali u drustvu i zivjeli normalno koliko su mogli (naravno uz sve restrikcije). Na kraju se ispostavilo da je od svih zarazenih koronom 95% bilo onih koji su dobili laznu vakcinu. Recimo neka je 1000 ljudi zarazeno u ta tri mjeseca, 950 ih je bilo sa laznom vakcinom a 50 sa pravom vakcinom. Tako dobijes brojku od 95%. Medjutim, ovih 50 je samo 0,1% u odnosu na sve vakcinisane.
Tako da 95% ne znaci da ce 95 vakcinisanih od 100 dobiti antitijela nego da je 95% manja sansa da se zarazis u odnosu na one koji ne dobiju vakcinu. Tu naravno igra ulogu ponasanje ljudi jer neki su pazljiviji sami od sebe, neki su vise ekstroverti i izlaze na sve strane. Iz tog razloga se uzima 6000 ljudi a u slucaju korona virusa 96.0000 upravo da bi se eleminisalo ljudsko ponasanje. Pretpostavka je da ce na tolikom broju ljudi biti i introverta i ekstroverta, i onih koji slijede pravila i onih koji kradom idu na partije. Helem, kako god okrenes, od onog broja koji se ipak zarazio u tom testnom periodu (ne znam koliki je taj broj) 95% ih je dobilo placebo vakcinu tj samo vodu.
- salik79
#42724 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bas?adsubzero wrote: ↑05/07/2021 14:40Ovo treba na vrhu svake stranice postavljati, jer nekima (da ne imenujem) nikako ne ulazi u glavu sta znaci 95% efikasnost. Misle od 100 vakcinisanih 5 umreapsidejzi wrote: ↑05/07/2021 11:54
...
Evo da ja probam objasniti sta znace ovi procenti kad je vakcina u pitanju. Svaka vakcina kada se razvije prolazi kroz tri faze testiranja. prva faza je na zivotinjama, druga faza je na malom broju ljudi i treca faza je na velikoj grupi ljudi (dobrovoljcima). U normalnim slucajevima, kad se razvija vakcina protiv gripe na primjer, treca faza se provodi na cca 6000 ljudi jer to se smatra dovoljno velikom grupom da bi se mogli donijeti dobri zakljuci. Generalno, sve preko 1000 ljudi je dovoljno ali zbog sigurnosti uzima se 6000. Kad je dosao korona virus Pfizer je recimo testirao na 96.000 ljudi. Htjeli su da budu bas sigurni u rezultate jer prvo, vakcina je brzo napravljena. Normalnim vakcinama treba 5-15 godina da prodju sve tri faze a ovoj nije trebala ni godina. Skracena je administracija naravno jer kod normalnih vakcina trebaju dvije godine da ti neka komisija zasjeda i analizira rezultate a ovdje je zasjedala odmah sutradan.
Helem, da ne duzim, faza tri se uvijek sastoji od dva dijela. Pola ih dobije vakcinu, pola ih dobije placebo tj vodu i so. Niko od testiranih ne zna da li je dobio pravu vakcinu ili laznu vakcinu. Na taj nacin se objektivno mogu pratiti nuspojave i izracunati onaj % o kojem pitate. Kad je Pfizer u pitanju, vise je nus pojava bilo kod onih sto su dobili laznu vakcinu nego onih sto su dobili pravusto hoce kazati da su ti ljudi samo umislili sebi da imaju nuspojave. Eh sad ne znam tacno koliko vremena su cekali ali pretpostavljam da su cekali 3 mjeseca i pratili sve pojave kod ovih 96.000 ljudi. Izmedju ostalog pratili su i koliko ih je fasovalo koronu u medjuvremenu. Ljudi su se kretali u drustvu i zivjeli normalno koliko su mogli (naravno uz sve restrikcije). Na kraju se ispostavilo da je od svih zarazenih koronom 95% bilo onih koji su dobili laznu vakcinu. Recimo neka je 1000 ljudi zarazeno u ta tri mjeseca, 950 ih je bilo sa laznom vakcinom a 50 sa pravom vakcinom. Tako dobijes brojku od 95%. Medjutim, ovih 50 je samo 0,1% u odnosu na sve vakcinisane.
Tako da 95% ne znaci da ce 95 vakcinisanih od 100 dobiti antitijela nego da je 95% manja sansa da se zarazis u odnosu na one koji ne dobiju vakcinu. Tu naravno igra ulogu ponasanje ljudi jer neki su pazljiviji sami od sebe, neki su vise ekstroverti i izlaze na sve strane. Iz tog razloga se uzima 6000 ljudi a u slucaju korona virusa 96.0000 upravo da bi se eleminisalo ljudsko ponasanje. Pretpostavka je da ce na tolikom broju ljudi biti i introverta i ekstroverta, i onih koji slijede pravila i onih koji kradom idu na partije. Helem, kako god okrenes, od onog broja koji se ipak zarazio u tom testnom periodu (ne znam koliki je taj broj) 95% ih je dobilo placebo vakcinu tj samo vodu.![]()
-
adsubzero